Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 13 kwie 2018 18:23:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 29 kwie 2011 14:56:39
Posty: 28
Witajcie koledzy.

Mam wielką prośbę. Dostałem klasę adresów publicznych 178.183.0.128/27. Zaadresowałem pierwszy wolny adres nasz serwer WAN eth0. Potrzebuje aby resztę adresów publicznych były dostępne z drugiej karty sieciowej LAN eth1, tak aby maszyny dalej były zaadresowane bezpośrednio publicznym adresem IP tj. 178.183.0.128.x, nie mogę tutaj dać adresów z sieci 192.168.100.x i zrobić przekierowanie jak to ma miejsce zazwyczaj. Oczywiście maszyny zaadresowane publicznymi adresami muszą być widoczne w internecie.

Koledzy jak to ugryźć ? Mam v-smarta 2.1 i już drugą dobę nad tym spędzam i nic mi nie wychodzi ;(

Serdecznie proszę o pomoc, dziękuje


Na górę
Post: pt, 13 kwie 2018 19:54:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 134
Powinieneś jeszcze albo dostać osobną połączeniówkę /30, albo z tej podsieci /27 wyłuskać połączeniówkę. W jednym i w drugim przypadku twój dostawca musi się poudzielać. W przeciwnym wypadku pozostaje ci tylko przypisanie wszystkich adresów na wan i przekierowanie, ale tego nie chcesz.


Na górę
Post: pt, 13 kwie 2018 20:17:36 
Odpowiedz z cytatem
Online
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1810
Da się to jeszcze zrobić za pomocą proxy arp i będzie działać, ale jest to trochę paskudne rozwiązanie.

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Skrypty bash, perl.


Na górę
Post: pt, 13 kwie 2018 21:17:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 134
no, cepelia taka...


Na górę
Post: pt, 13 kwie 2018 21:41:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 29 kwie 2011 14:56:39
Posty: 28
Dziękuje koledzy za szybką odpowiedź.

Udało mi się przekonać, że nat 1:1 z publicznym będzie najlepszym rozwiązaniem.

Ale, żeby nie było zbyt kolorowo, problem z jednej strony się komplikuje.
Od bardzo dawna pracuje na głownym ruterze vsmart 2.1 czyli dystrybucja debiana zintegrowana z lmsem im i managerem pasma.
Mamy podpiętą tam sieć z 4 adresami publicznymi i teraz w musze reszte tych adresów podpiąć z sieci wymienionej wyżej.

Jak to zrealizować? Teraz można traktować to tak, jakby na Wanie miał dwa łącza...


Na górę
Post: sob, 14 kwie 2018 0:08:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 134
V-smart to bardzo porządna paczka oprogramowania. Wszystkie pliki konfiguracyjne mają nagłówki, czasem nawet z krótkim wyjaśnieniem, dzięki którym dojdziesz o tego co potrzebujesz. Interesujący cię plik to /serwer/pub.conf
Cytuj:
Mamy podpiętą tam sieć z 4 adresami publicznymi i teraz w musze reszte tych adresów podpiąć z sieci wymienionej wyżej.

To nie jest dla mnie jasne o co chodzi. Może ta "sieć z 4 adresami publicznymi" to właśnie połączeniówka i ta nowa /27 jest przeroutowana przez połączeniówkę? Za dużo domyślania się.


Na górę
Post: sob, 14 kwie 2018 0:17:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 29 kwie 2011 14:56:39
Posty: 28
Dziękuje za odpowiedź.

Sytuacja wygląda tak, że najpierw dostaliśmy adresy z maską 255.255.255.248, a dopiero teraz kilka dni temu kolejną całkiem inną podsieć z maską 255.255.255.224.

Dopytywałem, nie jest to połączeniówka.


Na górę
Post: sob, 14 kwie 2018 0:21:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 134
No to nie mogą tej nowej podsieci przerutować do któregoś adresu ze starej puli? Osiągnąłbyś wtedy to co chciałeś pierwotnie, a dla twojego dostawcy to dwie linie zmiany konfiguracji.


Na górę
Post: sob, 14 kwie 2018 10:21:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 29 kwie 2011 14:56:39
Posty: 28
Niestety nie ma bardzo z kim rozmawiać, to tmobile...

na ten moment po negocjacjach z odbiorcami internetu... wystarczyloby mi przenatowac ich 1 do 1. ale nie wiem jak tę drugą klasę adresów publicznych podpiąć do tego serwera co mamy..

po testach mam albo widoczną jedną sieć publiczną albo drugą


Na górę
Post: sob, 14 kwie 2018 20:24:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 134
No może być kłopot z ustawieniem na WANie LMSa dwóch podsieci, bo standardowo bramę domyślną możesz ustawić tylko jedną, czyli z jednej podsieci. Dlatego działa ci albo jedna, albo druga. Nie pomyślałem o tym wcześniej. Trzeba by porzeźbić iproute/iptables albo switch i dwie sieciówki podłączyć na WANie i zrobić wg instrukcji LMS na dwa WANy ;) Druga opcja poza tym, że prostsza, to chyba nawet lepsza. Możesz też napisz maila do t-mobile. Mój opiekun załatwia co trzeba całkiem sprawnie.


Na górę
Post: ndz, 15 kwie 2018 8:06:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 20 maja 2013 7:08:48
Posty: 281
U mnie to samo zanim miałem własnego asn to utrzymywali kupioną przezemnie podsiec publiczna na swoim asie i mi ją rozgłaszali wszystko idzie załatwic kwestia tylko ogarniętego opiekuna od nich też dostałem pule 16 adresów które wykorzystuje jako przyłączeniówki dla swoich klientów i mi ją odrazu przeroutowali do przyłączeniówki


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 19 wrz 2018 22:09:12

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl