Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 06 gru 2017 14:42:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 14 paź 2014 10:37:44
Posty: 4
Witam

Mam mały problem. Zrobiłem upgrade serwera który robi za shaper i firewall. Stary system to PLD z przed 10 lat albo i więcej, więc zmieniłem go początkowo na Alpine. Jest tam skrypt w Bashu:

Kod:
#!/bin/bash
IPT=/usr/sbin/iptables

## Klient 1
 $IPT -t mangle -A SH-DOWN -d xxxx -j CLASSIFY --set-class 10:1069
$IPT -t mangle -A SH-UP -s xxxx -j CLASSIFY --set-class 11:1069

## Klient 2
 $IPT -t mangle -A SH-DOWN -d yyyy -j CLASSIFY --set-class 10:1070
$IPT -t mangle -A SH-UP -s yyyy -j CLASSIFY --set-class 11:1070

## Klient 3
 $IPT -t mangle -A SH-DOWN -d zzzz -j CLASSIFY --set-class 10:101
$IPT -t mangle -A SH-UP -s zzzz -j CLASSIFY --set-class 11:101
...


Ogólnie jest tam sporo wpisów, ale nie w tym rzecz. Na starym serwerze ten skrypt kończy działanie po 12 sekundach. Na nowym zajmuje mu to ponad minutę.
Myślałem że coś z systemem, więc zainstalowałem najnowszego Debiana ale nadal skrypt wykonuje się w czasie około minuty.
Czy ktoś mógłby podpowiedzieć mi gdzie może leżeć problem?


Na górę
Post: śr, 06 gru 2017 15:58:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 04 cze 2014 16:36:16
Posty: 312
Nie wiem dlaczego jest wolniej, pewnie dużo w ciągu tych 10 lat się wydarzyło :)
Ale jeśli ten skrypt rzeczywiście tak wygląda to proponuje poczytać o iptables-restore
Powinien sie wykonać dziesiąt/set razy szybciej :)


Na górę
Post: śr, 06 gru 2017 18:29:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 14 paź 2014 10:37:44
Posty: 4
Wiem o iptables restore ;) Ze względu na to że to tylko jeden z kilku skryptów składających się na większą całość to wolałbym żeby zostało tak jak jest. Jakiś powód wolniejszego wykonywania musi być, chyba że PLD to taki demon prędkości ;)


Na górę
Post: śr, 06 gru 2017 20:56:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 07 sty 2015 11:08:25
Posty: 80
Lokalizacja: Szczecin
posprawdzaj 'time'-em co ile czasu zabiera podczas wykonywania. Skąd ten skrypt jest uruchamiany?


Na górę
Post: śr, 06 gru 2017 22:22:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 14 paź 2014 10:37:44
Posty: 4
Skrypt jest wywoływany przez skrypt główny, po kolei z innymi (generujące wpisy w DHCP, kolejki, przekierowania, firewall), ale teraz uruchamiam go testowo ręcznie. Tylko ten jeden uruchamia się tak długo, time pokazuje około minuty. W firewallu też ustawiam iptables ale tam jest tylko kilkanaście linijek więc nawet nie wiem czy jest różnica w prędkości w porównaniu do PLD, jutro sprawdzę.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 12 gru 2017 10:22:36

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl