Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 10 sty 2017 15:05:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: ndz, 22 sie 2010 19:16:29
Posty: 431
Próbuję zlokalizować problem poszatkowanych wykresów w cacti i zabbixie (te softy sprawdzałem).

Generalnie, to od początku używam cacti. Wykresy zaczeły nagle się przerywać (porównywałem konfigurację urządzeń, ale oprócz dodanie użytkownika np na switchu nic się nie zmieniło), bez żadnej znanej przyczyny. Przywróciłem wirtualkę, na której jest cacti, ale to nic nie dało, postawiłem nową, czystą wirtualkę i zainstalowałem cacti od podstaw, ale dalej to samo. Dzisiaj na laptopie (pod inną adresacją) w VirtualBoxie postawiłem debiana i zabbixa, ale na nim braki również występują, ręce opadają...

Zrobiłem jeszcze skrypt w bashu, na tym samym serwerze, aby odpytywał OIDy takie jak cacti. Skrypt odpytuje wszystkie MT, jakie mam w cacti, co 5 sekund. Na 45 min dostałem tylko 4 razy
Cytuj:
Timeout: No Response from ...

natomiast w cacti wykresy dalej są różnie poszatkowane i timeout w logach cacti są notorycznie... W sieci mam również switche huawei i stacje z windowsem. Ze switchami jest podobnie, natomiast na windowsach wykresy z użyciem procesora (SNMP - Get Processor Information) są idealne, bez przerw, ale już dane dla karty sieciowej są czasem przerwane.

Pingi puszczane czy prosto z serwera czy z laptopa serwisowego na hosty idą bez zarzutu.

Na początku myślałem, że cacti wariuje, potem, że może coś na serwerze, ale skoro nowe instancje zachowują się podobnie i zabbix też więc problem jest gdzie indziej. Tylko gdzie?


Ostatnio zmieniony wt, 10 sty 2017 15:10:48 przez AlienMod, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: wt, 10 sty 2017 15:06:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: ndz, 22 sie 2010 19:16:29
Posty: 431
.


Ostatnio zmieniony wt, 10 sty 2017 15:10:56 przez AlienMod, łącznie zmieniany 2 razy.

Na górę
Post: wt, 10 sty 2017 15:06:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15588
Lokalizacja: Wrocław
liczniki 32 bitowe?

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: wt, 10 sty 2017 15:11:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: ndz, 22 sie 2010 19:16:29
Posty: 431
Tzn?


Na górę
Post: wt, 10 sty 2017 15:39:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2282
Lokalizacja: Wrocław
Wartości przekraczają zakres możliwy do zapisu na 32bitach

_________________
www.meblemeblarz.pl - meble na wymiar, zamówienie, Wrocław, Trzebnica, Prusice, Oborniki Śląskie


Na górę
Post: wt, 10 sty 2017 15:49:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15588
Lokalizacja: Wrocław
zapewne masz dziury jak ruch wzrasta powyżej stukilkunastu Mbps?

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: wt, 10 sty 2017 15:56:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: ndz, 22 sie 2010 19:16:29
Posty: 431
cabana pisze:
Wartości przekraczają zakres możliwy do zapisu na 32bitach


Nie pobieram takich wartości. Np
Cytuj:
INTEGER: 44724


Ruch do końcówek to maks kilkanaście Mb.


Na górę
Post: śr, 11 sty 2017 21:15:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 04 gru 2016 20:11:52
Posty: 79
A przykładowo jakie wartości ze skryptu przewijają się w kilku kolejnych stepach. Mam na myśli gołe wartości danego oida z kilku pobrań.i co ile pobierasz w cacti dane? Czy heartbeat rrd zgadza się z interwałem pobierania? Sprawdź zmienną kernela clock=tsc i czy tylko jeden poller pracuje


Na górę
Post: czw, 12 sty 2017 8:51:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: ndz, 22 sie 2010 19:16:29
Posty: 431
iwannabe.root pisze:
A przykładowo jakie wartości ze skryptu przewijają się w kilku kolejnych stepach. Mam na myśli gołe wartości danego oida z kilku pobrań.i co ile pobierasz w cacti dane? Czy heartbeat rrd zgadza się z interwałem pobierania? Sprawdź zmienną kernela clock=tsc i czy tylko jeden poller pracuje


Cały konfig cacti jest bez zmian. Wartości pobierane cały czas na tym samym poziomie. W momencie gdy zaczęły się krzaki nic nie było zmieniane w jego konfiguracji. Dane pobieram co minute, a heartbeat z interwałem się zgadza. Aktualnie opcję Maximum Concurrent Poller Processes mam zwiększone do 15.
Załącznik:
Poszarpane wykresy.jpg
Poszarpane wykresy.jpg [ 235.88 KiB | Przejrzano 849 razy ]


Na górę
Post: czw, 12 sty 2017 22:11:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 04 gru 2016 20:11:52
Posty: 79
A możesz podać kilka raw wartości pobranych z kilku cykli dla jednego dowolnego oida?


Na górę
Post: pt, 13 sty 2017 9:10:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: ndz, 22 sie 2010 19:16:29
Posty: 431
Sory, ale nie bardzo wiem o co chodzi. Chodzi o to co jest w pliku rrd?


Na górę
Post: pt, 13 sty 2017 18:56:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 04 gru 2016 20:11:52
Posty: 79
To co w rrd i dodatkowo wartości ze skryptu który odpytuje urządzenie. Wystarczy dla jednego oida


Na górę
Post: czw, 26 sty 2017 16:31:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 17 sty 2017 14:31:24
Posty: 13
Witam,
podłącze się bo mam podobny problem. Co prawda nie Cacti a Observium ale podobne objawy. Miałem to postawione na VPS (3 procki, 4GB ramu) i logowane kilkadziesiąt końcówek wraz z serwerami. Problemem okazało się IO na dyskach. Podczas zbierania danych zajeżdżało dyski tak, że objawiało się to takimi samymi objawami. Nie testowałem jeszcze na VPS z dyskami ssd, bo to tylko zabawka. Zabbixa, smokepinga, nagiosa mamy na oddzielnej maszynce fizycznej :)


Na górę
Post: ndz, 29 sty 2017 8:53:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 23 lip 2012 20:22:46
Posty: 49
Wywal z crona cacti. On się gdzie indziej uruchamia.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 26 maja 2017 13:05:44

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl