Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 07 cze 2018 12:05:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 12 paź 2005 21:57:12
Posty: 556
Lokalizacja: Ełk
Witam po 5-10 latach nieobecności na forum ;)

Dużo przez ten czas się zmieniło od kiedy nie jestem już ISP więc potrzebuję pomocy w doborze sprzętu do mieszkania 50-100m kw.

Co posiadam?
- Ubiquiti EdgeRotuer X
- łącze 60/3 (w niedalekiej przyszłości 1-2 lata będzie upgrade do światłowodu coś w okolicy 300/30 lub 600/60)
- Raspberry Pi pełniące rolę NAS
- AP TP-Linka w standardzie N 300Mb/s
- 2 telefony komórkowe (do wymiany w przeciągu roku)
- 2 laptopy (do wymiany w przeciągu roku)

Co potrzebuję?
Wymienić WiFi aby działało stabilnie i wyrabiało się z przepustowością po zmianie na szybsze łącze.

W grę wchodzą tylko urządzenia Ubiquiti gdyż chcę mieć jeden standard w domowej sieci.
Obecne mieszkanie to 50mkw gdzie AP stoi w pokoju w którym pracujemy. Czasami jeden z laptopów i telefony pracują też w pokoju za ścianą działową (chyba z cegły o grubość 10-20 cm)

Po przeprowadzce do większego mieszkania (max 100mkw) planuję postawić 2 AP o jednym SSID aby nie było problemu z przełączaniem się urządzeń między nimi.

AP DO SIECI BĘDĄ PODPIĘTE KABLEM i będą zasilane przez PoE

Które z urządzeń:
- UAP-AC-LITE
- UAP-AC-LR
- UAP-AC-M
wg Waszego doświadczenia sprawdzi się najlepiej?

LITE jest niewiele tańsze od LR i M które są w podobnej cenie.
W LR przykręcił bym moc bo jestem świadom tego, że oddalone urządzenia klienckie nie dokrzyczą się do LR mimo, że je usłyszą (choć w mieszkaniu taka sytuacja nie powinna mieć miejsca).

_________________
"Mój OS jest lepszy od twojego" To jest w pewnym sensie masturbacja online -Linus Torvalds


Na górę
Post: ndz, 10 cze 2018 23:15:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 12 paź 2005 21:57:12
Posty: 556
Lokalizacja: Ełk
Poszperałem w necie i wybór wstępnie pada na UAP-AC-LR ale mam do Was pytanie.

UAP-AC-LR ma 3x3 MIMO w a UAP-AC-LITE ma 2x2 MIMO (na 2,4 GHz).

Czy dołożenie kilkudziesięciu złotych do 3x3 (LR) zamiast 2x2 (LITE) ma sens?
Jak to przekłada się na wydajność gdy z AP korzysta 4-5 urządzeń?

Załącznik:
ubnt-ac-comparision.png
ubnt-ac-comparision.png [ 81.06 KiB | Przejrzano 942 razy ]

_________________
"Mój OS jest lepszy od twojego" To jest w pewnym sensie masturbacja online -Linus Torvalds


Na górę
Post: ndz, 17 cze 2018 1:38:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 02 lip 2007 5:31:42
Posty: 612
Lokalizacja: Poznań
Biorąc pod uwagę to że w przyszłości będziesz miał szybkie łącze (600Mb/s) to jeżeli korzystasz ze sprzętów które mają karty 3x3 (niektóre laptopy mają), kupiłbym access pointa który też obsługuje 3x3.
U siebie w domu na AP 3x3 AC wyciągam realnie właśnie te 600Mb/s.


Na górę
Post: ndz, 17 cze 2018 1:59:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 12 paź 2005 21:57:12
Posty: 556
Lokalizacja: Ełk
Dzięki za odpowiedź.

Analizowałem temat przez ostatni tydzień i padło na AP-AC-LITE (w poniedziałek będę go instalował).

Póki co moje sprzęty nie obsługują 3x3 i zanim tego doczekają to jednak trochę minie. A jak już nastąpi ten moment to LITE też wymienię na coś nowszego, co będzie obsługiwało min 3x3 ;)

_________________
"Mój OS jest lepszy od twojego" To jest w pewnym sensie masturbacja online -Linus Torvalds


Na górę
Post: ndz, 17 cze 2018 9:05:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 19 maja 2008 22:09:40
Posty: 650
Cześć,
ja idąc twoim tropem również zakupiłem AC-LITE, jednego już zamontowałem, drugi czeka na podłączenie.

_________________
http://webh.pl/?promo=11060


Na górę
Post: ndz, 17 cze 2018 22:54:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 12 paź 2005 21:57:12
Posty: 556
Lokalizacja: Ełk
I jak to pierwsze się sprawuje? Czy jest różnica miedzy LITE a AP które miałeś poprzednio? Z jakim routerem to połączyłeś?

Może masz jakieś podpowiedzi co do konfiguracji UAP-AC-LITE w połączeniu z ER-X ?

_________________
"Mój OS jest lepszy od twojego" To jest w pewnym sensie masturbacja online -Linus Torvalds


Na górę
Post: pn, 18 cze 2018 1:02:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 193
Sugerowałbym zastanowić się nad uap nanohd.
On ma 4x4, mu-mimo, beamforming oraz możliwośc kożystania z 160Mhz.
http://www.sieci-wifi.pl/wifi/index.php/technologia-wifi/157-architektura-mu-mimo
https://m.pclab.pl/pr51890.html

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pn, 18 cze 2018 16:14:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 19 maja 2008 22:09:40
Posty: 650
bielen2k pisze:
I jak to pierwsze się sprawuje? Czy jest różnica miedzy LITE a AP które miałeś poprzednio? Z jakim routerem to połączyłeś?

Może masz jakieś podpowiedzi co do konfiguracji UAP-AC-LITE w połączeniu z ER-X ?


1) oczywiście, że jest różnica - UniFi sprawuje się świetnie. podłączyłem i zapomniałem, że go mam. WiFi ma działać w domu no i działa.
poprzednio miałem AP wbudowanego w MikroTiku, model z AC - dokładnie nie pamiętam. czasem zawieszał się Mikrotik, czasem gubił sieć. na UniFi nie zaobserwowałem takiego przypadku.
po to też to zainstalowałem, aby działało non stop a nie żebym się wkurzał co jakiś czas ...
2) z routerem - RB2011-RM - w szafie rackowej, do tego konwerter VDSL.
3) pod UniFi postawiłem sobie VMkę na serwerze i zainstalowałem kontroler UniFi Controller. tam dodałem urządzenia. serwer to HP Microserver gen8
4) nie mam podpowiedzi co do konfiguracji ... każdy wg. własnych potrzeb, metodą prób i błędów.

_________________
http://webh.pl/?promo=11060


Na górę
Post: wt, 19 cze 2018 13:01:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 12 paź 2005 21:57:12
Posty: 556
Lokalizacja: Ełk
DZKiller pisze:
Sugerowałbym zastanowić się nad uap nanohd.
On ma 4x4, mu-mimo, beamforming oraz możliwośc kożystania z 160Mhz.


Dzięki za sugestię.
Szalał bym gdyby finanse nie miały znaczenia. Poza tym komputery i laptopy które obecnie posiadam nie wykorzystają potencjału tej nowości od Ubiquiti.


almemento pisze:
1) oczywiście, że jest różnica - UniFi sprawuje się świetnie. podłączyłem i zapomniałem, że go mam. WiFi ma działać w domu no i działa.
poprzednio miałem AP wbudowanego w MikroTiku, model z AC - dokładnie nie pamiętam. czasem zawieszał się Mikrotik, czasem gubił sieć. na UniFi nie zaobserwowałem takiego przypadku.
po to też to zainstalowałem, aby działało non stop a nie żebym się wkurzał co jakiś czas ...
2) z routerem - RB2011-RM - w szafie rackowej, do tego konwerter VDSL.
3) pod UniFi postawiłem sobie VMkę na serwerze i zainstalowałem kontroler UniFi Controller. tam dodałem urządzenia. serwer to HP Microserver gen8
4) nie mam podpowiedzi co do konfiguracji ... każdy wg. własnych potrzeb, metodą prób i błędów.



Ad. 1.
Liczę na to. Podłączyłem wczoraj, skonfigurowałem i mam nadzieję, że skończy się problem nie do końca zawsze dobrego i stabilnego połączenia przez WiFi.\

Ad. 2.
U mnie natomiast sieć obsługuje EdgeRouter X. Szkoda, że EdgeRouter i UniFi to dwie różne rodziny. Cieszyło by mnie to, gdybym i jednym i drugim mógł zarządzać z jednego panelu.

Ad. 3.
Ja natomiast UniFi Controller postawiłem na Raspberry Pi 3. Od 17 godzin działa bardzo ładnie ;)

Ad. 4.
Hmm, to może jest coś, czego lepiej nie włączać?

Sieci na 5 GHz i na 2.4 GHz masz pod jednym SSID czy pod dwoma różnymi i czy warto jest Twoim zdaniem włączyć preferowanie 5G w Band Steering?

z góry dzięki za info!

_________________
"Mój OS jest lepszy od twojego" To jest w pewnym sensie masturbacja online -Linus Torvalds


Na górę
Post: wt, 19 cze 2018 21:27:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 19 maja 2008 22:09:40
Posty: 650
5. 2.4 i 5 GHz mam pod 1 SSID, urządzenia w większości mam na 5 GHz i one bez problemu na tej częstotliwości się podłączają, natomiast mam 1 urządzenie na 2.4GHz (kamerka, niania) i obecny uptime połączenia to 23 dni i kilka godzin ...
w resztę ustawień "nie bawiłem się", nie widzę potrzeby. ma działać. działa :)

_________________
http://webh.pl/?promo=11060


Na górę
Post: śr, 20 cze 2018 19:18:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3459
Panowie... Jaki kraj wybrać, aby były nasze kanały, i nie było ograniczenia do 200mW? Bo nawet na 5ghz takie się ustawia ;/

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: czw, 21 cze 2018 0:08:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 19 maja 2008 22:09:40
Posty: 650
??? :okularnik:

_________________
http://webh.pl/?promo=11060


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 24 wrz 2018 5:17:19

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl