Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 05 cze 2018 9:30:22 
   Tytuł: antena lte do 6 km
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: sob, 23 wrz 2006 15:15:44
Posty: 1838
Lokalizacja: Czyżew
jest sobie modem usb wpięty do MT i jest internet, wszystko działało z pół roku fajnie i nagle zdechło, prędkość porażka, od nadajnika jest około 6 km, technicy z t mobile powiedzieli, ze aktualnie więcej ludzi korzysta z tego nadajnika i zalecają dokupić antenę zewnętrzną. no i teraz pytanie co byście polecili i czy trzeba ją koniecznie wyciągać na dach czy może być pod dachem na strychu (dom wysoki).
Wiem, ze jest tego pełno, ale może ktoś ma jakiś sprawdzony patent antenowy (modem to taka pastylka wpinane w usb)

_________________
Wi-Fi


Na górę
Post: wt, 05 cze 2018 11:43:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 434
Poproszę poziomy RSRP, RSRQ, SINR dla 800, 1800 i 2600 MHz (o ile łączy i masz możliwość wymuszenia).

Jeśli wypluwa to eNB i CellID.


Na górę
Post: wt, 05 cze 2018 11:44:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 10 maja 2018 13:22:53
Posty: 5
Ciężko powiedzieć co faktycznie zadziała zanim nie sprawdzisz. Ja proponuję od razu z grubej rury, zamontuj antenę offsetową 90cm na jakimś wysokim punkcie z promiennikiem GSM na 1800/2100 i umieść tego mikrotika z modemem w puszce za anteną. Jak chcesz sprawdzić co da się wyciągnąć małym kosztem, zorganizuj sobie antenę SAT, przyklej do niej taśmą tę pastylkę z modemem na przedłużaczu USB i próbuj. To mogłoby dać jakiś obraz sytuacji - czy w ogóle poprawa sygnału coś da.


Na górę
Post: wt, 05 cze 2018 11:46:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1337
Antenę kupujesz na konkretne pasmo LTE (inna do LTE800, inna do LTE1800), także musisz wiedzieć z jakiego pasma korzystasz. Powinna być zamontowana na zewnątrz (może być na elewacji budynku od strony nadajnika).


Na górę
Post: śr, 06 cze 2018 9:28:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: sob, 23 wrz 2006 15:15:44
Posty: 1838
Lokalizacja: Czyżew
oki, a czy dobra będzie taka od 800 do 2600 MHz, zawsze może się wstrzelić w jakąś częstotliwość - prawda:

ANTENA 35dBi DUAL MIMO 4G LTE TS9 e5573 e5577 ZTE (6803399957)

_________________
Wi-Fi


Na górę
Post: śr, 06 cze 2018 9:43:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 885
Tak jak przedmówca napisał. Najlepiej jest kupić antene na konkretne pasmo. Ale żeby to zrobić trzeba mieć też sprzęt, który pozawala wymusić w opcjach te konkretne pasmo (np. modemy huawei plus program ltewath). Na 6km jeśli korzystałeś np. z pasma 0,8Ghz to (jak sam napisałeś) z czasem się to zapchało. Trzeba celować wyżej i przede wszystkim przetestować (i sprawdzić na mapie http://www.btsearch.pl/) jakie masz możliwości wyboru: 1800, 2100 czy 2600.


Na górę
Post: śr, 06 cze 2018 12:43:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1337
djrobson pisze:
Tak jak przedmówca napisał. Najlepiej jest kupić antene na konkretne pasmo. Ale żeby to zrobić trzeba mieć też sprzęt, który pozawala wymusić w opcjach te konkretne pasmo (np. modemy huawei plus program ltewath). Na 6km jeśli korzystałeś np. z pasma 0,8Ghz to (jak sam napisałeś) z czasem się to zapchało. Trzeba celować wyżej i przede wszystkim przetestować (i sprawdzić na mapie http://www.btsearch.pl/) jakie masz możliwości wyboru: 1800, 2100 czy 2600.

+1, z tym że jeżeli nie ma widoczności nadajnika, to LTE2600 może sobie na 100% odpuścić.


Na górę
Post: śr, 06 cze 2018 13:22:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 885
A jesteś w stanie napisać na ile realnie 2,6 giga pójdzie w przypadku LTE i widoczności optycznej? O kilometry chodzi oczywiście.


Na górę
Post: śr, 06 cze 2018 23:41:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1337
djrobson pisze:
A jesteś w stanie napisać na ile realnie 2,6 giga pójdzie w przypadku LTE i widoczności optycznej? O kilometry chodzi oczywiście.

Tj. trudne do określenia, przy wolnej strefie Fresnela można wzmocnić sygnał stosując zewnętrzną antenę wspierającą 2,6GHz (niestety wybór produktów ubogi, a do tego na forach nachalna akwizycja kiepskich produktów Cybertecha) i wówczas z kilku km będzie działać, należy zwrócić uwagę aby sygnał na modemie nie spadał poniżej -70dB, bo przy obciążonym nadajniku nawet przy prawidłowo działającym linku, transfery będą kiepskie. Osobiście stosuję antenę zewnętrzną Corab LTE MAX z 2,1km, nie mam niestety widoczności i na LTE1800 sygnał w zależności od pogody waha się między -53:-65dB, na LTE2600 -77dB, niestety przy takich parametrach transfery kiepskie. Także bez żalu przełączyłem modem na LTE1800. Też wcześniej przez dłuższy czas testowałem LTE2600 na sieci Play i Orange, nie spodziewałem się że ono będzie tak trudne w użytkowaniu-zasięg i parametry sygnału to jeden problem, drugim ważnym jest to że przy ustawieniach automatycznych modemów, zaszumionym otoczeniu urządzenia logują się do LTE2600 (nawet przy wiele gorszych wskaźnikach sygnału) i obciążają to pasmo.


Na górę
Post: czw, 07 cze 2018 8:16:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 434
jarek7714 pisze:
...stosuję antenę zewnętrzną Corab LTE MAX...


Zrób jej test i podziel się wynikami tutaj:

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=50316

jarek7714 pisze:
...urządzenia logują się do LTE2600...


Terminale są tak skonstruowane, że się logują to szerszego kanału, a ten na B7 wynosi 20 MHz. To akurat normalne zjawisko.


Na górę
Post: pt, 08 cze 2018 1:04:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1337
glitzy pisze:

Zrób jej test i podziel się wynikami tutaj:

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=50316

Cały sprzęt mam zainstalowany na maszcie przy kominie: antena Corab, 2x 1,5mb kabla CNT-400, w tej chwili modem Huawei E5180+adapter zasilania PoE 48V/12V TL-wszystko zamknięte w aluminiowej obudowie-także nie ma opcji że do modemu dociera inny sygnał niż z anteny (sam E5180 musiałem rozebrać, przyciąć plastik aby domknęła się obudowa). Dlatego nie jest wygodnie dokonać takiego testu, poza tym na tamtym portalu i tak bym nie opublikował, bo zwróciłem uwagę na nachalną akwizycję produktów Cybertecha przez jednego z userów i admin zablokował mi konto (obu nam zablokował, ale że "za pieniądze ksiądz się modli" , to jemu po kilku dniach odblokował ).
glitzy pisze:
Terminale są tak skonstruowane, że się logują to szerszego kanału, a ten na B7 wynosi 20 MHz. To akurat normalne zjawisko.

Tego pasma jest więcej tylko w Play, tj. wyższa częstotliwość i znacznie mniej zakłóceń.


Na górę
Post: pt, 08 cze 2018 14:24:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 885
W celach testowych wczoraj wieczorkiem wystawiłem router huaweya b310 na komin w szczelnej obudowie, takiej z cyberbajtu (CyberBoxBridge). Wywaliłem antenę ze srodka na 2,4, obudowa ma tylną ścianke aluminiową, zasilanie po skrętce. Antena skierowana w strone miasta, ja mieszkam na obrzeżu. Jestem trochę w szoku, sygnały i jakość full. W porównaniu do patyka e3370 jest o wiele lepiej :)

Koszt to antena 50zl, trochę skretki, wtyki rj45 i przejściówki poe.


Na górę
Post: sob, 09 cze 2018 10:57:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: sob, 23 wrz 2006 15:15:44
Posty: 1838
Lokalizacja: Czyżew
a czy takie coś da radę, nie chce reklamować, ale ma cały zakres lte

http://allegro.pl/antena-35dbi-dual-mim ... 71729.html

pytam, bo zestawiłem połączenie vpn pomiędzy firmami na tym lte i z 1 strony jest ok, ale z drugiej od miesiąca komedie, podpinałem różne modemy i routery i jest tak samo, a w TMOBile mówią że u nich wszystko cacy
ps. Czy mógłby ktoś mi powiedzieć czy w Szulborze Wielkie woj. mazowieckie jest coś oprócz oranżady, bo oni mówią że maja swoje anteny, ale na stronie bts search nie ma nic oprócz oranż, a najbliższy wskazuje na Zaręby Koscielne

_________________
Wi-Fi


Na górę
Post: sob, 09 cze 2018 11:45:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 885
Kolego, nie czytasz co my ci tu podpowiadamy. Więc musisz poszukać jeszcze tańszej anteny, tak za 15zł, co jeszcze dobrze robi. Na pewno będziesz zadowolony. Sorry za sarkazm.

jeszcze raz: modem/router np. hawuei nawet na kiju od szczotki aby na zewnątrz wysoko+ program ltewath + karty wszystkich operatorów i testy, co który ma jakie dostępne pasmo i sygnał (i jakość tego sygnału). O reszcie pisane wcześniej.


Na górę
Post: sob, 09 cze 2018 16:10:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1337
djrobson pisze:
W celach testowych wczoraj wieczorkiem wystawiłem router huaweya b310 na komin w szczelnej obudowie, takiej z cyberbajtu (CyberBoxBridge). Wywaliłem antenę ze srodka na 2,4, obudowa ma tylną ścianke aluminiową, zasilanie po skrętce. Antena skierowana w strone miasta, ja mieszkam na obrzeżu. Jestem trochę w szoku, sygnały i jakość full. W porównaniu do patyka e3370 jest o wiele lepiej :)

Koszt to antena 50zl, trochę skretki, wtyki rj45 i przejściówki poe.

Przecież to dużo lepsze rozwiązanie, zwłaszcza porównując z tego typu wynalazkami jw z Allegro, innym równie dobrym jest zastosowanie sprawnych anten na 2,4GHz z rynku wtórnego (w paśmie LTE1800-2600MHz będą z powodzeniem świetnie działać, sam takiej używam w Łodzi, na Telepolis jeden z userów robił kilka takich instalacji z bdb efektami za nie wielkie pieniądze). Tanio możemy kupić nowe produkty tylko do pasma LTE800, do LTE1800-2600 to już koszt od ok. 200zł, ja za Coraba zapłaciłem 230zł z darmową przesyłką, resztę instalacji już miałem po WISP, na szukanie używek trzeba mieć czas i farta). W wielu przypadkach o wiele lepszym rozwiązaniem jest Twój "patent", nawet bez kierunkowania sygnału, szczelna plastikowa obudowa. Przy takich wskaźnikach sygnału w LTE2600
Kod:
 CELL ID:   7905287
RSRQ:   -14dB
RSRP:   -110dBm
RSSI:   -77dBm
, transfer to 7/1Mbps, a przy takich na LTE1800
Kod:
 PCI:   15
CELL ID:   7946241
RSRQ:   -12dB
RSRP:   -83dBm
RSSI:   -61dBm
SINR:   10dB
40/34Mbps.


Na górę
Post: pt, 29 cze 2018 15:58:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: sob, 23 wrz 2006 15:15:44
Posty: 1838
Lokalizacja: Czyżew
modem USB który tam jest nie gada z tym programem, ale przyszedł mi jeszcze 1 pomysł, tam jest na 100% lte800, więc czy ten LTE KIT z Mikrotika nie pomógł by trochę, on może być też wystawiony na zewnątrz - może ktoś się o nim wypowiedzieć?

_________________
Wi-Fi


Na górę
Post: pt, 29 cze 2018 18:31:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 885
Jedyne rozwiązanie to musiałbyś podać dokładny adres, nr do żony i kiedy jesteś w pracy. Wtedy znajdzie się chętny co ten "zasięg" sprawdzi za ciebie.

Chociaż jak 0,8Ghz obciążone to speedtesty będą długo trwały, zostaw jakiegoś czteropaka w lodówce :D


Na górę
Post: śr, 04 lip 2018 21:50:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: sob, 23 wrz 2006 15:15:44
Posty: 1838
Lokalizacja: Czyżew
djrobson ale ja nie piję :sciana:

_________________
Wi-Fi


Na górę
Post: czw, 05 lip 2018 7:17:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5173
no, i wszystko układa się w logiczną całość :rotfl:


Na górę
Post: czw, 05 lip 2018 9:54:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 885
wiktor pisze:
djrobson ale ja nie piję :sciana:


A co mnie to obchodzi, że ty nie pijesz, ja o żonie myślałem.

...no dobra pośmialiśmy się ale chyba wiadomo o co chodzi z lte800?


Na górę
Post: czw, 05 lip 2018 12:58:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: sob, 23 wrz 2006 15:15:44
Posty: 1838
Lokalizacja: Czyżew
w zasadzie to na podlasiu najlepszy bimberek pędzą


Załączniki:
bimberek.jpg
bimberek.jpg [ 66.7 KiB | Przejrzano 611 razy ]

_________________
Wi-Fi
Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 16 lis 2018 16:49:20

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl