Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 23 kwie 2018 13:34:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: sob, 03 sty 2004 1:24:38
Posty: 499
Witam kolegów.
Moim celem jest skompletowanie zestawu antena + router GSM,wifi do domku letniskowego jak byście mogli doradzić jakieś konfiguracje proszę.

Nadawca jest Aero2

Problemy:
- Domek jest w dolinie
- odległość od nadajnika 5,1 km
- brak bezpośredniej widoczności

Wcześniej użyłem mojego starego rutera wifi z podłączonym do niego modemem USB. Do tego zakupiona została antena:
https://archiwum.allegro.pl/oferta/ante ... 82424.html
Czas na reformy, bo router i modem USB są softwarowo do dupy, nie współgrają ze sobą w 50 przypadkach. Więc zdecydowałem się poszukać jakiegoś dedykowanego routera już gniazdem na kartę sim.
Czy jesteście w stanie cos polecić co by pasowało do tej anteny ?
Lub polecić inne rozwiązanie + nowa antena ?

Zalaczam dwa pliki: widok topograficzny i informacje o nadajniku.


Załączniki:
Komentarz: Informacje o nadajniku
Capture2.PNG
Capture2.PNG [ 70.99 KiB | Przejrzano 868 razy ]
Komentarz: Widok topograficzny
Capture.PNG
Capture.PNG [ 382.89 KiB | Przejrzano 868 razy ]

_________________
I ujrzał pan prace naszą i był zadowolony, a potem zapytał o zarobki nasze usiadł i zapłakał
Na górę
Post: pn, 23 kwie 2018 19:13:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 420
Najtańszy router to Huawei B315.

Nie lubię map. Nie lubię symulacji.

Podaj mi lepiej CellID lub eNBI.


Na górę
Post: pn, 23 kwie 2018 23:11:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 18 sie 2010 12:37:28
Posty: 260
Lokalizacja: Żyrardów
Na tą odległość może dobrze działać pod względem sygnałów SXT LTE , choć osobiście poczekałbym na wersję STX v2.

Ma mieć lepszy hardwar'e itp .

Nie będzie to najtańszy zestaw ale to na dachu domku + najprostrzy AP w środku i chyba więcej to bardzo nie bedzie potrzeba do szczęścia.


Na górę
Post: wt, 24 kwie 2018 16:56:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: sob, 03 sty 2004 1:24:38
Posty: 499
glitzy pisze:
Najtańszy router to Huawei B315.

Nie lubię map. Nie lubię symulacji.

Podaj mi lepiej CellID lub eNBI.



eNBI - 9108

_________________
I ujrzał pan prace naszą i był zadowolony, a potem zapytał o zarobki nasze usiadł i zapłakał


Na górę
Post: wt, 24 kwie 2018 17:08:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: sob, 03 sty 2004 1:24:38
Posty: 499
damian8821 pisze:
Na tą odległość może dobrze działać pod względem sygnałów SXT LTE , choć osobiście poczekałbym na wersję STX v2.

Ma mieć lepszy hardwar'e itp .

Nie będzie to najtańszy zestaw ale to na dachu domku + najprostrzy AP w środku i chyba więcej to bardzo nie bedzie potrzeba do szczęścia.


Ten SXT mi sie podoba, wiesz kiedy v2 ma wyjsc ?

Nigdy nie mialem stycznosci z MikroTik, trudne to jest w konfiguracji?

Ta jego antena poradzi sobie na ta odleglosc ?

_________________
I ujrzał pan prace naszą i był zadowolony, a potem zapytał o zarobki nasze usiadł i zapłakał


Na górę
Post: wt, 24 kwie 2018 17:38:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 18 sie 2010 12:37:28
Posty: 260
Lokalizacja: Żyrardów
Obelix pisze:
damian8821 pisze:
Na tą odległość może dobrze działać pod względem sygnałów SXT LTE , choć osobiście poczekałbym na wersję STX v2.

Ma mieć lepszy hardwar'e itp .

Nie będzie to najtańszy zestaw ale to na dachu domku + najprostrzy AP w środku i chyba więcej to bardzo nie bedzie potrzeba do szczęścia.


Ten SXT mi sie podoba, wiesz kiedy v2 ma wyjsc ?

Nigdy nie mialem stycznosci z MikroTik, trudne to jest w konfiguracji?

Ta jego antena poradzi sobie na ta odleglosc ?





Na tą odległość powinno latać w miarę ok.
Pytanie czy stacja nie jest obciążona itp .

A jeśli chodzi o wersję v2 to nie wiem , choć mówię na ostatnim MUM'ie było o tym , ja wiem ?
Kwestia pół roku ?

Konfiguracja przez WWW albo Winbox , nie jest wybitnie trudna sporo manuali jest na WIKI Mikrotikowym .
Zwykły prosty NAT jest chyba nawet domyślnie skonfigurowany prosto po wyjęciu z pudełka, wkładasz kartę i daje DHCP 192.168.88.1/24.


No chyba że używka to może być wyczyszczony ale chyba w tym konkretnym przypadku warto.


Na górę
Post: wt, 24 kwie 2018 17:41:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 420
Plus nie ma stacji o takim ID.

Inaczej.

Po czym ustaliłeś, że łączysz się ze stacją z wskazanej mapy?


Na górę
Post: wt, 24 kwie 2018 18:03:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: sob, 03 sty 2004 1:24:38
Posty: 499
glitzy pisze:
Plus nie ma stacji o takim ID.

Inaczej.

Po czym ustaliłeś, że łączysz się ze stacją z wskazanej mapy?


No niestety nie jestem w tamtej lokalizacji, spedzam tam tylko wakacje a wszystko musze rozeznac z UK, robie to dla rodzicow ktorzy spedzaja tam weekendy.

Z kad wiem - bo jest to jedyna stacja w okolicy, bo zawsze "lokalizacja" w starych komorkach wskazywala na ta stacje "ochodzita, koniakow" jest jeszcze druga stacja ale niema wala zebym sie do niej podlaczyl. Do 3 tygodni moge miec CellID lub eNBI ale czy to cos zmieni w polecanym sprzecie przez kolege ?

_________________
I ujrzał pan prace naszą i był zadowolony, a potem zapytał o zarobki nasze usiadł i zapłakał


Na górę
Post: wt, 24 kwie 2018 18:09:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 420
Skoro to działało to kup Huawei B315 i po sprawie.

I wtedy zweryfikuj czy nie odbierasz, np. plecami anteny, bo ta konstrukcja na pewno nie pracuje tak selektywnie jak podaje Producent.

Z tego względu mogłeś mieć gorszy sygnał i zestaw pracował źle, bo generalnie jeśli USB było wydolne prądowo powinno działać bez zastrzeżeń.


Na górę
Post: czw, 24 maja 2018 17:04:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 18 sie 2010 12:37:28
Posty: 260
Lokalizacja: Żyrardów
Jest już na stronie Mikrotik'a specyfikacja SXT LTE Kit.

https://mikrotik.com/product/sxt_lte_kit

Wygląda fajnie no i będzie obsługiwało wszystkie pasma , no i ma 2 ethernety.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 24 wrz 2018 1:24:07

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl