Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 05 kwie 2018 20:33:51 
   Tytuł: Link na 300m
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 08 sie 2016 10:57:21
Posty: 36
Witam,

Chce zmienić aktualny link na 300m na coś o wydajności ok. 300-400Mbps.

Aktualnie mam link z urządzeń AirGrid M5 który działa w granicach 80Mbps.
Na trasie nie mam równolegle żadnych linków w promieniu 1km, a jak już są to nie równolegle tylko prostopadle.

Oczywiście chce Ubnt z serii AC tylko zastanawiam się co?
Jest LiteBeam, Power Beam, Nano Beam wszysto do zestawiana linków wiele większych niż moja odległość.

Co możecie poradzić ?


Na górę
Post: czw, 05 kwie 2018 20:40:34 
   Tytuł: Re: Link na 300m
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1165
Lokalizacja: Myszków
Poczekać na 60GHz od MT albo zakupić na już od kolegi z forum gotowe talerze.
Przy AC zagwarantować 400Mbit będzie ciężko.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: czw, 05 kwie 2018 21:41:43 
   Tytuł: Re: Link na 300m
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2602
Lokalizacja: Wrocław
AirFiber 24


Na górę
Post: czw, 05 kwie 2018 22:02:45 
   Tytuł: Re: Link na 300m
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 08 sie 2016 10:57:21
Posty: 36
To są trochę chalpnicze potrzeby ;)
Klientem linku jestem ja...
Pytam właśnie co z tych ubnt będzie najlepsze i ile realnie symetrycznie wyciągnę

Na upartego to tam za 60zl mc światło podłącze i zestawie VPN
Albo przejde po slupach
Mam uchwyty zasilanie etc teraz to co mam jest ponadto więc myślę co z tych trzech ubnt będzie najlepsze.


Na górę
Post: czw, 05 kwie 2018 22:29:49 
   Tytuł: Re: Link na 300m
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2602
Lokalizacja: Wrocław
NanoBeam 19 AC gen2 w 40MHz powinno przerzucić, jak masz czysty eter to daj więcej :)


Na górę
Post: pt, 06 kwie 2018 7:31:37 
   Tytuł: Re: Link na 300m
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 15 mar 2008 15:49:31
Posty: 2027
za mocne nie za mocne, zjedź z mocą w dół, ustabilizuj sobie sygnał i będzie dobrze.
Nie zostawiaj tego na def TX bo będzie Cię słychać jeszcze za 5 km

_________________
W końcu Local Internet Registry :D
WRR-może kiedyś...


Na górę
Post: ndz, 08 kwie 2018 10:54:22 
   Tytuł: Re: Link na 300m
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 08 sie 2016 10:57:21
Posty: 36
Coś namieszałem na moim linku jeszcze z AirGridami m5 i mam problem... Ciężko teraz wyciągnąć coś więcej niż 10Mbps
Poprzednia konfiguracja była bardzo domyślna wszystko prawie na Auto i spokojnie 60Mbps latało i wiecej

W załącznikach screeny z konfiguracji jednego i drugiego punktu z skanem.


Załączniki:
mapka.jpg
mapka.jpg [ 399.78 KiB | Przejrzano 635 razy ]
stacja.jpg
stacja.jpg [ 229.19 KiB | Przejrzano 635 razy ]
ap.jpg
ap.jpg [ 150.06 KiB | Przejrzano 635 razy ]
Na górę
Post: ndz, 08 kwie 2018 11:42:20 
   Tytuł: Re: Link na 300m
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2602
Lokalizacja: Wrocław
Za mocne sygnały


Na górę
Post: ndz, 08 kwie 2018 13:02:35 
   Tytuł: Re: Link na 300m
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 08 sie 2016 10:57:21
Posty: 36
cabana pisze:
Za mocne sygnały

Zmieniłem Output Power na 10 i tez nie pomogło :)


Na górę
Post: ndz, 08 kwie 2018 15:00:06 
   Tytuł: Re: Link na 300m
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1165
Lokalizacja: Myszków
AirViewem sprawdź faktycznie pasmo, no i niedaleko masz jakiegoś AC na 5510. Jak wli na 40MHz a ty masz 40MHz Lower to wchodzi w twoje i niestety ty przegrywasz tą nierówną walkę :oczko:
Leczenie kanałowe robiłeś?

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: ndz, 08 kwie 2018 19:06:16 
   Tytuł: Re: Link na 300m
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 08 sie 2016 10:57:21
Posty: 36
Cramin pisze:
AirViewem sprawdź faktycznie pasmo, no i niedaleko masz jakiegoś AC na 5510. Jak wli na 40MHz a ty masz 40MHz Lower to wchodzi w twoje i niestety ty przegrywasz tą nierówną walkę :oczko:
Leczenie kanałowe robiłeś?

Na kliencie niestety nie jestem wstanie aktualnie airView sprawdzić, bo się rozłączy a tam najgęściej jest.

Kanały z listy lecą co 20MHz, druga sprawa dlaczego AP miałby wejść w moją siec?
Ja jestem na 5560MHz + 40 to 5600MHz
A "coś" na AC jest na 5510MHz +40 to 5560MHz
Czy mylę żad wielkości ?

Ustawiłem teraz indor 5220 nie wiem co to za zakres ale widzę ze ISP też zachaczają to też mogę?
W załączniku podaje SS z zakładki Wireless.

Wgl. wracając do początkowego pytania odnośnie urządzeń to moja wymiana na AC nic nie da, bo dalej będę miał problem?!


Załączniki:
current.jpg
current.jpg [ 82.11 KiB | Przejrzano 577 razy ]
Na górę
Post: ndz, 08 kwie 2018 22:27:45 
   Tytuł: Re: Link na 300m
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1165
Lokalizacja: Myszków
vcs pisze:
Na kliencie niestety nie jestem wstanie aktualnie airView sprawdzić, bo się rozłączy a tam najgęściej jest.

To podjedź do klienta i zrób.
vcs pisze:
Kanały z listy lecą co 20MHz, druga sprawa dlaczego AP miałby wejść w moją siec?
Ja jestem na 5560MHz + 40 to 5600MHz
A "coś" na AC jest na 5510MHz +40 to 5560MHz
Czy mylę żad wielkości ?

Ty jesteś na 5560 + 20MHz Lower czyli na 5640. Ustawiając 5560MHz 40MHz channel lower jesteś od 5530 do 5570. ACek jest prawdopodobnie od 5500 do 5540, a może ktoś szaleje na 80MHz to i do 5580 i dlatego masz taką lipę.

vcs pisze:
Ustawiłem teraz indor 5220 nie wiem co to za zakres ale widzę ze ISP też zachaczają to też mogę?
W załączniku podaje SS z zakładki Wireless.

Wgl. wracając do początkowego pytania odnośnie urządzeń to moja wymiana na AC nic nie da, bo dalej będę miał problem?!

Z 5GHz to jest praktycznie całe pasmo dostępne użytkowane.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 15 lip 2018 21:12:44

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl