Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
Post: pn, 19 mar 2018 11:48:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 420
Nic nie kupuj!

Tylko wchodź na dach i rób screeny oraz testy prędkości.


Na górę
Post: pn, 19 mar 2018 13:19:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 18 mar 2018 10:42:13
Posty: 28
Jest coś dobrego do testowania z iphone?


Na górę
Post: pn, 19 mar 2018 15:19:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 420
Ale tamten telefon (z Android 7 lub wyższym) jest w porządku, gdyż od razu identyfikuje częstotliwość w postaci bandu.

Pewnie coś na iPhone jest, ale po co szukać dziury w całym.


Na górę
Post: pn, 19 mar 2018 16:29:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 18 mar 2018 10:42:13
Posty: 28
glitzy pisze:
Ale tamten telefon (z Android 7 lub wyższym) jest w porządku, gdyż od razu identyfikuje częstotliwość w postaci bandu.

Pewnie coś na iPhone jest, ale po co szukać dziury w całym.


Tamten muszę pożyczać od żony :). Wziąłem starter z Orange i na 14 dni test z t-Mobile z ich routerem. Wieczorem sprawdzę jak inni operatorzy.


Na górę
Post: pn, 19 mar 2018 19:33:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 420
Lubisz utrudniać sobie życie. Jaki masz router z T-Mobile.


Na górę
Post: pn, 19 mar 2018 21:41:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 18 mar 2018 10:42:13
Posty: 28
glitzy pisze:
Lubisz utrudniać sobie życie. Jaki masz router z T-Mobile.


Mam Huwei B525. Parametry tam są, ale nadal tej częstotliwości nie mogę chyba ustawić. Mogę tylko ustawić, że antena zewnętrzna. Na balkonie na tyczce dla testów ustawiłem antenę i przez chwilę miałem 30Mbps download. Warto w takim razie wchodzić na dach? Parametry połączenia były takie średnie. Nie mogę tej karty do telefonów włożyć, bo nie rozkłąda się do nano-sim :(. Moge jakoś inaczej sprawdzić, do jakiego nadajnika się łączę?

Można z tego rozkodowac jaki to BTS?
Załącznik:
LTEWatchH_2018-03-19@09.04.25.png
LTEWatchH_2018-03-19@09.04.25.png [ 100.5 KiB | Przejrzano 1257 razy ]


Na górę
Post: wt, 20 mar 2018 12:13:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 420
Kliknij na + przy Frequency Band w LTEWatch i wybierz LTE800 (B20), LTE1800 (B3) w sumie widać, LTE2100 (B1) oraz LTE2600 (B7).

Zamieść screen jeśli połączy.

LTE1800 to połączenie ze stacją bazową w miejscowości Morawica. Anteny wiszą na kościele. Obiekt jest niecharakterystyczny, bo ma tylko dwa sektory.


Na górę
Post: wt, 20 mar 2018 12:19:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 18 mar 2018 10:42:13
Posty: 28
800 łączy na ten sam nadajnik. Innych nie. Co znaczy, że ma dwa sektory. Da się gdzieś sprawdzić przepustowość tego nadajnika?


Na górę
Post: wt, 20 mar 2018 12:28:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 420
Wstaw screen dla LTE800.

Czy to jest pomiar z podłączoną anteną zewnętrzną?

Przepustowość widzisz robiąc speedtesty w godzinach szczytu i w weekendy kiedy jest duże obciążenie.

Dwa sektory, czyli dwie anteny, a nie trzy jak to ma zazwyczaj miejsce.


Na górę
Post: wt, 20 mar 2018 13:14:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 18 mar 2018 10:42:13
Posty: 28
glitzy pisze:
Wstaw screen dla LTE800.

Czy to jest pomiar z podłączoną anteną zewnętrzną?

Przepustowość widzisz robiąc speedtesty w godzinach szczytu i w weekendy kiedy jest duże obciążenie.

Dwa sektory, czyli dwie anteny, a nie trzy jak to ma zazwyczaj miejsce.


To jest pomiar z anten lokalnych. Dziś o 14 przychodzi "fachowiec" mi to zainstalować na balkonie, bo nie mam sprzętu, a do tej pory testowałem z tyczką od mopa i stojakiem do choinki jako maszt na balkonie. Monter twierdzi, że nie ma znaczenia, czy na balkonie czy na dachu, więc łatwiej i lepiej na balkonie. Będę miał sygnał tylko w jedną stronę (ale z drugiej strony mimo, że nadajnik jest bliżej to nie łapię go, więc pewnie w drugą stronę nadaje. Dam znać co udało się uzyskać. Na coś mam zwrócić uwagę jak będzie monter. Do jakich parametrów dążymy? Czytałem, że idealnie jest tak jak na tej stronie opisane ale nie byłem nawet blisko: http://jackiewiczowie.blogspot.com/2014/10/parametry-sygnau-lte.html.

Załącznik:
2018-03-20 12_09_56-Poczta.png
2018-03-20 12_09_56-Poczta.png [ 148.86 KiB | Przejrzano 1202 razy ]

Załącznik:
2018-03-20 12_16_33-LTEWatch [H]   Release Candidate 1.png
2018-03-20 12_16_33-LTEWatch [H] Release Candidate 1.png [ 140.79 KiB | Przejrzano 1199 razy ]


Na górę
Post: wt, 20 mar 2018 13:36:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 420
Dwa ostatnie zrzuty ekranu to połączenia:

LTE1800: Alwernia, ul. Korycińskiego 83. Anteny wiszą na maszcie Nadleśnictwa Krzeszowice.

LTE800: Sanka, maszt Orange

Zanim się cokolwiek zamontuje to należy pojechać pod te obiekty kilka razy (w godzinach szczytu) i zrobić testy na sektorach które odbierasz w domu (ustalisz to w NCI obchodząc stację dookoła).

Jeśli byłbyś zainteresowany to zaraz wyliczę Ci ECID do monitorowania.


Na górę
Post: wt, 20 mar 2018 13:59:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 18 mar 2018 10:42:13
Posty: 28
To akurat tych obiektów nie złapię z mojego balkonu :(. Zamontuje dziś to na balkonie i spróbuję ten kościół złapać, niestety to ok 8 km. (ew. zobaczyć czy coś innego tam nie złapie - to w stronę Krakowa). Widziałem w salonie T-Mobile, że tamte obszary mają max 20Mbps a w stronę krakowa jest max 60Mbps, więc narzazie chyba to lepszy kierunek. Teraz router jest w domu i faktycznie ze strony Sanki/Alwerni. Teraz na dach nikt nie wejdzie. Jak zrobi się ładniejsza pogoda to ewentualnie przeniosę antenę. Nie wiem co to jest Ci ECID ale da się to wyliczyć do tej Morawicy?


Na górę
Post: wt, 20 mar 2018 15:01:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 420
matju pisze:
...tamte obszary mają max 20Mbps a w stronę krakowa jest max 60Mbps...


Nie ma czegoś takiego.

Jeśli stacja jest na światłowodzie to i 100 Mbps możesz poza godzinami oblężenia osiągnąć.

To wszystko zależy ile weźmiesz na umowie chyba. Wydaje mi się, że T-Mobile ma właśnie takie plany, tj. ograniczenie 20 Mbps, ograniczenie X, ograniczenie 60 Mbps, itd.

matju pisze:
...co to jest ECID...


Unikalna komórka sektora (anteny).

I jeśli robiłbyś pomiar obok obiektu (nie pod samym, bo anteny nie promieniują w dół!; tylko, np. 100 metrów od) to interesują Cię wskazania ECID w Network Cell Info:

Alwernia: 33832961 (to odbierasz w domu), czyli nie sugerujesz się, np. 33832962 czy 33832960 (dwa zupełnie inne kierunki niż Twoje położenie).

Sanka: 58438673 (to odbierasz w domu), czyli nie sugerujesz się, np. 58438672 czy 58438674 (dwa zupełnie inne kierunki niż Twoje położenie).

Morawica: 32809474 (to odbierasz w domu), czyli nie sugerujesz się, np. 32809473 (inny kierunek niż Twoje położenie).

LTE800 w 64QAM to prędkość do 75 Mb/s przy kanale 10 MHz.

LTE1800 w 64QAM to prędkość do 112,5 Mb/s przy kanale 15 MHz.

Urządzenia automatycznie logują się do pojemniejszego kanału, więc 1800 może być bardziej obciążone.

LTE800 ma z kolei większy zasięg. Ja bez problemu loguję się (bez anteny, na telefonie!) z 24 km. Także większe pokrycie = większe obciążenie.

Jednym słowem trzeba testować, ale nie o 2-3 nad ranem tylko od 18-22 i w weekend.

Skaczący SINR świadczy o obciążeniu i zakłóceniach. Upload równy lub wyższy od downloadu to na 100% przeciążenie obiektu.


Na górę
Post: wt, 20 mar 2018 16:31:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 18 mar 2018 10:42:13
Posty: 28
glitzy pisze:
matju pisze:
...tamte obszary mają max 20Mbps a w stronę krakowa jest max 60Mbps...


Nie ma czegoś takiego.

Jeśli stacja jest na światłowodzie to i 100 Mbps możesz poza godzinami oblężenia osiągnąć.

To wszystko zależy ile weźmiesz na umowie chyba. Wydaje mi się, że T-Mobile ma właśnie takie plany, tj. ograniczenie 20 Mbps, ograniczenie X, ograniczenie 60 Mbps, itd.

matju pisze:
...co to jest ECID...


Unikalna komórka sektora (anteny).

I jeśli robiłbyś pomiar obok obiektu (nie pod samym, bo anteny nie promieniują w dół!; tylko, np. 100 metrów od) to interesują Cię wskazania ECID w Network Cell Info:

Alwernia: 33832961 (to odbierasz w domu), czyli nie sugerujesz się, np. 33832962 czy 33832960 (dwa zupełnie inne kierunki niż Twoje położenie).

Sanka: 58438673 (to odbierasz w domu), czyli nie sugerujesz się, np. 58438672 czy 58438674 (dwa zupełnie inne kierunki niż Twoje położenie).

Morawica: 32809474 (to odbierasz w domu), czyli nie sugerujesz się, np. 32809473 (inny kierunek niż Twoje położenie).

LTE800 w 64QAM to prędkość do 75 Mb/s przy kanale 10 MHz.

LTE1800 w 64QAM to prędkość do 112,5 Mb/s przy kanale 15 MHz.

Urządzenia automatycznie logują się do pojemniejszego kanału, więc 1800 może być bardziej obciążone.

LTE800 ma z kolei większy zasięg. Ja bez problemu loguję się (bez anteny, na telefonie!) z 24 km. Także większe pokrycie = większe obciążenie.

Jednym słowem trzeba testować, ale nie o 2-3 nad ranem tylko od 18-22 i w weekend.

Skaczący SINR świadczy o obciążeniu i zakłóceniach. Upload równy lub wyższy od downloadu to na 100% przeciążenie obiektu.



Jeżeli chodzi o T-Mobile - to widziałem, że konsultant ma mapę, gdzie ma proponować max 60Mbps a gdzie max 20Mbps. Na ile to jest powiązane z celowaniem w klienta, a na ile z infrastrukturą to tego nie wiem. Co do mojej instalacji, to wkońcu antena zawisła na dachu. Najlepszy (wtedy) transfer był na maszt plusa. Podczas montażu było ok 25Mbps, teraz jest 15 :(. W Morawicy, nadajnik chyba mocno obciążony. Sygnał nie był najgorszy, ale transfer masakryczny (mimo, że upload ok 40Mbps - czyli pewnie mocno przeciażony BTS). Nadal tego nie rozumię. Jak to jest, że z telefonem, w każdym miejscu w Krakowie mam min 30Mbps a u mnie, mimo, że to tak niedaleko i że wystawiam antenę, to max osiągam 25 (i tego teraz nawet nie ma, zobaczę co będzie później). Obecne ustawienia, na maszt plusa i wskaźniki:

Załącznik:
dach.png
dach.png [ 147.53 KiB | Przejrzano 1149 razy ]


Na górę
Post: wt, 20 mar 2018 16:48:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 420
A teraz jesteś połączony z jeszcze innym obiektem, tj. Kaszów, maszt Plusa.

I na tym obiekcie jest zarówno LTE800 jak i LTE1800. Gdybyś miał porządną antenę być może załapałbyś się na agregację.

Gdy wejdziesz pod 192.168.x.x i ściągasz dane to nie przełącza Ci się na LTE-A (wcześniej w LTEWatch ustaw Auto).

Na chłopski rozum (moja niekoniecznie prawidłowa interpretacja):

- gdy mapa pokazuje zasięg LTE800 - 20 Mbps

- gdy mapa pokazuje LTE1800 - X Mbps

- gdy na mapie jest agregacja, tj. LTE800+LTE1800 - 60 Mbps.

Jaki to telefon?


Na górę
Post: wt, 20 mar 2018 17:00:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 18 mar 2018 10:42:13
Posty: 28
Przy ustawianiu anteny wybraliśmy ten maszt plusa bo były tam mimo wszystko najlepsze wskaźniki. Nie wiem o co chodzi ze 192.168.x.x? To podsieć lokalna. Mam wejść w konfigurację routera i sprawdzić czy nie przełącza pasma? Mogę ręcznie ustawić LTE-A w LTEWatch ale parametry średnie. Ustawiłem jedną antenę wewnętrzną i jedną zewnętrzną ale dużo nie poprawiło (Oprócz tego, że mam SINR cały czas 0). Jaką w takim razie mam kupić antenę? Telefon jak wcześniej pisałem to Iphone(7).


Na górę
Post: wt, 20 mar 2018 17:30:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 420
iPhone 7 ma 3CA, więc może agregować 800+1800+2600, więc się nie dziw, że w Krakowie jest szybko.

Apple nie znam wcale, ale powinna być wtedy ikonka na wyświetlaczu LTE-A lub LTE+ podczas pobierania danych.

LTEWatch kiedyś nie wymuszał agregacji. Nie wiem jak jest dzisiaj. Pewniej zalogować się do panelu routera i tam zrobić automat.

Moim zdaniem musisz kupić 2x Telkob ATK-504: http://telkob.pl/inkontrahent.php?t=120 ... 0&rg=0&sg=

I do tego JAK NAJKRÓTSZY przewód (czyli router tuż pod dach), a na dół skrętką do AP.

A przewód, np. ten: http://www.teltad.pl/kabel-koncentryczn ... -1796.html

lub ten: http://www.teltad.pl/kabel-koncentryczn ... -2001.html

Do tego dwa wtyki N i dwa wtyki SMA na dany przewód.


Na górę
Post: wt, 20 mar 2018 17:46:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 18 mar 2018 10:42:13
Posty: 28
glitzy pisze:
iPhone 7 ma 3CA, więc może agregować 800+1800+2600, więc się nie dziw, że w Krakowie jest szybko.

Apple nie znam wcale, ale powinna być wtedy ikonka na wyświetlaczu LTE-A lub LTE+ podczas pobierania danych.

LTEWatch kiedyś nie wymuszał agregacji. Nie wiem jak jest dzisiaj. Pewniej zalogować się do panelu routera i tam zrobić automat.

Moim zdaniem musisz kupić 2x Telkob ATK-504: http://telkob.pl/inkontrahent.php?t=120 ... 0&rg=0&sg=

I do tego JAK NAJKRÓTSZY przewód (czyli router tuż pod dach), a na dół skrętką do AP.

A przewód, np. ten: http://www.teltad.pl/kabel-koncentryczn ... -1796.html

lub ten: http://www.teltad.pl/kabel-koncentryczn ... -2001.html

Do tego dwa wtyki N i dwa wtyki SMA na dany przewód.


Gdzie szukać specjalisty z Krakowa, który mi to ogarnie? Może kolega chce przyjechać i pomóc? ;).


Na górę
Post: wt, 20 mar 2018 19:52:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1645
Lokalizacja: W-wa
Dorzuc cos o gratyfikacji, to moze sie ktos znajdzie :)


Na górę
Post: wt, 20 mar 2018 20:14:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 18 mar 2018 10:42:13
Posty: 28
czolo pisze:
Dorzuc cos o gratyfikacji, to moze sie ktos znajdzie :)

No myślałem ze to oczywiste ze płace za dojazd usługę i sprzęt. Dodatkowo dobre wino lub kawa dla abstynentów ;)


Na górę
Post: wt, 20 mar 2018 22:10:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 420
Ja mam 600 km także mimo najszczerszych chęci odpadam.


Na górę
Post: śr, 21 mar 2018 20:57:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 18 mar 2018 10:42:13
Posty: 28
A wiecie może, gdzie mogę szukać? Jeszcze przy okazji pytanie o internet satelitarny. Nadal tak wysokie pingi?


Na górę
Post: śr, 21 mar 2018 21:00:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1645
Lokalizacja: W-wa
Nie - satelity zaczely nizej latac...
To usluga dobra jak juz nie ma nic innego


Na górę
Post: śr, 21 mar 2018 21:35:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 18 mar 2018 10:42:13
Posty: 28
Jakich pingów się można spodziewać na satelicie? Pamiętam, że kiedyś to było +/- 600.


Na górę
Post: czw, 22 mar 2018 13:28:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 853
matju pisze:
A wiecie może, gdzie mogę szukać? Jeszcze przy okazji pytanie o internet satelitarny. Nadal tak wysokie pingi?


A co z lokalnym opem? Jak masz od niego teraz net to jaki sprzęt masz w domu, jaka antena router itd? Pytałeś go czy nie da się więcej megabitów?


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 24 wrz 2018 5:17:25

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl