Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
Post: ndz, 18 mar 2018 20:21:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 18 mar 2018 10:42:13
Posty: 28
Dlaczego duplikuje edytowany post?


Ostatnio zmieniony ndz, 18 mar 2018 20:25:34 przez matju, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 20:23:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 18 mar 2018 10:42:13
Posty: 28
Nie czy coś jest nie tak z tym forum. Wyświetla się mój drugi wpis? W drugim moim poście podałem router i antenę. Co mam więcej dodać?

[code]

Antena: http://www.cybertech.com.pl/p154,antena%20...%20r6400.html
Router: TP-Link MR200
Kable: 2x 10m


Teraz da się kliknąć link do anteny?

Jeżeli nie to:
Antena: Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO do TP-Link Archer MR200, TL-MR6400
Producent: cybertech.com.pl (?)


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 20:27:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 18 mar 2018 10:42:13
Posty: 28
glitzy pisze:
Mam wrażenie, że nie potrzebujesz pomocy.

Czy jak uwiadomię Cię, że Play ma 4 częstotliwości to łaskawie podasz producenta i pasmo na jakie jest antena?

A jak ciężko sprecyzować jaki router to poproszę poziomy RSRP, RSRQ, SINR oraz long CellID, ewentualne eNBI.


Antenę i router kolejny raz podałem post wyżej. Jeżeli chodzi o poziomy to jak również pisałem wcześniej ten router ich nie pokazuje. Pytałem również, czy w związku z tym powinienem kupić kolejny? Szukałem jakichś custom oprogramowania ale do tego routera nic nie znalazłem co by pokazywało wskaźniki. Jedyne co mam to diody 1-4.


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 21:23:36 
Odpowiedz z cytatem
Online
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 404
OK. To teraz pokaż parametry połączenia o które poprosiłem.

Jeśli ich nie ma to kartę przełóż do telefonu na systemie Android. Ze sklepu zainstaluj Network Cell Info. I wstaw screen zakładki Wskaźnik.

Najlepiej w miejscu gdzie zawiśnie antena, ale nie pod dachem, a w otwartej przestrzeni.


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 21:48:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 18 mar 2018 10:42:13
Posty: 28
To niestety nie jest z dachu tylko sprzed domu. Jutro zrobię dokładniej. Obok domu wygląda tak jak w załączniku:
Załącznik:
Komentarz: Załącznik.
29365608_10156193768337829_2883599235322740736_n.png
29365608_10156193768337829_2883599235322740736_n.png [ 151.22 KiB | Przejrzano 812 razy ]


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 21:59:28 
Odpowiedz z cytatem
Online
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 404
Jak byk Band20, czyli LTE800.

Z dachu zrób wrzutkę. Przy kominie, np. bo tam gdzieś trzeba wieszać antenę.


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 22:09:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 18 mar 2018 10:42:13
Posty: 28
glitzy pisze:
Jak byk Band20, czyli LTE800.

Z dachu zrób wrzutkę. Przy kominie, np. bo tam gdzieś trzeba wieszać antenę.


Jutro zrobię z dachu wrzutkę. Czy ta antena zewnętrzna, którą kupiłem nie powinna wymusić 1800-2100?


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 22:20:49 
Odpowiedz z cytatem
Online
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 404
Wymusić to możesz z MENU routera, ale, Twój na to nie pozwala, więc odpowiedź brzmi nie.

Kto Ci to doradził? Dlaczego nie zapytałeś wcześniej co kupić?

Przewód też pewnie no name H155, który tłumi Ci sygnał.


Na górę
Post: pn, 19 mar 2018 10:21:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 18 mar 2018 10:42:13
Posty: 28
Ok. Doszliśmy do tego, że mam słaby sprzęt. Wracam więc do pierwotnego pytania. Czy w takiej lokalizacji z dobrym sprzętem będę w stanie uzyskać dobre połączenie LTE. Co powinienem kupić?


Na górę
Post: pn, 19 mar 2018 10:28:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 790
Przede wszystkim, nawet zakładając poprawną instalację antenową plus hardware, który to obsłuży, zależnie od lokalizacji, ilości BTS'ów (i ilości userów do tych bts'ów podłączonych) nie masz ŻADNYCH gwarancji, że osiągniesz zakładane dziesiątki megabitów.


Na górę
Post: pn, 19 mar 2018 10:33:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 18 mar 2018 10:42:13
Posty: 28
A co z moim wcześniejszym pytaniem o odległość? Czy jak mam 15KM do Krakowa to przy dobrym sprzęcie nie będę mógł sobie "wybrać" BTS'a z Krakowa, który ma małe obciążenie lub dużą przepustowość?


Na górę
Post: pn, 19 mar 2018 10:42:18 
Odpowiedz z cytatem
Online
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 404
Stań przy kominie, na tarasie, w oknie dachowym i zrób screeny Network Cell Info i do tego test prędkości aplikacją Speedtest (zainstaluj ze sklepu).

Może masz jakiś telefon z LTE produkcji Samsunga?

Z zakupem sprzętu się wstrzymaj. Najpierw trzeba ustalić ile częstotliwości odbierasz.

Nie wybierzesz stacji. Połączysz się z tą której sektor doświetla Twoją lokalizację.


Na górę
Post: pn, 19 mar 2018 10:43:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 790
matju pisze:
A co z moim wcześniejszym pytaniem o odległość? Czy jak mam 15KM do Krakowa to przy dobrym sprzęcie nie będę mógł sobie "wybrać" BTS'a z Krakowa, który ma małe obciążenie lub dużą przepustowość?


Nie. Teoretycznie możesz wybrać pasmo, ale czym wyżej z Mhz tym mniejsza wymagana odległość od BTS. Link do listy BTS miałeś już podany.


Na górę
Post: pn, 19 mar 2018 10:54:55 
Odpowiedz z cytatem
Online
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 404
Teraz łączysz się ze stacją Aleksandrowice, Malopolskie
pylon reklamowy JetLine przy A4. Ile masz do niej km? I jaką przestrzeń?


Na górę
Post: pn, 19 mar 2018 10:58:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 188
Tak jak napisałem w pierwszym poście.
Na Huawei E3372 plus jaki kolwiek mikrotik z USB, u mnie akurat Mikrotik hap ac².
Jestem w stanie uzyskać 60Mb/s DL.
Z uploadem jest trochę gorzej bo około 5Mb/s ale podejżewam że to zupełnie powinno starczyć.
Trzeba też pamiętać że tylko niektóre modemy działają z pudełka, niektóre trzeba zakutalizować.
Wysłane z mojego RB1100ahx4 przy użyciu ziemniaka.


Na górę
Post: pn, 19 mar 2018 11:04:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 790
DZKiller pisze:
Jestem w stanie uzyskać 60Mb/s DL


U ciebie tak, u mnie nie. Czytaj trochę co się pisze.


Na górę
Post: pn, 19 mar 2018 11:07:26 
Odpowiedz z cytatem
Online
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 404
@DZKiller miałem i dopóki nie przesiadłem się na router z SIM byłem nieświadomy jego pracy.

Przez dwa lata ograniczał mi prędkość średnio o połowę także nie polecam E3372 + router z USB.

Poza tym na tej stacji z którą Kolega się łączy jest też LTE1800, więc w grę wchodzi LTE-A.


Na górę
Post: pn, 19 mar 2018 11:13:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 18 mar 2018 10:42:13
Posty: 28
DZKiller pisze:
Tak jak napisałem w pierwszym poście.
Na Huawei E3372 plus jaki kolwiek mikrotik z USB, u mnie akurat Mikrotik hap ac².
Jestem w stanie uzyskać 60Mb/s DL.
Z uploadem jest trochę gorzej bo około 5Mb/s ale podejżewam że to zupełnie powinno starczyć.
Trzeba też pamiętać że tylko niektóre modemy działają z pudełka, niektóre trzeba zakutalizować.
Wysłane z mojego RB1100ahx4 przy użyciu ziemniaka.


Na tym Mikrotiku będę mial wszystkie wskaźniki LTE pokazane, będe mógł wybrać pasmo? Jaka antena?


Na górę
Post: pn, 19 mar 2018 11:16:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 18 mar 2018 10:42:13
Posty: 28
glitzy pisze:
@DZKiller miałem i dopóki nie przesiadłem się na router z SIM byłem nieświadomy jego pracy.

Przez dwa lata ograniczał mi prędkość średnio o połowę także nie polecam E3372 + router z USB.

Poza tym na tej stacji z którą Kolega się łączy jest też LTE1800, więc w grę wchodzi LTE-A.


Czyli co powinienem kupić? Nie musi być budżetowe. Fajnie jak by było LTE-A. Jaka antena?


Na górę
Post: pn, 19 mar 2018 11:17:56 
Odpowiedz z cytatem
Online
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 404
Nie tyle na Mikrotiku co na sofcie zmodyfikowanym modemu, ale zrób testy o które proszę i odpisz w sprawie nadajnika.


Na górę
Post: pn, 19 mar 2018 11:20:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 18 mar 2018 10:42:13
Posty: 28
To moja lokalizacja:

https://www.google.pl/maps/place/50%C2%B002'14.4%22N+19%C2%B040'40.7%22E/@50.039272,19.6787253,16.78z/data=!4m6!3m5!1s0x4716f50ab0f31db7:0x23d8a30bda2213e0!7e2!8m2!3d50.0373304!4d19.6779715


Ktoś zna miejscowe BTSy (jaka sieć - to tez jeszcze temat otwarty, narazie testuję PLAY)


Na górę
Post: pn, 19 mar 2018 11:25:16 
Odpowiedz z cytatem
Online
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 404
Pojęcia nie masz, a mieszasz. Zrób coś dobrze od początku do końca, a nie chaotycznie.

Co Ci po bliskiej stacji która ma trzy sektory co 90° i te, np. omijają Twój dom?

Mi lokalizacja niepotrzebna. Ważne to z czym się łączysz.

Dlatego zapytam jeszcze raz. Ile masz km do wskazanej stacji?

Odszukaj ją sobie na beta.btsearch.pl


Na górę
Post: pn, 19 mar 2018 11:40:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 18 mar 2018 10:42:13
Posty: 28
Skąd wiadomo, że łączę się do pylon reklamowy JetLine przy A4 ? Z tego screenshota? Do tej stacji mam ok 8km. Do BTS
Kaszów, Małopolskie maszt Plusa mam 3 km.


Na górę
Post: pn, 19 mar 2018 11:44:06 
Odpowiedz z cytatem
Online
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 404
Internet w Play działa TYLKO na sieci macierzystej. W roamingu się nie łączy.

8km przez puste pola? Czy przez górki i lasy?

Tę stację Plusa oddaloną o 3 km widzisz czy coś ją zasłania?

Jeśli tam wiszą anteny Play to pewnie sektory są tak ustawione, że się do niej nie zalogujesz.

Stacje mają unikalne ID. Dlatego ważne są screeny.

Możesz też je zrobić dla kart Orange, T-Mobile oraz Plus.

I coś się wybierze.


Ostatnio zmieniony pn, 19 mar 2018 11:46:57 przez glitzy, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: pn, 19 mar 2018 11:45:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 18 mar 2018 10:42:13
Posty: 28
glitzy pisze:
Internet w Play działa TYLKO na sieci macierzystej. W roamingu się nie łączy.

8km przez puste pola? Czy przez górki i lasy?

Tę stację Plusa oddaloną o 3 km widzisz czy coś ją zasłania.

Stacje mają unikalne ID. Dlatego ważne są screeny.


8 km przez górki i wioski (jestem prawdopodobnie wyżej niż ta stacja). Tej oddalonej o 3k nie widzę, ale sąsiad twierdzi, że z dachu ją widać. 3 Km mam też do stacji "Rybna, Małopolskie
maszt Plusa". Zrobię dla innych sieci. Nie mogę faktycznie pominąć stacji? Mam już kupować nowy router czy czekać na pomiary ze zwykłego telefonu? Plus odpada, bo tam w LTE nie ma opcji faktycznie bez limitu.


Ostatnio zmieniony pn, 19 mar 2018 11:49:06 przez matju, łącznie zmieniany 2 razy.

Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bitcoin i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 15 lip 2018 21:04:31

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl