Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
Post: ndz, 18 mar 2018 10:54:40 
   Tytuł: Internet na wsi. LTE?
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 18 mar 2018 10:42:13
Posty: 28
Na wstępie witam forumowiczów. To mój pierwszy post. Pamiętam stronę trzepak.pl sprzed ok 20 lat. Wtedy dzięki niej kładłem moją pierwszą (i przedostatnią) sieć osiedlową przy użyciu starych kabli bnc, potem huby i skrętka itd .... Jak dowiedziałem, się przy szukaniu odpowiedzi na moje pytania, że trzepak.pl nadal istnieje i jest teraz forum to stwierdziłem, że gdzie jak nie tutaj ktoś może pomoże.

Otóż mimo, że mieszkam blisko Krakowa (ok 15 km) mam problem z porządnym dostępem do internetu. Maksymalnie ile mogę wycisnąć to teoretyczne 15 Mbps od operatora lokalnej sieci wifi. Mimo, że przez miejscowość i100 metrów od mojego domu przechodzi ten cały światłowód małopolski, to nikt nie chce go tutaj dystrybuować. Orange nie chce przyciągnąć kabla. Lokalni operatorzy nie są zainteresowani dociąganiem światłowodu. Być może błędnie stwierdziłem więc, że jedyną opcją jest LTE. Kupiłem antenę zewnętrzną i router (Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO do TP-Link Archer MR200, TL-MR6400). Antenę zainstalowałem na strychu i mimo kilku godzin "kręcenia nią" nie uzyskałem więcej niż 3 diody (75%) sygnału i ok 10Mbps. BTS najbliżej mnie jest chyba przeciążony bo pod nim też z telefonem nie mam więcej niż 10Mbps. Antena stoi na strychu (ale na balkonie było to samo).

Moje pytania na które mam nadzieję, ktoś będzie mógł odpowiedzieć to czy są jakieś metody na szybszy internet o których nie pomyślałem? Czy ktoś, kto się tym profesjonalnie zajmuje będzie w stanie ustawić lepiej to LTE? Mogę kupić nowy sprzęt, zapłacić za usługi itd. Nie wiem tylko gdzie się zgłosić, więc pytam tutaj.

Pozdrawiam forumowiczów i życzę miłej niedzieli.


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 13:00:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 406
Jaki to dokladnie router?

Jaka to dokładnie antena?


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 13:28:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 18 mar 2018 10:42:13
Posty: 28
Mam nadzieję, że mogę tutaj wkleić link.

Antena: http://www.cybertech.com.pl/p154,antena ... r6400.html
Router: TP-Link MR200
Kable: 2x 10m


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 13:44:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 188
Chyba najlepszym wyborem dla ciebie jest internet LTE, jak nikt nie chce ci porządnego internetu zaoferować to polecam routerek hAP ac² plus modem
Huawei e3372.
Z anteną ci nie pomogę ale ta mi działa wystarczająco: http://www.cdr.pl/p5834,wibox-pa-mmb0727-8x-n-antena-3g-4g-lte-gsm-wimax-wlan.html

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Ostatnio zmieniony ndz, 18 mar 2018 13:44:58 przez DZKiller, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 14:01:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 16 paź 2016 20:02:04
Posty: 89
http://beta.btsearch.pl/ - znajdź sobie okoliczne btsy, rozeznaj się gdzie stacjonują najbliżsi operatorzy, popytaj też sąsiadów (najlepsze źródło wiedzy), co działa a co nie w okolicy.

Do sprawdzenia wydajności okolicznych btsów najlepszy będzie sxt lte, dokup do tego 4 startery za 5 zł plus/play/orange-T-mobile (Orange i T korzystają ze wspólnej infrastruktury wyszczególnionej w btssearch jak Networks!, więc w zasadzie powinien wystarczyć jeden starter).

Wchodzisz na dach, wymieniasz po kolei karty, robisz speedtesta i wybierasz najlepszego. :)

To taki najprostszy sposób dla niezaawansowanych użytkowników, uważaj na SXT LTE, bo nie operuje na częstotliwościach częstotliwościach LTE 900 mhz.
Drugi sposób - zadzwoń po jakiegoś fachowca, myślę że w okolicach Krk. ktoś się znajdzie.


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 14:05:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 406
Czy Wy czytacie?

Kolega już ma antenę i router...

Pytanie tylko co to za sprzęt.


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 14:27:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 188
glitzy pisze:
Czy Wy czytacie?

Kolega już ma antenę i router...

Pytanie tylko co to za sprzęt.
Problem z zasięgiem czy prędkością może pochodzić z różnych źródeł. Może koledze antena czy modem nie domaga.
Może to akurat ten operator ma słabe prędkości. A tak na prawdę pół centymetra czy stopnia zmiany na terenie może znaczyć ogromny wzrost w prędkości.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 14:33:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 406
No i jeszcze ważne z usług którego Operatora korzystasz?


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 14:47:53 
   Tytuł: Internet na wsi. LTE?
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 18 cze 2014 21:41:23
Posty: 212
Ja tylko dodam ze ta antena wraz z kablem 5 metrów przeważnie służy jako skuteczny tłumik sygnału. Przereklamowana i przechwalona a w sumie nie wiem za co.
Bez dokładnej lokalizacji nikt ci nic nie podpowie. Nie wiemy jakie masz tam możliwości i co ewentualnie zrobić aby poprawić.

Mieszkam koło Krakowa to jakieś kilkaset możliwych BTSów.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 14:51:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 188
mariuszsal pisze:
Ja tylko dodam ze ta antena wraz z kablem 5 metrów przeważnie służy jako skuteczny tłumik sygnału. Przereklamowana i przechwalona a w sumie nie wiem za co.
Bez dokładnej lokalizacji nikt ci nic nie podpowie. Nie wiemy jakie masz tam możliwości i co ewentualnie zrobić aby poprawić.

Mieszkam koło Krakowa to jakieś kilkaset możliwych BTSów.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Mówisz że im dłuższy kabel to przeważnie gorzej?

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 14:54:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 18 cze 2014 21:41:23
Posty: 212
Dla niej akurat bez znaczenia bo tłumi już od 30cm :) Pytanie tylko ile chcesz mieć straty.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 14:55:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 188
mariuszsal pisze:
Dla niej akurat bez znaczenia bo tłumi już od 30cm :) Pytanie tylko ile chcesz mieć straty.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Najlepiej nic

Wysłane z mojego RB1100ahx4 przy użyciu ziemniaka.


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 15:45:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 27 lut 2010 12:03:40
Posty: 73
A czy da się jeszcze osiągać prędkości powyżej 10-15Mbps w LTE ? Nadajniki są masakrycznie obciążone, proponuję zrobić test prędkości w godzinach po północy lub wcześnie rano, dodatkowo to , że antena jest na strychu to bardzo kiepsko, antena na zewnątrz budynku to podstawa.
Mam nadzieję, że dach nie jest pokryty czymś metalowym :) ?


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 15:49:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 188
agrolan pisze:
A czy da się jeszcze osiągać prędkości powyżej 10-15Mbps w LTE ? Nadajniki są masakrycznie obciążone, proponuję zrobić test prędkości w godzinach po północy lub wcześnie rano, dodatkowo to , że antena jest na strychu to bardzo kiepsko, antena na zewnątrz budynku to podstawa.
Mam nadzieję, że dach nie jest pokryty czymś metalowym :) ?
Odpowiedz bżmi da się ale to zależy gdzie?
Można osiągnąć nawet 60Mb/s bez problemów DL ale z UP będzie problem.
Wszystko zależy od konfiguracji sprzętu i szczęścia.

Wysłane z mojego RB1100ahx4 przy użyciu ziemniaka.


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 18:22:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 18 mar 2018 10:42:13
Posty: 28
Odpowiadając na pytania: operator na jakim testuje to Play, lokalizacja to zachód od Krakowa (ok 15km). Mam dachówkę a nie blachę. Jak pisałem na balkonie nie widziałem różnicy z tym na strychu. Jest tutaj ktoś kto się tym profesjonalnie zajmuje, lub może kogoś polecić? Czy jakieś "linki" wifi z firmami z Krakowa nie wchodzą w grę oprócz LTE? Mogę kupić nową antenę/router tylko poszukuję kogoś kto mi to profesjonalnie zainstaluje.


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 18:27:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 188
matju pisze:
Odpowiadając na pytania: operator na jakim testuje to Play, lokalizacja to zachód od Krakowa (ok 15km). Mam dachówkę a nie blachę. Jak pisałem na balkonie nie widziałem różnicy z tym na strychu. Jest tutaj ktoś kto się tym profesjonalnie zajmuje, lub może kogoś polecić? Czy jakieś "linki" wifi z firmami z Krakowa nie wchodzą w grę oprócz LTE? Mogę kupić nową antenę/router tylko poszukuję kogoś kto mi to profesjonalnie zainstaluje.
Spróbuj z starterami różnych operatorów.
Wydaje mi się że Orange będzie najlepiej działał.
Play ma niby dostęp do nadajników LTE od Orange ale są to prędkości mniejsze od H+.

Wysłane z mojego RB1100ahx4 przy użyciu ziemniaka.


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 18:51:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 18 cze 2014 21:41:23
Posty: 212
matju pisze:
Odpowiadając na pytania: operator na jakim testuje to Play, lokalizacja to zachód od Krakowa (ok 15km). Mam dachówkę a nie blachę. Jak pisałem na balkonie nie widziałem różnicy z tym na strychu. Jest tutaj ktoś kto się tym profesjonalnie zajmuje, lub może kogoś polecić? Czy jakieś "linki" wifi z firmami z Krakowa nie wchodzą w grę oprócz LTE? Mogę kupić nową antenę/router tylko poszukuję kogoś kto mi to profesjonalnie zainstaluje.

W play masz teraz jakaś akcje na internet domowy z cpe zewnętrznym w cenie. Chyba nawet montaż masz tam załatwiany. Zadzwoń do nich to ci wyjaśnia.
https://www.play.pl/telefony/huawei/hua ... 4007343279


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 19:04:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 406
@matju jaki to router i antena?


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 19:05:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 188
glitzy pisze:
@matju jaki to router i antena?
Masz w pierwszym poście :)

Wysłane z mojego RB1100ahx4 przy użyciu ziemniaka.


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 19:13:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 406
To tam są dwa routery...

Antena też nie wiadomo jaka....

Opis to może każdy napisać


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 19:17:40 
Odpowiedz z cytatem
[quote="glitzy"]To tam są dwa routery...

Antena też nie wiadomo jaka....

Opis to może każdy napisać[/quote]Jestem ciekaw czy to antena z "allegro" czy dobra antena.

Wysłane z mojego RB1100ahx4 przy użyciu ziemniaka.


Na górę
   
Post: ndz, 18 mar 2018 19:17:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 188
glitzy pisze:
To tam są dwa routery...

Antena też nie wiadomo jaka....

Opis to może każdy napisać
Jestem ciekaw czy to antena z "allegro" czy dobra antena.

Wysłane z mojego RB1100ahx4 przy użyciu ziemniaka.


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 19:23:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 18 mar 2018 10:42:13
Posty: 28
Przecież w drugim poście napisałem jaka antena.


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 19:24:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 188
matju pisze:
Przecież w drugim poście napisałem jaka antena.
Jak chcesz wkleić linka użyj BBCode.
Inaczej nie da się go kliknąć niestety.

Wysłane z mojego RB1100ahx4 przy użyciu ziemniaka.


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 19:36:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 406
Mam wrażenie, że nie potrzebujesz pomocy.

Czy jak uwiadomię Cię, że Play ma 4 częstotliwości to łaskawie podasz producenta i pasmo na jakie jest antena?

A jak ciężko sprecyzować jaki router to poproszę poziomy RSRP, RSRQ, SINR oraz long CellID, ewentualne eNBI.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 20 lip 2018 20:18:21

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl