Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 14 mar 2018 19:09:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 24 sie 2015 23:36:46
Posty: 693
Cześć.

Wreszcie udało mi się dorwać do swojego prywatnego laptopa (Lenovo G710) dwuzakresową (AC) kartę WiFi , która nie jest zablokowana przez producenta w BIOS-ie. Zakupiłem stąd:
https://www.aliexpress.com/item/Intel-D ... 22398.html

Jest pięknie (jak na standard AC1900, który po 5 GHz oferuje bieda 300 Mbit, które nijak ma się do Gigabitowego kabelka (1024 Mbit). Ale zawsze to prędkość 3 równoległych kabelków Fast Ethernet. Lepsze to niż nic.

Gdyby istniało coś do agregacji łącza, z wykorzystaniem kilku kart, wpięłoby się kilka kart (a już na pewno jedną po 2 GHz a drugą po 5 GHz) i byłoby trochę szybciej. A tak, to router oferuje oba 2 GHz i 5 GHz a ty możesz połączyć się i tak tylko z jednym na raz (nie fair ;-).

Osiągi gdy karta połączona po 5 GHz z Linksys EA7500 (standard AC1900):

Obrazek


Osiągi gdy karta połączona po 2 GHz z Linksys EA7500 (standard AC1900):

Obrazek



Osiągi gdy karta połączona po 5 GHz z TP Link Archer D9 (standard AC1900):

Obrazek


Osiągi gdy karta połączona po 2 GHz z TP Link Archer D9 (standard AC1900):

Obrazek


Na górę
Post: śr, 14 mar 2018 19:32:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 420
To Cię zmartwię Kolego, bo to słaba karta 1x1:1. Mogłeś śmiało kupić 2x2:2 (Dell 1550 lub Intel 7260) lub po dołożeniu trzeciej anteny i zastosowaniu adaptera u.fl do MHF4 zastosować 3x3:3 (Azurewave CB160).

I proszę nie mieszaj bełkotu marketingowego z rzeczywistością. Router 1x1 AC to 433 Mb. Router 2x2 AC to 867 Mb. Router 3x3 AC to 1300 Mb. Przy założeniu 80 MHz na kanał.

To co piszesz to 80 MHz AC + 40 MHz N.

Także Linksys EA7500 jest 3x3, więc nie 1900, a 1300 Mb.

Archer D9 to samo 1300 Mb, bo 3x3:3.

I jak widzisz to nadal marketing, bo 1300+450 daje 1750 Mbps.


Na górę
Post: śr, 14 mar 2018 19:43:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 24 sie 2015 23:36:46
Posty: 693
glitzy pisze:
To Cię zmartwię Kolego, bo to słaba karta 1x1:1. Mogłeś śmiało kupić 2x2:2 (Dell 1550 lub Intel 7260) lub po dołożeniu trzeciej anteny i zastosowaniu adaptera u.fl do MHF4 zastosować 3x3:3 (Azurewave CB160).

Tak, tylko, że z Lenovo jest tak, że oni w biosie blokują wszystko co się da, a do hardwareowej whitelisty wrzucają dwie karty na krzyż. Wrzucisz "nierekomendowaną" kartę i masz screen biosu, że sprzęt niedozwolony i dalej nie ruszy. Jak znajdę kartę działającą z Lenovo G710 2x2 lub 3x3 to chętnie wymienię.


Na górę
Post: śr, 14 mar 2018 19:49:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8319
Lenovo to bodajże najpopularniejsza marka z przerobionymi biosami w których są likwidowane białe listy :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 14 mar 2018 20:15:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 420
https://www.techinferno.com/index.php?/ ... -bios-mod/

https://www.bios-mods.com/forum/Thread- ... st-Removal

https://www.bios-mods.com/forum/Thread- ... ist-remove

Masz wymienione czym zrobić dump. Widać też do kogo uderzyć na PW.


Na górę
Post: czw, 15 mar 2018 0:23:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 24 sie 2015 23:36:46
Posty: 693
Orin pisze:
Lenovo to bodajże najpopularniejsza marka z przerobionymi biosami w których są likwidowane białe listy :)


Miałem się do tego zabrać, ale wymiękłem (bałem się, że sobie zbrickuję) -> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3147927.html

Poza tym, u mnie w G710 mam tylko 2 kable:

Obrazek


https://download.lenovo.com/consumer/mo ... 10_hmm.pdf

Więc, zakładam, że 3x3:3 raczej nie ruszy na kadłubku Lenovo G710 (?) a skoro tak, to pytanie, czy jest sens o usuwanie blokady z BIOS-u.


Hmm. A może ta karta też ruszy na G710?

https://pl.aliexpress.com/item/New-Inte ... 17898.html

W końcu ta, którą mam teraz też działa (a nie powinna).


Na górę
Post: czw, 15 mar 2018 8:21:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 420
No teraz masz link rate 433 Mb. Miałbyś 867, więc przyspieszyłbyś, ale router pozwoli na 1300.

Bez dołożenia trzeciej anteny jednak się nie obejdzie. I bez zastosowania adapterów do anten u.fl do MHF4.

Załóż temat na stronach gdzie modyfikują biosy i zobaczysz co z tego wyjdzie.


Na górę
Post: czw, 15 mar 2018 8:28:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 24 sie 2015 23:36:46
Posty: 693
Ciekawe czy da się, i czy to potem działa dobrze - dołożyć trzecią antenę do kadłubka z dwoma kablami do WLAN. Muszę w wolnej chwili przetrząsnąć internet.

A te u.fl do MHF4 to w jakim celu przerabiać?


Na górę
Post: czw, 15 mar 2018 9:00:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 420
Bo karta Azurevawe CB160 nie ma gniazd antenowych u.fl, a MHF4.

No, a niby czemu ma nie działać?

https://openitforum.pl/forums/topic/124 ... -1300mbps/


Na górę
Post: czw, 15 mar 2018 9:17:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 24 sie 2015 23:36:46
Posty: 693
No to teraz muszę znaleźć gdzieś (trzecią) antenę, którą da się gdzieś wcisnąć / zmieścić do kadłubka G710. Zakładam, że te anteny w laptopach działają dobrze zarówno z 2 jak i 5 GHz?

Takie cosie znalazłem:

https://www.aliexpress.com/item/60CM-IP ... 34138.html
https://www.aliexpress.com/item/3-x-Bra ... 04269.html
https://www.aliexpress.com/item/Wholesa ... 54125.html


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 24 wrz 2018 2:03:40

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl