Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 11 sty 2017 22:23:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 03 lip 2011 21:41:27
Posty: 60
Witam,

od kilku dni zauważyłem spadek sygnału z -61dBm do -80dBm. Spadek sygnału jest natychmiastowy, czyli nie następuje stopniowo. Sprawdziłem wizualnie instalację odbiornika i nadajnika - nie widać aby anteny się przesunęły. Link działał stabilnie przez ostatnie 1.5 roku z sygnałem -61dBm.

Zakładam 3 przyczyny:
1. któraś antena uległa zużyciu lub uszkodzeniu z powodów warunków atmosferycznych (zima, wiatr, śnieg)
2. któraś karta radiowa uległa uszkodzeniu na wskutek warunków atmosferycznych
3. niewyobrażalne interferencje

Możecie mi dać wskazówki jeśli coś takiego wcześniej widzieliście? Jak najlepiej dojść do przyczyny tego problemu i przywrócić -61dBm? Poprostu powymieniać anteny na obydwu końcówkach? dodam że zmieniałem już kanały. Dzięki za pomoc.

AP: Metal 5Ghz
Client: Groove 5Ghz
Anteny: 13dbi i 14dbi


Załączniki:
sygnal.png
sygnal.png [ 14 KiB | Przejrzano 2139 razy ]
Na górę
Post: śr, 11 sty 2017 23:11:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pt, 21 paź 2005 11:38:47
Posty: 1861
Lokalizacja: k/Rzeszowa
Padło radio. Sygnał spadł w obie strony?


Na górę
Post: czw, 12 sty 2017 8:29:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 18 gru 2005 14:42:14
Posty: 1290
Lokalizacja: Góry
Mrozy mrozy mrozy. W tym tygodniu kilka szt. 711 tak padło u mnie.


Na górę
Post: czw, 12 sty 2017 19:23:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 03 lip 2011 21:41:27
Posty: 60
Łukasz Witek pisze:
Padło radio. Sygnał spadł w obie strony?


miałem wcześniej Tx/Rx -57dBm/-61dBm (ten rozjazd głównie z powodu braku bezpośredniej widoczności)
teraz mam Tx/Rx -73dBm/-81dBm

O to Ci chodzi czy o transfer w jedną i drugą stronę?


Na górę
Post: czw, 12 sty 2017 19:24:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 03 lip 2011 21:41:27
Posty: 60
wojtekc pisze:
Mrozy mrozy mrozy. W tym tygodniu kilka szt. 711 tak padło u mnie.


A miałeś podobne objawy? To jest PtP, jest jak sprawdzić czy padł AP czy klient? Czy faktycznie muszę podpiąć inne radio zamiast AP albo Klienta aby dojść do tego?

Dzięki!


Na górę
Post: czw, 12 sty 2017 20:43:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 18 gru 2005 14:42:14
Posty: 1290
Lokalizacja: Góry
U mnie poleciały akurat sztuki u klientów więc nie było problemów z diagnozą.


Na górę
Post: pt, 13 sty 2017 9:12:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 03 lip 2011 21:41:27
Posty: 60
wojtekc pisze:
U mnie poleciały akurat sztuki u klientów więc nie było problemów z diagnozą.


jasne


Na górę
Post: ndz, 15 sty 2017 20:58:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 665
Lokalizacja: Jastrzebie-Zdrój
To jest wibrator z mt- wiec obstawiam zalanie (jak puscily mrozy).
Klasyka.... czesto zalewa nawet te, ktore sa poprawnie zamontowane (z beczka 90 stopni)


Na górę
Post: pn, 16 sty 2017 3:04:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3682
Lokalizacja: Szczecin
sniper pisze:
Klasyka.... czesto zalewa nawet te, ktore sa poprawnie zamontowane (z beczka 90 stopni)
To nie izolujecie tego standardową metodą, czyli taśma zwykła+samowulkanizująca+trytytki?

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pn, 16 sty 2017 10:19:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2511
Lokalizacja: Wrocław
Samowulkanizacyjna robi serio robotę i do tego trytka ta czarna od ubnt co dają do nanostation :oczko:

_________________
www.meblemeblarz.pl - meble na wymiar, zamówienie, Wrocław, Trzebnica, Prusice, Oborniki Śląskie


Na górę
Post: pn, 16 sty 2017 15:19:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3208
Lokalizacja: Mazury
zajadacz pisze:
sniper pisze:
Klasyka.... czesto zalewa nawet te, ktore sa poprawnie zamontowane (z beczka 90 stopni)
To nie izolujecie tego standardową metodą, czyli taśma zwykła+samowulkanizująca+trytytki?
Dokładnie tak zabezpieczona końcówka wytrzyma wszystko. Tylko pierwsza taśma samowulkanizująca. Osobiście tylko w zime nie nakładałem zwykłej tasmy, bo pękała przy nakładaniu.

_________________
http://kazuko.pl - moje spojrzenie na sieć ☚☜☚☜


Na górę
Post: pn, 16 sty 2017 16:12:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3682
Lokalizacja: Szczecin
Ja robię zwykła, samowulkanizująca i znowu zwykła. Potem na końce taśmy trytytki żeby nie rozwinęła się. Zamiast samowulkanizującej można dać tez butylową, ale tego nie testowałem. Zwykłą daje na spód, bo potem usuwanie samowulkanizującej to masakra.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: czw, 19 sty 2017 8:39:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 03 lip 2011 21:41:27
Posty: 60
Tak jak piszecie, mam złącze kątowe na obydwu wibratorach i taśma termo owinięta w okół złącza, więc jest dosyć bezpiecznie. A od spodu te nakrętki z pierścieniem gumowym.

Na razie jest dla mnie za zimno by wyjść na dwór i sprawdzić czy to AP czy klient. Ale dziwne to, że od ok. tygodnia sygnał stopniowo się poprawia. bylo -81dBm, dzisiaj jest -75dBm tak jakby coś odtajało.

dzieki za komentarze, pozdro.


Na górę
Post: czw, 19 sty 2017 9:06:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2511
Lokalizacja: Wrocław
Może winna jest kątowa, ja bym na próbę zrobił na krótkim :oczko: kablu , a to normalne że sygnał rośnie jak woda wyleci

_________________
www.meblemeblarz.pl - meble na wymiar, zamówienie, Wrocław, Trzebnica, Prusice, Oborniki Śląskie


Na górę
Post: czw, 19 sty 2017 10:03:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 18 gru 2005 14:42:14
Posty: 1290
Lokalizacja: Góry
ohara pisze:
Tak jak piszecie, mam złącze kątowe na obydwu wibratorach i taśma termo owinięta w okół złącza, więc jest dosyć bezpiecznie. A od spodu te nakrętki z pierścieniem gumowym.

Na razie jest dla mnie za zimno by wyjść na dwór i sprawdzić czy to AP czy klient. Ale dziwne to, że od ok. tygodnia sygnał stopniowo się poprawia. bylo -81dBm, dzisiaj jest -75dBm tak jakby coś odtajało.

dzieki za komentarze, pozdro.

U mnie kilka razy dostała się woda do kątowego złącza - maiłem zaizolowane przy antenie i przy RB - teraz zawsze na całej długości złącza kątowego je izoluję,


Na górę
Post: czw, 19 sty 2017 18:41:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 03 lip 2011 21:41:27
Posty: 60
Dzięki za wskazówki, wymienię faktycznie kątownik na nowy tak jak piszecie, zamiast wnosić nowego RB'ka. Krótki kabel antenowy też gdzieś mam. No i zastosuje technikę zwykła taśma izolacyjna, termo, trytytki - tak jeszcze nie robiłem :) Pozdro.


Na górę
Post: czw, 19 sty 2017 20:02:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7890
My akurat robiliśmy zawsze odwrotnie do podanego schematu:
na gołe złącze: najpierw taśma samowulkanizująca, np, ANTICOR ELECTRIX 221 http://www.anticor.pl/_get/id_offer_gro ... oductsView

na to dobrej jakości taśma elektoinstalacyjna (dobre robi np 3M)

a na koniec trytytka.

Dlaczego tak? Sama taśma samowulkanizująca po kilku sezonach na słońcu robi się maślata. Z reguły jest nieodporna na UV, dlatego ją owijam jedną warstwą zwykłej taśmy i jest spokój na lata. Najstarsze złącza zrobione w ten sposób mamy jeszcze przy 2 nieczynnych już sztachetach na 2,4 GHz z kablami H-1000.... Wiem że są sprawne ale jakoś nigdy nie ma czasu wdrapać się na maszt i ściągnąć ten złom.

Żeby nie było za kolorowo, tak zabezpieczone kable też nabierają wody i idą do wymiany.... ale w 100% z powodu rozszczelnienia anteny.
Drugi minus - odkręcić i skręcić ponownie to na maszcie bez ucinania złącza jest ciężko. W szczególności w zimie.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: sob, 28 sty 2017 8:32:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 03 lip 2011 21:41:27
Posty: 60
Wstawiam już tylko jako ciekawostkę. Dwa dni temu było słońce i ewidentnie nadajnik wysycha. Będę wymieniał kątowniki jak będzie cieplej. Pozdro i dzieki jeszcze raz za pomoc.


Załączniki:
sun.png
sun.png [ 13.33 KiB | Przejrzano 1478 razy ]
Na górę
Post: sob, 28 sty 2017 10:32:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: czw, 18 cze 2009 12:45:49
Posty: 195
Ja dawałem sama taśmę samowulkanizujaca się + trytytka. Takie połączenie lata przetrwa. Pod zwykła izolacje zawsze się woda dostanie. Co do ściągania tego, kilka nacięć nożem wzdłuż i można ściągać jak plaster.


Na górę
Post: ndz, 29 sty 2017 20:25:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 665
Lokalizacja: Jastrzebie-Zdrój
Te katowe pekaja. Tak mniej wiecej po 2 latach.
Spooooro tego mam peknietego. Robi sie takie mikropekniecie (widac, jak sie dobrze przyjrzec). A jak sie to "polamie" to widac, ze w srodku jest mega syf.
Kolejny chinski produkt, ktory sie zemscil na mnie.

Obecnie minimalizuje ilosc groovow jak tylko moge. Maja swoje zalety (antena - stopnie), ale awaryjnosc tego syfu to jakis kosmos.


Na górę
Post: pn, 30 sty 2017 1:59:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1216
Hihihi widzę Panowie, że macie powrót do czasów starych Yagi. Kto nie posmarował/zaizolował ten nie miał neta :rotfl:
Zawsze Mnie zastanawiało po co ludzie zakładają Groove/Bullety? Ani to wydajne ani jak widać bezproblemowe :hmm:


Na górę
Post: pn, 30 sty 2017 8:22:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 665
Lokalizacja: Jastrzebie-Zdrój
Ja wrzucalem swego czasu z powodu fajnych anten (wiazka) + niezlej mocy (radio)


Na górę
Post: pn, 30 sty 2017 9:12:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: czw, 18 cze 2009 12:45:49
Posty: 195
Sporo kiedys mieliśmy bulletow na 2,4 i jakoś nie pamiętam żeby woda do złącz mi się dostawała. A stabilność połączenia w porównaniu do jakiś AirLiveow, edimaxow, tplinkow, planet i innych wynalazków była dużo większa. Mikrotiki były droższe wtedy.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Pagnite i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 17 gru 2017 17:55:36

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl