Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 21 gru 2016 12:20:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 25 sie 2015 9:10:33
Posty: 61
Witam,

Bardzo proszę o pomoc doświadczonych kolegów.

Mam taki ambitny plan do zrobienia:

Łączność na dystansie około 30 km.
Jeden główny punk nadawczy 360 stopni
Drugi punk odbiorczy ruchomy.

Pomysł jest taki by ruchomy punk mógł przesyłacz około 8 Mb w obie strony i poruszać się mniej więcej w polu na około stacji odbiorczej. Wiem, że mogą być problemy z widocznością ale to razie drugorzędna sprawa.

Na razie w założeniach chcę zastosować sektorowych anteny na bazie (choć nie wiem czy nie będzie wymagany jakiś rodzaj roamingu przy przechłodzeniu pomiędzy antenami) a na mobilnym odbiorniku antenę dookolna.

Pytanie jest takie czy jest to w ogolę realne do zrobienia w technologii Wi-Fi (raczej 5 GHz), myślałem też o Wimax aby pominąć ewentualne problemy z zagłuszeniem.

Jak Wy widzicie taki pomysł? Czy jest to w ogolę realne?

_________________
Amator z ambicjami.


Na górę
Post: śr, 21 gru 2016 12:46:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: śr, 02 sty 2013 20:59:26
Posty: 432
Lokalizacja: Toruń
Trzymając się norm emisji 1W EIRP nie ma na to szans.
Sektor na bazie owszem, jako klient antena kierunkowa o wąskiej wiązce i sporym zysku. O dookólnej zapomnij. No i nie ma widoczności - nie ma zasięgu.


Na górę
Post: śr, 21 gru 2016 13:01:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1315
Lokalizacja: W-wa
30km, mobilny terminal i 8Mb fdx - nie ma szans na tanim sprzecie (wlaczajac w to WiFi pochodne UBI i MT)
Moze jakies rozwiazanie LTE.


Na górę
Post: śr, 21 gru 2016 15:08:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 18 lis 2014 17:13:06
Posty: 18
Z widocznością optyczną jest to możliwe na paśmie wimax 3.5 ghz potrzebna będzie wieża ok 50 metrów rezerwacja częstotliwości jeżeli w twojej okolicy są wolne zasoby, pozwolenie radiowe na nadajnik dużej mocy pozwolenia budowlane i badania środowiskowe niestety koszt może wynieść nawet kilkaset tysięcy zł.


Na górę
Post: śr, 21 gru 2016 19:42:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1315
Lokalizacja: W-wa
krzysiek pisze:
Z widocznością optyczną jest to możliwe na paśmie wimax 3.5 ghz potrzebna będzie wieża ok 50 metrów rezerwacja częstotliwości jeżeli w twojej okolicy są wolne zasoby, pozwolenie radiowe na nadajnik dużej mocy pozwolenia budowlane i badania środowiskowe niestety koszt może wynieść nawet kilkaset tysięcy zł.


Jaka wersja Wimax da rade i na jakim kanale? Ostatniego standardu nie widzialem w sprzedazy, a poprzednie to 2004-2007 technologia. Koszty dla tego pasma podobne beda dla LTE, mozna pomyslec o rozwiazaniu Axxelera.


Na górę
Post: wt, 27 gru 2016 12:13:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 25 sie 2015 9:10:33
Posty: 61
czolo pisze:
krzysiek pisze:
Z widocznością optyczną jest to możliwe na paśmie wimax 3.5 ghz potrzebna będzie wieża ok 50 metrów rezerwacja częstotliwości jeżeli w twojej okolicy są wolne zasoby, pozwolenie radiowe na nadajnik dużej mocy pozwolenia budowlane i badania środowiskowe niestety koszt może wynieść nawet kilkaset tysięcy zł.


Jaka wersja Wimax da rade i na jakim kanale? Ostatniego standardu nie widzialem w sprzedazy, a poprzednie to 2004-2007 technologia. Koszty dla tego pasma podobne beda dla LTE, mozna pomyslec o rozwiazaniu Axxelera.



Widocznością się nie martwię aż tak. Baza będzie na wzniesieniu, więc nie powinno być problemów. Myślicie, że duże mocne sekty i antena dookóla na Wimax może dać radę? Ciekawe jak duża ta antena dookóla musi być. Patrzyłem na kalkulator MT i za różowo to nie wyglądało.

Myślałem o LTE ale nie zawsze jest zasięg sieci komórkowych, a stawianie nadajnika to pewnie będzie mega problematyczne ;/

_________________
Amator z ambicjami.


Na górę
Post: wt, 27 gru 2016 21:33:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1315
Lokalizacja: W-wa
Pchełek pisze:
Widocznością się nie martwię aż tak. Baza będzie na wzniesieniu, więc nie powinno być problemów. Myślicie, że duże mocne sekty i antena dookóla na Wimax może dać radę? Ciekawe jak duża ta antena dookóla musi być. Patrzyłem na kalkulator MT i za różowo to nie wyglądało.

Myślałem o LTE ale nie zawsze jest zasięg sieci komórkowych, a stawianie nadajnika to pewnie będzie mega problematyczne ;/


Taki sam problem z stawianiem LTE jak Wimax'em.


Na górę
Post: śr, 11 sty 2017 20:59:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 kwie 2005 15:43:57
Posty: 6532
Lokalizacja: Polska
IMO na 4rech sektorach 5Mhz-8Mhz i poza EIRP 5ghz na ubnt powinno smigac.
Stacja musiała by mieć antenę kierunkową coś ala 30dbi.
Oczywiście tylko widoczność optyczna

_________________
Pozdrawiam!
M.


Na górę
Post: pn, 16 sty 2017 0:14:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16182
Lokalizacja: Nowa Ruda
Proponuję :
Para AirFiberów 2.4GHZ - mają świetny equalizer i dużą moc. Para takich AFów powinna dać radę z dużymi sektorami.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: pn, 16 sty 2017 8:25:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4877
broken, przeczytaj pierwszy post. Założenia: punkt stały z anteną dookólną, punkt ruchomy. Transfer rzędu 8mbit.
Wg. mnie nierealne.


Na górę
Post: pn, 16 sty 2017 16:49:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16182
Lokalizacja: Nowa Ruda
Co to zmienia? AF2.4GHZ ma mega czułe radio i wysoką moc do 30dBm. Czułość przy 10MHZ kanale masz na poziomie -90dBm. Jeśli to ma być PTP to czemu nie?

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: pn, 16 sty 2017 19:21:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4877
po mojemu nie ma prawa to działać.
za duża odległość, chyba że gdzieś na morzu, gdzie nie ma żadnych przeszkód.
Jeszcze nie wiadomo dlaczego kolega nie martwi się widocznością... Chyba że to jakiś teoretyczny szkolny projekt.
Na tej odległości zapewne też zajętość możliwego pasma będzie 100%...


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 22 paź 2017 8:31:35

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl