Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 02 sie 2016 10:48:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: sob, 03 sty 2004 1:24:38
Posty: 495
Chętnie kupię sprawdzony zestaw do Aero2 czyli:

Antena zewnętrzna dalekiego zasięgu, kabel 10 m + modem

_________________
I ujrzał pan prace naszą i był zadowolony, a potem zapytał o zarobki nasze usiadł i zapłakał


Na górę
Post: wt, 02 sie 2016 12:46:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 19 maja 2008 22:09:40
Posty: 594
mam antenę firmy Cybertech dualną,
router mikrotik rb750up
modemu nie mam

ewentualnie mikrotik sxt lte jako jedno urzadzenie, ale dziala tylko w LTE.

_________________
http://webh.pl/?promo=11060


Na górę
Post: wt, 02 sie 2016 13:58:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: sob, 03 sty 2004 1:24:38
Posty: 495
almemento pisze:
mam antenę firmy Cybertech dualną,
router mikrotik rb750up
modemu nie mam

ewentualnie mikrotik sxt lte jako jedno urzadzenie, ale dziala tylko w LTE.


Dzięki kolego ale szukam czegoś bardziej prostego ;)

_________________
I ujrzał pan prace naszą i był zadowolony, a potem zapytał o zarobki nasze usiadł i zapłakał


Na górę
Post: śr, 03 sie 2016 21:58:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 27 lip 2016 9:40:07
Posty: 1
Mam zestaw MR3420+Huawei e3131+Antene z magnesem 60 cm, kabel ma 3 metry.


Na górę
Post: czw, 04 sie 2016 8:47:46 
Odpowiedz z cytatem
Online
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 270
Autor nie wspomniał czy to ma być Bezpłatny Dostęp do Internetu (wygasa w grudniu b.r.) czy ma zamiar kupować pakiety.

Jeśli decyduje się na usługę komercyjną: https://sklep.aero2.pl/#/ to działa ona w każdej technologii, w tym w LTE także dobrze żeby zestaw takie coś wspierał.


Na górę
Post: czw, 04 sie 2016 10:19:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: sob, 03 sty 2004 1:24:38
Posty: 495
glitzy pisze:
Autor nie wspomniał czy to ma być Bezpłatny Dostęp do Internetu (wygasa w grudniu b.r.) czy ma zamiar kupować pakiety.

Jeśli decyduje się na usługę komercyjną: https://sklep.aero2.pl/#/ to działa ona w każdej technologii, w tym w LTE także dobrze żeby zestaw takie coś wspierał.


Noooooo kolego piwo ci się należy, bo nie zdawałem sobie z tego sprawy. Dzięki za rozjaśnienie sytuacji. W takim razie poszukam czegoś w LTE.

Przenosze temat z giełdy, bo musze wyjaśnić kilka nowinek technologicznych.

Nasuwa mi się kilka pytań:

Patrząc na specyfikacje tego nadajnika:
http://imgur.com/vdlsos5

Możemy wnioskować ze nadaje on już w LTE?

Czy taka antena sięgnie 5-4,5 km??
http://www.dipol.com.pl/antena_trans-da ... 741031.htm


Ostatnie pytanie, taki ZTE MF 823 z dwoma gniazdami antenowymi będzie współdziałał z powyższa antena, jeśli podepne ja pod jedno gniazdo to cos tracę??

_________________
I ujrzał pan prace naszą i był zadowolony, a potem zapytał o zarobki nasze usiadł i zapłakał


Na górę
Post: czw, 04 sie 2016 12:05:07 
Odpowiedz z cytatem
Online
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 270
To tylko pozwolenia. O dostępne technologie na najbliższych stacjach zapytaj tutaj: http://plusforum.pl/viewtopic.php?f=100&t=7787


Na górę
Post: czw, 04 sie 2016 18:00:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1143
Obelix pisze:

Patrząc na specyfikacje tego nadajnika:
http://imgur.com/vdlsos5

Możemy wnioskować ze nadaje on już w LTE?

To są tylko pozwolenia, musisz sprawdzić w realu czy działa lub zapytać specjalistę na forum Plusa.
Obelix pisze:

Potrzebna ci jest antena o dużym zysku dB (takowe kupujemy na konkretne pasmo: 800/900MHz, 1800MHz, 2100MHz, 2600MHz, przy Twojej odległości od nadajnika rozpatrujemy tylko 2 pasma 800 i 1800MHz), anteny uniwersalne stosujemy przy bliskiej odległości od nadajnika (gdyż ten zysk dB "zjedzą" nam kable i złącza antenowe), także ta z linku się nie nadaje.
Obelix pisze:
Ostatnie pytanie, taki ZTE MF 823 z dwoma gniazdami antenowymi będzie współdziałał z powyższa antena, jeśli podepne ja pod jedno gniazdo to cos tracę??

Tracisz na transferze, bo wówczas modem nie pracuje w MIMO (modem będzie współpracował z każdą anteną, o ile dokupisz do niego odpowiednie konektory).


Dzieki Jarek

W takim razie ta moze byc?

Albo ta http://allegro.pl/mocna-antena-lte-4g-mimo-dual-30dbi-zte-huawei-sma-i6113997675.html


Na górę
Post: pt, 05 sie 2016 15:22:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 kwie 2005 15:43:57
Posty: 6528
Lokalizacja: Polska
Obelix :)

kopę lat :P

_________________
Pozdrawiam!
M.


Na górę
Post: pn, 08 sie 2016 11:27:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: sob, 03 sty 2004 1:24:38
Posty: 495
Dziendobry Panie warlock ;)
Pomyslalem ze sie przebudze i pomoge troche

_________________
I ujrzał pan prace naszą i był zadowolony, a potem zapytał o zarobki nasze usiadł i zapłakał


Na górę
Post: pn, 08 sie 2016 22:18:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1143
Obelix pisze:
W takim razie ta moze byc?

Tak, na pasmo LTE1800 może być, tą drugą z Allegro omijaj z daleka. :oczko:


Na górę
Post: sob, 07 sty 2017 23:33:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 10 cze 2015 14:41:43
Posty: 69
Podłączę się do tematu. Potrzebuję założyć Aero2 (będę kupował pakiety) na wsi. Do nadajnika Networks! mam 2km. Po drodze pojedyncze drzewa i małe zagajniki, ale dom mam wysoki (8m nad poziomem gruntu jest komin). Zasięg mam w domu na modemie Huawei e3131, ale prędkość nie przekracza 2Mb/a pobierania i 0,5Mb/s wysyłania, a potrzebuję stabilne 5Mb/s pobierania i 0,5-1Mb/s wysyłania (im więcej tym lepiej, ale to minimum)

Ktoś coś... Jakieś sprawdzone zestawy, konfiguracje?
Kupować jakiś gotowy router, antenę, kable, czy może prowizorycznie puszkę hermetyczną i wsadzić tam tego mojego Huaweia podpiętego do TP-LINK 740N z Gargoyle? Słucham propozycji.

Jaką mam motywację? Siedzę na Nerwostracie DO 10Mb/s (realnie 4-5Mb/s i 0,5Mb/s up i to mi wystarcza), płacę w sumie z telefonem stówę, a Neta używa się stosunkowo rzadko, wiec miło by było nieco obniżyć ten rachunek. Potrzebuję przede wszystkim stabilnych pingów na potrzeby rozmów przez Skype.

_________________
www.multik.com.pl


Na górę
Post: sob, 07 sty 2017 23:44:52 
Odpowiedz z cytatem
Online
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 270
N! to T-Mobile i Orange, więc Nju. 29 zł za 40 GB.

Plus ze stacji N! nie korzysta.


Na górę
Post: ndz, 08 sty 2017 10:06:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 10 cze 2015 14:41:43
Posty: 69
Bts search na podstawie danych z uke twierdzi, że na tym samym maszcie jest Zębaty i Aero2. Z kolei telefon w programie Network Cell Info podaje, że t-debile mam z innego nadajnika, więc nie wiem już gdzie jest błąd.

_________________
www.multik.com.pl


Na górę
Post: ndz, 08 sty 2017 17:05:38 
Odpowiedz z cytatem
Online
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 270
Nie wiem kto to jest Zębaty.

Płatne pakiety Aero2 kosztują 30 zł i masz 30 GB.

Działają w WCDMA i LTE.

Musisz porównać co lepiej chodzi.

Kup starter Orange za 5 zł. Zarejestruj. Otrzymasz 100 GB na miesiąc.

W Plusie też pewnie jest jakiś bonus, a to te same stacje.


Na górę
Post: ndz, 08 sty 2017 18:19:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 18 gru 2005 14:42:14
Posty: 1275
Lokalizacja: Góry
Każdy wie kto to zębaty jak siedzi w branży :)


Na górę
Post: śr, 11 sty 2017 21:03:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 kwie 2005 15:43:57
Posty: 6528
Lokalizacja: Polska
http://g.gazetaprawna.pl/p/_wspolne/pli ... seb029.jpg

_________________
Pozdrawiam!
M.


Na górę
Post: czw, 12 sty 2017 14:16:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 10 cze 2015 14:41:43
Posty: 69
Wracając do tematu. Nawet zakładając, że nie ma aero2 na nadajniku, o którym mówiłem, to inne są w odległości max 6 km. Jaki sprzęt sie nada? Nju na razie nie rozważałem, ale od strony technicznej to będzie wsio ryba, bo i tak na takich odległościach bez widoczności w grę wchodzi tylko 900MHz

_________________
www.multik.com.pl


Na górę
Post: czw, 12 sty 2017 22:31:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1143
TytusXP pisze:
Nawet zakładając, że nie ma aero2 na nadajniku, o którym mówiłem, to inne są w odległości max 6 km. Jaki sprzęt sie nada?

Antena/anteny na pasmo 800/900MHz http://www.dipol.com.pl/oferta-telefonia-komorkowa-anteny-gsm-3g-lte,4378.htm i przede wszystkim modem wspierający LTE800 (popularne modemy USB to E3276/E3272/E3376 lub modemo-routery, ze starszych to B593..., z nowych E5186, D-Link DWR-966... i wiele innych).
TytusXP pisze:
Nju na razie nie rozważałem, ale od strony technicznej to będzie wsio ryba, bo i tak na takich odległościach bez widoczności w grę wchodzi tylko 900MHz

To duży błąd-gdyż Orange intensywnie rozwija LTE800, które w przypadku uruchomienia w Twojej okolicy, zastosowaniu anteny/anten (MIMO) może działać nawet bez widoczności z takiej odległości.


Na górę
Post: ndz, 22 sty 2017 15:18:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 10 cze 2015 14:41:43
Posty: 69
@jarek7714
Nie interesuje mnie LTE, ponieważ na wsi na pewno nie będzie działać. Orange nie wymienia kabli, nie stawia centarl bliżej, bo bym został na Neostradzie. Wieś oni odpuszczają, więc tym bardziej nie ma sensu czekać do usranej śmierci aż łaskawie postawią LTE800. Aero2 mi działa w domu na zwykłym donglu Huawei 3131, wiec będzie działać. Jednak prawdopodobnie przez drzewa i brak anteny na dachu wyciąga max 1,5Mb/s ( w Tarnowie wyciągało 6-14Mb/s i to mi wystarczy w zupełności - na cholerę mi szybciej) Mieszkam 30km od większych miast (Tarnowa) i tutaj z LTE jest bardzo kiepsko i prędko się to nie zmieni.

Proszę o poradę, jaki sprzęt kupić, aby wystawić antenę na komin i mieć szansę na choćby te 5Mb/s down i 1Mb/s up a przy okazji nie pójść z torbami (max budżet 250zł)

_________________
www.multik.com.pl


Na górę
Post: pn, 23 sty 2017 18:30:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1143
TytusXP pisze:
Nie interesuje mnie LTE, ponieważ na wsi na pewno nie będzie działać. Orange nie wymienia kabli, nie stawia centarl bliżej, bo bym został na Neostradzie.

Żebyś się nie zdziwił, zresztą antena będzie działać i w HSPA900 i w LTE800-tu masz pełen wybór http://www.dipol.com.pl/oferta-telefonia-komorkowa-anteny-gsm-3g-lte,4378.htm?page=1, kable jeżeli będą takowe potrzeby/plany Orange będzie wymieniać na światłowody, natomiast central już więcej nie będzie.
TytusXP pisze:
Wieś oni odpuszczają, więc tym bardziej nie ma sensu czekać do usranej śmierci aż łaskawie postawią LTE800. Aero2 mi działa w domu na zwykłym donglu Huawei 3131, wiec będzie działać.

Głupoty opowiadasz-zaczęli z LTE800 właśnie od "czarnych dziur ", działkę mam w podobnym miejscu i od ponad pół roku jest LTE800, gdzie w mieście jeszcze nie działa mi dziś (są tysiące klientów zdziwionych/mile zaskoczonych że właśnie w wielu "zadu..." działa LTE800 Orange/T-Mobile).
TytusXP pisze:
Jednak prawdopodobnie przez drzewa i brak anteny na dachu wyciąga max 1,5Mb/s ( w Tarnowie wyciągało 6-14Mb/s i to mi wystarczy w zupełności - na cholerę mi szybciej) Mieszkam 30km od większych miast (Tarnowa)

Przede wszystkim odczytaj jaki masz rzeczywisty wskaźnik sygnału na modemie (wyrażony -dB), bo to nie działa tak wprost proporcjonalnie że dB przekładają się na Mbps-możesz mieć -50dB i prędkość 0,5Mbps jeżeli do nadajnika będzie połączonych zbyt wielu użytkowników.


Na górę
Post: pn, 23 sty 2017 22:34:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 10 cze 2015 14:41:43
Posty: 69
-91dBm czasem -89dBm, czyli słabo. Może na dachu będzie lepiej, ale jest teraz za zimno i za ślisko na testy. Oczywiście biorę pod uwagę, że mogą być nadajniki przeciążone lub sztucznie obniżają prędkości per user aby im radioli do bts-a nie zatkało.

_________________
www.multik.com.pl


Na górę
Post: sob, 28 sty 2017 19:30:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 10 cze 2015 14:41:43
Posty: 69
Up

W sumie mogłoby być i to całe nju, albo aero2, to wsio ryba, byleby działało. Ma ktoś jakiś pomysł jak sklecić sensowny zestaw modem (router) + antena zewnętrzna, najlepiej wsadzane do hermetycznej obudowy, żeby nie ciągnąć 10m kabla do anteny (który zje cały zysk). Wszędzie czytam tylko o antenach zewnętrznych podpinanych do zwykłych modemów/routerów 3G, ale czy to nie jest prowizorka, która zaraz się rozleci lub będzie kiepsko działać z powodu długiego kabla antenowego?

Mam router z możliwością podpięcia modemu na USB, ale wolałbym coś skrojonego na zewnątrz, co wytrzyma mrozy i upały, niż wsadzać modem+router w puszkę hermetyczną.

_________________
www.multik.com.pl


Na górę
Post: czw, 02 lut 2017 1:46:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1143
TytusXP pisze:
Mam router z możliwością podpięcia modemu na USB, ale wolałbym coś skrojonego na zewnątrz, co wytrzyma mrozy i upały, niż wsadzać modem+router w puszkę hermetyczną.

No niestety, ze względu na szczególną specyfikę Twojego użycia (anteny na 800/900MHz) nie ma dostępnych kompaktowych, gotowych rozwiązań, jeżeli masz zdolności manualne, lutownicę end kilka innych narzędzi, to zrobisz własny. Ja używam do takiego rozwiązania E398/router Nexx WT3020/TP-Link zasilacz PoE 802.3af TL-POE150S Injector i działa to bez żadnych zgrzytów w zewnętrznej alu-obudowie (po wymianie doświadczeń z Trzepaka odnośnie problemu mrozów, obawiam się tylko problemu z tym ostatnim ogniwem-adapterem zasilania, chociaż wg spec. ma odporność na temp. do -10*, gdyż ma na płycie kondensatory elektrolit-przed montażem je wymieniłem na JAMICON, stawiam że to najsłabsze ogniwo, w innej lokalizacji mam na nieogrzewanym strychu E3276 z DIR-505, również działa bez zarzutu). Gotowce fajne są, ale do innych częstotliwości http://www.technologic.pl/k146,gsm-lte-zestawy.html.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: glitzy i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 18 sie 2017 10:54:49

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl