Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 10 lip 2017 12:15:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 10 lip 2017 10:40:38
Posty: 1
Witam wszystkich,
w domku letniskowym od kilku lat mieliśmy sieć Orange CDMA, bo tylko to było możliwe w okresie, kiedy było montowane. Ostatnio jednak usługa została zawieszona i zostaliśmy na sezon bez połączenia z Internetem. Z tego co zauważyłem PLAY zamontował nadajnik LTE około 2,5km w linii prostej od nas. Sprawdzając na telefonie, będąc na dachu, Speedtest pokazuje [46ms; 5,9 DL; 2,1 UL] co byłoby już akceptowalne.
Zamiast routera od Orange chciałbym kupić HUAWEI b593s (które chodzą około 200zł na allegro) i do tego Play na kartę. Dużo na ten temat czytałem, jednak wciąż mam pewne wątpliwości. Kiedy miałem telefon połączony przez HSPA to LongCID podało 2226590 i rzeczywiście taki jest (zgodnie z wykazem z załączonego pliku). Przez LTE podaje 3235922 i tego na BTSearch już nie ma. Jedynie w zezwoleniach UKE można znaleźć LTE 800, 1800, 2100, 2600. Będąc na działce nie byłem w stanie namierzyć pasma przez jakie się łączę korzystając z aplikacji jakie miałem (m.in. LTE discovery czy BTSearch).

Pytanie nr 1: W jaki sposób zorientować się na jakim paśmie działa LTE?

Kolejną kwestią jest wybór odpowiedniej anteny. Dotychczas używana była dedykowana (?) do CDMA firmy Dipol, jak w załączniku. Myślałem, że może będzie ona wystarczająca, ale z tego co doczytałem jest ona przeznaczona na pasmo 450 - 470 MHz, więc się nie nada. Po przeszukaniu Internetu skłaniam się ku zakupowi:
http://www.cybertech.com.pl/p94,antena- ... fme-z.html
Oczywiście tutaj zakładam, że będę działał na 1800 MHz, czego nie jestem jeszcze pewny. Dostępne są też anteny dualne, jednak mam wyprowadzony na dach tylko 1 kabel koncentryczny. Dołożenie kolejnego teoretycznie byłoby możliwe, ale wymagałoby więcej zamieszania i wiercenia w ścianie (ostateczność).

Pytanie nr 2: Ile stracę jeśli zrezygnuję z MIMO i podłączę do wspomnianego routera tylko jedną antenę dachową? (Czy może druga antena od biedy po prostu być podłączona standardowa wewnętrzna czy po prostu jakoś w opcjach to wyłączyć)?

Dodam, że nie jest wymagana pełna przepustowość dostępnej stacji bazowej. Jeśli dobrze doczytałem na:
http://lteuniversity.com/get_trained/ex ... ne-go.aspx
to po prostu będzie to połowa prędkości, co by mi w zupełności starczyło. Czy są jakieś inne przeciwwskazania, aby korzystać z jednej anteny?

Kolejnym zagadnieniem jest podłączenie tej anteny przez odpowiednie złącza. Z tego co widzę, kabel obecnie zakończony jest wtykiem TNC, a Huawei wymaga SMA. Niestety będąc na działce nie pomyślałem, żeby rozebrać puszkę od anteny dachowej i zrobić zdjęcie połączeniu, przez co nie wiem jak to tam wygląda. Jadąc na działkę kolejnym razem już na montaż muszę być w pełni przygotowany, bo już nic nie dokupię.

Pytanie nr 3: W co zaopatrzyć się przed wyjazdem? Czy najlepiej będzie kupić różne przejściówki czy może jakąś tanią zaciskarkę z allegro wraz z odpowiednimi konektorami?


Załączniki:
Komentarz: Złącze kablowe
zlacze_kabel.jpg
zlacze_kabel.jpg [ 95.74 KiB | Przejrzano 412 razy ]
Komentarz: Play Cell ID
stacja_play.jpg
stacja_play.jpg [ 148.06 KiB | Przejrzano 412 razy ]
Komentarz: Antena dachowa
antena_dachowa.jpg
antena_dachowa.jpg [ 357.31 KiB | Przejrzano 412 razy ]
Na górę
Post: pn, 10 lip 2017 18:08:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 27 lut 2010 12:03:40
Posty: 19
Obecnie nie ma uzasadnienia stosowanie anteny na konkretne pasmo(tutaj 1800MHz) , zbyt często zmienia się to na nadajnikach BTS, często też są agregowane dwie lub więcej częstotliwości i antena obsługująca konkretna częstotliwość może się okazać przyszłościowo kiepskim wyborem.

W mojej ocenie obecnie sens mają tylko anteny szerokopasmowe czyli obsługujące szeroki zakres częstotliwości. Oczywiście coś za coś, antena szerokopasmowa najczęściej ma niższy zysk dBi i zbiera więcej "obcych" częstotliwości ale przy obecnie dynamicznie zmieniających się usługach u operatorów jest to wart rozważenia kompromis.

Co do podłączenia anteny na dachu to w puszce prawie na pewno jest przewód przylutowany do zacisków dipola. Swoja drogą biały kolor przewodu wskazuje na niskiej jakości kabel RG58 ale jak już jest to trudno, można go użyć.

Wg mnie są dwa wyjścia...

1. Zakup zaciskarki do złącz koncentrycznych oraz odpowiednich złączy(najbardziej uniwersalne będzie FME) i zaciśnięcie na dachu gniazda FME do którego potem łatwo będzie podpiąć zakupioną antenę, która będzie mogła mieć wtyk FME.
W budynku można albo zacisnąć wtyk FME i do niego podłączyć potem stosowną przejściówkę np. FME-SMA lub od razu zacisnąć SMA pod router ale będzie to mniej uniwersalne rozwiązanie.

2. Zakup anteny z odpowiedniej długości przewodem i przeciągnięcie go na dach nową trasą lub zamiast tego białego przewodu.

Drugie rozwiązanie ma tą zaletę, że nie trzeba kupować zaciskarki oraz kombinować ze złączkami , no i kabel RG58 gorszej jakości można zamienić np. na H155 który jest bardziej niskostratny od RG58.

Co do wyboru anteny to jeśli będzie wymieniana razem z przewodem to warto zastosować antenę dualną, wykorzystująca obie polaryzacje.
W przypadku kombinacji ze starym kablem wystarczy antena jedno polaryzacyjna szerokopasmowa i też będzie działać.

Polecam anteny:
dualna z 10m przewodu : http://www.agrolan.pl/p/1524/344/antena ... o-lte.html

oraz tylko dla polaryzacji pionowej : http://www.agrolan.pl/p/1524/279/max-da ... o-lte.html


Na górę
Post: pn, 10 lip 2017 18:18:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3450
Lokalizacja: Szczecin
Zdajesz sobie sprawę, że ten biały kabel to kabel wewnętrzny i prędzej czy później warunki atmosferyczne spowodują, że i tak będzie do wymiany?
Jak dla mnie to modem do plastikowej, hermetycznej puszki na dach przy antenie (albo nawet bez anteny, wbudowana może wystarczyć). Router razem z modemem do puszki, a na dół skrętka (zewnętrzna, czarna) i tam dodatkowy AP.
No chyba, że Ci liczysz się z tym, że zaraz będzie trzeba coś znowu robić przy instalacji, to wtedy możesz się bawić z tym kablem co jest.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pn, 10 lip 2017 18:41:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 27 lut 2010 12:03:40
Posty: 19
Dla rozwiązania z modemem na zewnątrz musisz mieć dodatkowe urządzenia i przejściówki PoE aby to zrealizować. Kombinacje z puszką może robić osoba która ma i zaciskarkę do RJ45 i trochę wiedzy jak zrobić zasilanie po PoE oraz skonfigurować sobie routery/modemy, dla osoby która chce po prostu internet bez kombinowania znacznie lepszym wyjściem jest wystawienie anteny na zewnątrz i podłączenie jej do routera w pomieszczeniu.


Na górę
Post: pn, 10 lip 2017 18:58:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3450
Lokalizacja: Szczecin
agrolan pisze:
dla osoby która chce po prostu internet bez kombinowania znacznie lepszym wyjściem jest wystawienie anteny na zewnątrz i podłączenie jej do routera w pomieszczeniu.
Ta, zwłaszcza pod względem tłumienia sygnału przez kabel antenowy.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pn, 10 lip 2017 19:10:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 27 lut 2010 12:03:40
Posty: 19
W 90% przypadków zastosowanie anteny zewnętrznej wystarcza do normalnego korzystania z połączenia a kolega forsuje rozwiązanie przewidziane dla lokalizacji trudnych gdzie każdy metr kabla ma znaczenie
W tej konkretnej sytuacji pytający nawet sprawdził prędkości na komórce i jak na Play otrzymał wartości akceptowalne nawet bez stosowania anteny.
Do BTSa Play ma 2,5km , po co aż tak kombinować?
Oczywiście jestem za wymianą kabla na H155 bo to akurat da znaczący wzrost sygnału ale kombinowanie z modemem/routerem na dachu to tutaj przegięcie nie warte zabawy.


Na górę
Post: pn, 10 lip 2017 20:11:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4753
kombinować warto choćby po to, że w dół zleci sobie zwykłym kablem utp/ftp zakończonym wtykiem modularnym który jest o 100000% bardziej uniwersalny niż sma fme tnc i inne złącza antenowe razem wzięte.
a zaciskarka do utp kosztuje z wysyłką 12zł (wiem, lipna, ale kilka wtyczek w warunkach domowych raczej zaciśnie).
W ostateczności można próbować zacisnąć pojedynczo piny cienkim płaskim śrubokrętem, ale czy warto...


Na górę
Post: wt, 11 lip 2017 9:21:38 
Odpowiedz z cytatem
Online
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 25 lis 2006 15:27:35
Posty: 69
Lokalizacja: Gliwice
Można kombinować z antenami i ruterami, skoro kolega i tak chce kupić ruter pod lte to może od razu coś takiego
https://routerboard.com/RBSXTLTE3-7
i problem anteny się rozwiązuje tylko trzeba skrętkę przeciągnąć na dach.


Na górę
Post: śr, 12 lip 2017 0:10:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: wt, 03 sty 2006 15:57:53
Posty: 631
H_C_K pisze:
Można kombinować z antenami i ruterami, skoro kolega i tak chce kupić ruter pod lte to może od razu coś takiego
https://routerboard.com/RBSXTLTE3-7
i problem anteny się rozwiązuje tylko trzeba skrętkę przeciągnąć na dach.


najlepszy wybor :ok:

_________________
Wiem jak ma³o wiem


Na górę
Post: śr, 12 lip 2017 6:33:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 258
Pod żadnym pozorem nie kupuj Huawei B593. To staroć na którym nie wymusisz częstotliwości i w większości przypadków nie ocenisz jakości połączenia!

Baza BTSearch to wpisy użytkowników. Jak odczytasz dane to wyślesz na stronę i Oni dodadzą.

Częstotliwość pracy najłatwiej sprawdzić Samsungiem używając kodu *#0011#.

Część LG też ma ukryte MENU serwisowe.

Jeśli na telefonie masz root podam link do aplikacji diagnostycznej.

Jeśli z tej samej stacji grzeje, np. 800 i 1800 czy jeszcze 2600 to oznacza, że warto zainwestować w router z agregacją. Dwie częstotliwości agreguje, np. Huawei B618 (wspiera QAM-256), Huawei B525, Huawei E5186. Trzy częstotliwości agreguje natomiast Netgear AC810S.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 25 lip 2017 12:24:20

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl