Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 15 lis 2018 13:29:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 03 lis 2015 1:39:11
Posty: 19
Czołem,

ostatnio wyszła u mnie potrzeba modernizacji mostu i z Nanostation 5 (poprawione z M5*mój błąd) zmieniłem na Loco M5, ustawiłem wysoki kanał, bo jest to mała odległość (ok. 110m), oraz taki, żeby nie wchodzić reszcie i syfić (do najbliższej częstotliwości na której coś leci mam ponad 50MHz), oraz małą moc anten.
Obrazek


Tak jak widać na obrazku, parametry wyśmienite, sprzęt wysoko się zapina. Robię speedtesta wychodzi co innego:
Obrazek


A w praktyce jak chcę coś przewalić cokolwiek to niestety mam transfer max 1,5-2MB/s w jedną stronę, a w drugą 350KB/s. Próbowałem zmieniać kanały na niższe to efekt jest jeszcze gorszy, czasem nawet zrywa połączenie, bawiłem się też szerokością kanału, próbowałem 40MHz, 30MHz to jest identycznie. Regulowałem też moc anten, to nic nie dawało. Wyłączałem airMAX, bez efektu. Zacząłem się zastanawiać, czy czasem antena DVB-T którą mam na tym samej konstrukcji nie powoduje jakiegoś kwasu, ale jak miałem Nanostation M5 to leciało tyle ile daje standard A czyli te 2-2,5MB/s, gdy podmieniałem jedną z anten na starą to też osiągałem to co na starym, więc usterkę techniczną raczej bym wyeliminował. Jeszcze między mostem między budynkami jest stary budynek i na nim jest stare uziemienie, ale to nie sądzę, żeby też psuło całość.

Ma ktoś jakiś pomysł co można tu zdziałać jeszcze, by polepszyć transfer?


Ostatnio zmieniony pn, 19 lis 2018 14:14:58 przez adrpan, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: pt, 16 lis 2018 8:00:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 639
Wynik super...

szczegolnie jak na slaby sygnal na jednej z polaryzacji.


Na górę
Post: pt, 16 lis 2018 15:52:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 19 kwie 2012 15:00:17
Posty: 15
Pokaż jeszcze drugą stronę mostu, tak jak kolega zauważył na jednej polaryzacji jest -74, tu może być problem. I nie myl proszę Nanostation 5 i Nanostation M5 ( Nanostaion 5AC itp), bo idzie się pogubić.


Na górę
Post: pt, 16 lis 2018 16:07:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 03 lis 2015 1:39:11
Posty: 19
Proszę bardzo:
Obrazek


Na górę
Post: pt, 16 lis 2018 16:19:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 639
ktorys zle ustawiony6, badz uwalona jedna polaryzacja. Jelsi wizowanie jest ok, wymien jeden, pozniej drugi.


Na górę
Post: pt, 16 lis 2018 16:21:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 19 kwie 2012 15:00:17
Posty: 15
No można się przyczepić jedynie do kulejącej jednej polaryzacji, ale speed test między antenami wychodzi OK. Ja bym jednak obstawiał, że problem leży gdzie indziej. Co masz po za tym mostem ?


Na górę
Post: pt, 16 lis 2018 17:13:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 03 lis 2015 1:39:11
Posty: 19
Więc tak:
Po stronie stacji mam pociągnięte 7m skrętki, zasilacz POE, 2m skrętki podpięte pod router Asus AC1200G+
Po stronie access pointa mam pociągnięte 12m skrętki, zasilacz POE, 1m skrętki podpięte pod TP-Link TL-WR1043N/ND v2 z Gargulcem na pokładzie 1.10.0.3 (r49617).

Skrętka CAT 5e. Podpinałem lapka teraz nawet pod obydwa kable, czy czasem coś się nie padają czy coś, ale zapina się 100Mbit i tyle leci.


Na górę
Post: pt, 16 lis 2018 22:32:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: sob, 09 gru 2006 9:50:55
Posty: 119
00:27:22.... cała partia posiada wysiadające końcówki mocy. Radio do wymiany.


Na górę
Post: pt, 16 lis 2018 23:14:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 03 lis 2015 1:39:11
Posty: 19
no nawet nie gadaj, mam 2 sztuki takie...


Na górę
Post: sob, 17 lis 2018 3:46:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: sob, 09 gru 2006 9:50:55
Posty: 119
Ja miałem 60. Wszystkie wysiadły. Jedynie rockety w tej serii były bezawaryjne.


Na górę
Post: sob, 17 lis 2018 19:53:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 19 lut 2014 10:54:00
Posty: 17
Przyłącze się do dyskusji, ja mam około 300szt z tej serii też padniętych. Czy ktoś naprawiał gdzieś sensownie?


Na górę
Post: pn, 19 lis 2018 12:46:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 03 lis 2015 1:39:11
Posty: 19
Też mnie to interesuje, czy da się coś z tym zrobić i ile by kosztowało?

Edit:
Podmieniłem AP na stare Nanostation 5 i teraz na stacji Loco M5 są takie parametry
Obrazek


Odezwałem się do gościa od którego kupiłem sprzęt, powiedział że bezproblemowo wymieni mi wadliwą sztukę. Więc wychodziłoby, że ta na AP była wadliwa?


Na górę
Post: pn, 19 lis 2018 15:58:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 19 kwie 2012 15:00:17
Posty: 15
No wyślij jak najbardziej. Obecny wynik jest niestety trochę oszukany, Nanostation 5 ma jedną polaryzację, a Nanostation M5 przypisało sygnał do obu polaryzacji, mimo że działa jedna.
Na Nanostation masz w zakładce advanced zmianę polaryzacji, jak ją zmienisz i sygnał nadal będzie -63 to będziesz mógł być pewien, że obie polaryzacje w Nanostation M5 działają.


Na górę
Post: pn, 19 lis 2018 18:05:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 03 lis 2015 1:39:11
Posty: 19
zmienione jest, dla testu zmieniłem z horizontal, na vertical to nawet -54dBm pojawiło się przy mocy nadawania 4dBm i teraz się zastanawiam, czy nawet dwóch nie wysłać w tym wypadku. Choć tak naprawdę potrzebuję żeby ten most wytrzymał mi jeszcze max 2 lata aż skończy mi się umowa z Orange na neta.


Na górę
Post: wt, 20 lis 2018 17:41:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 639
wytlumaczy mi ktos, dlaczego na linku miedzy dwoma ubnt linkuje sie na (TX/RX rate) 130/130mbps, ccq mam 95-98%, a transfery max 10-15mbps. Taki problem w wielu punktach. Jesli eter bedzie zaszumiony, powinno sie to odzwierciedlac wlasnie w ccq, jesli bedize slaby sygnal, nie zlinkuje sie na max predkosci.


Na górę
Post: wt, 20 lis 2018 18:00:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 03 lis 2015 1:39:11
Posty: 19
może być to co u mnie, jedna polaryzacja daje w dupę, radio psuje się i wychodzą takie kwiatki


Na górę
Post: pn, 10 gru 2018 17:41:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 03 lis 2015 1:39:11
Posty: 19
Czołem, odkopuję temat.

Mam wymienione anteny, już nie z tej feralnej serii i dalej jest niestety to samo. Parametry na polaryzacjach mam Vertical / Horizontal:-60 / -66 dBm, przy mocy nadawania 4dBm, CCQ 99,1%, airmax quality 98%, airmax capacity 95%.

Macie jakiś pomysł na tą sytuację?

Ewentualnie mogę pożyczyć od znajomego na jedno loco M5 i na szybko zrobić instalację u siostry 400m od jednego punktu z delikatną widocznością przez rzadki zalesiony las.


Na górę
Post: pn, 10 gru 2018 20:38:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: sob, 18 cze 2011 22:27:56
Posty: 188
poszukaj w okolicy tego: https://www.dipol.com.pl/zestaw_zewnetr ... _M1558.htm niestety nie będziesz widział na skanowaniu sieci.
Potrafi zabić wszystko w okolicach ...

PKK


Na górę
Post: wt, 11 gru 2018 16:22:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1358
Lokalizacja: Myszków
Jeżeli masz antenę serii M to jest tam coś takiego jak AirView, robisz sobie skan eteru i widzisz gdzie jest zajętość a gdzie jest pusto, ustawiasz się w to puste miejsce i powinno działać. Soft tam masz najnowszy 6.1.8?

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: wt, 11 gru 2018 17:21:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 03 lis 2015 1:39:11
Posty: 19
tak tak, wiem o tym. Na podstawie tego wyszukałem sobie wolną częstotliwość, jednocześnie daleko od innych żebym im nie włazić i przeszkadzać. Jedynie co mnie zaciekawiło wczoraj odpalając airView wieczorem w pewnym momencie przez 2-3 minuty całe pasmo od 5500MHz aż do 5700MHz było zajęte.

Dziś nie miałem zbytnio czasu żeby rozłożyć trzecią antenę kontrolnie, może jutro się uda. Mam teorię, że coś na strefie fresnela jest mimo wzajemnej widoczności obydwu anten powoduje kwas.


Na górę
Post: pt, 14 gru 2018 18:38:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 03 lis 2015 1:39:11
Posty: 19
Sprawdziłem i też potestowałem, no powiem tak. Antena DVB-T pasywna mi strasznie psuje te transfery i sygnał, przeniosłem UBNT ponad 2 metry od anteny, dla potrzeb testu była na zewnątrz okna położona i wszystko jak ręką odjął, parametry na polaryzacjach wskoczyły na -49/-52 przy mocy -4dBm. Muszę się teraz jedynie zastanowić gdzie przenieść UBNT na stałe, żeby już nie musieć kombinować.


Na górę
Post: pt, 14 gru 2018 19:45:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 18 cze 2013 21:31:51
Posty: 66
Jak już tak testujesz to przenieś antenę DVB-T a zostaw loco ... i wtedy możesz być pewien narazie to tylko przypuszczenia


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 17 gru 2018 16:00:39

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl