Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 20 gru 2017 19:16:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 16 lis 2017 16:48:55
Posty: 20
Witam! W załączniku mapka. Czerwone gwiazdki to miejsce na stacje. Odległość między nimi to nieco ponad 2km. Łącze do przepchania 200/200. Czy na link między stacjami będzie ok np UBNT PB 300AC? Na stacjach na początek myślałem zamontować sektory Ubiquiti 5 GHz LiteBeam, 16 dBi, 120 Sec i czy to na razie wystarczy? Anteny klienckie bedą Ubiquiti 5 GHz LiteBeam, 23 dBi. Czy ktoś używał tych sektorów LiteBeam? Na jaką odległość mogę przepchać powiedzmy 10-20 mb/s?
Obrazek


Na górę
Post: śr, 20 gru 2017 19:31:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 11 sty 2010 14:39:39
Posty: 210
af5x, na litebeam to chyba w w 80mhz i napewno nie 200/200 tylko jakieś 150/80 i to porażka będzie a nie 200/200, ewentualnie jak chesz mieć caly czas łącze 200/200 99.99 % w roku to jakaś radiolinia na pasmo licencjonowane.

Czyli :
bardzo tanio ale lipnie: litebeam ac
lepiej i bedzie to fajnie chodzilo af5x
profesionalnie to radiolinia


Ostatnio zmieniony śr, 20 gru 2017 19:48:50 przez lukasz88, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: śr, 20 gru 2017 19:47:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 16 lis 2017 16:48:55
Posty: 20
A np Ubiquiti Airmax Dual Sector 5GHz 90° 20 dBi + Rocket M5?


Na górę
Post: śr, 20 gru 2017 19:49:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 11 sty 2010 14:39:39
Posty: 210
wwart pisze:
A np Ubiquiti Airmax Dual Sector 5GHz 90° 20 dBi + Rocket M5?

nie tym to max 80/80 w p2p a po co sektor 90 stopni? zeby szumy zbierał nie potrzebnie z okolicy?


Na górę
Post: śr, 20 gru 2017 19:53:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 16 lis 2017 16:48:55
Posty: 20
Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy. Miedzy stacjami będzie osobny link załóżmy na PB-300AC a sektory do obsłużenia klientów tej stacji.


Na górę
Post: śr, 20 gru 2017 19:55:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 11 sty 2010 14:39:39
Posty: 210
wwart pisze:
Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy. Miedzy stacjami będzie osobny link załóżmy na PB-300AC a sektory do obsłużenia klientów tej stacji.

No ale mam nadzieje ze klientom nie chcesz proponować 200/200, bo o tym to zapomnij.


Na górę
Post: śr, 20 gru 2017 19:57:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 16 lis 2017 16:48:55
Posty: 20
No nie coś ty :D Łącze dla klientów max 50mbs jakie będzie w ofercie. Ewentualnie dla bardziej wymagających bedzie osobny link na jakiś PB-300 właśnie jeśli bedą chcieli coś kołlo 100mbs


Na górę
Post: śr, 20 gru 2017 20:03:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 11 sty 2010 14:39:39
Posty: 210
wwart pisze:
No nie coś ty :D Łącze dla klientów max 50mbs jakie będzie w ofercie. Ewentualnie dla bardziej wymagających bedzie osobny link na jakiś PB-300 właśnie jeśli bedą chcieli coś kołlo 100mbs


To nie bawił bym się w LiteBeamy, tylko zrób to porządnie i Rocket AC + RF Elements Horn, i jak będziesz miał klienta to po prostu dołożysz kolejny sektor tak aż zrobisz 360 stopni, najlepiej jakieś 60 stopniowe anteny to max.
Zacznij od 1 sztuki albo 2sztuk


Załączniki:
DP1sgrwW0AAyo_o.jpg
DP1sgrwW0AAyo_o.jpg [ 48.25 KiB | Przejrzano 392 razy ]
Na górę
Post: śr, 20 gru 2017 20:43:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 16 lis 2017 16:48:55
Posty: 20
testowałes te anteny? jaki to ma realny zasięg? i gdzie najlepiej znajdę te RF elements


Na górę
Post: śr, 20 gru 2017 21:02:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 11 sty 2010 14:39:39
Posty: 210
wwart pisze:
testowałes te anteny? jaki to ma realny zasięg? i gdzie najlepiej znajdę te RF elements

testowałem wystarczy na do 2,5km. A może nawet więcej. Ale będziesz zadowolony w przyszłości mówię Ci :)


Na górę
Post: wt, 02 sty 2018 16:24:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 16 lis 2017 16:48:55
Posty: 20
A czy klientów bliżej stacji można podłączyć np ubiquiti 360 na rocket? A na dalsze odległości Horn lub już całkiem daleko indywidualny link na powerbeam. Ma to sens?


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 20 sty 2018 1:39:26

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl