Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
Post: wt, 22 mar 2016 12:59:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 272
Lokalizacja: P.W Batna
Ostatnio planowałem zakup taniego routera, przeszukując zasoby Internetu natknąłem się na kilka routerów nieznanych do tej pory firm i postanowiłem przeprowadzić test kilku urządzeń:
Załącznik:
tab.PNG
tab.PNG [ 52.21 KiB | Przejrzano 2596 razy ]


Zaskoczony jestem routerem firmy TOTLOLINK N150RT, gdyż nie spotkałem się z nim wcześniej, lecz wzorując się na powyższej tabeli funkcjonalności stwierdziłem, że jest on najlepiej wyposażony w potrzebne funkcje:
- ilość trybów pracy (Wireless ISP Client Router, Wireless Client, Repeater, Router, Bridge with AP, Client)
- harmonogram aktywności sieci Wireless (Scheduler), co jest rewelacyjnym rozwiązaniem np. dla rodziców, którzy chcą swoim podopiecznym, w łatwy sposób ograniczyć dostęp (w określonych godzinach) do sieci
- filtrowanie stron WWW , dzięki czemu bardzo łatwo można ograniczyć dostępu do stron typu „dla dorosłych”
- obsługa protokołu IPV6!
- gwarancja 36 miesięcy!

Przeprowadziłem również test wydajności oraz zasięgu sieci bezprzewodowej. Testy przeprowadziłem na laptopie wyposażonym w kartę Ralink RT3290 802.11bgn.

Wydajność

Załącznik:
przepustowosc - wykres.PNG
przepustowosc - wykres.PNG [ 11.7 KiB | Przejrzano 2596 razy ]


Jeśli chodzi o przepustowość, to po raz kolejny jestem mile zaskoczony produktem TOTOLINK (jak widać na powyższym screenie).

Zasięg
Załącznik:
zasieg1.jpg
zasieg1.jpg [ 173.21 KiB | Przejrzano 2596 razy ]


Test siły sygnału został wykonany w warunkach domowych, w sytuacji gdzie routery znajdowały się
w tym samym punkcie, a pomiar był wykonywany w odległości ok. 20m.

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: wt, 22 mar 2016 13:23:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 21:16:50
Posty: 2277
Kryptoreklama firmy yagi pl ?


Wy to niedlugo bedziecie sam ryz chyba sprzedawac do samodzielnego sklejania w routery co ?

_________________
::wirefree::


Na górę
Post: wt, 22 mar 2016 13:36:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 272
Lokalizacja: P.W Batna
games pisze:
Kryptoreklama firmy yagi pl ?


Wy to niedlugo bedziecie sam ryz chyba sprzedawac do samodzielnego sklejania w routery co ?


Z tego co widzę (jeśli chodzi o Totolinka, który posiada 36 miesięcy gwarancji), to na yagi pl jest dostępny router N100RE , natomiast ja się zainteresowałem tymi produktami -> http://www.anteny24.pl/m/1?text=totolink ....

Nie znam jeszcze tego sprzętu, dlatego chciałbym przetestować jak to właściwie działa... Albo poczytać chociaż opinie innych userów apropos tego sprzętu, bo zapowiada się dość obiecująco...

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: wt, 22 mar 2016 13:57:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 272
Lokalizacja: P.W Batna
W każdym razie ciąg dalszy ...
Siła sygnału mierzona przy odległości ok 30m od routerów

Załącznik:
zasieg2p.jpg
zasieg2p.jpg [ 165 KiB | Przejrzano 2560 razy ]


Najbardziej zaskakujące jest to, że ten router mieli 150Mbps, a może śmiało konkurować z dwuantenowymi routerami które pracują w trybie 300Mbps...

Używał ktoś w ogóle tych urządzeń? Jeśli tak, to proszę o jakieś opinie... ;]

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: wt, 22 mar 2016 15:09:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3076
Lokalizacja: Szczecin
Widzę, że marketing szemrany pełna gębą :D szkoda, że Phicoma nie przetestowaliście. Może jest za drogi w zakupie ;)

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: wt, 22 mar 2016 15:13:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 272
Lokalizacja: P.W Batna
zajadacz pisze:
Widzę, że marketing szemrany pełna gębą :D szkoda, że Phicoma nie przetestowaliście. Może jest za drogi w zakupie ;)


Nie ma problemu.. przyślij Phicoma to przetestuje ...

Jak masz D-linka, Asusa, Netgeara itd. to też możesz podesłać, chyba, że sam potestujesz ten sprzęt i mi podeślesz wyniki.
Chętnie porównam wyniki. :)

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: wt, 22 mar 2016 15:24:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3076
Lokalizacja: Szczecin
Ja tym sprzętem nie handluję, w przeciwieństwie do Ciebie, więc nie mam co przysyłać. To, że nie przetestowaliście najtańszego routera na rynku o czymś świadczy.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: wt, 22 mar 2016 15:34:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 272
Lokalizacja: P.W Batna
Ja tym sprzętem też nie handluję.. ja nim pracuje. :okularnik:

Testowałem sprzęt, który uznałem za godny uwagi, natomiast, Phicom nie wydał mi się na tyle interesujący, aby go uwzględnić w testach.
Ale?! :) Może ktoś już używał tego Phicoma i podzieli się wrażeniami ?

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: wt, 22 mar 2016 15:39:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2356
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
prosiłbym do porównania dołączenie jeszcze dwóch modeli:

Netis 2419 (300Mb/s)
Phicomm FIR302B (300Mb/s)

jak już testować to modele jedynie modele 300Mb/s

podobnie spróbowałbym porównać wyższe modele w technologii AC np:

TPLINK ARCHER
NETIS 2780
RB952UI

pomijam modele powyżej 500zł :)


Na górę
Post: wt, 22 mar 2016 17:19:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 272
Lokalizacja: P.W Batna
Najlepsze jest chyba to, że Totolink daje 36 miesięcy gwarancji na swoje produkty... Ciekawe, czy jest jakaś firma, która przebije 3 lata gwarancji ?? ;]

Załącznik:
gwarancja.jpg
gwarancja.jpg [ 92.86 KiB | Przejrzano 2486 razy ]

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: wt, 22 mar 2016 17:48:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3076
Lokalizacja: Szczecin
Był taki zespół Toto. Tak mi się skojarzyło: https://www.youtube.com/watch?v=_Y2qfmjCmCw ;)

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: wt, 22 mar 2016 19:45:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 21:16:50
Posty: 2277
anteny24 i yagi to jedno i to samo g o w n o chyba ?

"Mieli 150Mbit" gdzie on to mieli dzieciaku ?

_________________
::wirefree::


Na górę
Post: wt, 22 mar 2016 19:49:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3076
Lokalizacja: Szczecin
Games, chyba pierwszy raz się z Tobą zgadzam :D

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: wt, 22 mar 2016 20:45:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1059
zajadacz pisze:
Był taki zespół Toto. Tak mi się skojarzyło: https://www.youtube.com/watch?v=_Y2qfmjCmCw ;)

To wróżysz nie zły sukces @aBaZ (ponad 2mln odtworzeń) :zlosnik:, kto to kupuje? Chyba ci partyzanci z trzepaka którzy mnie tak zaciekle atakują (skoro tutaj kolega zaryzykował z takimi "luksusowymi" produktami promocję, cóż to chyba powszechna marka WISP). :)


Na górę
Post: wt, 22 mar 2016 21:32:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 272
Lokalizacja: P.W Batna
games pisze:
anteny24 i yagi to jedno i to samo g o w n o chyba ?

"Mieli 150Mbit" gdzie on to mieli dzieciaku ?


Dzieciaku .. ja pokazałem dokładnie ile on mieli.. chyba nie czytałeś dokładnie od początku tego tematu.. dzieciaku... :oczko:

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: wt, 22 mar 2016 22:17:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 28 lis 2011 20:36:09
Posty: 321
zaskakuje mnie że TP-Link 841 tak slabo wygląda, używam 90% Tplinków 841N i jestem zadowolony


Na górę
Post: wt, 22 mar 2016 22:20:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2356
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
matek84 pisze:
zaskakuje mnie że TP-Link 841 tak slabo wygląda, używam 90% Tplinków 841N i jestem zadowolony


bo nie miałeś w reku innych lepszych routerów :D

dlatego chciałbym rzetelnie porównać 841N / 2419 / PHICOMM / inne wynalazki 300Mb/s


Na górę
Post: wt, 22 mar 2016 22:29:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 21:16:50
Posty: 2277
Tylko ze w wiekszosci mnie ma co porownywac, to sa te same kundle z najnizszej polki z tytmi samymi flakami,

_________________
::wirefree::


Na górę
Post: wt, 22 mar 2016 22:33:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15538
Lokalizacja: Wrocław
aBaZ pisze:
Ja tym sprzętem też nie handluję.. ja nim pracuje. :okularnik: ?


Panie Leszku, takie bajki to my a nie nam... ;-)

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: śr, 23 mar 2016 11:19:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 02 kwie 2006 14:08:46
Posty: 662
Lokalizacja: Lublin
takie testy można sobie w buty wsadzić, bo:

przykład z życia wzięty - 2 tygodnie temu; nowy klient odkupił od poprzedniego dom i się wprowadza, zostało loco m5 na dachu, chce router, mówię ok, dam mu netisa WF 2419I, klient po 2 dniach zgłasza brak internetu.
Pytam czy Pan miał problem z prądem, tak !! wyłączałem prąd bo wieszałem oświetlenie, netis oczywiscie zresetowany do ustawień fabrycznych.

Myśle ok, dam mu phicoma FIR303B, po kilku dniach dzwoni, sieć zrobiła mi się otwarta znikneło zabezpieczenie na na hasło (czyt. szyfrowanie) pytam, miał Pan problem z prądem, tak !! ale co ja k**** prądu w domu nie mogę wyłączyć ?!

klient wkurzony, ja wkurzony, jakie tu ma znaczenie wydajność, ilość opcji czy gwarancja ? pytam grzecznie;)
nie ma, bo jak z byle powodu czyt. chcesz sobie wyłączyć wł. izolacyjnym prąd i ginał ustawienia, bo nie mają znaczenia wszystkie te rzeczy...

Jakie tu ma znczenie że mieszka się na Wsi czy w mieście, czy są problemy z prądem czy nie, nie ma, poprostu te routery to gówno. Wiem wiem zaraz ktoś napisze mam ich tysiąc i są to sporadyczne przypadki, na własnej skórze przetestowałem co to sporadyczny przypadek.

Klient patrzy na mnie jak na idiotę od tego momentu, już się z taniosci wyleczyłem.

Żeby nie było że to coś w instalacji jest nie tak, rok budowy domu 2012, poprzednik 2 lata miał Tp-linka Wr740n, loco m5 wisi tam od 3 lat około i nic się z nim do tej pory nie działo.

Proponuje testy z wyłączaniem prądu w całym domu, i niech się odpali lodówka, tv, pare innych rzeczy, zobaczymy ile routerków to przetrwa.

Nigdy nie nie było takich prblemów ze starymi blackboxami, wszystkimi ubnt, tp-linkami, ovislinkami, pewnie jescze z kilkoma innymi.

_________________
yep


Na górę
Post: czw, 24 mar 2016 11:00:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 272
Lokalizacja: P.W Batna
Zgodzę się z Tobą, gdyż Netis i Phicom to największy siet jaki kiedykolwiek mógł powstać :)
Natomiast użytkując Totolinka stwierdziłem, że jest to powrót do niezawodnych urządzeń... Jak kiedyś...
Dobry zasięg, ogromna funkcjonalność (tryby pracy), stabilność (nie zawieszają się np. przy skokach napięcia) no i przede wszystkim wyczesana forma gwarancji (3 lata!). :polacmu:

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: czw, 24 mar 2016 15:02:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 28 sie 2007 20:53:46
Posty: 1138
aBaZ pisze:
Zgodzę się z Tobą, gdyż Netis i Phicom to największy siet jaki kiedykolwiek mógł powstać :)
Natomiast użytkując Totolinka stwierdziłem, że jest to powrót do niezawodnych urządzeń... Jak kiedyś...
Dobry zasięg, ogromna funkcjonalność (tryby pracy), stabilność (nie zawieszają się np. przy skokach napięcia) no i przede wszystkim wyczesana forma gwarancji (3 lata!). :polacmu:


Macieju Mucha, może byś tak zajął się sprzedażą, a nie kryptoreklamą Waszych produktów? Po pierwsze primo, jest to niezgodne z regulaminem z tego co wiem, po drugie primo powinieneś się podpisać nazwą firmy którą reprezentujesz oraz imieniem i nazwiskiem tak jak to zrobił w.wrona, po trzecie primo nie łgaj że jesteś niezależnym testerem akurat Mimozy i Totolinka które sprzedaje tylko BATNA (mimozę jeszcze xbest), a po czwarte primo ultimo to zaraz chyba poproszę lukpiota żeby Cię kopnął.

P.S. Bardzo mi się spodobało że w stopce dałeś sobie jakieś hasło z linuksem pisane pokemon-mową, aby uwiarygodnić swoją obiektywność, niezależność i bezinteresowność w testach.


Na górę
Post: czw, 24 mar 2016 15:15:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15538
Lokalizacja: Wrocław
to wyżej proszę traktować jako oficjalne ostrzeżenie. Może z imieniem się nie wstrzeliłem, ale firma na pewno ta.

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: czw, 24 mar 2016 15:57:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 272
Lokalizacja: P.W Batna
Panowie... nie wiem czy macie do kogoś jakieś uprzedzenie, czy tylko popierdykały Wam się osoby.

Po pierwsze to nazywam się zupełnie inaczej.

Po drugie współpracuje z kilkoma firmami, które świadczą usługi internetowe i w związku z tym poszukuję dla nich rozwiązań, które eliminują problemy niestabilności/awaryjności/serwisowania sprzętu oraz pomogą zmodernizować strukturę sieci w celu jej udrożnienia i utrzymania klientów (na tym polega moja praca).

Po trzecie interesuje się nowościami jakie pojawiają się na rynku, a że Mimosa i Totolink są dla mnie nie znane, dlatego się tym zainteresowałem i chciałem przetestować co powtarzam już po raz kolejny!

Nie zależy mi na promowaniu czegokolwiek. Korzystam z dostępnych źródeł, gdzie mogę zakupić nowe urządzenia, następnie je przetestować i przedyskutować wyniki z innymi użytkownikami.

Na podstawie tego co napisaliście, to mam rozumieć, że muszę się Was pytać o zgodę, czy mogę wrzucić testy jakiegoś konkretnego urządzenia, bo akurat można to dostać w takim a nie innym sklepie ?
Przecież bardzo często zdarza się tak, że tylko w konkretnym miejscu można zakupić określone urządzenia.

Proszę o wytłumaczenie o co dokładnie Wam chodzi i czy mogę dalej zamieszczać posty.


P.S
Gardzę Łindołsem, dlatego pracuje na systemach Linux/Unix - teraz akurat Ubuntu 14.04.3 LTS

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: czw, 24 mar 2016 16:14:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 272
Lokalizacja: P.W Batna
Kolejna sprawa, chciałem przetestować B11, B5 i B5c w dobrze zaszumionym eterze oraz routery Totolinka pracujące w ac i podzielić się wynikami ze wspólnotą ale nie wiem czy ktoś się znowu nie przyczepi, że cośtam... :\

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 4 5 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 20 lut 2017 5:53:58

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl