Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
Post: pn, 12 cze 2017 10:30:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 392
Lokalizacja: P.W Batna
Cambium Networks stworzyło zupełnie nową koncepcję, dzięki czemu możemy usprawnić funkcjonowanie naszej sieci w oparciu o stare jednostki klienckie pracujące na 5GHz:

Załącznik:
cambium grafika2.png
cambium grafika2.png [ 177.5 KiB | Przejrzano 1567 razy ]



Rozwiązanie polega głównie na pracy na nowym protokole sieciowym Cambium ePMP MAC:

Załącznik:
cambium idea.png
cambium idea.png [ 170.13 KiB | Przejrzano 1567 razy ]



Przykładowo cykl pracy urządzeń na innym protokole np. airmax wygląda zupełnie inaczej:

Załącznik:
cambium idea airmax.png
cambium idea airmax.png [ 161.42 KiB | Przejrzano 1567 razy ]



Oczywiście pozwoliliśmy sobie dokładnie przetestowaliśmy urządzenia..... :okularnik:

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: pn, 12 cze 2017 10:40:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 392
Lokalizacja: P.W Batna
Wyniki :polacmu:

Pod AP zapieliśmy 30 userów:

Załącznik:
cambium ap2.png
cambium ap2.png [ 700.47 KiB | Przejrzano 1560 razy ]



Wykorzystując ten sam sprzęt kliencki i zmieniając tylko soft, można uzyskać mega dobrą wydajność i przepustowość...


Klient 1 stary soft:

Załącznik:
ubi1.png
ubi1.png [ 287.3 KiB | Przejrzano 1560 razy ]



Klient 1 soft Cambium Elevate

Załącznik:
cambium ubi1.png
cambium ubi1.png [ 128.26 KiB | Przejrzano 1560 razy ]

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: pn, 12 cze 2017 10:46:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4844
ale co, to jest coś nowego, czy to samo o czym pisał inny handlowiec już ponad pół roku temu??
Soft pod mikrotika jest już wydany??


Na górę
Post: pn, 12 cze 2017 10:49:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 392
Lokalizacja: P.W Batna
cd...

Klient 2 stary soft:

Załącznik:
ubi2.png
ubi2.png [ 344.68 KiB | Przejrzano 1551 razy ]



Klient 2 soft Cambium Elevate:

Załącznik:
cambium ubi2.png
cambium ubi2.png [ 126.69 KiB | Przejrzano 1551 razy ]



Mówiąc krótko inne protokoły są mniej skuteczne ponieważ:

- indywidualny TX/RX oraz opóźnienia propagacji powodują, że jest mniej czasu na rzeczywistą transmisję danych

- ze zwiększoną liczbą abonentów, opóźnienia znacząco rosną oraz bardzo obniżają przepustowość

- zakłócenia u jednego abonenta powodują wielokrotne powtarzanie transmisji do jednej stacji, a co za tym idzie zwiększają opóźnienia całego punktu dostępowego.

Więcej testów, szczegółowy opis sprzętu Cambium ePMP 2000 znajdziecie tutaj -> https://www.anteny24.pl/cambium-wejdz-na-wyzszy-poziom-5ghz


Polecam :polacmu:

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: pn, 12 cze 2017 10:52:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 392
Lokalizacja: P.W Batna
krasnoludek pisze:
ale co, to jest coś nowego, czy to samo o czym pisał inny handlowiec już ponad pół roku temu??
Soft pod mikrotika jest już wydany??



Nie wiem dokładnie o czym handlowiec pisał pół roku temu, robiłem testy miesiąc czasu ... :)

Ogólnie jestem pod wrażeniem, polecam zapoznać się szczegółowo z opisem produktu i testem w warunkach realnych.

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: pn, 12 cze 2017 10:54:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 392
Lokalizacja: P.W Batna
A na mikrotika ma się pojawić jakoś niebawem z tego co wiem ...

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: pn, 12 cze 2017 11:45:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4844
polecam ten wątek, pan również testował na swojej sieci:
viewtopic.php?f=17&t=51684&hilit=elevate&start=25
i jak się okazuje to temat był poruszony nie pół, a rok temu.
Również "obiecywał" wersję na mikrotika niebawem -na koniec kwartału.. pierwszego.


Na górę
Post: pn, 12 cze 2017 12:06:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 392
Lokalizacja: P.W Batna
Nie o ogólnie wszystko git, ale w tym wcześniejszym poście były poruszane zagadnienia bardziej teoretyczne...

Ja wolałem to wrzucić w sieć żeby się przekonać jak to tak naprawdę je w warunkach rzeczywistych... :oczko:

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: pn, 12 cze 2017 19:42:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pt, 24 cze 2016 14:38:41
Posty: 163
A gdzie cennik?

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pn, 12 cze 2017 21:10:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 07 lut 2011 22:05:43
Posty: 584
wszystko pięknie fajnie, ale ile w realu przeleci ?


Na górę
Post: wt, 13 cze 2017 0:44:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16170
Lokalizacja: Nowa Ruda
Radziłbym poczekać do GPS sync i TDMA ze stajni Ubiquiti. Najnowszy soft 8.3 robi robotę - co prawda na razie w wersji AC only - ale wersja z kompatybilnością wsteczną dla serii M5 jest planowana za jakiś czas. Przynajmniej nie będzie to płatne dodatkowo. Poza tym testy które wrzucacie są prezentowane w szerokości kanału 40MHZ. Dlatego wykręcanie up/down łącznie nawet 190Mbit/s jest możliwe i dawno dawno temu pokazywałem na trzepaku że takie wartości dla sprzętu Ubiquiti są osiągalne nawet na fabrycznym sofcie - ale... z czasem soft tak spęczniał że wydajność pozostawia sporo do życzenia.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: wt, 13 cze 2017 11:50:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 392
Lokalizacja: P.W Batna
Tzn. mam rozumieć że wykręciłeś 190mbit na ubnt M5 czy na AC ?

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: wt, 13 cze 2017 17:50:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 15 lut 2016 14:40:13
Posty: 125
O jak super - widzę zdjęcie SXT wiec poproszę o soft :) ...


Na górę
Post: wt, 13 cze 2017 20:44:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16170
Lokalizacja: Nowa Ruda
aBaZ - tak - udało nam się wykręcić symetrycznie 90/90Mbit na Rocket M5 serii XW w szerokości 40MHZ. Czyli łącznie 180Mbit/s realnego ruchu TCP/IP. Nie pamiętam już jaka to była wersja softu ale jakieś pierwsze wersje XW.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: śr, 14 cze 2017 11:48:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 79
Lokalizacja: Wschowa
broken pisze:
aBaZ - tak - udało nam się wykręcić symetrycznie 90/90Mbit na Rocket M5 serii XW w szerokości 40MHZ. Czyli łącznie 180Mbit/s realnego ruchu TCP/IP. Nie pamiętam już jaka to była wersja softu ale jakieś pierwsze wersje XW.


Sformułowanie "udało się" dobrze oddaje działanie rozwiązań UBI. W ePMP to się nie udaje. To po prostu działa. Z sukcesem zostało zakończonych kilkanaście wdrożeń Elevate na UBI w PL.
Elevate na Mikrotika rodzi się w bólach :(

_________________
http://www.epmp.pl/


Na górę
Post: śr, 14 cze 2017 12:11:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4844
eeetam, kolega mówi że już niebawem się pojawi więc :ok: -głupot by nie pisał przecież.


Na górę
Post: śr, 14 cze 2017 13:33:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: ndz, 27 cze 2010 17:01:17
Posty: 436
Lokalizacja: Poznań
Hahaha jak wyczerpie się rynek dla Ubiquiti, wówczas ustąpi ból i powstanie oprogramowanie dla MT - powiedzmy za 2 lata.
Proszę miałbym 33-36 użytkowników na sektor, ale musi ustąpić ból - do tego czasu przejdę na AC.


Załączniki:
mt.PNG
mt.PNG [ 33.63 KiB | Przejrzano 1222 razy ]
Na górę
Post: śr, 14 cze 2017 20:34:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16170
Lokalizacja: Nowa Ruda
chris_voyager pisze:
Sformułowanie "udało się" dobrze oddaje działanie rozwiązań UBI.
No chyba raczej nie do końca. W linii AC spokojnie wykręcamy ponad 180-190Mbit/s w downlinku w 40MHZ przy QAM-64 w trybie Flexible. Dla 20MHZ w odległości 12km od nadajnika da się wykręcać po 90Mbit/s - sygnał -69dbm więc tyłka nie urywa a działanie i owszem. W serii XM/XW nie jest to możliwe do uzyskania out-of-the-box a tutaj jak najbardziej - nowa generacja radia i wyższa prędkość CPU robi swoje. W chwili obecnej wersja TDMA działa tylko z serią AirMAX AC i rezultaty są obiecujące na tyle, że śmiem twierdzić że optymistyczne rzecz ujmując przejście na ePMP nie będzie opłacalne jeśli masz już sprzęt UBNT. Myślę, że sporo namiesza na rynku tani sprzęt UBNT z wbudowanym GPSem w postaci PrismStation AC. W syntetycznych testach jakie mogę sobie w tej chwili porobić na nowym sofcie - wszystko działa tak jak ma działać z drobnymi wyjątkami - moim zdaniem opóźnienia przy synchronizacji są zbyt duże dla klienta końcowego. Chociaż jeśli dojdzie się światłem do nadajnika to te 20ms nie przeszkadzają aż tak bardzo. Przy bardzo dobrych antenach RF Elements (te same co ma Cambium) efekty są piorunujące.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: pt, 16 cze 2017 11:16:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 392
Lokalizacja: P.W Batna
Ogólnie wszystko git ALE....

- na UBNT nie można mierzyć wydajności transmisji obliczając sumę przepływności DL i UL, bo baza raz wszystkie zasoby angażuje w jednym kierunku, a następnie w drugim: czyli 100% wolnego idzie na download, a następnie 100% wolnego idzie na upload. UBNT wprowadza klientów w błąd podając sumę przepływności (Total)!



- w ePMP podział DL/UL jest stały (o ile baza nie pracuje w trybie flexible), i ustawienie 75:25 oznacza, że 75% zasobów bazy jest ZAWSZE zarezerwowane dla downlink, a 25% zasobów ZAWSZE zarezerwowane jest dla uplink. Nieużyte zasoby z jednego kierunku nie mogą być wykorzystywane na transmisję w drugim kierunku. W przypadku ePMP można więc sumować prędkości DL i UL uzyskiwane w testach, dlatego podajemy na AP aggregate.

:okularnik:

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: sob, 17 cze 2017 11:36:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1298
Lokalizacja: W-wa
aBaZ pisze:
Ogólnie wszystko git ALE....

- na UBNT nie można mierzyć wydajności transmisji obliczając sumę przepływności DL i UL, bo baza raz wszystkie zasoby angażuje w jednym kierunku, a następnie w drugim: czyli 100% wolnego idzie na download, a następnie 100% wolnego idzie na upload. UBNT wprowadza klientów w błąd podając sumę przepływności (Total)!



- w ePMP podział DL/UL jest stały (o ile baza nie pracuje w trybie flexible), i ustawienie 75:25 oznacza, że 75% zasobów bazy jest ZAWSZE zarezerwowane dla downlink, a 25% zasobów ZAWSZE zarezerwowane jest dla uplink. Nieużyte zasoby z jednego kierunku nie mogą być wykorzystywane na transmisję w drugim kierunku. W przypadku ePMP można więc sumować prędkości DL i UL uzyskiwane w testach, dlatego podajemy na AP aggregate.

:okularnik:


No i ... ? Operacja matematyczna na predkosciach transmisji jest tu przewaga?


Na górę
Post: sob, 17 cze 2017 18:15:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: ndz, 27 cze 2010 17:01:17
Posty: 436
Lokalizacja: Poznań
BTW a Ty się na mnie obraziłeś? Wysłałem do Ciebie z 6 PW ze zleceniem....


Na górę
Post: sob, 17 cze 2017 18:29:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 06 lut 2012 16:54:07
Posty: 208
Lokalizacja: Kraków
Hej testujemy Cambium w tej chwili podpięte 52 użytkowników wydajność u klienta u którego byłem o godzinie 21 odległość do nadajnika 15km - 40Mbit downloadu.
W tej chwili jeszcze testujemy.
Ale z dwóch sektorów na tym nadajniku został 1 właśnie Cambium.


Na górę
Post: ndz, 18 cze 2017 22:36:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16170
Lokalizacja: Nowa Ruda
aBaZ - w Ubiquiti też masz stały podział 75/25 (lub inny) jeśli korzystasz z TDMA w trybie Fixed frames.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: czw, 22 cze 2017 17:58:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 79
Lokalizacja: Wschowa
matszosa pisze:
Hej testujemy Cambium w tej chwili podpięte 52 użytkowników wydajność u klienta u którego byłem o godzinie 21 odległość do nadajnika 15km - 40Mbit downloadu.
W tej chwili jeszcze testujemy.
Ale z dwóch sektorów na tym nadajniku został 1 właśnie Cambium.


I jak tam testy?

_________________
http://www.epmp.pl/


Na górę
Post: czw, 06 lip 2017 14:15:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 29 lip 2013 14:47:00
Posty: 240
takie testy bez pokazania opoznien od bazy do klienta to zadne testy :aqq:


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 21 wrz 2017 21:20:24

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl