Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Autor Wiadomość
Post: śr, 07 gru 2016 23:07:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 04 maja 2015 12:15:43
Posty: 38
Lokalizacja: Warszawa
chris_voyager pisze:
I wyjaśniam - UBI z softem Cambium nie pracuje lepiej niż Cambium - pracują tak samo.

Chris_voyager, bez fałszywej propagandy please! Cambiumowe terminale są lepsze i pracują lepiej! :) Zawsze jest lepiej kupić nasz nowiutki terminal niż ładować software w starego grata! Niestety ta druga opcja pozwala zaoszczędzić:
- jakieś $50+ na zakupie sprzętu
- na koszcie wyjazdu do klienta i wymiany (PLN50-100?)
- na czasie upgradu sieci - nie ma potrzeba umawaiania się z klientem, a to jest niezły challenge często, prawda? :)


Na górę
Post: czw, 08 gru 2016 13:03:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4687
napisz proszę konkrety:
-ile kosztowałaby taka stacja z licencją na te 30 końcówek?
-jak przebiega proces ożenienia ubnt z cambium (najpierw wymieniamy nadajnik, później lugujemy się do każdego klienta i zmieniamy firmware, czy jakoś inaczej)?
-sygnał poszczególnych końcówek pozostanie bez zmian/wzrośnie/spadnie?
-co ze stacjami, które są lekko przysłonięte (ale mają dobry sygnał i obecnie na ubnt działają ok)?


Na górę
Post: pt, 09 gru 2016 21:18:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 50
Lokalizacja: Wschowa
krasnoludek pisze:
napisz proszę konkrety:
-ile kosztowałaby taka stacja z licencją na te 30 końcówek?
-jak przebiega proces ożenienia ubnt z cambium (najpierw wymieniamy nadajnik, później lugujemy się do każdego klienta i zmieniamy firmware, czy jakoś inaczej)?
-sygnał poszczególnych końcówek pozostanie bez zmian/wzrośnie/spadnie?
-co ze stacjami, które są lekko przysłonięte (ale mają dobry sygnał i obecnie na ubnt działają ok)?


ADN.1 Podam sugerowane ceny. Dla ISP będzie lepiej.

ePMP1000 BS 5GHz Connectorized Radio wGPS 424$
ePMP Sector Antenna, 5 GHz, 90/120 with Mounting Kit 177$
ePMP Elevate: 10 Subscriber License 3x 315$ = 945$
Razem AP, antena + lic.Elevate dla 30 CPE = 1546$ (około 6500 PLN netto)

ADN.2
- uruchamiasz AP ePMP na domyślnych ustawieniach
- możesz wgrać soft do UBI zdalnie - po wgraniu softu podłącza się do sektora ePMP na jego domyślnych ustawieniach
- po zmigrowaniu pracujących UBI dokonfigurujesz AP
- wyłączasz sektor UBI

ADN.3
nie obserwujemy zmiany parametrów radiowych zmigrowanych UBI. Jeśli przy okazji zamienisz antenę na sektorze na lepszą ePMP będzie poprawa.

ADN.4
powinny działać lepiej niż z AP UBI. Protokół Cambium ma dłuższy czas pakietu (ok 20ms), ale to w trudnych warunkach poprawia jakość działania - szczególnie dla usług wrażliwych na utraty pakietów (np. VOiP)

_________________
http://www.epmp1000.pl/


Na górę
Post: pt, 09 gru 2016 21:28:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 50
Lokalizacja: Wschowa
ePMPmaster pisze:
chris_voyager pisze:
I wyjaśniam - UBI z softem Cambium nie pracuje lepiej niż Cambium - pracują tak samo.

Chris_voyager, bez fałszywej propagandy please! Cambiumowe terminale są lepsze i pracują lepiej! :) Zawsze jest lepiej kupić nasz nowiutki terminal niż ładować software w starego grata! Niestety ta druga opcja pozwala zaoszczędzić:
- jakieś $50+ na zakupie sprzętu
- na koszcie wyjazdu do klienta i wymiany (PLN50-100?)
- na czasie upgradu sieci - nie ma potrzeba umawaiania się z klientem, a to jest niezły challenge często, prawda? :)


Jak zaczynaliśmy wtedy jeszcze "eksperyment" z ePMP jedyną ścieżką migracji była wymiana terminala u Klienta. Zajęło nam to kilkakrotnie więcej czasu niż początkowo zakładałem. Ścieżka Elevate skraca ten czas znacznie, obniża koszty inwestycji. W tych pierwszych przypadkach migracji UBI do ePMP naprawdę nie widzimy różnicy w pracy takiego urządzenia w stosunku do Cambium. Natomiast mam świadomość że są to już zazwyczaj nieco przepracowane urządzenia (większość już pracuje kilkadziesiąt miesięcy) więc ryzyko ich awarii jest większe niż w nowych Cambium. Od początku z zainstalowanych kilkuset ePMP mamy do dzisiaj kilka uszkodzonych. Awaryjność jest więc na poziomie około 1%. Pierwsze urządzenia pracują już ponad rok. Zobaczymy jak dalej będzie.

_________________
http://www.epmp1000.pl/


Na górę
Post: sob, 10 gru 2016 0:25:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 24 cze 2016 14:38:41
Posty: 47
A jak w przypadku mikrotik np SXT? Wymiana całej sieci?

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: sob, 10 gru 2016 2:31:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 50
Lokalizacja: Wschowa
Wg zapowiedzi Cambium (http://www.cambiumnetworks.com/products ... p-elevate/) soft do mikrotika powinien się pokazać na początku 2017 roku.

_________________
http://www.epmp1000.pl/


Na górę
Post: ndz, 11 gru 2016 21:16:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 27 maja 2009 22:33:17
Posty: 1321
chris_voyager pisze:
krasnoludek pisze:
napisz proszę konkrety:
-ile kosztowałaby taka stacja z licencją na te 30 końcówek?
-jak przebiega proces ożenienia ubnt z cambium (najpierw wymieniamy nadajnik, później lugujemy się do każdego klienta i zmieniamy firmware, czy jakoś inaczej)?
-sygnał poszczególnych końcówek pozostanie bez zmian/wzrośnie/spadnie?
-co ze stacjami, które są lekko przysłonięte (ale mają dobry sygnał i obecnie na ubnt działają ok)?


ADN.1 Podam sugerowane ceny. Dla ISP będzie lepiej.

ePMP1000 BS 5GHz Connectorized Radio wGPS 424$
ePMP Sector Antenna, 5 GHz, 90/120 with Mounting Kit 177$
ePMP Elevate: 10 Subscriber License 3x 315$ = 945$
Razem AP, antena + lic.Elevate dla 30 CPE = 1546$ (około 6500 PLN netto)

ADN.2
- uruchamiasz AP ePMP na domyślnych ustawieniach
- możesz wgrać soft do UBI zdalnie - po wgraniu softu podłącza się do sektora ePMP na jego domyślnych ustawieniach
- po zmigrowaniu pracujących UBI dokonfigurujesz AP
- wyłączasz sektor UBI

ADN.3
nie obserwujemy zmiany parametrów radiowych zmigrowanych UBI. Jeśli przy okazji zamienisz antenę na sektorze na lepszą ePMP będzie poprawa.

ADN.4
powinny działać lepiej niż z AP UBI. Protokół Cambium ma dłuższy czas pakietu (ok 20ms), ale to w trudnych warunkach poprawia jakość działania - szczególnie dla usług wrażliwych na utraty pakietów (np. VOiP)



Witam
Jak ta informacja ma się do stwierdzenia, że:

chris_voyager pisze:
Licencja jest na stację bazową nie na urządzenie klienckie. Ogranicza ona ilość podłączonych urządzeń innych niż Cambium.
Soft na urządzenie klienckie jest darmowy.


i mnie rozumiem jeszcze tego:
Cytuj:
http://www.epmp1000.pl/product/ePMP2000-AP-Lite-License-Key-Upgrade-10-to-120--777126?CategoryId=66038&


piszą, że soft na stacji ogarnie do 120 CPE. Rozumiem skoro wcześniej stwierdzasz, że soft do CPE jest za free to wystarczy ten upgrade z linku??

Mam punkt z 4 x 20-30 cpe myślę, że to dobry poligon :) Podaj mi jakąś propozycję na testy i być może zakup - nie ma przeciw wskazań - jednak na jedno nie pójdę - nie wymienię około 110 CPE ubi :oczko:


Na górę
Post: pn, 12 gru 2016 22:35:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 50
Lokalizacja: Wschowa
misztal pisze:
chris_voyager pisze:
krasnoludek pisze:
napisz proszę konkrety:
-ile kosztowałaby taka stacja z licencją na te 30 końcówek?
-jak przebiega proces ożenienia ubnt z cambium (najpierw wymieniamy nadajnik, później lugujemy się do każdego klienta i zmieniamy firmware, czy jakoś inaczej)?
-sygnał poszczególnych końcówek pozostanie bez zmian/wzrośnie/spadnie?
-co ze stacjami, które są lekko przysłonięte (ale mają dobry sygnał i obecnie na ubnt działają ok)?


ADN.1 Podam sugerowane ceny. Dla ISP będzie lepiej.

ePMP1000 BS 5GHz Connectorized Radio wGPS 424$
ePMP Sector Antenna, 5 GHz, 90/120 with Mounting Kit 177$
ePMP Elevate: 10 Subscriber License 3x 315$ = 945$
Razem AP, antena + lic.Elevate dla 30 CPE = 1546$ (około 6500 PLN netto)

ADN.2
- uruchamiasz AP ePMP na domyślnych ustawieniach
- możesz wgrać soft do UBI zdalnie - po wgraniu softu podłącza się do sektora ePMP na jego domyślnych ustawieniach
- po zmigrowaniu pracujących UBI dokonfigurujesz AP
- wyłączasz sektor UBI

ADN.3
nie obserwujemy zmiany parametrów radiowych zmigrowanych UBI. Jeśli przy okazji zamienisz antenę na sektorze na lepszą ePMP będzie poprawa.

ADN.4
powinny działać lepiej niż z AP UBI. Protokół Cambium ma dłuższy czas pakietu (ok 20ms), ale to w trudnych warunkach poprawia jakość działania - szczególnie dla usług wrażliwych na utraty pakietów (np. VOiP)



Witam
Jak ta informacja ma się do stwierdzenia, że:

chris_voyager pisze:
Licencja jest na stację bazową nie na urządzenie klienckie. Ogranicza ona ilość podłączonych urządzeń innych niż Cambium.
Soft na urządzenie klienckie jest darmowy.


i mnie rozumiem jeszcze tego:
Cytuj:
http://www.epmp1000.pl/product/ePMP2000-AP-Lite-License-Key-Upgrade-10-to-120--777126?CategoryId=66038&


piszą, że soft na stacji ogarnie do 120 CPE. Rozumiem skoro wcześniej stwierdzasz, że soft do CPE jest za free to wystarczy ten upgrade z linku??

Mam punkt z 4 x 20-30 cpe myślę, że to dobry poligon :) Podaj mi jakąś propozycję na testy i być może zakup - nie ma przeciw wskazań - jednak na jedno nie pójdę - nie wymienię około 110 CPE ubi :oczko:


Stacje bazowe (zarówno ePMP1000 i jak i ePMP2000) są dostępne w wersji LITE (do 10 CPE) i bez ograniczeń (zakłada się 120 jako maksymalną ilość CPE). Link który podsyłasz to licencja na przekształcenie stacji ePMP2000 LITE do pełnej. Zakup wersji LITE pozwala na rozłożenie inwestycji w czasie - szczególnie gdy od razu nie podłączy się więcej niż 10 CPE na sektor.
Abyś mógł podłączyć 30 CPE UBI powinieneś posiadać stację AP w wersji pełnej oraz licencję Elevate na 30 urządzeń. Cenę właśnie takiej stacji podałem w pkt.1. W sprawie testów proszę o kontakt priv.

_________________
http://www.epmp1000.pl/


Na górę
Post: wt, 13 gru 2016 22:20:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 24 cze 2016 14:38:41
Posty: 47
Czym różni się wersja 1000 od 2000?

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: wt, 13 gru 2016 22:38:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 50
Lokalizacja: Wschowa
pawel.rohde pisze:
Czym różni się wersja 1000 od 2000?


Najistotniejsza różnica to Hypure technology - w tym możliwość podłączenia dodatkowej anteny pracującej na downloadzie stacji bazowej z beamformingiem. Rozwiązanie szczególnie polecane w środowisku o dużym zaszumieniu, i tam gdzie trzeba poprawić upload dla Klientów.

Odpowiadając szczegółowo warto jeszcze dodać:

- dynamiczny filtr eliminacji zakłóceń sąsiedniokanałowych w kierunku downlink oraz uplink,
- możliwość dołączenia opcjonalnej aktywnej anteny ze sterowaniem wiązki (beamforming) w celu poprawienia pracy w kierunku uplinku w ekstremalnych warunkach radiowych (zakłócenia!)
- ulepszony filtr sprzętowy odcięcia częstotliwości poza zakresem pracy
- obsługa licencjonowanej w Polsce części pasma 5.9GHz do brzegowej częstotliwości 5.980GHz (mozliwość uruchomienia do 3 niezależnych kanałów 20MHz w paśmie licencjonowanym!)
- szybszy procesor

SM'y dotychczas pracujące w pełni wykorzystają zalety ePMP2000 - czyli upgrade sieci robimy wymieniając AP - urządzenie u Klienta pozostaje.

_________________
http://www.epmp1000.pl/


Na górę
Post: wt, 13 gru 2016 23:44:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 04 maja 2015 12:15:43
Posty: 38
Lokalizacja: Warszawa
chris_voyager pisze:
pawel.rohde pisze:
Czym różni się wersja 1000 od 2000?


Najistotniejsza różnica to Hypure technology - w tym możliwość podłączenia dodatkowej anteny pracującej na downloadzie stacji bazowej z beamformingiem. Rozwiązanie szczególnie polecane w środowisku o dużym zaszumieniu, i tam gdzie trzeba poprawić upload dla Klientów.

Odpowiadając szczegółowo warto jeszcze dodać:

- dynamiczny filtr eliminacji zakłóceń sąsiedniokanałowych w kierunku downlink oraz uplink,
- możliwość dołączenia opcjonalnej aktywnej anteny ze sterowaniem wiązki (beamforming) w celu poprawienia pracy w kierunku uplinku w ekstremalnych warunkach radiowych (zakłócenia!)
- ulepszony filtr sprzętowy odcięcia częstotliwości poza zakresem pracy
- obsługa licencjonowanej w Polsce części pasma 5.9GHz do brzegowej częstotliwości 5.980GHz (mozliwość uruchomienia do 3 niezależnych kanałów 20MHz w paśmie licencjonowanym!)
- szybszy procesor

SM'y dotychczas pracujące w pełni wykorzystają zalety ePMP2000 - czyli upgrade sieci robimy wymieniając AP - urządzenie u Klienta pozostaje.


Minimalnie się wtrącę.
- Opcjonalna antena aktywna z beamformingiem działa tylko w kierunku "upload", "download" ciagle odbywa się antena sektorową.
- troche różny zakres pracy sprzętu: AP ePMP1000 (4.910-5.870GHz) AP ePMP2000 (5.150-5.980GHz). Jest to zwiazane z wyżej wspomnianym dynamicznym filtrem. Różnice te nie wpływają na pracę w trybie "Poland", a jak chris zaznaczył - umozliwiają odpalenie 3x20MHz w paśmie licencjonowanym (zakres pracy terminala Force180/Force200: 4.910-5.980GHz ustalany automatycznie na podstawie informacji z AP)
- lepszy system sprzedaży AP ePMP2000, gdzie cena wersji LITE(10SM) + LICENCA na FULL (+110SM) = cenie wersji FULL (120SM). W przypadku ePMP AP1000 bardziej opłaci się kupić od razu wersję FULL, bo w przypadku zakupów "na raty" wychodzi w sumie jakieś $50 za sektor drożej.

I tylko przypomnę, że "u nas" AP = Access Point - czyli stacja bazowa, a SM = Subscriber Module - czyli terminal abonencki.

Oba produkty AP bedą funkcjonowały równolegle w portfolio Cambium, biorąc jednak pod uwagę tych kilka powyższych różnic oraz dla wielu akceptowalną różnicę w cenie, warto pochylić się nad nowszą platformą.


Na górę
Post: śr, 14 gru 2016 0:46:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 24 cze 2016 14:38:41
Posty: 47
Obecnie jaka jest możliwość testów możliwości platformy w środowisku 100% mikrotik?

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: śr, 14 gru 2016 1:19:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 50
Lokalizacja: Wschowa
Tymczasem tylko UBI - MT po Nowym Roku - wg zapowiedzi.
Ale można już AP z SM'ami Cambium podłączać.

_________________
http://www.epmp1000.pl/


Na górę
Post: śr, 14 gru 2016 2:08:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 24 cze 2016 14:38:41
Posty: 47
A jak się przekonać że to dobre bez jezdzenia po klientach i wymianach cpe?

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: śr, 14 gru 2016 2:09:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 24 cze 2016 14:38:41
Posty: 47
Wiadomo że mt ostatnio lekko nie domaga w radiu i chyba się to nie zmieni. Ale by zmienić ileś tam setek cpe to ja ani nie mam czasu ani pieniędzy

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: śr, 14 gru 2016 17:32:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 50
Lokalizacja: Wschowa
pawel.rohde pisze:
A jak się przekonać że to dobre bez jezdzenia po klientach i wymianach cpe?


Albo uwierzyć tym co już pracują na tym rozwiązaniu, albo zainwestować czas i samodzielnie zrobić testy.
Pomóc mogę w miarę możliwości, ale trochę czasu zainwestować trzeba. Jednak jak pisałem MT dopiero Q1/2017
Aby nie stracić czasu na czekanie można w tym czasie odpalić sektor i podłączać nowych i wymieniać uszkodzonych klientów na ePMP.

Pozdrawiam
Krzysztof

_________________
http://www.epmp1000.pl/


Na górę
Post: śr, 14 gru 2016 22:07:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 24 cze 2016 14:38:41
Posty: 47
Gdzie kupić?

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: czw, 15 gru 2016 23:01:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 04 maja 2015 12:15:43
Posty: 38
Lokalizacja: Warszawa
Panowie, krótka sesja Pytanie/Odpowiedź dla programu ePMP Elevate przed propozycją dla Was:

P: Dla kogo ePMP Elevate?
O: Program ePMP Elevate został stworzony z myślą o tych dostawcach, którzy widzą, że ich aktualne rozwiązanie nie jest już konkurencyjne na rynku, ale nie chcą inwestować w wymianę całej infrastruktury, a tylko w urządzenia bazy. Na dzień dzisiejszy program obejmuje następujące urządzenia abonenckie:
• Loco M5 XW
• Loco M5 XM
• NanoStation M5 XW
• NanoStation M5 XM
• NanoBridge M5 XM
• Rocket M5 XM
• Rocket M5 XW
• Powerbeam M5 300/400 XW
• Airgrid M5HP XW
• Airgrid M5 XM
• NanoBeam M5 XW
Wsparcie beta dla urządzeń MT planowane jest pod koniec 1 kw 2017. Realnie kwiecień/maj 2017.

P: Co można zyskać implementując ePMP Elevate?
O:
a) synchronizację GPS (eliminacja zakłóceń pomiędzy własnymi sektorami, mniejsze zapotrzebowanie na kanały oraz możliwość ich wielokrotnego wykorzystania w obrębie jednego i/lub kilku obiektów)
b) bezkolizyjny, wydajny protokół TDMA – znaczne zwiększenie prędkości oferowanych usług
c) ATPC – automatyczna kontrola mocy końcówek abonenckich (abonent bliski nie zagłusza abonenta dalekiego)
d) AirFerness – znacznie zmniejsza wpływ dalekich/słabych parametrowo abonentów na spadek wydajności całego sektora (bazy)
e) Zmniejszenie ilości sektorów (baz), ze względu na możliwość podłączenia większej ilości abonentów
f) Bezpośrednie wsparcie producenta – Cambium Networks, czyli moje – prawdziwego ePMPMastera 

P: Kto może skorzystać najwięcej?
O:
a) dostawcy z wieloma sektorami własnymi na lokalizacjach, gdzie dostawiali je z powodu niewydolności ruchowej pojedynczego sektora
b) dostawcy z relatywnie dużą (ponad 20) ilością terminali w sektorze
c) dostawcy których bazy pracują w bardzo zaszumionym środowisku
d) dostawcy których abonenci rezygnują z powodu niezadawalającej jakości/prędkości usługi

P: Kto raczej nie skorzysta?
O:
a) dostawcy których w pełni satysfakcjonuje aktualnie posiadane rozwiązanie.
b) dostawcy z bardzo małą liczbą terminali w sektorze, bez planów rozbudowy

P: Dlaczego trzeba płacić za licencje ePMP Elevate?
O: Wszyscy muszą z czegoś żyć. Interes jest obustronny: Wy poprawiacie jakość swojej sieci, Cambium sprzedaje bazy i licencje, które w rozrachunku wychodzą taniej niż zakup pełnej infrastruktury radiowej.
Zdalny upgrade (bez jeżdżenia do klientów) usługi dla klientów wraz z kosztem nowej bazy i anteny sektorowej, to:
Przy 30 abonentach koszt około ~200PLN net / abonenta.
Przy 40 abonentach koszt około ~180PLN net / abonenta.
Przy 50 abonentach koszt około ~170PLN net / abonenta.

Dla porównania opcja z naszym terminalem abonenckim (wymagany wyjazd do klienta i wymiana istniejącego urządzenia):
Przy 30 abonentach koszt około ~450PLN net / abonenta.
Przy 40 abonentach koszt około ~425PLN net / abonenta.
Przy 50 abonentach koszt około ~415PLN net / abonenta.

Wszystkie obliczenia dla zawyżonego trochę kursu USD = 4.3 PLN

P: Czy ePMP Elevate stosuje jakieś licencje na prędkość transmisji?
O: Nie. W zamyśle cała rodzina ePMP miała nie podlegać żadnemu komercyjnemu licencjonowaniu. Wprowadziliśmy licenecję LITE (maks 10 abonentów) na bazy w celu umożliwienia rozbicia inwestycji w czasie dla nabywców (taki ukłon w stronę klienta) oraz ostatnio licencje ePMP Elevate. Obie dotyczą ilości obsługiwanych abonentów


Na górę
Post: czw, 15 gru 2016 23:32:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 04 maja 2015 12:15:43
Posty: 38
Lokalizacja: Warszawa
A wspomniana w poprzednim poście propozycja jest następująca:

Dla kilku pierwszych śmiałków gotowych „zaryzykować” zakup zestawu baza (AP) ePMP2000 + antena sektorowa (~2700PLN netto) i zamienić nią najbardziej obciążony sektor UBNT w swojej sieci (najbardziej obciążony w znaczeniu największej liczby zalogowanych terminali), licencja ePMP Elevate na taką samą ilość terminali gratis!


Proces wyglądałby tak:

1. Sprawdzamy rzeczywistą ilość końcówek w sektorze, który będzie zamieniany oraz ich parametry RX/TX.
2. Przez tydzień zbieramy statystykę ruchową z sektora przed podmianą bazy.
3. Robimy upgrade końcówek do softu ePMP Elevate i podmieniamy bazę na ePMP2000 - ustawiając ją na tym samym kanale, co poprzedniczka.
4. Przez tydzień zbieramy statystykę ruchową z sektora po podmianie
5. Wszystko rzetelnie publikujemy tutaj - na Trzepaku
6. W nagrodę za publikację wyników, z możliwością tworzenia studium powykonawczego - dodatkowe licencje na „obce” terminale dla zakupionej bazy - w gratisie.

Pojedynczy „śmiałek” może zakupić maksymalnie 2 zestawy AP + antena sektorowa – licencja na każdy z nich zostanie przydzielona na tych samych zasadach.

Wszystkich zainteresowanych proszę o info z numerem telefonu i mailem na priv-a


Na górę
Post: czw, 15 gru 2016 23:35:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2377
w taką pogodę,
przynajmniej JA, nie zamierzam skakać po wysokościach i instalować anteny :D
no chyb że ktoś mi za to doobrze zapłaci
:D


Na górę
Post: pt, 16 gru 2016 0:39:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 50
Lokalizacja: Wschowa
CezaRRR pisze:
w taką pogodę,
przynajmniej JA, nie zamierzam skakać po wysokościach i instalować anteny :D
no chyb że ktoś mi za to doobrze zapłaci
:D


To kolega charytatywną działalność prowadzi?
My to mamy tak zorganizowane że Klienci nam płacą za realizowane dobrze usługi :ok:

_________________
http://www.epmp1000.pl/


Na górę
Post: pt, 16 gru 2016 0:40:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 24 cze 2016 14:38:41
Posty: 47
My toże ...

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pt, 16 gru 2016 0:46:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2377
ePMPmaster pisze:
Dla kilku pierwszych śmiałków gotowych „zaryzykować” zakup zestawu baza (AP) ePMP2000 + antena sektorowa (~2700PLN netto) i zamienić nią najbardziej obciążony sektor UBNT w swojej sieci (najbardziej obciążony w znaczeniu największej liczby zalogowanych terminali), licencja ePMP Elevate na taką samą ilość terminali gratis!

chris_voyager pisze:
CezaRRR pisze:
w taką pogodę,
przynajmniej JA, nie zamierzam skakać po wysokościach i instalować anteny :D
no chyb że ktoś mi za to doobrze zapłaci
:D


To kolega charytatywną działalność prowadzi?
My to mamy tak zorganizowane że Klienci nam płacą za realizowane dobrze usługi :ok:


w sensie,
że nie mam zamiaru na bazach coś wymieniać/zmieniać
w szczeg. tych bardzo wysoko
:D
co innego LATEM !


Na górę
Post: pt, 16 gru 2016 0:56:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 24 cze 2016 14:38:41
Posty: 47
Moje 12 letnie doświadczenie jest takie że latem wszystko działa pięknie a zimą nagle okazuje się że trzeba robić modernizacje .... Szkoda że cytowana promocja nie jest dla mnie (mikrotik)

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pt, 16 gru 2016 1:19:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 50
Lokalizacja: Wschowa
CezaRRR pisze:
w sensie, że nie mam zamiaru na bazach coś wymieniać/zmieniać
w szczeg. tych bardzo wysoko
:D
co innego LATEM !


Dwóch sektorów niżej zawieszonych kolega nawet nie znajdzie ? Za kilkaset $$ oszczędności można sobie dobre rękawiczki i ciepły szalik kupić. Widziałem ostatnio takie podgrzewane z aku :)

_________________
http://www.epmp1000.pl/


Ostatnio zmieniony pt, 16 gru 2016 1:27:09 przez chris_voyager, łącznie zmieniany 4 razy.

Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 23 sty 2017 6:20:25

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl