Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 57 Następna
Autor Wiadomość
Post: czw, 01 gru 2016 18:04:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pn, 06 lut 2012 16:54:07
Posty: 164
Lokalizacja: Kraków
:rotfl: mi powiedzieli 30k za sprzet na testy.

_________________
http://www.netusinternet.pl/


Na górę
Post: czw, 01 gru 2016 20:16:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1207
Lokalizacja: W-wa
Czyli za co dokladnie?


Na górę
Post: czw, 01 gru 2016 23:48:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 51
Lokalizacja: Wschowa
Podłączone od kilku dni mamy już kilka urządzeń Ubi do naszych stacji. Działają stabilnie - na razie nie widzimy różnicy, a w pierwszym etapie testowe urządzenia włączyliśmy w miejscach gdzie dotychczas pracowały SM Cambium. Licencja umożliwiająca podłączenie urządzeń UBI do ePMP jest dostępna również w paczkach po 10 szt - koszt około 320$ (pojedyńcza 35 $).

Po ponad półtorarocznej współpracy z Cambium (uruchomionych kilkanaście AP, kilka linków PTP, pracujących kilkaset urządzeń końcowych) rozpoczęliśmy współpracę z Cambium jako resseler rozwiązania ePMP. Zainteresowanych naszymi doświadczeniami oraz ewentualną współpracą zapraszam do kontaktu.

Pozdrawiam
Krzysztof

_________________
http://www.epmp1000.pl/


Na górę
Post: czw, 01 gru 2016 23:52:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1207
Lokalizacja: W-wa
chris_voyager pisze:
Działają stabilnie - na razie nie widzimy różnicy, a w pierwszym etapie testowe urządzenia włączyliśmy w miejscach gdzie dotychczas pracowały SM Cambium.


Możesz rozwinąć swoją myśl?
Czy da się wrócić do normalnego softu w urządzeniach UBI?


Na górę
Post: pt, 02 gru 2016 0:06:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 51
Lokalizacja: Wschowa
czolo pisze:
broken pisze:
Jeszcze zapłać 30$ za licencję per klient. ;D


czolo pisze:
A nie ma jakiś startowych za free na testy?


Czy pojedyńcza licencja kolegę usatysfakcjonuje ?

_________________
http://www.epmp1000.pl/


Ostatnio zmieniony pt, 02 gru 2016 0:09:32 przez chris_voyager, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: pt, 02 gru 2016 0:08:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 51
Lokalizacja: Wschowa
czolo pisze:
chris_voyager pisze:
Działają stabilnie - na razie nie widzimy różnicy, a w pierwszym etapie testowe urządzenia włączyliśmy w miejscach gdzie dotychczas pracowały SM Cambium.


Możesz rozwinąć swoją myśl?
Czy da się wrócić do normalnego softu w urządzeniach UBI?



Tak - testowo przywróciliśmy fabryczny soft UBI
Te kilka sztuk które mamy aktualnie zmigrowane do ePMP po zmianie zachowują się jak klasyczne Cambium. Chwilowo nie można ich obsługiwać w cnMaestro - to jedyna różnica w stosunku do "oryginału". Testy wydajnościowe, funkcjonalność, stabilność - bez różnicy w stosunku do ePMP. Testy produkcyjne prowadzone są ze stacją ePMP1000, z włączoną synchronizacją, w mieście.

_________________
http://www.epmp1000.pl/


Na górę
Post: pt, 02 gru 2016 0:15:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 51
Lokalizacja: Wschowa
matszosa pisze:
:rotfl: mi powiedzieli 30k za sprzet na testy.



Proszę o info jaki zestaw na testy jest potrzebny. Spróbuję zaproponować jakieś rozsądne rozwiązanie.

_________________
http://www.epmp1000.pl/


Na górę
Post: pt, 02 gru 2016 1:37:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16008
Lokalizacja: Nowa Ruda
Skoro w UBNT działa soft Cambium - wniosek - ten sam hardware jest w środku ;)

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: pt, 02 gru 2016 3:12:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3086
Lokalizacja: Szczecin
I teraz pytanie czy UBNT dało ciała i nie umie zrobić porządnego softu, czy może to całe Cambium to "chłyt materkingowy".

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pt, 02 gru 2016 7:55:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 02 sty 2013 20:59:26
Posty: 380
Lokalizacja: Toruń
chris_voyager pisze:
Testy wydajnościowe, funkcjonalność, stabilność - bez różnicy w stosunku do ePMP. Testy produkcyjne prowadzone są ze stacją ePMP1000, z włączoną synchronizacją, w mieście.

A jaka jest różnica w stosunku do UBNT z softem UBNT podłączonym pod AP UBNT?


Na górę
Post: pt, 02 gru 2016 9:09:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 51
Lokalizacja: Wschowa
m4ci3k pisze:
chris_voyager pisze:
Testy wydajnościowe, funkcjonalność, stabilność - bez różnicy w stosunku do ePMP. Testy produkcyjne prowadzone są ze stacją ePMP1000, z włączoną synchronizacją, w mieście.

A jaka jest różnica w stosunku do UBNT z softem UBNT podłączonym pod AP UBNT?


A o jakie różnice pytasz ?
Dla mnie najważniejsza to sumaryczne pasmo jakie może podać sektor. Pasma jakie aktualnie uzyskujemy na najbardziej obciążonych sektorach dochodzą do 70Mbps łącznego ruchu z 60 podpiętymi SM'ami i przy takim obciążeniu na AP robiąc test od klienta dostajemy jeszcze nadal 50 do 70 Mbps sumarycznego pasma. Widać więc że zakładana pojemość sektora powyżej 100 Mbps jest realna (pzy kanale 40Mhz) Z punktu widzenia jednego klienta różnice też są widoczne - na UBI nie udawało mi się w tych samych warunkach uzyskać pow. 40 Mbps sumarycznego pasma.

_________________
http://www.epmp1000.pl/


Na górę
Post: pt, 02 gru 2016 9:18:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1207
Lokalizacja: W-wa
Przyznaje ze na UBI z taka iloscia klientow ciezko o dobre wyniki. Ale przy 10-15 na sektor jest to osiagalne i porownywalne. Serio podlaczacie 60 osob do jednego sektora?


Na górę
Post: pt, 02 gru 2016 10:39:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 51
Lokalizacja: Wschowa
czolo pisze:
Przyznaje ze na UBI z taka iloscia klientow ciezko o dobre wyniki. Ale przy 10-15 na sektor jest to osiagalne i porownywalne. Serio podlaczacie 60 osob do jednego sektora?



Jak mogę Cię przekonać? PrintScreen wystarczy ?

Dodam że na tym samym kanale ma tej samej wieży mamy jeszcze jeden sektor :)


Załączniki:
Nowy obraz (29).jpg
Nowy obraz (29).jpg [ 55.14 KiB | Przejrzano 694 razy ]

_________________
http://www.epmp1000.pl/
Na górę
Post: pt, 02 gru 2016 11:46:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1207
Lokalizacja: W-wa
Szacun


Na górę
Post: pt, 02 gru 2016 11:51:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16008
Lokalizacja: Nowa Ruda
Tak się składa, że przy 40MHZ kanale da się trochę klientów podłączyć przy odpowiednio zaprojektowanej sieci. Jeśli u mnie na 20MHZ da się powiedzmy podłączyć 30 userów - to przy 40MHZ od biedy da się i 50. Niemniej jednak wygląda to b.ciekawie.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: pt, 02 gru 2016 13:38:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 51
Lokalizacja: Wschowa
To jeszcze dla kompletności informacji dodam MRTG z portu switcha na którym pracuje stacja ePMP2


Załączniki:
mrtg_epmp.jpg
mrtg_epmp.jpg [ 83.95 KiB | Przejrzano 640 razy ]

_________________
http://www.epmp1000.pl/
Na górę
Post: pt, 02 gru 2016 13:46:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4537
no ale to powiedz czarno na białym, jak chłopu na miedzy, żeby wszyscy zrozumieli i nie mieli wątpliwości...
Jako ap sprzęt cambium, jako klienci ubnt. + licencja ~32$.
Zabieg ten da nam lepsze parametry transmisji (ile mniej/więcej %) oraz większą pojemność sektora.
Dobrze rozumuję?


Na górę
Post: pt, 02 gru 2016 14:56:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 51
Lokalizacja: Wschowa
krasnoludek pisze:
no ale to powiedz czarno na białym, jak chłopu na miedzy, żeby wszyscy zrozumieli i nie mieli wątpliwości...
Jako ap sprzęt cambium, jako klienci ubnt. + licencja ~32$.
Zabieg ten da nam lepsze parametry transmisji (ile mniej/więcej %) oraz większą pojemność sektora.
Dobrze rozumuję?


No tak. Jako SM UBI (w Q1 2017 będzie również MT) . Aktualnie obsługiwane są sprzęty:

Loco M5 XW
Loco M5 XM
NanoStation M5 XW
NanoStation M5 XM
NanoBridge M5 XM
Rocket M5 XM
Rocket M5 XW
Powerbeam M5 300/400 XW
Airgrid M5HP XW
Airgrid M5 XM
NanoBeam M5 XW

Jako AP ePMP1000 lub ePMP2000.

Pasmo na sektorze dla kanału 40MHz - 140Mbps teoretyczne - wydaje mi się że w warunkach produkcyjnych powinniśmy dojść do 100-120Mbps. Aktualnie dochodzimy do 70Mbps
Pasmo dla klienta to pasmo wolne na sektorze. Czyli jeśli teraz przy obciążonym na 70mbps sektorze robimy test dostajemy dla pojedynczego klienta np. 50/20.
Gdy sektor robi mniej klient przy podziale 75/25 uplink/downlink dostaje tyle na ile pozwala mu osiągnięta modulacja - maksymalnie około 100/30. Takie wyniki dostajemy w środowisku miejskim.

_________________
http://www.epmp1000.pl/


Na górę
Post: pt, 02 gru 2016 17:08:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pn, 06 lut 2012 16:54:07
Posty: 164
Lokalizacja: Kraków
No dobra kto da prawie 1600zł (http://www.epmp1000.pl/product/ePMP2000 ... BS--776135)za to żeby sobie testować? I jak to jest że końcówki klienckie innej firmy pracują dobrze czy lepiej od urządzeń dedykowanych? Czolo chyba miał te sprzęty o ile dobrze pamiętam i nie był jakiś zadowolony nawet przy małej liczbie osób per sektor.

_________________
http://www.netusinternet.pl/


Na górę
Post: pt, 02 gru 2016 17:28:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1207
Lokalizacja: W-wa
matszosa pisze:
No dobra kto da prawie 1600zł (http://www.epmp1000.pl/product/ePMP2000 ... BS--776135)za to żeby sobie testować? I jak to jest że końcówki klienckie innej firmy pracują dobrze czy lepiej od urządzeń dedykowanych? Czolo chyba miał te sprzęty o ile dobrze pamiętam i nie był jakiś zadowolony nawet przy małej liczbie osób per sektor.


Miałem z pierwszą wersją softu. Muszę przyznać, że po wgraniu ostatniej wersji (v3) na urządzenia jakie mi pozostały, jest sporo lepiej jak te pare lat temu. Ciężko porównać, bo u mnie zostało 4 sztuki i nie działają w dostępie, ale poszły pod kamery.


Na górę
Post: pt, 02 gru 2016 19:15:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 27 maja 2009 22:33:17
Posty: 1319
matszosa pisze:
No dobra kto da prawie 1600zł (http://www.epmp1000.pl/product/ePMP2000 ... BS--776135)za to żeby sobie testować? I jak to jest że końcówki klienckie innej firmy pracują dobrze czy lepiej od urządzeń dedykowanych? Czolo chyba miał te sprzęty o ile dobrze pamiętam i nie był jakiś zadowolony nawet przy małej liczbie osób per sektor.



Z tego co widzę, to stacja ~ 2800 (radio, pełna licencja pow.10stacji) do tego cpe aktualizacja. Z sektorem AP i stacjami w 10 000 zł się ledwie zmieścisz - zakładam aktualizację i podłączenie pod sektor 40CPE ubnt

Ps. Czy anteny do tego kelpie rfelements?? Bo mam kilka i są chyba identyczne - nie licząc osłonowego plastyku i połowy ceny :D


Na górę
Post: pt, 02 gru 2016 19:56:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 51
Lokalizacja: Wschowa
misztal pisze:
matszosa pisze:
No dobra kto da prawie 1600zł (http://www.epmp1000.pl/product/ePMP2000 ... BS--776135)za to żeby sobie testować? I jak to jest że końcówki klienckie innej firmy pracują dobrze czy lepiej od urządzeń dedykowanych? Czolo chyba miał te sprzęty o ile dobrze pamiętam i nie był jakiś zadowolony nawet przy małej liczbie osób per sektor.


Z tego co widzę, to stacja ~ 2800 (radio, pełna licencja pow.10stacji) do tego cpe aktualizacja. Z sektorem AP i stacjami w 10 000 zł się ledwie zmieścisz - zakładam aktualizację i podłączenie pod sektor 40CPE ubnt

Ps. Czy anteny do tego kelpie rfelements?? Bo mam kilka i są chyba identyczne - nie licząc osłonowego plastyku i połowy ceny :D


Jeśli testy są potrzebne mogę pomóc. Kwestia uzgodnienia warunków.
I wyjaśniam - UBI z softem Cambium nie pracuje lepiej niż Cambium - pracują tak samo.
Aby się przekonać że to działa lepiej nie konieczne jest wydawanie od razu kasy na AP z GPS. Już samo wykorzystanie protokołu Cambium daje rezultaty a aby się o tym przekonać wystarczy w tryb AP ustawić urządzenie: http://www.epmp1000.pl/product/ePMP1000 ... io--776141. Nie będzie wówczas synchronizacji GPS, ale i tak widać różnicę.

Co do anten - można również spróbować wykorzystać sektory UBI - poza mocowaniem AP nie powinno być innych problemów.

_________________
http://www.epmp1000.pl/


Na górę
Post: pt, 02 gru 2016 20:08:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2265
chris_voyager pisze:
I wyjaśniam - UBI z softem Cambium nie pracuje lepiej niż Cambium - pracują tak samo.
Aby się przekonać że to działa lepiej nie konieczne jest wydawanie od razu kasy na AP z GPS. Już samo wykorzystanie protokołu Cambium daje rezultaty .

ubi w szczeg. loco i NB potrafią się bardzo często psuć, i co wtedy?
zapewne nowa licencja do nowego sprzętu
:D


Na górę
Post: pt, 02 gru 2016 22:10:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 51
Lokalizacja: Wschowa
Licencja jest na stację bazową nie na urządzenie klienckie. Ogranicza ona ilość podłączonych urządzeń innych niż Cambium.
Soft na urządzenie klienckie jest darmowy.

_________________
http://www.epmp1000.pl/


Na górę
Post: śr, 07 gru 2016 22:48:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 04 maja 2015 12:15:43
Posty: 38
Lokalizacja: Warszawa
Jak ktoś chce przetestować to niech na priva się do mnie odezwie.
Ustalimy jakieś warunki wypożyczenia AP-eka z licencją na testy, ale zależy mi na tym, żeby w sektorze było minimum 20 terminali.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 57 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 23 lut 2017 11:17:56

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl