Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 17 8 9 10 11
Autor Wiadomość
Post: śr, 06 cze 2018 21:19:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1270
Lokalizacja: Myszków
Zmienić 50 anten u klientów a zmienić jedną na bazie to jest kolosalna różnica, co mnie obchodzi AC czy N, pakiety mają działać. Myślisz że klienta obchodzi czy ma Nke czy ACeka?

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: śr, 06 cze 2018 21:26:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 07 lis 2011 13:21:17
Posty: 473
Lokalizacja: Limanowa
Cramin pisze:
Zmienić 50 anten u klientów a zmienić jedną na bazie to jest kolosalna różnica, co mnie obchodzi AC czy N, pakiety mają działać. Myślisz że klienta obchodzi czy ma Nke czy ACeka?


O to mi chodzi czy N-ka czy AC pakiety mają działać, a na tę chwilę AC w ubi zdeklasowało konkurencje.

_________________
http://www.AirplusN.pl


Na górę
Post: śr, 06 cze 2018 21:46:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 3002
Cramin pisze:
Zmienić 50 anten u klientów a zmienić jedną na bazie to jest kolosalna różnica, co mnie obchodzi AC czy N, pakiety mają działać. Myślisz że klienta obchodzi czy ma Nke czy ACeka?


Ale sugerujesz że dałeś cambium na bazę i zostawiłeś CPE ubnt bez ruszania? Czy może musiałeś wgrywać soft cambium na CPE....... może były promocje i był za "darmo" może nadal jest ale za chwilę migracja na cambium to nie będzie tylko proste zawieszenie sektora i wgranie softu na CPE ale też koszt zakupu licencji. To ja już wole Ubntowskie mixed mode tam przynajmniej nie ma ryzyka że ktoś nagle każe mi płacić za Nki łączące się do AC bo skończy się promocja, Ostatecznie liczy się Excel a ten może w promocji i sprzęcie ubnt początkowo przechyla się w stronę Cambium ale promocje nie są wieczne i licencje też darmowe wiecznie nie będą a za te same pieniądze mam lepsze rozwiązanie Ubnt bez zamaskowanych kosztów i technologicznie jednak przed ePMP


Na górę
Post: czw, 07 cze 2018 0:32:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 07 gru 2010 0:15:06
Posty: 116
Bo dla mnie porownanie N do AC to jak porownac matryce HD i 4K.

Co do szerokosci kanalu to ubnt traci wydajnosc przy wiekszej ilosci klientow... wiec do obslugi 64 klientow potrzeba dwoch sektorow po 20MHz.

Jesli chodzi o wydajnosc to kazdy abonent ma fizyczny dostep do sektora z szybkoscia 120-150Mbit, wiec to co klient dostaje w ramach abonamentu jest tylko czescia rzeczywistych zasobow ( klient - sektor).


Na górę
Post: czw, 07 cze 2018 1:16:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 07 gru 2010 0:15:06
Posty: 116
Kamikaze po co wypuszczasz opowieści z mchu i paproci o jakiś ukrytych kosztach i promocjach które się mają skończyć?
Cambium dopracowało przydział licencji elevate w chmurze. Teraz każda licencja jest dostępna dla każdego sektora.

I to prawda klient ma w głębokim poważaniu w jakim standardzie się go podłączy N czy AC. Ale nam operatorom to już nie jest tak wszystko jedno. Co to za sens np. wymienić 2 sektory na 2 sektory AC a potem wymiana 64 końcówek klienckich. Kto za to zapłaci? Klient na pewno nie. Mnie do systemu Cambium przekonało to że redukuję ilość sektorów na maszcie i potrajam szybkość do klienta oraz mogę taką zmianę ogarnąć w 24h.

Carmin:
Pakietów abonamentowych się nie sumuje przez dodawanie :) , sygnały wahają się pomiędzy-50 a -65, uwierz mi warto przestać z masztu robić choinkę obwieszoną sektorami :ok:
Oczywiście do takiej stacji najlepiej dostarczyć łącze radiolinią albo szkłem i wtedy zyskujemy prawdziwą wydajność.

I jeszcze taki mały szczegół stare poczciwe loco w wersji XM z wgranym elevate potrafi w połączeniu z ePMP 2000 rzeczywiście przerzucić do 140Mbit, więc spokojnie radzi sobie z abonamentami 60-70Mbit... i za to właśnie polecam Wam Cambium... a zaoszczędzone pieniądze przeznaczamy na NEC EX, bo na nadejście ePMP 3000 mosty muszą być już gotowe :D


Na górę
Post: czw, 07 cze 2018 1:25:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16461
Lokalizacja: Nowa Ruda
Hola hola Amigo bo się rozgalopowałeś z tym wielbieniem Cambium.

Po pierwsze nie widzę najmniejszego sensu używania Cambium w dobie tandemu Airmax AC + GPS. Na chwilę obecną możliwości nowszych zabawek UBNT biją co najmniej Cambiumowe zabawki. Po pierwsze przy 40MHZ kanale to ja klientowi mogę z powodzeniem "opylać" nawet i 100Mbit. Postawiliśmy ostatnio bazę 8 sektorów AC - każde pracujące w paśmie 20MHZ na 4 różnych kanałach z synchronizacją GPS na bazie PrismStation AC. Po testach w totalnie ciulowym eterze zafundowanym nam przez konkurencję która ma w nosie wszystkich i wszystko - udało nam się te sektory wysycić niemalże jednocześnie ruchem ponad 550Mbit/s. Zabrakło nam w sumie dosyłu w tamtym momencie. Zrób to na Cambium.

To co Cambium ma zajefajne i bezapelacyjnie chylę czoła - to świetne, rewelacyjne, zajedwabiste sektory (produkowane nomen-omen przez RF Elements) które po prostu miażdżą sutki.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: czw, 07 cze 2018 13:24:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 3002
buzzy pisze:
Kamikaze po co wypuszczasz opowieści z mchu i paproci o jakiś ukrytych kosztach i promocjach które się mają skończyć?
Cambium dopracowało przydział licencji elevate w chmurze. Teraz każda licencja jest dostępna dla każdego sektora.


Chodzi o to że licencje są jednak płatne więc co za różnica poza nakładem pracy wymienić cpe płacąc za nie a wgrać płatną licencję która kosztuje tyle co cpe. Tak przynajmniej mam u klient nowsze graty. A co do chmury z licencjami to trzeba być szaleńcem by działanie usług w swoje sieci uzależnić od tego czy działają jakieś chmurowe usługi zewnętrznej firmy. A co do porównywania to porównuje się to co ma zbliżoną cenę i za te same pieniądze wydane na Cambium możesz migrować na AC - więc ładowanie kasy w przestarzałą (jak sam zauważyłeś jak HD do 4k) technologie jest wariactwem zwłaszcza gdy trzeba płacić za licencje jak by były zawsze za darmo to może i można by to przemyśleć


Ostatnio zmieniony pt, 08 cze 2018 11:35:05 przez kamikaze, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: pt, 08 cze 2018 0:56:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 07 gru 2010 0:15:06
Posty: 116
Broken dobrze rozumiem... 550Mbit z 8miu sektorów? I każde z nich pracuje w AC?
Powiem tak.... gratuluje

U mnie na stacji z trzema sektorami ePMP 2000 pracującymi na 40MHz (czyli razem 120MHz) i w standardzie N dobiliśmy do 420 Mbit.

Gdybym dołożył czwarty sektor... hmmmm... bym Cie dogonił... ale co lepsze zwolnił bym jeden kanał 40MHz... bo przy 4 sektorach wystarczyły by dwa kanały 40MHz (czyli razem 80MHz).

A jeszcze nam pytanie czy Rocket AC Prism używa jeden kanał 20MHz czy 2x20MHz ? Tam juz jest wave2?


Na górę
Post: pt, 08 cze 2018 15:52:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 30 lip 2004 23:29:52
Posty: 944
Lokalizacja: Wrocław
no i co z tego wszystkiego, skoro i tak nadal nie ma softu na CPE Mikrotika..... 2 lata i dupa

_________________
-------------------
ANS


Na górę
Post: ndz, 10 cze 2018 1:46:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16461
Lokalizacja: Nowa Ruda
1 kanał 20MHZ ma pojemność ok. 130-140Mbit/s przy Rocket AC.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: ndz, 10 cze 2018 18:39:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 92
Lokalizacja: Wschowa
broken pisze:
1 kanał 20MHZ ma pojemność ok. 130-140Mbit/s przy Rocket AC.



Broken - a możesz pokazać ile masz CPE / sektor w AC - (średnio i maksymalnie) ?

_________________
http://www.epmp.pl/


Na górę
Post: ndz, 10 cze 2018 21:05:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 07 gru 2010 0:15:06
Posty: 116
Ja bym jeszcze dopytał na jaki kąt pracy sektora... bo jeśli to sektory po 45 stopni to na jeden 120 stopniowy sektor ePMP 2000 potrzeba 40MHz... a w RoketAC Prism potrzeba 40MHz ma pokrycie 90 stopni.

Porównując oba rozwiązania ubnt i cambium musi być sełniony jeszcze jeden warunek... mianowicie jeśli ePMP 2000 obsługuje 120 klientów w koncie 120 stopni to Rocket AC Prism musi dać radę obsłużyć 60 klientów na każdy sektor 45 stopni.

Podsumowując:
Potrzeba pasma - mamy tu remis
Liczba klientów na sektor - ePMP 2000 nadal mocno wyprzedza Rocketa AC Prism
Cena - by pokryć 120 stopni trzeba ponad 2 zestawy Rocket AC Prism - czyli drożej
Rozwojowość - Rocket AC Prism to szczyt możliwości w technologii AC... Cambium dopiero po nią sięgnie i na pewno będzie to minimum podwojenie możliwości ePMP 2000.


Na górę
Post: pn, 11 cze 2018 8:56:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 3002
Aby usystematyzować dyskusję to trzeba zauważyć że nie każdy potrzebuje podłączyć do sektora 200 osób z pakietami 50 Mb. Niektórzy potrzebują podłączyć 20 z pakietami 100+, u nas jest jedna lokalizacja gdzie na 4 sektorowej bazie znalazło by się 50+ CPE na sektor więc przynajmniej do mnie nie przemawia pojemność sektora bo i tak jej nie wykorzystam a istotny jest parametr prędkość per końcówka. Tak samo nie jest istotne czy do obsługi całej bazy zużyje 20, 40 Mhz czy 80 Mhz bo u nas też nie stanowi to problemu.


Na górę
Post: wt, 12 cze 2018 8:21:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 92
Lokalizacja: Wschowa
Zgadzam się z tym, że największą korzyścią z zastosowania ePMP jest możliwość ograniczenia ilości pracujących AP w miejscach gdzie jest duże zagęszczenie abonentów. Ale nie to nie jedyna korzyść. Za drugą uważam stabilność pracy urządzeń niezależnie od ich obciążenia ilością abonentów. Trzecia - widzę lepszą odporność na zakłócenia.
Naszym rozwiązaniem na lokalizacje gdzie jest mniej klientów jest stosowanie ePMP2000 + antena dookólna. Przy zastosowaniu UBI OMNI 10dBi skutecznie podłączamy abonentów do 2 km.

_________________
http://www.epmp.pl/


Na górę
Post: pt, 20 lip 2018 0:11:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 92
Lokalizacja: Wschowa
Zaczynając ten wątek wspomniałem o tym że poinformuję o zbliżeniu się do maksymalnej wydajności sektora. Osiągnięte przez nas rezultaty wyglądają następująco:

Ilość zalogowanych urządzeń klienckich: 80 (w tym 45 to Elevate Ubiquiti)
Pasmo generowane w pikach: 100/5 Mbps
Pasmo uzyskiwane w teście modemu podłączonego to tej stacji przy ruchu na poziomie 90Mbps: 30/10 Mbps
Przy takim obciążeniu nadal nie ma żadnych objawów przeciążenia stacji (brak strat w pakietach czy wydłużenia opóźnień)

Można więc przyjąć że pojemność sektora dochodzi powoli do maksymalnej wartości, która w naszym środowisku będzie miała maksimum na poziomie około 120/130 Mbps całkowitego ruchu jaki może obsłużyć ten sektor na 40MHz kanale. Przypomnę jeszcze że tą samą częstotliwość na tej wieży wykorzystujemy jeszcze raz - w przeciwnym kierunku.
Jest to niższa wartość niż deklarowana przez producenta 180Mbps i wynika z trudności utrzymania pracy w najwyższych modulacjach urządzeń Klienckich dla tak dużej ich ilości, które są rozmieszczone od 100 do 6200m od stacji bazowej:

MCS 15 - 64-QAM 5/6(23.7%)
MCS 14 - 64-QAM 3/4(20.2%)
MCS 13 - 64-QAM 2/3(15%)
MCS 12 - 16-QAM 3/4(25%)

Aktualnie w sieci mamy ponad 50 AP Cambium i ponad 1200SM. Od czasu pierwszych instalacji (06/20015) nie mieliśmy ani jednego uszkodzenia stacji bazowej i kilka uszkodzonych SM.

Czas więc zamknąć ten wątek i otworzyć nowy. Pierwsze urządzenia ePMP z serii 3000 własnie do nas wjechały. Zobaczymy jak technologia AC oparta na chipsecie Wave2 będzie sobie radzić.


Załączniki:
100mbps.png
100mbps.png [ 89.31 KiB | Przejrzano 542 razy ]

_________________
http://www.epmp.pl/
Na górę
Post: sob, 21 lip 2018 21:54:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 05 gru 2017 23:49:58
Posty: 22
To i ja dorzucę kamyczek do ogródka, tzn. dyskusji ;-)

Sektor na AP2000 + ant. Smart Beaforming, podpiętych 50 szt. SM klientów na UBNT Elevate z pakietami 30/3 Mbs. (Liczba aktywnych SM na sektorze przeciętnie 46-50)

Ruch na sektorze czy to do południa, czy wieczorem przekracza 100 Mbs. Polecam. :-)


Załączniki:
Komentarz: Liczba zarejestrowanych SM Elevate (UBNT) na sektorze.
Zrzut ekranu 2018-07-21 o 21.24.57.png
Zrzut ekranu 2018-07-21 o 21.24.57.png [ 48.52 KiB | Przejrzano 462 razy ]
Komentarz: 103 Mbs
Zrzut ekranu 2018-07-17 o 21.42.59.png
Zrzut ekranu 2018-07-17 o 21.42.59.png [ 231.47 KiB | Przejrzano 462 razy ]
Komentarz: 107 Mbs
Zrzut ekranu 2018-07-17 o 11.09.33.png
Zrzut ekranu 2018-07-17 o 11.09.33.png [ 224.88 KiB | Przejrzano 462 razy ]
Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 17 8 9 10 11


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 24 wrz 2018 6:04:50

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl