Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 17 8 9 10 11 Następna
Autor Wiadomość
Post: śr, 22 lis 2017 10:32:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pn, 15 lut 2016 14:40:13
Posty: 186
Czy ja dobrze widziałem, że Cambium popyla już na jakimś innym hardwarze w AC?
A ten MT dla beta testerów będzie darmowy czy jak ?


Na górę
Post: czw, 30 lis 2017 15:20:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 91
Lokalizacja: Wschowa
Szybki123 pisze:
Czy ja dobrze widziałem, że Cambium popyla już na jakimś innym hardwarze w AC?
A ten MT dla beta testerów będzie darmowy czy jak ?


Cambiumowe AC może się pojawić pod koniec Q1/2018

Soft zawsze był za darmo - trzeba mieć licencję do podłączenia obcego SM do AP Cambium. Do końca roku są dodawane darmowe licencje do AP.

_________________
http://www.epmp.pl/


Na górę
Post: pt, 01 gru 2017 10:29:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2990
chris_voyager pisze:
Szybki123 pisze:
Czy ja dobrze widziałem, że Cambium popyla już na jakimś innym hardwarze w AC?
A ten MT dla beta testerów będzie darmowy czy jak ?


Cambiumowe AC może się pojawić pod koniec Q1/2018

Soft zawsze był za darmo - trzeba mieć licencję do podłączenia obcego SM do AP Cambium. Do końca roku są dodawane darmowe licencje do AP.


Czyli dobrze myślałem że inwestowanie w obecna platformę cambium to jednak wydawanie kasy na może już dojrzałą platformę ale jednak zmierzchową. Z drugiej strony pewnie produkcyjnie to AC będzie się nadawać do wdrożenia pewnie dopiero w 2019


Na górę
Post: pt, 01 gru 2017 13:26:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 359
chris_voyager pisze:
arki pisze:
No i jak Cambium Elevate dla Mikrotika :chinczyk:


Jest wreszcie działający soft Cambium na MT. W grudniu powinny być dostępne wersje BETA.
Niestety nie ma jeszcze pewności czy promocja na darmowe licencje Elevate będzie przedłużona na 2018.
Zachęcam (jeśli ktoś jest zdecydowany) do zakupu stacji bazowych jeszcze w tym roku.
Gdzie się można na jakieś testy zapisać??


Na górę
Post: czw, 07 gru 2017 15:43:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 91
Lokalizacja: Wschowa
Zamieszczę na forum info jak będzie co testować. Do testów potrzeba będzie powiesić stację bazową.

_________________
http://www.epmp.pl/


Na górę
Post: czw, 07 gru 2017 16:07:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 359
chris_voyager pisze:
Zamieszczę na forum info jak będzie co testować. Do testów potrzeba będzie powiesić stację bazową.


Jasne!


Na górę
Post: pt, 08 gru 2017 18:51:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 91
Lokalizacja: Wschowa
kamikaze pisze:
chris_voyager pisze:
Szybki123 pisze:
Czy ja dobrze widziałem, że Cambium popyla już na jakimś innym hardwarze w AC?
A ten MT dla beta testerów będzie darmowy czy jak ?


Cambiumowe AC może się pojawić pod koniec Q1/2018

Soft zawsze był za darmo - trzeba mieć licencję do podłączenia obcego SM do AP Cambium. Do końca roku są dodawane darmowe licencje do AP.


Czyli dobrze myślałem że inwestowanie w obecna platformę cambium to jednak wydawanie kasy na może już dojrzałą platformę ale jednak zmierzchową. Z drugiej strony pewnie produkcyjnie to AC będzie się nadawać do wdrożenia pewnie dopiero w 2019


Cambium zapewnia o zgodności w dół nowej zapowiadanej platformy ePMP3000 z wszystkimi dotychczas stosowanymi urządzeniami klienckimi oraz objetymi procesem Elevate.
Nie ma więc na co czekać :)
Po wejściu nowej platformy wystarczy wymienić AP - SM mogą pracować dalej !

_________________
http://www.epmp.pl/


Na górę
Post: pt, 08 gru 2017 19:12:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 359
Sxt AC też od razu będą w elevate?


Na górę
Post: pt, 05 sty 2018 11:05:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 359
Jak wygląda temat mt i elevate?


Na górę
Post: wt, 27 lut 2018 18:47:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 27 cze 2010 17:01:17
Posty: 511
Lokalizacja: Poznań
sabat pisze:
Jak wygląda temat mt i elevate?

sabat pisze:
Sxt AC też od razu będą w elevate?

Wspierać będą tylko sxt lite 5 :nie:


Na górę
Post: pn, 05 mar 2018 23:23:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: sob, 05 sty 2013 23:00:48
Posty: 108
2 pytanka czy te oprogramowanie będzie działać na MT i jak z zakłóceniami ? ono zakłóca bardziej czy jest bardziej podatny na zakłócenia


Na górę
Post: śr, 07 mar 2018 22:00:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 13 kwie 2008 14:57:54
Posty: 124
Pytanie , dla użytkowników Cambium:
1. Jak sprawdza się przy klientach przez drzewa ?
2. Czy pasmo 2.4 jest obsługiwane ?
3. Czy mamy tzw.extrachannels ?

Pozdrawiam
Z.K.

_________________
Pozdrawiam !
Zibi K.


Na górę
Post: czw, 08 mar 2018 12:32:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 22 wrz 2011 12:00:12
Posty: 726
zibik pisze:
Pytanie , dla użytkowników Cambium:
1. Jak sprawdza się przy klientach przez drzewa ?
Z.K.

Zibik: Drzewo/liście powodują tłumienie, więc żadne urządzenie w cudowny sposób tego nie ominie.
Gdyby takie coś istniało to GSMowcy nie musieliby takich mocy ustawiać na swoich BSach.

_________________
Rafał
"bardzo proszę o poprawę obrazu skype /jest bardzo rozmyty/"


Na górę
Post: pt, 18 maja 2018 17:48:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 08 kwie 2009 11:42:30
Posty: 137
Panowie mam ten sektor z bajerami Ap 2000 ale za nic nie chce mi sie polaczyc z
urzadzeniem klienckim w TDD.
Niby sygnal widzi -62/-63 ale nie rejestruje sie :(
Mam juz dosc tego sprzetu gdzie nie wiadomo jak to ustawic...

Wy tez mieliscie takie problemy?

Antenka kliencka w standart wifi laczy sie pieknie ze wszystkim...
tylko nie z Ap2000!

Edit
Ok. Udalo sie.
Nie rozumiem tylko dlaczego dopiero jak wygenerowalem klucz dla kraju Other to dopiero zaczelo wszystko ze soba dzialac.
Przy kluczu (w moim przypadku Italia) trzeba by powiesic antene chyba na bezludziu gdzie nie ma zaklocen.
Po prostu wszystkie kanaly byly tak zaklucane ze nie bylo mowy o transmisji...


Na górę
Post: wt, 29 maja 2018 13:46:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 91
Lokalizacja: Wschowa
gtura pisze:
Panowie mam ten sektor z bajerami Ap 2000 ale za nic nie chce mi sie polaczyc z
urzadzeniem klienckim w TDD.
Niby sygnal widzi -62/-63 ale nie rejestruje sie :(
Mam juz dosc tego sprzetu gdzie nie wiadomo jak to ustawic...

Wy tez mieliscie takie problemy?

Antenka kliencka w standart wifi laczy sie pieknie ze wszystkim...
tylko nie z Ap2000!

Edit
Ok. Udalo sie.
Nie rozumiem tylko dlaczego dopiero jak wygenerowalem klucz dla kraju Other to dopiero zaczelo wszystko ze soba dzialac.
Przy kluczu (w moim przypadku Italia) trzeba by powiesic antene chyba na bezludziu gdzie nie ma zaklocen.
Po prostu wszystkie kanaly byly tak zaklucane ze nie bylo mowy o transmisji...


Chętnie pomogę w konfiguracji urządzenia. Proszę o kontakt nawet jeśli wydaje się że już wszystko działa - a tym bardziej jeśli są jakieś problemy.

Pozdrawiam
Krzysztof

_________________
http://www.epmp.pl/


Na górę
Post: śr, 30 maja 2018 21:07:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 07 gru 2010 0:15:06
Posty: 115

Taki test na ePMP 2000:

A co sie stanie gdy w tym samym czasie, dwoch klientow chcialo uzyc swoich 50Mbitowych abonamentow, na sektorze ktory obsluguje 64 klientow ?

Odp:

Totalnie nic ! :D

Wniosek:

Sektor ePMP 2000 spokojnie sobie radzi z obsluga pakietow 50 Mbit nawet przy 64 podlaczonych abonentach.


Załączniki:
Komentarz: Tak to widzial router pierwszego klienta ktory wykonal test
20180530_203516.jpg
20180530_203516.jpg [ 154.07 KiB | Przejrzano 646 razy ]
Komentarz: Tak to widzial router drugiego klienta ktory wykonal test
20180530_203449.jpg
20180530_203449.jpg [ 145.07 KiB | Przejrzano 646 razy ]
Komentarz: A tak to widzial ePMP 2000
20180530_203416.jpg
20180530_203416.jpg [ 368.47 KiB | Przejrzano 646 razy ]
Na górę
Post: wt, 05 cze 2018 0:15:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 91
Lokalizacja: Wschowa
Kto nie powiesi u siebie i tak nie uwierzy :)

_________________
http://www.epmp.pl/


Na górę
Post: śr, 06 cze 2018 1:34:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16441
Lokalizacja: Nowa Ruda
Większych screenszotów się nie dało wsadzić? Poza tym zero informacji o tym o jakiej szerokości kanałów mowa.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: śr, 06 cze 2018 13:06:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 07 gru 2010 0:15:06
Posty: 115
Szerokość kanału to 40MHz. Testy wykonane w tcp. Sieć w trakcie migracji na Cambium.... stacja po stacji... redukcja sektorów na poszczególnych stacjach 5-7szt sektorów ubnt na 3szt Cambium. Świetne anteny sektorowe z super tłumieniem wstecznym (nie podłączysz się w plecy). No i coś o czym ubnt i mt może pomarzyć - sektory pracują na kanałach oddalonych o 5 MHz od siebie. czyli stacją 3-sektorowa zużywa 130 MHz pasma, gdzie wcześniej było 6 sektorów ubnt po 20 MHz z odstępem po 20 MHz, czyli licząc w prosty sposób 240 MHz.

ePMP 3000 dobije wydajnością... ale przede wszystkim kompatybilnością wsteczną ze standardem N.

Cambium swą wydajnością zachęca do agregacji nadajników... czyli jest na terenie miasta czy gminy operator X, Y i Z... każdy wszystko samodzielnie swoje stacje na swoim sprzęcie... efekt taki że eter zdupczony... co chwila szukanie wolnych kanałów... Cambium pozwala na stworzenie zaplecza dal wszystkich trzech operatorów... wystarczy usiąść i porozmawiać... chris_voyager ma już w tym kilkuletnie doświadczenie :oczko: ... panowie nie oszukujmy się to że eter tak wygląda to nic innego jak nasze własne dzieło...


Na górę
Post: śr, 06 cze 2018 13:57:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 07 lis 2011 13:21:17
Posty: 463
Lokalizacja: Limanowa
Trochę przesadziłeś z tą wydajnością na Rocket AC prism:

- teren zaszumiony (NOISE FLOOR -83 dBm)
- stara antena ubnt 120*/19dBi
- kanał 20MHz
- 30+ CPE z pakietami 6- 70Mb/s

Sprawdzałem wieczorem po montażu u klienta prędkość i ładnie zamykał LAN (port 100 w tplinku).

_________________
http://www.AirplusN.pl


Na górę
Post: śr, 06 cze 2018 15:21:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 19 lis 2009 21:33:04
Posty: 855
buzzy pisze:

A co sie stanie gdy w tym samym czasie, dwoch klientow chcialo uzyc swoich 50Mbitowych abonamentow, na sektorze ktory obsluguje 64 klientow ?



Nie wiem w czym ta podnieta? Taką wydajność oferuje u nas RocketAC Prism spokojnie od roku. Po zmianie wszystkich urządzeń na Rocket AC Prism również ustawiamy je kanałowo blisko siebie i działają bez problemu. Anteny UBNT z serii AC rowniez maja bardzo dobre tlumienie wsteczne ( gdzies tam kiedys nawet jakis test zamiesciłem) i nie odbiegaja jakoscia od tych Cambium.


Na górę
Post: śr, 06 cze 2018 17:22:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2990
Prism AC + anteny horn a dosył na AF5x i bez problemu zamykamy lan 100 mb u klienta


Na górę
Post: śr, 06 cze 2018 20:43:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 07 gru 2010 0:15:06
Posty: 115
Moi drodzy co Wy porównujecie???????

Czy któryś z Was się zastanowił?

Raczej nie.

A więc jeszcze raz:

Ja opisuję wydajność stacji bazowej w standardzie N a wy mi wyjeżdżacie ze sprzętem w standardzie AC.
Ja Wam mówię że wymieniłem sektory na stacji bazowej i na tym koniec modernizacji sprzętowej.
Rozumiem że owe wydajności u klienta uzyskujecie na starym sprawdzonym LOCO pracującym w klasycznej N-ce, oraz podłączacie spokojnie pod setkę abonentów na jeden sektor o szerokości pracy 120 stopni.

Wiedzcie że oferta typu wymień sektor i wszystkie końcówki do niego podłączone to żadna oferta. Mnie interesuje wymiana sektora i uzyskanie wzrostu wydajności.

Rocket AC prism będę porównywał z ePMP 3000.... i będę oczekiwał po wymianie sektora utrzymania w standardzie N wydajności na obecnym poziomie (50-70 Mbit) a u klientów u których wymienię końcówkę na AC wzrostu do 200-300 Mbit.

Trochę przesadziłeś z tą wydajnością na Rocket AC prism:
Cytuj:

- teren zaszumiony (NOISE FLOOR -83 dBm)
- stara antena ubnt 120*/19dBi
- kanał 20MHz
- 30+ CPE z pakietami 6- 70Mb/s

Sprawdzałem wieczorem po montażu u klienta prędkość i ładnie zamykał LAN (port 100 w tplinku).

Lanc70 rozumiem że wśród tych 30+ klientów 10-ciu ma pakiet 70Mbit? Bo w teście który robiłem pakiety układały się następująco:
4 x 60Mbit
11 x 50Mbit
6 x 40Mbit
29 x 30Mbit
8 x 20Mbit
6 x 10Mbit
---------------
64 klientów razem na sektorze 120 stopni


Na górę
Post: śr, 06 cze 2018 21:05:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1166
Lokalizacja: Myszków
Czyli sprzedajesz na tym sektorze sumarycznie ponad 2Gbit.
Jakie sygnały masz na tych kientach, od najlepszych do najsłabszych?
Choć bym chciał to ciężko mi będzie uzbierać tylu klientów w sensownych sygnałach a kusi zmiana 8 anten na 3.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: śr, 06 cze 2018 21:12:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 07 lis 2011 13:21:17
Posty: 463
Lokalizacja: Limanowa
Nie rozumiem czemu bronisz porównywania z ubnt AC? to jest sprzęt na dziś, a nie N-ka. To, że Ty używasz N-ki to nie mój problem. Technologia idzie do przodu i nikt już nie robi baz w N-ce.

Dodam, że ten konkretny sektor pracuje w Mixed mode. Loco niestety tam nie mam żadnego, ale na NB seri XM spokojnie 40Mb/s +. Przy pakietach 50+Mb/s zmieniam CPE na AC.

Odpowiadając na twoje pytanie nie wiem ile jakich pakietów tam jest... sugeruję się airtime, jak jest wysoki to rozbijam klientów. Dodam Ty masz szerokość kanału 40MHz a ja 20MHz

_________________
http://www.AirplusN.pl


Ostatnio zmieniony śr, 06 cze 2018 21:27:56 przez lanc70, łącznie zmieniany 3 razy.

Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 17 8 9 10 11 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 17 lip 2018 0:13:19

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl