Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 17 8 9 10 11 Następna
Autor Wiadomość
Post: pt, 07 kwie 2017 10:18:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 3018
mylek pisze:
Wcześniej były zwykłe sektory ubnt 90st. Teraz są cyberbajty 60st.

No właśnie i tutaj jest chyba problem przy łatwej migracji z M do AC PRism, czyli pozostawianiu starych anten który w przypadku M sprawowały się nie najgorzej to przy AC są jednak niewystarczające i stąd wiele nieudanych migracji do AC które wymaga jednak dobrych warunków radiowych których nie da się uzyskać przy starych antenach i tutaj niezbędna jest migracja albo do Anten Ubnt AC albo RFElements. Tutaj jak napisał Broken Cambium ma silną stronę dostarczając ze swoimi AP od razu dobre Anteny dodatkowo pomysł na wykorzystanie Hardware'u od Ubnt to strzał w dziesiątkę, nie powiem spisywałem do niedawna Cambium na straty ale ta wolta w ich wykonaniu która pozwala zwiększyć wydajność sieci nie wymienijając CPE to genialna zagrywka oczywiście pod warunkiem że licencje nie będą kosztować tyle co nowe CPE


Na górę
Post: pt, 07 kwie 2017 15:09:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 19 lis 2009 21:33:04
Posty: 858
mylek pisze:
Na sektorach UBNT Prism się zawiodłem.

Mówisz o sektorach UBNT AC 45 i 60? Porównywałem je ostatnio do Horn 30 i naprawdę sobie radzą dobrze. Jednak najlepsza wersja to sektorów UBNT według mnie to Titanium.

Chciałbym sprawdzić jeszcze ten sektor od Cambium w połączeniu z RAC Prism bo parametry ma naprawdę fajne tylko nie wiem czy spasuje mocowanie czy trzeba było by coś rzeźbić.

Z rozwiązania cambium chętnie bym skorzystał ale cena tej licencji elevate jest nie do przyjęcia w tej cenie mam prawie nowe CPE AC a tu ładuję ja do starego urządzania serii M które pewno niebawem padnie i tak trzeba będzie je wymienić. A cena CPE od Cambium to tez jakaś porażka.

Mamy dość dobry "eter" wiec u nas AC działa bardzo dobrze. Aktualnie od 1,5 miesiąca testujemy baze gdzie mamy już około 20 CPE AC i wszyscy mają pakiety po 60Mb/s. Od klientów co jakiś czas otrzymujemy screny z speedtestu w ramach akcji testowej zwykle są to godziny szczytu i na razie się nie zdarzyło by ktoś miał mniej. Pomijając ograniczenie kolejki spokojnie w szczycie uzyskujemy ponad 100Mb z tego sektora u klienta.


Na górę
Post: pt, 07 kwie 2017 15:34:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 04 maja 2015 12:15:43
Posty: 45
Lokalizacja: Warszawa
alien52 pisze:
mylek pisze:
Na sektorach UBNT Prism się zawiodłem.

Mówisz o sektorach UBNT AC 45 i 60? Porównywałem je ostatnio do Horn 30 i naprawdę sobie radzą dobrze. Jednak najlepsza wersja to sektorów UBNT według mnie to Titanium.

Chciałbym sprawdzić jeszcze ten sektor od Cambium w połączeniu z RAC Prism bo parametry ma naprawdę fajne tylko nie wiem czy spasuje mocowanie czy trzeba było by coś rzeźbić.

Z rozwiązania cambium chętnie bym skorzystał ale cena tej licencji elevate jest nie do przyjęcia w tej cenie mam prawie nowe CPE AC a tu ładuję ja do starego urządzania serii M które pewno niebawem padnie i tak trzeba będzie je wymienić. A cena CPE od Cambium to tez jakaś porażka.

Mamy dość dobry "eter" wiec u nas AC działa bardzo dobrze. Aktualnie od 1,5 miesiąca testujemy baze gdzie mamy już około 20 CPE AC i wszyscy mają pakiety po 60Mb/s. Od klientów co jakiś czas otrzymujemy screny z speedtestu w ramach akcji testowej zwykle są to godziny szczytu i na razie się nie zdarzyło by ktoś miał mniej. Pomijając ograniczenie kolejki spokojnie w szczycie uzyskujemy ponad 100Mb z tego sektora u klienta.


1. Cena pojedynczej licencji dla WISP w Polsce to $27 - przy zakupie paczki 10. Teraz dajemy 20 lub 30 gratis przy zakupie AP i osprzetu - szczegóły wcześniej w wątku. Taka akcja przy 40-60 urządzeniach na AP daje koszt $13.5 za pojedynczą licencję - czyli ~52PLN. To chyba nie tak dużo...

2. Jeśli ktoś ma dużą sieć i chce się potargować o upgrade całości lub znacznej jej części - nic nie jest niemożliwe: epmpmaster@elevateswojasiec.pl

Pamiętajmy jednak, że Cambium chce sprzedawać swoje jednostki klienckie a nie napędzać sprzedaż konkurencji i dlatego cena pojedynczej licencji w zakupie detalicznym nie może być mniejsza niż pewne minimum...


Na górę
Post: pt, 07 kwie 2017 17:23:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 19 lis 2009 21:33:04
Posty: 858
ePMPmaster pisze:
1. Cena pojedynczej licencji dla WISP w Polsce to $27


Ja tam znalazłem za blisko $60

ePMPmaster pisze:
Pamiętajmy jednak, że Cambium chce sprzedawać swoje jednostki klienckie a nie napędzać sprzedaż konkurencji i dlatego cena pojedynczej licencji w zakupie detalicznym nie może być mniejsza niż pewne minimum...


Może jak by cena CPE była mniejsza to by się sprzedawały. Tak z ciekawości ile teraz kosztuje Force 200 ? Bo może faktycznie aż tak drogo nie wychodzi jak w pewnym sklepie podają?


Na górę
Post: pt, 07 kwie 2017 20:29:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 04 maja 2015 12:15:43
Posty: 45
Lokalizacja: Warszawa
alien52 pisze:
ePMPmaster pisze:
1. Cena pojedynczej licencji dla WISP w Polsce to $27


Ja tam znalazłem za blisko $60

ePMPmaster pisze:
Pamiętajmy jednak, że Cambium chce sprzedawać swoje jednostki klienckie a nie napędzać sprzedaż konkurencji i dlatego cena pojedynczej licencji w zakupie detalicznym nie może być mniejsza niż pewne minimum...


Może jak by cena CPE była mniejsza to by się sprzedawały. Tak z ciekawości ile teraz kosztuje Force 200 ? Bo może faktycznie aż tak drogo nie wychodzi jak w pewnym sklepie podają?


Licencja Elevate "list price" $35, specjalna cena dla WISP na rynek polski = $27

16dBi Force180 - specjalna cena dla WISP na rynek polski = $84.15
25dBi Force200 - specjalna cena dla WISP na rynek polski = $109.65


Na górę
Post: sob, 08 kwie 2017 1:01:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16480
Lokalizacja: Nowa Ruda
Mam przykład jednej miejscówki gdzie z uwagi na niereformowalną konkurencję która wisi tuż obok naszych anten mieliśmy problemy niemal w całym paśmie 5GHZ. Był tam mały sektor UBNT + Rocket M5. Ledwo to przepychało po 10-20Mbit.. Po zmianie na sektor RF Elements (nie Horn tylko sektor) i pokręceniu trochę anteną stała się rewelacja - mimo relatywnie niewielkiego wzrostu o 3dB... jakość wzrosła o 100%. 40-60Mbit bez większego problemu z 5km. Dlatego już same anteny dają naprawdę solidnego kopniaka. Separacja od sąsiednich anten wyniosła ponad 30dB - a to już jest baaardzo dużo. Generalnie sektory RF Elements działają lepiej nawet niż sektory Titanium. Co do Hornów i podobnych wynalazków - to jest świetne rozwiązanie na niewielkie odległości. W tej chwili mamy na warsztacie największy sektor UBNT 3x30 stopni AC HD - będzie zamontowany w mega ciężkich warunkach ;D Ale to wrzucę relację. Być może uda mi się wydębić już wersję softu z działającym GPSem.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: sob, 08 kwie 2017 8:31:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 07 lis 2011 13:21:17
Posty: 482
Lokalizacja: Limanowa
broken pisze:
W tej chwili mamy na warsztacie największy sektor UBNT 3x30 stopni AC HD - będzie zamontowany w mega ciężkich warunkach ;D Ale to wrzucę relację. Być może uda mi się wydębić już wersję softu z działającym GPSem.


U mnie już wisi i taki sobie... jak wydębisz ten soft to chętnie przetestuje na tym sektorze.

_________________
http://www.AirplusN.pl


Na górę
Post: sob, 08 kwie 2017 9:13:53 
Odpowiedz z cytatem
Co do samych licencji to przypisywane są one na bazę a nie CPE, więc nie przepadają one jak CPE padnie. Do CPE wgrywa się tylko sam soft Elevate.


Na górę
   
Post: sob, 08 kwie 2017 9:13:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 09 kwie 2006 23:24:29
Posty: 2038
Lokalizacja: Kłaj
Co do samych licencji to przypisywane są one na bazę a nie CPE, więc nie przepadają one jak CPE padnie. Do CPE wgrywa się tylko sam soft Elevate.

_________________
fiberway.pl


Na górę
Post: sob, 08 kwie 2017 12:18:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 19 lis 2009 21:33:04
Posty: 858
broken pisze:
Generalnie sektory RF Elements działają lepiej nawet niż sektory Titanium.


Które to sektory?

broken pisze:
Co do Hornów i podobnych wynalazków - to jest świetne rozwiązanie na niewielkie odległości.

Potwierdzam ,sprawdzone. Ten Horn30 to max 2km dla systemu AC w N może być dalej bo tam nie trzeba aż tak mocnego sygnału.


Na górę
Post: ndz, 09 kwie 2017 22:24:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 92
Lokalizacja: Wschowa
mylek pisze:
Co do samych licencji to przypisywane są one na bazę a nie CPE, więc nie przepadają one jak CPE padnie. Do CPE wgrywa się tylko sam soft Elevate.


W tym roku (latem) powinno być również gotowe rozwiązanie "lotnych" licencji Elevate. Polegać będzie ono na tym, że licencje będą sumarycznie przydzielane przez system CnMaestro na stacje AP, do których będą przyłączane stacje Elevate. To będzie najwygodniejsza forma umożliwiająca w dowolny sposób wykorzystywanie posiadanych licencji.

_________________
http://www.epmp.pl/


Na górę
Post: pn, 17 lip 2017 2:08:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 30 lip 2004 23:29:52
Posty: 965
Lokalizacja: Wrocław
i jak tam, minęły kolejne miesiące, a tu nima info o Elevate na CPE Routerboard SXT ...
Coś tak sobie myślę, że nawet nie zaczęło powstawać. :(

_________________
-------------------
ANS


Na górę
Post: pn, 17 lip 2017 8:37:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 92
Lokalizacja: Wschowa
Rzeczywiście trwa to dłużej niż zakładali i był okres kiedy prace zostały wstrzymane.
Zostały jednak wznowione.

Jeśli myślicie o modernizacji swojej sieci i utrzymywaniu nadal jakiejś jej części jako sieci radiowej PMP to przypominam że rozwiązanie ePMP jest już gotowe od pracy przynajmniej od 3 lat. Nie wiem czy trzeba (i warto) czekać na eLevate na MT - dając się wyprzedzić konkurencji, która szczęśliwie miała UBI, lub takim firmom jak moja, gdzie wdrożenie ePMP zaczęliśmy gdy nikt nie mówił nawet o tym czy będzie coś takiego jak eLevate. Można już teraz brać sprawy w swoje ręce i rozpoczynać migrację. Jeśli się pojawi eLevate dla MT będziecie już gotowi by pozostałą część sieci łatwo przenieść do ePMP.

Pozdrawiam.

_________________
http://www.epmp.pl/


Na górę
Post: pn, 17 lip 2017 17:31:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 27 cze 2010 17:01:17
Posty: 540
Lokalizacja: Poznań
chris_voyager pisze:
Rzeczywiście trwa to dłużej niż zakładali i był okres kiedy prace zostały wstrzymane.
Zostały jednak wznowione.

Jeśli myślicie o modernizacji swojej sieci i utrzymywaniu nadal jakiejś jej części jako sieci radiowej PMP to przypominam że rozwiązanie ePMP jest już gotowe od pracy przynajmniej od 3 lat. Nie wiem czy trzeba (i warto) czekać na eLevate na MT - dając się wyprzedzić konkurencji, która szczęśliwie miała UBI, lub takim firmom jak moja, gdzie wdrożenie ePMP zaczęliśmy gdy nikt nie mówił nawet o tym czy będzie coś takiego jak eLevate. Można już teraz brać sprawy w swoje ręce i rozpoczynać migrację. Jeśli się pojawi eLevate dla MT będziecie już gotowi by pozostałą część sieci łatwo przenieść do ePMP.

Pozdrawiam.

1. Pisałem na priv.
2. Przecież soft na MT już powstał, nazywał się RadioOS i nie było problemu z instalacją czy powrotem do ROS, zatem gdzie Cambium ma problemy?
np. http://www.technologic.pl/p119,licencja ... s-bis.html


Na górę
Post: wt, 08 sie 2017 13:34:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 30 lip 2004 23:29:52
Posty: 965
Lokalizacja: Wrocław
broken pisze:
Mam przykład jednej miejscówki gdzie z uwagi na niereformowalną konkurencję która wisi tuż obok naszych anten mieliśmy problemy niemal w całym paśmie 5GHZ. Był tam mały sektor UBNT + Rocket M5. Ledwo to przepychało po 10-20Mbit.. Po zmianie na sektor RF Elements (nie Horn tylko sektor) i pokręceniu trochę anteną stała się rewelacja - mimo relatywnie niewielkiego wzrostu o 3dB... jakość wzrosła o 100%. 40-60Mbit bez większego problemu z 5km. Dlatego już same anteny dają naprawdę solidnego kopniaka. Separacja od sąsiednich anten wyniosła ponad 30dB - a to już jest baaardzo dużo. Generalnie sektory RF Elements działają lepiej nawet niż sektory Titanium.


O którym dokładnie sektorze RF Elements piszesz powyżej ?

_________________
-------------------

ANS


Na górę
Post: sob, 09 wrz 2017 2:08:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 08 lut 2009 1:27:38
Posty: 20
Lokalizacja: chojnice
Mam problem z tym softem. Raz idzie się zalogować admin/admin a po restarcie już nie, opis, że nie prawidłowe hasło. Po kliknięciu na przycisk reset i wyłączeniu i włączeniu zasilania załaduje się i idzie się zalogować, potem znów po wykonaniu np. upgradu znów ten sam problem. Mieliście taki problem?

EDIT

Potrzebował około 10 minut by konto admin/admin jakby się zaktywowało i idzie się już zalogować, ale mam inny problem. Nie mam możliwości wybrania jako AP, o co tu chodzi?


Załączniki:
ePMP.JPG
ePMP.JPG [ 104.32 KiB | Przejrzano 2853 razy ]
Na górę
Post: sob, 09 wrz 2017 8:30:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pt, 24 cze 2016 14:38:41
Posty: 172
Lokalizacja: Poznań
Elevate do ubnt?

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: sob, 09 wrz 2017 9:20:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 08 lut 2009 1:27:38
Posty: 20
Lokalizacja: chojnice
Tak.


Na górę
Post: sob, 09 wrz 2017 10:00:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5173
ubnt pewnie pracują wyłącznie jako station. Co do hasła, próbowałeś zmienić przy pierwszym logowaniu?


Na górę
Post: sob, 09 wrz 2017 10:10:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 08 lut 2009 1:27:38
Posty: 20
Lokalizacja: chojnice
UBNT leci też jako AP, właśnie też już taki epizod był, ze zmianą hasła i do czasu ponownego restartu było ok. Zmieniłem też adres IP i oczywiście zrobiłem save i też działało ok, do restartu. Po restarcie czyli wyłączeniu i włączeniu zasilania nawet IP wrócił do swojego defaultowego poziomu. Wieczorem się pobawię i zrestartuję zobaczymy co się wydarzy. Myślałem, że może ktoś wie dlaczego nie ma wyboru krajów i dlaczego nie ma AP. Jest jeszcze coś takiego co nie jest u tych co mają AP aktywne.


Załączniki:
epmp1.JPG
epmp1.JPG [ 15.7 KiB | Przejrzano 2832 razy ]
Na górę
Post: sob, 09 wrz 2017 10:12:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pt, 24 cze 2016 14:38:41
Posty: 172
Lokalizacja: Poznań
Force 180 ma tryb ap ale nie wiem czy przyjmie elevate. Kup sobie dwa force 180 jak ci nie przypadnie to mogę odkupić.
Obrazek


Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: wt, 10 paź 2017 16:07:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 27 cze 2010 17:01:17
Posty: 540
Lokalizacja: Poznań
No i jak Cambium Elevate dla Mikrotika :chinczyk:


Na górę
Post: śr, 11 paź 2017 1:12:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 30 lip 2004 23:29:52
Posty: 965
Lokalizacja: Wrocław
never ending story ...

_________________
-------------------

ANS


Na górę
Post: wt, 17 paź 2017 17:13:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 13 gru 2012 22:29:22
Posty: 4
a tak nawiązując trochę do tematu to coś wiadomo na temat force 300 w ac? http://community.cambiumnetworks.com/t5 ... td-p/61866 ponoć ma to 500mb przewalać :)

tu coś znalazłem: http://www.doubleradius.com/wirelesswit ... oadmap.pdf


Na górę
Post: śr, 22 lis 2017 0:34:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 92
Lokalizacja: Wschowa
arki pisze:
No i jak Cambium Elevate dla Mikrotika :chinczyk:


Jest wreszcie działający soft Cambium na MT. W grudniu powinny być dostępne wersje BETA.
Niestety nie ma jeszcze pewności czy promocja na darmowe licencje Elevate będzie przedłużona na 2018.
Zachęcam (jeśli ktoś jest zdecydowany) do zakupu stacji bazowych jeszcze w tym roku.

_________________
http://www.epmp.pl/


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 17 8 9 10 11 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 14 lis 2018 5:30:20

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl