Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 15 6 7 8 9 Następna
Autor Wiadomość
Post: wt, 10 sty 2017 2:46:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3586
Lokalizacja: Szczecin
@broken: Może offtop, ale jak Ci się sprawdza ten LiteBeam AC 120 w zastępstwie rocketa?

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: wt, 10 sty 2017 10:32:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2878
ePMPmaster pisze:
kamikaze pisze:
Na ubnt AC idzie lepiej na 20 Mhz 130 / 130


Zapewne, prz QAM256, ale nie na 4.5km w konfiguracji sektorówka (15dBi) - terminal abonencki 16dBi...


Ja pisze o wydajności urządzeń konkurencji ale skoro tak bardzo chcesz porównywać to jaką wydajność uzyska Cambium w porównywalnych warunkach?.......... to lecimy. U mnie na tym połączeniu od strony AP jest AC Prism plus antenka Horn 60 natomiast od strony klienta jest PowerBeam M5 300 iso odległość 2 km kanał 20 MHz zaszumienie od strony AP bardzo duże w niewielkiej odległości od siebie na tym obiekcie jest obecnie 19 APków i wcześniejsza instalcja na RocketM5 z Sektorem Titanium dużym miała problemy w godzinach szczytu wykręcać więcej jak 20 Mbps. Całość spina się na 142 / 136 prędkości uzyskiwane przez speedtest 132 / 132 bez względu na porę dnia. Nie wymagam zrzutów, testów, filmów itd wystarczy że napiszesz że w takich warunkach Cambium rozkręca się do x / x


Na górę
Post: wt, 10 sty 2017 11:57:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 04 maja 2015 12:15:43
Posty: 45
Lokalizacja: Warszawa
misiekgo pisze:
No dobra ale to nadal nie "produkcyjny" test bo tylko 2 klientów.
Chciałbym zobaczyć testy na 30-40 klientach i zaszumionym paśmie


No to masz produkcyjny.
AP: ePMP1000 z GPS (bez technologi Hypure)
Miejsce: Nowy Sącz, syf w eterze na maxa,
Legalny kanał 20MHz - klient nie zgodził sie na ujawnienie częstotliwości ze wzgledu na niezdrową konkurencję w mieście...
39 klientów na bazie, godzinny wycinek ruchu z wczoraj - 65Mbps/sektor sumarycznie.
Mogę na priva podać telefon do pracownika operatora, żeby sobie pogadać o szczegółach...


Załączniki:
ruch.jpg
ruch.jpg [ 148.88 KiB | Przejrzano 2109 razy ]
stacja1.jpg
stacja1.jpg [ 135.24 KiB | Przejrzano 2109 razy ]
Na górę
Post: wt, 10 sty 2017 12:39:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 20 mar 2009 17:18:17
Posty: 1400
Czasu na testy aktualnie nie mam. Jednak trochę sceptycznie podchodzę do tego tym bardziej, że kosztuje to trochę.
Kto w Nowym Sączu tego używa? Chętnie podjechałbym do Nowego Sącza bo daleko nie mam i zobaczył jak w szczycie to działa.


Na górę
Post: wt, 10 sty 2017 13:12:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16182
Lokalizacja: Nowa Ruda
@zajadacz - Sprawdza się całkiem dobrze - antena ma co prawda średnią charakterystykę, ale stosunek jakość/cena jest moim zdaniem rewelacyjna. Tam gdzie wystarczy mi prosty dosył + 1 sektor jak znalazł. Szkoda jeszcze, że nie ma 2xLAN+POE tak jak NanoStation M5 - to już by była rewelacja.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: wt, 10 sty 2017 13:14:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 04 maja 2015 12:15:43
Posty: 45
Lokalizacja: Warszawa
misiekgo pisze:
Czasu na testy aktualnie nie mam. Jednak trochę sceptycznie podchodzę do tego tym bardziej, że kosztuje to trochę.
Kto w Nowym Sączu tego używa? Chętnie podjechałbym do Nowego Sącza bo daleko nie mam i zobaczył jak w szczycie to działa.


Na priv-a napisz proszę, podam namiary.


Na górę
Post: wt, 10 sty 2017 14:37:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2878
@ePMPmaster - a jak tam wygląda los mojego zapytania o porównanie wydajności patrz: kilka postów wyżej


Na górę
Post: wt, 10 sty 2017 15:59:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 04 maja 2015 12:15:43
Posty: 45
Lokalizacja: Warszawa
kamikaze pisze:
ePMPmaster pisze:
kamikaze pisze:
Na ubnt AC idzie lepiej na 20 Mhz 130 / 130


Zapewne, prz QAM256, ale nie na 4.5km w konfiguracji sektorówka (15dBi) - terminal abonencki 16dBi...


Ja pisze o wydajności urządzeń konkurencji ale skoro tak bardzo chcesz porównywać to jaką wydajność uzyska Cambium w porównywalnych warunkach?.......... to lecimy. U mnie na tym połączeniu od strony AP jest AC Prism plus antenka Horn 60 natomiast od strony klienta jest PowerBeam M5 300 iso odległość 2 km kanał 20 MHz zaszumienie od strony AP bardzo duże w niewielkiej odległości od siebie na tym obiekcie jest obecnie 19 APków i wcześniejsza instalcja na RocketM5 z Sektorem Titanium dużym miała problemy w godzinach szczytu wykręcać więcej jak 20 Mbps. Całość spina się na 142 / 136 prędkości uzyskiwane przez speedtest 132 / 132 bez względu na porę dnia. Nie wymagam zrzutów, testów, filmów itd wystarczy że napiszesz że w takich warunkach Cambium rozkręca się do x / x


kamikaze pisze:
@ePMPmaster - a jak tam wygląda los mojego zapytania o porównanie wydajności patrz: kilka postów wyżej


No jeśli poziom szumów pozwala tam bez względu na porę dnia osiągnąć 132/132 co jest chyba maxem przy 20MHz dla 256QAM, to ePMP z Force200 bez problemu zrobi w takich warunkach maxa dla QAM64, czyli jakieś: 115Mbps/115Mbps.
Przypominam jednakowoż, że siła ePMP leży w utrzymaniu wysokiej wydajności przy stosunkowo dużej liczbie klientów na bazie.


Na górę
Post: śr, 11 sty 2017 13:46:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 80
Lokalizacja: Wschowa
broken pisze:


(...) I nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że na maszcie wiszą graty właśnie Cambium jadące na szerokości 40MHZ - na każdym możliwym kanale (tak.. na Polskim maszcie wiszą Czesi :). Do tego jeszcze Kudowa jest przy samej Czeskiej granicy więc SSIDów i szumów jest ilość oszałamiająca - Site Survey pokazuje ponad 70 sieci (!). Ciężko wygospodarować jakikolwiek wolny kanał w tej okolicy. Do sektora nie ma co prawda dopiętych kilkadziesiąt osób - a kilkanaście - niemniej robi to chyba wrażenie? Oczywiście kanał 20MHZ bez żadnych specjalnych udziwnień. (...)


Ciekawe czy Czesi to na to Cambium wleźli bo lubią więcej płacić za to samo co mogą kupić taniej?

broken pisze:

Obawiam się, że wciskanie 60 userów nawet przy synchronizacji GPS na sektor to jest lekkie przegięcie.


Właśnie w tym jest podstawowa różnica pomiędzy znanymi mi innymi rozwiązaniami. Wiem, że jak ktoś tego nie widział na żywo może nie uwierzyć - szczerze mówiąc jak nasi instalatorzy wracają z kolejnej instalacji to często z niedowierzaniem ich pytam - "kolejny SM na tym sektorze i nadal działa ?"
Na żadnym innym sprzęcie nie udało mi się zapiąć więcej niż 20 klientów którym usługi działały poprawnie.
Więc pytanie o opłacalność inwestycji i porównywanie cen urządzeń będzie miało sens kiedy właśnie to się weźmie pod uwagę... zamiast 3 nie działających AP mam jedno które działa. To jest najważniejsza różnica.

_________________
http://www.epmp.pl/


Na górę
Post: śr, 11 sty 2017 18:45:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 15 lut 2016 14:40:13
Posty: 131
Dajcie to na MT by do SXT dało się wgrać i bedziemy testowac. kiedy konkretnie bedzie ?


Na górę
Post: czw, 12 sty 2017 0:10:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16182
Lokalizacja: Nowa Ruda
chris_voyager pisze:
Ciekawe czy Czesi to na to Cambium wleźli bo lubią więcej płacić za to samo co mogą kupić taniej?


Lubią to na pewno - ale oni nie używają ePMP tylko PMP. A to taka skromna różnica - bo PMP jest kompatybilne ze starszymi Canopy a Czesi mają zamontowane tego mnóstwo i dlatego z tego wciąż korzystają. Poza tym jeśli najtańszy Internet masz po 100zł to możesz sobie pozwolić na kupowanie Canopy.

chris_voyager pisze:
Właśnie w tym jest podstawowa różnica pomiędzy znanymi mi innymi rozwiązaniami. Wiem, że jak ktoś tego nie widział na żywo może nie uwierzyć - szczerze mówiąc jak nasi instalatorzy wracają z kolejnej instalacji to często z niedowierzaniem ich pytam - "kolejny SM na tym sektorze i nadal działa ?" Na żadnym innym sprzęcie nie udało mi się zapiąć więcej niż 20 klientów którym usługi działały poprawnie. Więc pytanie o opłacalność inwestycji i porównywanie cen urządzeń będzie miało sens kiedy właśnie to się weźmie pod uwagę... zamiast 3 nie działających AP mam jedno które działa. To jest najważniejsza różnica.


Uwierz mi, że mamy po kilka AP z 30-40 klientami na pokładzie i nikt nie marudzi. Nie twierdzę, że Cambium nie działa - ale zejdźmy na ziemie - ceny są jak na obecne realia wysokie a pakowanie sprzętu z ograniczonymi możliwościami jest raczej średnim posunięciem. Biorąc pod uwagę, że nowe graty UBNT mają i szybki procesor i nie są tak ograniczone jak stare wersje XM - wydajność per sektor wzrasta znacznie.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: czw, 12 sty 2017 0:48:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 80
Lokalizacja: Wschowa
Szybki123 pisze:
Dajcie to na MT by do SXT dało się wgrać i bedziemy testowac. kiedy konkretnie bedzie ?


koniec Q1/2017 lub początek Q2

_________________
http://www.epmp.pl/


Na górę
Post: pt, 13 sty 2017 20:49:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 15 lut 2016 14:40:13
Posty: 131
Czyli w kwietniu - super . Po wgraniu do sxt da się wrócić do licencji mt czy zostajemy bez softu ?


Na górę
Post: pt, 13 sty 2017 23:13:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 80
Lokalizacja: Wschowa
Na razie tylko ePMP Elevate na Ubi widziałem.
Zobaczymy co tam inżyniery z Cambium wymyślą. W UBI oczywiście da się wrócić do fabrycznego softu.

_________________
http://www.epmp.pl/


Na górę
Post: sob, 14 sty 2017 12:18:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2878
chris_voyager pisze:
Na razie tylko ePMP Elevate na Ubi widziałem.
Zobaczymy co tam inżyniery z Cambium wymyślą. W UBI oczywiście da się wrócić do fabrycznego softu.

Wydajność takich modyfikowanych Ubi identyczna jak orginalnych CPE Cambium?


Na górę
Post: ndz, 15 sty 2017 20:04:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 80
Lokalizacja: Wschowa
Z punktu widzenia Klienta nie ma różnicy wydajność taka sama.
Dla nas znaczenie ma fakt, że niektóre urządzenia po załadowaniu softu Cambium przez interfejs LAN działają znacznie wolniej od modemów Cambium.
Od strony WLAN ten problem nie występuje.

_________________
http://www.epmp.pl/


Na górę
Post: pn, 27 mar 2017 16:51:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 09 kwie 2006 23:24:29
Posty: 1969
Lokalizacja: Kłaj
My właśnie jesteśmy po odpaleniu pierwszego sektora na ePMP 2000. Zastąpił 3szt. Rocketów M5. Powieszone ponad 70 osób w kanale 40MHz. W szczycie około 60Mbps. Daje to sobie spokojnie radę.

Obecnie mamy trochę kulawy most na AC do tej bazy, więc ciężko sprawdzić więcej niż 80-90Mbps sumarycznie, ale wieczorem spokojnie te 60Mbps do klienta jest.

_________________
fiberway.pl


Na górę
Post: pn, 27 mar 2017 19:19:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4877
klienty cambium czy ubnt ze zmodowanym softem?


Na górę
Post: pn, 27 mar 2017 21:49:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 15 lut 2016 14:40:13
Posty: 131
OK mamy koniec Q1 i za parę dni Q2 się zacznie - gdzie soft na MT ?


Na górę
Post: pn, 27 mar 2017 22:13:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 09 kwie 2006 23:24:29
Posty: 1969
Lokalizacja: Kłaj
Ubnt z softem Cambium.

_________________
fiberway.pl


Na górę
Post: czw, 30 mar 2017 22:43:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 80
Lokalizacja: Wschowa
Szybki123 pisze:
OK mamy koniec Q1 i za parę dni Q2 się zacznie - gdzie soft na MT ?


Na pewno będzie opóźnienie. Aktualnie nie ma żadnych potwierdzonych informacji o terminie udostępnienia Elevate na MT.

_________________
http://www.epmp.pl/


Na górę
Post: czw, 30 mar 2017 22:45:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 80
Lokalizacja: Wschowa
mylek pisze:
My właśnie jesteśmy po odpaleniu pierwszego sektora na ePMP 2000. Zastąpił 3szt. Rocketów M5. Powieszone ponad 70 osób w kanale 40MHz. W szczycie około 60Mbps. Daje to sobie spokojnie radę.

Obecnie mamy trochę kulawy most na AC do tej bazy, więc ciężko sprawdzić więcej niż 80-90Mbps sumarycznie, ale wieczorem spokojnie te 60Mbps do klienta jest.



Gratuluję wyniku i cieszę się z potwierdzenia naszych obserwacji działania ePMP.
Zachęcam do skorzystania z dostępnych jeszcze promocyjnych pakietów gratisowych licencji Elevate ze stacjami ePMP 2000.

_________________
http://www.epmp.pl/


Na górę
Post: czw, 30 mar 2017 22:57:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pt, 24 cze 2016 14:38:41
Posty: 168
To znaczy ? Jaka jest promocja?

Pozdrawiam z Moto X Play


Na górę
Post: pt, 31 mar 2017 8:45:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 80
Lokalizacja: Wschowa
Można otrzymać 10, 20 lub 30 licencji Elevate na każdy sektor. O szczegóły proszę pytać mailem.

_________________
http://www.epmp.pl/


Na górę
Post: ndz, 02 kwie 2017 9:02:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: ndz, 27 cze 2010 17:01:17
Posty: 443
Lokalizacja: Poznań
Wracam do tematu.
Soft Cambium to ciekawa alternatywa jak dla mnie tam gdzie mam sprzęt w Nce. Migracja do AC wydzjdzie drożej pytanie czy lepiej. Owszem mamy nowe nadajniki w AC, owszem 120Mb to nie problem jednak wkurza mnie brak powtarzalnosci pomiaru. Radio MT nie jest stabilne. Podobnie jak paweł.rhode mam całą sieć w 100% MT. Mam wiele sektorów na których jest powyżej 20 użytkowników. Nie ukrywam, że chętnie zostanę beta testerem.
Pytanie kiedy będzie oprogramowanie na mikrotika?
pawel.rohde odezwij się na priv jedziemy na tym samym wózku.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 15 6 7 8 9 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 22 paź 2017 8:27:45

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl