Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 14 5 6 7 810 Następna
Autor Wiadomość
Post: ndz, 08 sty 2017 22:53:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 81
Lokalizacja: Wschowa
Ponieważ doszło nam kilku klientów i wzrosło nieco pasmo poniżej mała aktualizacja wcześniejszego postu dotyczącego zalogowanych jednocześnie urządzeń oraz pasma uzyskiwanego na pojedyńczym AP.
Przypominam, że na tym samym kanale (40MHz) mamy w tej lokalizacji drugi sektor - z nieco mniejszą ilością SM'ów. Łączeni aktualnie ponad 100SM z pasmem 150Mbps. Ciągle czekamy na sygnały od Klientów, że mają jakiś kłopot z pasmem. Oczywiście damy znać.


Załączniki:
epmp1.png
epmp1.png [ 148.57 KiB | Przejrzano 1446 razy ]
epmp3.png
epmp3.png [ 88.65 KiB | Przejrzano 1450 razy ]

_________________
http://www.epmp.pl/
Na górę
Post: pn, 09 sty 2017 2:09:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16220
Lokalizacja: Nowa Ruda
5365MHZ ;) Ładny kanał ładny. Faktycznie w cholerę zakłóceń na tym paśmie jest.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: pn, 09 sty 2017 8:01:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2912
czepiasz się, ludzie do tej pory nie aktualizują Ubnt mimo virusów bo boją się że stracą CT - obecnie wszyscy jadą jak leci nikt już nawet nie udaje :) jeszcze niedawno takie rzeczy zamazywano przed publikacją a teraz jak widać po poście kolegi obecnie pełen "legal" - natomiast wracając do tematu ładnie ten przykład pokazuje utopijną wizję świata cambium którego zwolennicy na tym forum forsowali idę że ich magiczna synchronizacja nie dość że pozwala na oszczędność pasma w ramach jednej bazy to jeszcze "chroni" przed zakłóceniami - jak widać może i optymalizuje ale chroni chyba słabo ;)


Na górę
Post: pn, 09 sty 2017 11:04:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 04 maja 2015 12:15:43
Posty: 45
Lokalizacja: Warszawa
@broken
Kto ma sieć w Polsce, to wie że od 4.9 do 6.1 GHz nie ma u nas żadnej świętości... Mogę wstawić zdjęcia z kilku miast w Polsce, gdzie stawialiśmy bazy i rejestrowałem spectrum dla potomności... Poziom zakłóceń w podpasmach 5.1/5.2/5.3/5.4-5.7/5.7+ jest raczej stały i szanse znalezienia czegoś rozsądnego w każdym z podzakresów sa statystycznie jednakowe...

@kamiakaze
Kilka razy już pisałem na tym forum, że ePMP wygrywa właśnie tym, że dzięki synchronizacji można sprawy uporządkować i że bez tego pozostaje tylko wojna na decybele, której nie da się wygrać na dłuższą metę... 4 sektory ePMP obsłużą bez problemu 240 abonentów zużywając na to max 85MHz (2x40MHz +5MHz GAP jeśli używamy kanałów sąsiednich)... A dzięki niemarnowaniu pasma można ewentualnie bez krzywdy dla isniejących sektorów dostawić kolejne.

@chris_voyager
Z tego co pamiętam, kanał ten został ustawiony 2+ lata temu na czas migracji z 6(?) sektorów UBNT na tym samym obiekcie jako jedyny, który dało sie ustawić na dwóch przeciwległych sektorach i teraz - jak jest już posprzątane - to spokojnie możemy wejść we właściwy zakres, nie?


Na górę
Post: pn, 09 sty 2017 13:21:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 81
Lokalizacja: Wschowa
ePMPmaster pisze:
@chris_voyager
Z tego co pamiętam, kanał ten został ustawiony 2+ lata temu na czas migracji z 6(?) sektorów UBNT na tym samym obiekcie jako jedyny, który dało sie ustawić na dwóch przeciwległych sektorach i teraz - jak jest już posprzątane - to spokojnie możemy wejść we właściwy zakres, nie?


Yes Master : :polacmu:

Obiecuję w ten tydzień zrobić z tym porządek ... bo szczerze zapomniałem i tak się tu na Szanownym Forum wyspowiadałem niechcący z grzechów z przed bierzmowania rozwiązaniem ePMP.

Ale to na marginesie ...
Bo podstawową informacją jaką chciałem się podzielić jest radość z faktu że mamy ponad 100 klientów z usługami 8 do 20 Mbps na jednym kanale (na jednej wieży)

_________________
http://www.epmp.pl/


Na górę
Post: pn, 09 sty 2017 13:59:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16220
Lokalizacja: Nowa Ruda
Ale co to jest za chrzanienie. Kanał na którym pracuje urządzenie jest poza dopuszczalnym zakresem. Skoro jest poza zakresem to wiadomym jest, że posiada lepsze parametry związane z chociażby SNRem. Ludzie nie aktualizują softu do nowszego bo są debilami - Compilance Test działa i nawet na firmwarze 6.0 - i tak nie trzeba resetować urządzeń do ustawień fabrycznych żeby go włączyć - wystarczy użyć Google'a.

Po drugie cały ten mit na temat tego jak Cambium radzi sobie w warunkach "zaszumienia" właśnie upadł - bo nadajnik leci poza nominalnym zakresem. Zmieńcie kanał na taki gdzie będzie sąsiadował w normalnym paśmie z MTkami i UBNT i wtedy możemy porównać odporność na zakłócenia jednego i drugiego. Sam w jednym punkcie mam stację bazową opartą głównie na Rockety M5 (jeszcze XM) oraz Rocketa AC Lite - gdzie sumarycznie na 6 sektorach jest ponad 150 osób z pakietami od 4 do 20Mbit. Ilość pasma - 120MHZ (6x20MHZ rozrzucone w paśmie od 5180-5240 oraz 5500-5700). Średnie opóźnienia do klientów w granicach 3ms. W szczycie generują ponad 180Mbit/s. Da się? Da się - bo wystarczy użyć odpowiednich anten a klientów nie podłączać na przysłowiową pałę.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: pn, 09 sty 2017 14:03:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 04 maja 2015 12:15:43
Posty: 45
Lokalizacja: Warszawa
@broken
A ePMP na 6 sektorach @ 20MHz spokojnie sięgnęłoby 400Mbps...


Na górę
Post: pn, 09 sty 2017 14:28:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16220
Lokalizacja: Nowa Ruda
Mówimy o realnych przepustowościach osiągalnych na sprzęcie sprzed prawie 8 lat a nie teoretycznych. Osiągnięcie sumarycznej przepustowości 400Mbit też nie jest problemem w przypadku Ubiquiti - pakujesz 6xRocketAC Lite z odpowiednimi antenami i masz dokładnie takie same osiągi sumaryczne nawet na starszych gratach XM/XW. W ciągu 2 miesięcy ma być już dostępna wersja beta dla Rocket AC Prism GPS która działa w synchronizacji GPS ze starszymi urządzeniami odpowiednio z serii XM/XW/WA/XC.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: pn, 09 sty 2017 14:49:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 04 maja 2015 12:15:43
Posty: 45
Lokalizacja: Warszawa
Tak, mówimy o realnych przepustowościach - w teorii 6 baz PMP @ 20MHz powinno dać jakieś 636Mbps... Te 400Mbps są możliwe dziś z tym 8 letnim sprzętem po upgrade do ePMP Elavate. Tak czy inaczej cieszę się, że UBNT również zaczyna dostrzegać potrzebę synchronizacji GPS... Należy tylko mieć nadzieję, że teraz się uda, bo poprzednio jakoś nie wyszło... Ponawiam swoją wcześniejszą ofertę testów u Ciebie broken.


Na górę
Post: pn, 09 sty 2017 14:51:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 81
Lokalizacja: Wschowa
broken pisze:
Mówimy o realnych przepustowościach osiągalnych na sprzęcie sprzed prawie 8 lat a nie teoretycznych. Osiągnięcie sumarycznej przepustowości 400Mbit też nie jest problemem w przypadku Ubiquiti - pakujesz 6xRocketAC Lite z odpowiednimi antenami i masz dokładnie takie same osiągi sumaryczne nawet na starszych gratach XM/XW. W ciągu 2 miesięcy ma być już dostępna wersja beta dla Rocket AC Prism GPS która działa w synchronizacji GPS ze starszymi urządzeniami odpowiednio z serii XM/XW/WA/XC.


To kolega jednak GPS by chciał - w wersja beta w UBI za dwa miesiące - w ePMP mam to od prawie dwóch lat. A tak swoją drogą ciekawe czy UBI i ePMP na jednej stacji można by zsynchronizować... zapewne nie :(

Oczywiście to nie wątek poświęcony UBI, ale też mam jeszcze kilkanaście sektorów na UBI i nigdy w warunkach praktycznych gdy mam powyżej 20 urządzeń na sektorze nie udawało mi się w wycisnąć z sektora więcej niż 30/40 Mbps sumarycznego ruchu. Chętnie bym zobaczył ekran z 60 userami na UBI i pasmem zbliżonym do tych co mam na ePMP - to będzie oznaczało że nie umiałem sobie z tym poradzić.

_________________
http://www.epmp.pl/


Na górę
Post: pn, 09 sty 2017 15:36:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16220
Lokalizacja: Nowa Ruda
Obawiam się, że wciskanie 60 userów nawet przy synchronizacji GPS na sektor to jest lekkie przegięcie. Gdyby to był system FDD to spoko - jeszcze jestem w stanie to zrozumieć. Ludzie chcą teraz mieć pakiety nie 20Mbit... a 50-60Mbit i płacić tyle samo. Moim zdaniem w chwili obecnej przejście w stronę Cambium Elevate jest stratą kasy. Chyba, że komuś wystarczy sprzedawanie pakietów 4Mbit-20Mbit no to droga wolna.

Po testach Rocket AC AirPrism GPS nawet w wersji 8.0 jestem bardzo pozytywnie zaskoczony.

Wrzucałem już kiedyś filmik : https://www.youtube.com/watch?v=jqnvHZPCXFQ
To jest NanoBeam AC + Rocket AC LITE z wgranym firmwarem 8.0beta6 - testy są z czerwca 2016 roku. Wtedy jeszcze oprogramowanie nie oferowało trybu Mixed-mode (+). Na finalnym oprogramowaniu jest wzrost o jakieś 20-30% w stosunku do tego co jest na filmie. Jak wyzdrowieje to nagram jeszcze taki filmik z wersją finalną. Co ciekawe Litebeam AC wykręca większe prędkości niż NanoBeam AC ;)

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: pn, 09 sty 2017 16:28:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 04 maja 2015 12:15:43
Posty: 45
Lokalizacja: Warszawa
Luty 2016, Poznań, ePMP1000 @ 40MHz, legalny kanał z "troszkę" przesadzona mocą (25dBm) na potrzeby chwili :). Test na 4.6km z terminalem Force180 (16dBi).
Tryb pracy bazy TDD 75:25 z GPS co oznacza że sumaryczna przepływnośc jest równa sumie przepływności downlink(75%) i uplink(25%). Zasoby per kierunek zaklepane "na sztywno", a nie alokowane wszystkie per kierunek transmisji w danej chwili - jak w przypadku UBNT czy MT.
Jakieś 155Mbps sumarycznie na terminalu z auta w odległości ponad 4.5km od bazy...
Będę się upierał że mimo wszystko warto rozmawiać i potestować :)


Załączniki:
Poznan Force180.png
Poznan Force180.png [ 572.51 KiB | Przejrzano 1306 razy ]
Poznan ePMP1000 Poziomy_sygnalow.jpg
Poznan ePMP1000 Poziomy_sygnalow.jpg [ 309.68 KiB | Przejrzano 1306 razy ]
Na górę
Post: pn, 09 sty 2017 17:09:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 20 mar 2009 17:18:17
Posty: 1415
No dobra ale to nadal nie "produkcyjny" test bo tylko 2 klientów.
Chciałbym zobaczyć testy na 30-40 klientach i zaszumionym paśmie


Na górę
Post: pn, 09 sty 2017 17:14:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 04 maja 2015 12:15:43
Posty: 45
Lokalizacja: Warszawa
misiekgo pisze:
No dobra ale to nadal nie "produkcyjny" test bo tylko 2 klientów.
Chciałbym zobaczyć testy na 30-40 klientach i zaszumionym paśmie


Ponawiam więc zaproszenie do współpracy...


Na górę
Post: pn, 09 sty 2017 18:37:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 81
Lokalizacja: Wschowa
misiekgo pisze:
No dobra ale to nadal nie "produkcyjny" test bo tylko 2 klientów.
Chciałbym zobaczyć testy na 30-40 klientach i zaszumionym paśmie


Kolego - więc ja "produkcyjne" wyniki podwiesiłem i to na 64 klientach. To że mam kanał z poza zakresu nie świadczy że jest on czysty. W tygodniu przestawię na kanał PL i podczepię wyniki.

_________________
http://www.epmp.pl/


Na górę
Post: pn, 09 sty 2017 19:44:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2912
Na ubnt AC idzie lepiej na 20 Mhz 130 / 130


Na górę
Post: pn, 09 sty 2017 19:50:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 04 maja 2015 12:15:43
Posty: 45
Lokalizacja: Warszawa
kamikaze pisze:
Na ubnt AC idzie lepiej na 20 Mhz 130 / 130


Zapewne, prz QAM256, ale nie na 4.5km w konfiguracji sektorówka (15dBi) - terminal abonencki 16dBi...


Na górę
Post: pn, 09 sty 2017 19:54:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 07 lis 2011 13:21:17
Posty: 410
Lokalizacja: Limanowa
ePMPmaster pisze:
kamikaze pisze:
Na ubnt AC idzie lepiej na 20 Mhz 130 / 130


Zapewne, prz QAM256, ale nie na 4.5km w konfiguracji sektorówka (15dBi) - terminal abonencki 16dBi...


Ale sektor UBNT AC z prismem + PB AC i tak wychodzi taniej niż zestaw opisany przez Ciebie. Więc podaj sens stosowania tego rozwiązania jako model biznesowy (czyli ile wydam, kiedy się spłaci, ile zarobie).

ps. przyznaje po postach wyżej ładnie to wygląda ale jak na "N-ke", teraz są dostępne lepsze rozwiązania i to w podobnej cenie.

_________________
http://www.AirplusN.pl


Na górę
Post: pn, 09 sty 2017 20:20:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16220
Lokalizacja: Nowa Ruda
Ale co to w ogóle są za wybiegi - "zapraszamy do współpracy" ja się pytam? Albo coś działa albo coś nie działa. Wszyscy są zainteresowani produktami więc chętnie by się dowiedzieli. Po screenshotach nic nie widać - oba są z dwóch różnych komputerów więc nie wiadomo co jest z czego, poza tym nie widać żadnej korelacji między adresem IP a końcówką kliencką. Trochę słabo to wygląda.
QAM256 da się uzyskać nawet na większych odległościach - to nie jest żaden problem.

Tutaj bardzo ciekawy test który w zeszłym roku udało mi się zrobić w Kudowie : https://www.youtube.com/watch?v=Fw-itykwzww

Na maszcie wisi sektor UBNT (mały) wraz z Rocketem M5 (XW). I nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że na maszcie wiszą graty właśnie Cambium jadące na szerokości 40MHZ - na każdym możliwym kanale (tak.. na Polskim maszcie wiszą Czesi :). Do tego jeszcze Kudowa jest przy samej Czeskiej granicy więc SSIDów i szumów jest ilość oszałamiająca - Site Survey pokazuje ponad 70 sieci (!). Ciężko wygospodarować jakikolwiek wolny kanał w tej okolicy. Do sektora nie ma co prawda dopiętych kilkadziesiąt osób - a kilkanaście - niemniej robi to chyba wrażenie? Oczywiście kanał 20MHZ bez żadnych specjalnych udziwnień. Dzisiaj pewnie można byłoby wykręcić większe prędkości bo w czasie testu nam się łącze już kończyło (wtedy był symetryk 100/100).

Na wiosnę planujemy tam zdemontować sektory UBNT i powiesić tam Rockety AC + Horny z RF Elements - tak żeby odizolować się od szumów.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Ostatnio zmieniony pn, 09 sty 2017 20:22:15 przez broken, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: pn, 09 sty 2017 20:20:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pt, 24 cze 2016 14:38:41
Posty: 171
Lokalizacja: Poznań
Lubię takie argumenty bez konkretów

Pozdrawiam z Moto X Play


Na górę
Post: pn, 09 sty 2017 21:43:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 15 lut 2016 14:40:13
Posty: 141
broken pisze:
Ale co to w ogóle są za wybiegi - "zapraszamy do współpracy" ja się pytam? Albo coś działa albo coś nie działa. Wszyscy są zainteresowani produktami więc chętnie by się dowiedzieli. Po screenshotach nic nie widać - oba są z dwóch różnych komputerów więc nie wiadomo co jest z czego, poza tym nie widać żadnej korelacji między adresem IP a końcówką kliencką. Trochę słabo to wygląda.
QAM256 da się uzyskać nawet na większych odległościach - to nie jest żaden problem.

Tutaj bardzo ciekawy test który w zeszłym roku udało mi się zrobić w Kudowie : https://www.youtube.com/watch?v=Fw-itykwzww

Na maszcie wisi sektor UBNT (mały) wraz z Rocketem M5 (XW). I nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że na maszcie wiszą graty właśnie Cambium jadące na szerokości 40MHZ - na każdym możliwym kanale (tak.. na Polskim maszcie wiszą Czesi :). Do tego jeszcze Kudowa jest przy samej Czeskiej granicy więc SSIDów i szumów jest ilość oszałamiająca - Site Survey pokazuje ponad 70 sieci (!). Ciężko wygospodarować jakikolwiek wolny kanał w tej okolicy. Do sektora nie ma co prawda dopiętych kilkadziesiąt osób - a kilkanaście - niemniej robi to chyba wrażenie? Oczywiście kanał 20MHZ bez żadnych specjalnych udziwnień. Dzisiaj pewnie można byłoby wykręcić większe prędkości bo w czasie testu nam się łącze już kończyło (wtedy był symetryk 100/100).

Na wiosnę planujemy tam zdemontować sektory UBNT i powiesić tam Rockety AC + Horny z RF Elements - tak żeby odizolować się od szumów.


Ale z tego firmu widać ze to wieś i szczere pole i jeden maszt w którego walisz z doliny. Możliwe ze na maszcie panuje mega syf ale to nic do warunków miejskich gdzie wszystko masz na równym terenie i takich punktów jak ten maszt masz z 10 w promieniu 10km a wszyscy walą prosto


Na górę
Post: pn, 09 sty 2017 22:39:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 04 maja 2015 12:15:43
Posty: 45
Lokalizacja: Warszawa
broken pisze:
Ale co to w ogóle są za wybiegi - "zapraszamy do współpracy" ja się pytam? Albo coś działa albo coś nie działa. Wszyscy są zainteresowani produktami więc chętnie by się dowiedzieli. Po screenshotach nic nie widać - oba są z dwóch różnych komputerów więc nie wiadomo co jest z czego, poza tym nie widać żadnej korelacji między adresem IP a końcówką kliencką. Trochę słabo to wygląda.
QAM256 da się uzyskać nawet na większych odległościach - to nie jest żaden problem.

Tutaj bardzo ciekawy test który w zeszłym roku udało mi się zrobić w Kudowie : https://www.youtube.com/watch?v=Fw-itykwzww

Na maszcie wisi sektor UBNT (mały) wraz z Rocketem M5 (XW). I nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że na maszcie wiszą graty właśnie Cambium jadące na szerokości 40MHZ - na każdym możliwym kanale (tak.. na Polskim maszcie wiszą Czesi :). Do tego jeszcze Kudowa jest przy samej Czeskiej granicy więc SSIDów i szumów jest ilość oszałamiająca - Site Survey pokazuje ponad 70 sieci (!). Ciężko wygospodarować jakikolwiek wolny kanał w tej okolicy. Do sektora nie ma co prawda dopiętych kilkadziesiąt osób - a kilkanaście - niemniej robi to chyba wrażenie? Oczywiście kanał 20MHZ bez żadnych specjalnych udziwnień. Dzisiaj pewnie można byłoby wykręcić większe prędkości bo w czasie testu nam się łącze już kończyło (wtedy był symetryk 100/100).

Na wiosnę planujemy tam zdemontować sektory UBNT i powiesić tam Rockety AC + Horny z RF Elements - tak żeby odizolować się od szumów.


Wybiegi?
Zaproponowałem jakiś czas temu - w tym właśnie wątku - przetestowanie ePMP Elevate i do dzisiaj nie zgłosił się nikt na poważnie zainteresowany tematem - stąd było ponowienie zaproszenia do współpracy. Owszem, padły jakieś komentarze w typowo polskim stylu, że drogo, że zimno itp. - jednym słowem zrobiło się przedświątecznie "śmiesznie" i tradycyjnie - jak na większości forów: trochę sobie potrolowaliśmy, a życie toczy się dalej...
Aż się zacząłem poważnie zastanawiać czy komukolwiek z Trzepaka potrzeba zmian... (?) i ponowiłem zaproszenie do współpracy po poście misiekgo.

Ktokolwiek? Za drogo? Ile by było w sam raz za potrojenie pojemności sieci bez wizyty u klienta?

Screeny wnoszą w sumie tyle samo co filmiki. Jak ktoś zechce, to i przy filmiku i przy screenie pokombinuje i oszuka, tylko po co jak wszystko można łatwo zweryfikować? Na mnie (tak jak na szybkim123) oba Twoje filmiki - choć wierzę w pełni, że są prawdziwe - nie robią żadnego wrażenia, bo na ePMP przy takich odległościach i w takim terenie nawet w trybie synchronizacji GPS spokojnie da radę pociągnąć około 80Mbps@20MHz w dół i będzie to 75% pojemności stacji prz 20MHz a nie wszystkie zasoby (przypominam: sztywny podział dl/ul).

A już mieszanie w to biednych Czechów co to każdy możliwy kanał ukradli jest po prostu nieetyczne :).


Na górę
Post: wt, 10 sty 2017 0:08:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pt, 24 cze 2016 14:38:41
Posty: 171
Lokalizacja: Poznań
Zapraszam do poznania i do Szamotuł by zobaczyć co znaczy utylizacja wszystkich zasobów dla tego szukam czegoś bardziej odpornego

Pozdrawiam z Moto X Play


Na górę
Post: wt, 10 sty 2017 2:23:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16220
Lokalizacja: Nowa Ruda
Dobra, żeby nie być gołosłownym. Tyle znajduje mi sieci zwykły Rocket M5 który wycelowany jest w stronę Nachodu (można sobie zobaczyć na mapie) - z uwagi, że UBNT nie wykrywa sieci Mikrotikowych z NV2 oraz Cambium którego w Czechach sporo wisi - to jest taki drobny wycinek :
Załącznik:
ilosc_sieci.png
ilosc_sieci.png [ 228.9 KiB | Przejrzano 1160 razy ]
Na maszcie wisi też tymczasowo LiteBeam AC 120 który powieszony jako podmiana dla uszkodzonego Rocketa po burzy. SSIDów znajduje mnóstwo mimo, że wycelowany jest w stronę Hronova i Polic nad Metui
Załącznik:
screen1.png
screen1.png [ 191.33 KiB | Przejrzano 1160 razy ]
Tak wygląda AirView z tego LiteBeama o 1 w nocy ;D
Załącznik:
airview.png
airview.png [ 276.21 KiB | Przejrzano 1160 razy ]

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: wt, 10 sty 2017 2:40:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16220
Lokalizacja: Nowa Ruda
A tak spinają się klienci do tego sektora mimo kosmicznego syfu :
Załącznik:
litebeam_ac_k.png
litebeam_ac_k.png [ 228.8 KiB | Przejrzano 1155 razy ]
Jedynym kanałem w miarę wolnym jest 5300MHZ. Używanie 40MHZ praktycznie jest niemożliwe. Zagregowana prędkość do klienta 115Mbit / od klienta 90Mbit. Dla wybranego klienta parametry są trochę lepsze, ale mimo odległości 1.2KM urządzenia trzymają QAM256 dla TX/RX. Zwróćcie uwagę na to, że klient wykrywa duży stopień szumu na poziomie -86dBm - gdzie antena sektorowa prawie 10dB mniej.

Na speedtestach u klienta spokojnie da się w tym wypadku zamknąć budzik - tzn. pokazuje 95Mbit download i upload na poziomie 80Mbit - pod warunkiem, że go oczywiście nie kolejkujemy ;) Następnie skonfrontujmy cenę LiteBeam'a AC 120 (jako sektor - czego akurat nie polecam ;)) (400zł brutto) i LiteBeam'a AC 23 (280zł brutto) - następnie porównajcie to do ceny Cambium (AP bez GPSu - 450zł / z GPSem 2000zł + anteny) oraz końcówki Force 200 - ma podobny zysk co Litebeam AC (580zł brutto). Różnica jest jak widać spora.

Tak wiem - GPS robi sporą różnicę w tej materii. Obiecuję że jak tylko uda mi się zdobyć firmware 8.1 beta z poprawionym GPSem dla Rocket AC Prism GPS to dam znać i zamontuję to ... w pewnym ekstremalnym miejscu ;D Ale to dopiero może w marcu najszybciej ;)

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 14 5 6 7 810 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 24 lis 2017 20:31:02

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl