Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 13 4 5 6 79 Następna
Autor Wiadomość
Post: pt, 16 gru 2016 1:21:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pt, 24 cze 2016 14:38:41
Posty: 134
Jeszcze jedno pytanie...
Jak z zasilaniem tych sprzętów?
Wszędzie mam poe z rb750up lub toughswitchy. Do wymiany czy się nada? Ewentualnie czy 48V pasive poe starczy, bo wolałbym wymienić rb na ubnt.

Pozdrawiam z Moto X Play


Na górę
Post: pt, 16 gru 2016 10:06:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4753
ja mam problem innego rodzaju.
Mam obiekt na którym mam 4 sektory, z dużą ilością klientów, ale...
- wymiana jednego sektora (najbardziej dojechanego) pewnie nic nie da, lub nawet zaszkodzi pozostałym, a na 4 mnie nie stać
- dowieszenie kolejnego sektora na czas migracji nie wchodzi w grę (fizycznie nie ma miejsca, gdyby było, dawno zmieniłbym sektory z 90st, na jakieś np 75 - co również spowodowałoby spadek klientów/sektor)
także ten... ;(


Na górę
Post: pt, 16 gru 2016 10:41:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 04 maja 2015 12:15:43
Posty: 45
Lokalizacja: Warszawa
pawel.rohde pisze:
Jeszcze jedno pytanie...
Jak z zasilaniem tych sprzętów?
Wszędzie mam poe z rb750up lub toughswitchy. Do wymiany czy się nada? Ewentualnie czy 48V pasive poe starczy, bo wolałbym wymienić rb na ubnt.

Pozdrawiam z Moto X Play


Może być pasywne PoE od 42-57V, lub 802.3 at (ePMP2000).
ePMP1000 od 22-56V pasywnie lub 802.3 af


Na górę
Post: pt, 16 gru 2016 10:45:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 04 maja 2015 12:15:43
Posty: 45
Lokalizacja: Warszawa
krasnoludek pisze:
ja mam problem innego rodzaju.
Mam obiekt na którym mam 4 sektory, z dużą ilością klientów, ale...
- wymiana jednego sektora (najbardziej dojechanego) pewnie nic nie da, lub nawet zaszkodzi pozostałym, a na 4 mnie nie stać
- dowieszenie kolejnego sektora na czas migracji nie wchodzi w grę (fizycznie nie ma miejsca, gdyby było, dawno zmieniłbym sektory z 90st, na jakieś np 75 - co również spowodowałoby spadek klientów/sektor)
także ten... ;(


Negocjujesz? :)

Zaszkodzić na pewno nie zaszkodzi pozostalym, a dokładanie kolejnego sektora bez sync. tylko pozornie poprawi sytuację, a w godzinach szczytu wszystko się bardziej zatka...

Warto zaryzykowac nawet z jednym - od czegoś trzeba przecież zacząć...


Na górę
Post: pt, 23 gru 2016 15:17:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2807
krasnoludek pisze:
ja mam problem innego rodzaju.
Mam obiekt na którym mam 4 sektory, z dużą ilością klientów, ale...
- wymiana jednego sektora (najbardziej dojechanego) pewnie nic nie da, lub nawet zaszkodzi pozostałym, a na 4 mnie nie stać
- dowieszenie kolejnego sektora na czas migracji nie wchodzi w grę (fizycznie nie ma miejsca, gdyby było, dawno zmieniłbym sektory z 90st, na jakieś np 75 - co również spowodowałoby spadek klientów/sektor)
także ten... ;(


W przypadku braku miejsca proponuje migrację do anten RFElements Horn, bardzo małe świetnie izolowane z wąskimi wiązkami, można i wieszać jedna na drugiej i działa gites, migrowaliśmy Stacje podwajając ilość anten z 5 do prawie 10, efekt bardo dobry, wcześnie były małe sektorki od Ubnt teraz parametry mimo znacznego zwiększenia ilości anten znacznie lepsze niż wczesniej


Na górę
Post: sob, 24 gru 2016 1:29:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16149
Lokalizacja: Nowa Ruda
Potwierdzam. Anteny RF Elements typu HORN = strzał w 10.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: sob, 24 gru 2016 14:24:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pt, 24 cze 2016 14:38:41
Posty: 134
A ja kupiłem parkę epmp force 200. Zastąpię mikrotik i zobaczymy. Na stole ping przez radio 1.5ms wygląda atrakcyjnie.

Pozdrawiam z Moto X Play


Na górę
Post: sob, 24 gru 2016 14:48:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 20 mar 2009 17:18:17
Posty: 1385
pawel.rohde pisze:
A ja kupiłem parkę epmp force 200. Zastąpię mikrotik i zobaczymy. Na stole ping przez radio 1.5ms wygląda atrakcyjnie.

Pozdrawiam z Moto X Play

Na stole to i na MT i UBNT jest ping 1-2ms, a w praktyce jak do 20 klientów to nie wiele większy (do 4-5 ms)


Na górę
Post: ndz, 25 gru 2016 1:34:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pt, 24 cze 2016 14:38:41
Posty: 134
Znam Mt, używam od 10 lat. Są ptobkrmy, których support nie widzi. Np nie możliwość wyskoczenia w speedtestach ponad 30mbit w środowisku routingu pppoe Simple queue.

Pozdrawiam z Moto X Play


Na górę
Post: pn, 26 gru 2016 13:46:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 12 cze 2007 11:57:30
Posty: 1913
pawel.rohde pisze:
Znam Mt, używam od 10 lat. Są ptobkrmy, których support nie widzi. Np nie możliwość wyskoczenia w speedtestach ponad 30mbit w środowisku routingu pppoe Simple queue.

Pozdrawiam z Moto X Play
Co?! O czym ty mówisz?


Na górę
Post: pn, 26 gru 2016 13:58:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pt, 24 cze 2016 14:38:41
Posty: 134
Nstreme już od dawna y mnie nie działa więc pozostało mi nv2 a na tym protokole speedtesty wychodzą blado. Druga sprawa to wydajność sektora. Załóżmy że jest to rb921 jaki ruch średni powoduje że taryfa 10mbit nr działa? Czyli że speedtesty nie wychodzą?

Pozdrawiam z Moto X Play


Na górę
Post: pn, 26 gru 2016 15:53:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 07 lut 2014 12:12:55
Posty: 906
Ale więcej jak 25 w jednej sesji to raczej słabo...


Na górę
Post: śr, 28 gru 2016 10:33:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 04 maja 2015 12:15:43
Posty: 45
Lokalizacja: Warszawa
pawel.rohde pisze:
A ja kupiłem parkę epmp force 200. Zastąpię mikrotik i zobaczymy. Na stole ping przez radio 1.5ms wygląda atrakcyjnie.

Pozdrawiam z Moto X Play


Tak niski ping występuje tylko w trybie ePTP, który ciągle jeszcze nie dorównuje stabilnością i odpornością na zakłócenia trybowi TDD PTP Flex. Warto jest używać tego drugiego nawet kosztem zwiększonego czasu propagacji. Zwracam również uwagę, aby Force200 podłączać do 1xGigabit Ethernet - zwłaszcza z insfrastrukturą MT, która często obcina TCP jeśli nie ma po obu stronach gigabita.

Pozdrawiam


Na górę
Post: czw, 29 gru 2016 2:49:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pt, 24 cze 2016 14:38:41
Posty: 134
Jeszcze nie udało się powiesić bo wiadomo święta święta i ... Trzeba ogarnąć co wystąpiło w święta. Na szczęście już od wielu lat orkany nie robią wrażenia na sieci. Co miało być wywiane już wywiało i nauczyliśmy się na błędach. Mam nadzieję że w piątek uda się wywiesić pierwsze cambium.

Pozdrawiam z Moto X Play


Na górę
Post: czw, 29 gru 2016 11:04:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1246
Lokalizacja: W-wa
Odnosnie MT i jednej sesji w N-ce:
Załącznik:
mt_proof.jpg
mt_proof.jpg [ 31.03 KiB | Przejrzano 3836 razy ]


PS. Sorki za OT, ale chcialem pokazac ze spokojnie "sie da"


Na górę
Post: czw, 29 gru 2016 11:08:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 2954
20mhz?

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: czw, 29 gru 2016 11:08:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pt, 24 cze 2016 14:38:41
Posty: 134
Podziel się ustawieniami, nv2 czy nstreme?, jakie typy kolejek itp.


Na górę
Post: czw, 29 gru 2016 11:14:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 07 lut 2014 12:12:55
Posty: 906
ale, że to jest NV2 ?


Na górę
Post: czw, 29 gru 2016 16:46:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1246
Lokalizacja: W-wa
Nv2, tryb N, kanal 20/40MHz, spina sie do klientow na 300/300 z wahnięciami. UDP 240Mb, TCP 100-110Mb w 1-sesji.


Na górę
Post: czw, 29 gru 2016 17:10:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 15 lut 2016 14:40:13
Posty: 104
Na jakim sprzęcie u klienta i na nadajniku ? jakie anteny ?


Na górę
Post: czw, 29 gru 2016 20:24:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1246
Lokalizacja: W-wa
Takie rzeczy można dyskutować na ispforum. Wybaczcie i bez urazy.


Na górę
Post: czw, 29 gru 2016 20:44:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4753
czolo pisze:
Takie rzeczy można dyskutować na ispforum. Wybaczcie i bez urazy.

Pomijając że z tematu głównego robi się offtop, to kompletnie nie rozumiem 'lokowania produktu'
W czym ispforum jest lepsze od tego forum, lub dlaczego uważasz że trzepak to niewłaściwe miejsce do dzielenia się pomocnymi trikami??


Na górę
Post: czw, 29 gru 2016 22:32:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 07 lut 2014 12:12:55
Posty: 906
czolo pisze:
Takie rzeczy można dyskutować na ispforum. Wybaczcie i bez urazy.

Tylko nie każdy może być na ISP forum. Ja nie mogę a chciałbym się dowiedzieć.


Na górę
Post: czw, 29 gru 2016 22:56:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pt, 24 cze 2016 14:38:41
Posty: 134
Ja jestem jednak uważam że każde miejsce jest dobre do konstruktywnej dyskusji. Cambium... To decyzja czy zmienić 1200 mikrotik na cambium. Więc zakładam że może mimo 12 letniego doświadczenia czegoś w temacie Mt nie wiem więc przy okazji chętnie się dowiem . Próba przejścia na ubnt zakończyła się szybko , bo okazało się że nie jest lepsze od Mt.

Pozdrawiam z Moto X Play


Na górę
Post: pt, 30 gru 2016 18:48:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 29 gru 2016 13:45:26
Posty: 1
Wracając do tematu dorzucę swoje 3 grosze
Mniej więcej od pół roku eksperymentujemy z Cambium i jak na razie jesteśmy zadowoleni
1. Bardzo dobra wydajność
2. Jesli w czasie instalacji przed południem wydajność jest zadowalająca to nie ma obaw że po południu spadnie o połowę ( w TDD)
3. Dobre wsparcie ze strony dystrybutora
Niebawem podłączymy kilka Ubi z nowym softem pod bazy Cambium , jak trochę potestujemy to napiszę jak to chodzi


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 13 4 5 6 79 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 25 lip 2017 16:37:41

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl