Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 13 4 5 6 7 Następna
Autor Wiadomość
Post: pt, 16 gru 2016 1:21:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 24 cze 2016 14:38:41
Posty: 46
Jeszcze jedno pytanie...
Jak z zasilaniem tych sprzętów?
Wszędzie mam poe z rb750up lub toughswitchy. Do wymiany czy się nada? Ewentualnie czy 48V pasive poe starczy, bo wolałbym wymienić rb na ubnt.

Pozdrawiam z Moto X Play


Na górę
Post: pt, 16 gru 2016 10:06:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4686
ja mam problem innego rodzaju.
Mam obiekt na którym mam 4 sektory, z dużą ilością klientów, ale...
- wymiana jednego sektora (najbardziej dojechanego) pewnie nic nie da, lub nawet zaszkodzi pozostałym, a na 4 mnie nie stać
- dowieszenie kolejnego sektora na czas migracji nie wchodzi w grę (fizycznie nie ma miejsca, gdyby było, dawno zmieniłbym sektory z 90st, na jakieś np 75 - co również spowodowałoby spadek klientów/sektor)
także ten... ;(


Na górę
Post: pt, 16 gru 2016 10:41:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 04 maja 2015 12:15:43
Posty: 38
Lokalizacja: Warszawa
pawel.rohde pisze:
Jeszcze jedno pytanie...
Jak z zasilaniem tych sprzętów?
Wszędzie mam poe z rb750up lub toughswitchy. Do wymiany czy się nada? Ewentualnie czy 48V pasive poe starczy, bo wolałbym wymienić rb na ubnt.

Pozdrawiam z Moto X Play


Może być pasywne PoE od 42-57V, lub 802.3 at (ePMP2000).
ePMP1000 od 22-56V pasywnie lub 802.3 af


Na górę
Post: pt, 16 gru 2016 10:45:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 04 maja 2015 12:15:43
Posty: 38
Lokalizacja: Warszawa
krasnoludek pisze:
ja mam problem innego rodzaju.
Mam obiekt na którym mam 4 sektory, z dużą ilością klientów, ale...
- wymiana jednego sektora (najbardziej dojechanego) pewnie nic nie da, lub nawet zaszkodzi pozostałym, a na 4 mnie nie stać
- dowieszenie kolejnego sektora na czas migracji nie wchodzi w grę (fizycznie nie ma miejsca, gdyby było, dawno zmieniłbym sektory z 90st, na jakieś np 75 - co również spowodowałoby spadek klientów/sektor)
także ten... ;(


Negocjujesz? :)

Zaszkodzić na pewno nie zaszkodzi pozostalym, a dokładanie kolejnego sektora bez sync. tylko pozornie poprawi sytuację, a w godzinach szczytu wszystko się bardziej zatka...

Warto zaryzykowac nawet z jednym - od czegoś trzeba przecież zacząć...


Na górę
Post: pt, 23 gru 2016 15:17:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2724
krasnoludek pisze:
ja mam problem innego rodzaju.
Mam obiekt na którym mam 4 sektory, z dużą ilością klientów, ale...
- wymiana jednego sektora (najbardziej dojechanego) pewnie nic nie da, lub nawet zaszkodzi pozostałym, a na 4 mnie nie stać
- dowieszenie kolejnego sektora na czas migracji nie wchodzi w grę (fizycznie nie ma miejsca, gdyby było, dawno zmieniłbym sektory z 90st, na jakieś np 75 - co również spowodowałoby spadek klientów/sektor)
także ten... ;(


W przypadku braku miejsca proponuje migrację do anten RFElements Horn, bardzo małe świetnie izolowane z wąskimi wiązkami, można i wieszać jedna na drugiej i działa gites, migrowaliśmy Stacje podwajając ilość anten z 5 do prawie 10, efekt bardo dobry, wcześnie były małe sektorki od Ubnt teraz parametry mimo znacznego zwiększenia ilości anten znacznie lepsze niż wczesniej


Na górę
Post: sob, 24 gru 2016 1:29:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 15994
Lokalizacja: Nowa Ruda
Potwierdzam. Anteny RF Elements typu HORN = strzał w 10.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: sob, 24 gru 2016 14:24:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 24 cze 2016 14:38:41
Posty: 46
A ja kupiłem parkę epmp force 200. Zastąpię mikrotik i zobaczymy. Na stole ping przez radio 1.5ms wygląda atrakcyjnie.

Pozdrawiam z Moto X Play


Na górę
Post: sob, 24 gru 2016 14:48:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 20 mar 2009 17:18:17
Posty: 1360
pawel.rohde pisze:
A ja kupiłem parkę epmp force 200. Zastąpię mikrotik i zobaczymy. Na stole ping przez radio 1.5ms wygląda atrakcyjnie.

Pozdrawiam z Moto X Play

Na stole to i na MT i UBNT jest ping 1-2ms, a w praktyce jak do 20 klientów to nie wiele większy (do 4-5 ms)


Na górę
Post: ndz, 25 gru 2016 1:34:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 24 cze 2016 14:38:41
Posty: 46
Znam Mt, używam od 10 lat. Są ptobkrmy, których support nie widzi. Np nie możliwość wyskoczenia w speedtestach ponad 30mbit w środowisku routingu pppoe Simple queue.

Pozdrawiam z Moto X Play


Na górę
Post: pn, 26 gru 2016 13:46:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 12 cze 2007 11:57:30
Posty: 1984
pawel.rohde pisze:
Znam Mt, używam od 10 lat. Są ptobkrmy, których support nie widzi. Np nie możliwość wyskoczenia w speedtestach ponad 30mbit w środowisku routingu pppoe Simple queue.

Pozdrawiam z Moto X Play
Co?! O czym ty mówisz?


Na górę
Post: pn, 26 gru 2016 13:58:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 24 cze 2016 14:38:41
Posty: 46
Nstreme już od dawna y mnie nie działa więc pozostało mi nv2 a na tym protokole speedtesty wychodzą blado. Druga sprawa to wydajność sektora. Załóżmy że jest to rb921 jaki ruch średni powoduje że taryfa 10mbit nr działa? Czyli że speedtesty nie wychodzą?

Pozdrawiam z Moto X Play


Na górę
Post: pn, 26 gru 2016 15:53:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 07 lut 2014 12:12:55
Posty: 909
Ale więcej jak 25 w jednej sesji to raczej słabo...


Na górę
Post: śr, 28 gru 2016 10:33:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 04 maja 2015 12:15:43
Posty: 38
Lokalizacja: Warszawa
pawel.rohde pisze:
A ja kupiłem parkę epmp force 200. Zastąpię mikrotik i zobaczymy. Na stole ping przez radio 1.5ms wygląda atrakcyjnie.

Pozdrawiam z Moto X Play


Tak niski ping występuje tylko w trybie ePTP, który ciągle jeszcze nie dorównuje stabilnością i odpornością na zakłócenia trybowi TDD PTP Flex. Warto jest używać tego drugiego nawet kosztem zwiększonego czasu propagacji. Zwracam również uwagę, aby Force200 podłączać do 1xGigabit Ethernet - zwłaszcza z insfrastrukturą MT, która często obcina TCP jeśli nie ma po obu stronach gigabita.

Pozdrawiam


Na górę
Post: czw, 29 gru 2016 2:49:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 24 cze 2016 14:38:41
Posty: 46
Jeszcze nie udało się powiesić bo wiadomo święta święta i ... Trzeba ogarnąć co wystąpiło w święta. Na szczęście już od wielu lat orkany nie robią wrażenia na sieci. Co miało być wywiane już wywiało i nauczyliśmy się na błędach. Mam nadzieję że w piątek uda się wywiesić pierwsze cambium.

Pozdrawiam z Moto X Play


Na górę
Post: czw, 29 gru 2016 11:04:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1313
Lokalizacja: W-wa
Odnosnie MT i jednej sesji w N-ce:
Załącznik:
mt_proof.jpg
mt_proof.jpg [ 31.03 KiB | Przejrzano 3317 razy ]


PS. Sorki za OT, ale chcialem pokazac ze spokojnie "sie da"


Na górę
Post: czw, 29 gru 2016 11:08:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 2811
20mhz?

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: czw, 29 gru 2016 11:08:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 24 cze 2016 14:38:41
Posty: 46
Podziel się ustawieniami, nv2 czy nstreme?, jakie typy kolejek itp.


Na górę
Post: czw, 29 gru 2016 11:14:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 07 lut 2014 12:12:55
Posty: 909
ale, że to jest NV2 ?


Na górę
Post: czw, 29 gru 2016 16:46:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1313
Lokalizacja: W-wa
Nv2, tryb N, kanal 20/40MHz, spina sie do klientow na 300/300 z wahnięciami. UDP 240Mb, TCP 100-110Mb w 1-sesji.


Na górę
Post: czw, 29 gru 2016 17:10:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 15 lut 2016 14:40:13
Posty: 73
Na jakim sprzęcie u klienta i na nadajniku ? jakie anteny ?


Na górę
Post: czw, 29 gru 2016 20:24:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1313
Lokalizacja: W-wa
Takie rzeczy można dyskutować na ispforum. Wybaczcie i bez urazy.


Na górę
Post: czw, 29 gru 2016 20:44:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4686
czolo pisze:
Takie rzeczy można dyskutować na ispforum. Wybaczcie i bez urazy.

Pomijając że z tematu głównego robi się offtop, to kompletnie nie rozumiem 'lokowania produktu'
W czym ispforum jest lepsze od tego forum, lub dlaczego uważasz że trzepak to niewłaściwe miejsce do dzielenia się pomocnymi trikami??


Na górę
Post: czw, 29 gru 2016 22:32:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 07 lut 2014 12:12:55
Posty: 909
czolo pisze:
Takie rzeczy można dyskutować na ispforum. Wybaczcie i bez urazy.

Tylko nie każdy może być na ISP forum. Ja nie mogę a chciałbym się dowiedzieć.


Na górę
Post: czw, 29 gru 2016 22:56:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 24 cze 2016 14:38:41
Posty: 46
Ja jestem jednak uważam że każde miejsce jest dobre do konstruktywnej dyskusji. Cambium... To decyzja czy zmienić 1200 mikrotik na cambium. Więc zakładam że może mimo 12 letniego doświadczenia czegoś w temacie Mt nie wiem więc przy okazji chętnie się dowiem . Próba przejścia na ubnt zakończyła się szybko , bo okazało się że nie jest lepsze od Mt.

Pozdrawiam z Moto X Play


Na górę
Post: pt, 30 gru 2016 18:48:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 29 gru 2016 13:45:26
Posty: 1
Wracając do tematu dorzucę swoje 3 grosze
Mniej więcej od pół roku eksperymentujemy z Cambium i jak na razie jesteśmy zadowoleni
1. Bardzo dobra wydajność
2. Jesli w czasie instalacji przed południem wydajność jest zadowalająca to nie ma obaw że po południu spadnie o połowę ( w TDD)
3. Dobre wsparcie ze strony dystrybutora
Niebawem podłączymy kilka Ubi z nowym softem pod bazy Cambium , jak trochę potestujemy to napiszę jak to chodzi


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 13 4 5 6 7 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 20 sty 2017 1:25:37

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl