Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 4 59 Następna
Autor Wiadomość
Post: śr, 18 maja 2016 7:39:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 64
Lokalizacja: Wschowa
Po około roku od instalacji pierwszych AP i migracji (z UBNT) około 300 klientów mogę już przekazać sprawdzone informacje nt urządzeń Cambium Networks - system ePMP.

Jesteśmy firmą, która zdecydowała się na przeprowadzenie referencyjnej instalacji 4 sektorów w jednej lokalizacji.
Opis konfiguracji, i trochę danych statystycznych znajduje się na Community Cambium - pod linkiem:

http://community.cambiumnetworks.com/t5 ... 845#U41845

Ogólnie podsumowując pierwszy rok współpracy z Cambium: jesteśmy bardzo zadowoleni. Aktualnie wymieniliśmy około 300 klientów. Najwięcej na jednym AP mamy około 60 klientów z łącznym ruchem dochodzącym do 60/10 Mbps. Dajemy na tym stabilną usługę 20/2 Mbps i liczymy że na jednym sektorze z kanałem 40 MHz uda się osiągnąć sumaryczne pasmo ponad 100 Mbps, a dodatkową korzyścią jest fakt że 4 sektory na jednej wieży pracują na dwóch 40MHz kanałach i im to nie przeszkadza :)

Synchronizacja GPS, oraz autorski protokół radiowy Cambium dają olbrzymią przewagę, przekonaliśmy się też, że parametry urządzeń ze specyfikacji (zyski i charakterystyki anten) odpowiadają rzeczywistości, i często zastępując urządzenie UBNT Cambiumowym mogliśmy zamiast rocketa z dishem wieszać urządzenie ze zintegrowaną anteną z lepszym sygnałem.

Wymieniliśmy też kilka linków (PowerBridge i inne pary UBNT) na Cambium - w każdym przypadku uzyskaliśmy poprawę stabilności i wzrost rzeczywistego pasma.

Ponieważ jeszcze walczę w wiruskiem na UBNT tymczasem tyle - ale zapraszam do pytań jeśli temat Was interesuje.

_________________
http://www.epmp.pl/


Ostatnio zmieniony pt, 27 sty 2017 1:41:27 przez chris_voyager, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: czw, 19 maja 2016 17:07:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 12 cze 2007 11:57:30
Posty: 1913
Czemu to wygląda na bełkot marketingowy?

Rocket z dishem gorszy od panela w budowanego w radio? Proszę cię...


Na górę
Post: pt, 20 maja 2016 1:08:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 64
Lokalizacja: Wschowa
Sam zysk na antenie to nie wszystko.
W ePMP Cambium wykorzystało doświadczenia z urządzeń klasy operatorskiej i chyba jako jedyny producent w paśmie 5GHz (na chipsecie WiFi) w technologii PMP umie skutecznie używać synchronizacji GPS. Niestety to wymusza stosowanie ich modemów. Jeśli się mylę w tym zakresie i jest w jakimś innej marce działające GPS sync - proszę o sprostowanie.

Sorka za marketingowy ton, ale jak mam inaczej napisać, że jestem zadowolony :). Dodatkowo mam usposobienie takie, że nie lubię narzekać.

Nie jestem już jedynym w PL, który zaczął migrować z UBNT do ePMP, więc może uda się, że inni się odezwą. My w każdym razie odpalamy wszystkie nowe lokalizacje już tylko na tym sprzęcie, a tam gdzie już mamy inny sprzęt powoli przechodzimy na to rozwiązanie.


Pozdrawiam
Krzysztof

_________________
http://www.epmp.pl/


Na górę
Post: pt, 20 maja 2016 7:53:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2346
Lokalizacja: Wrocław
Ciekawie wygląda ten post przy ostatnich wydarzeniach związanych z ubiquiti :oczko:

_________________
www.meblemeblarz.pl - meble na wymiar, zamówienie, Wrocław, Trzebnica, Prusice, Oborniki Śląskie


Na górę
Post: pt, 20 maja 2016 23:39:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16149
Lokalizacja: Nowa Ruda
Dopóki ceny Cambium są jakie są to nie ma szału. Poza tym na chwilę obecną i tak jeśli chodzi o performance to Ubiquiti AirMAX AC miażdży Cambium pod każdym względem.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: sob, 21 maja 2016 0:06:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 64
Lokalizacja: Wschowa
broken pisze:
Dopóki ceny Cambium są jakie są to nie ma szału. Poza tym na chwilę obecną i tak jeśli chodzi o performance to Ubiquiti AirMAX AC miażdży Cambium pod każdym względem.


Ostatnią dostawę Force180 kupiłem w cenie zbliżonej do NSM5.
ePMP oczywiście nie jest rozwiązaniem na linki - to system punkt - wielopunkt z zasady.

Ale zdanie że coś miażdży Cambium (ang: miazga) podoba mi się za wieloznaczność :)

_________________
http://www.epmp.pl/


Na górę
Post: sob, 21 maja 2016 7:37:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 07 lis 2011 13:21:17
Posty: 397
Lokalizacja: Limanowa
chris_voyager pisze:
Najwięcej na jednym AP mamy około 60 klientów z łącznym ruchem dochodzącym do 60/10 Mbps. Dajemy na tym stabilną usługę 20/2 Mbps i liczymy że na jednym sektorze z kanałem 40 MHz uda się osiągnąć sumaryczne pasmo ponad 100 Mbps


Sorry ale "stabilne" 20/2 przy 60 klientach i wydajności ''może" 100 Mbps, a realnym ruchu 60 Mbps. Trzech klientów i masz zapchany sektor (gdzie pozostałe 57 cpe?).

ps. Co do Ubi AC to jak kolega wyżej pisał, nie ma nawet co porównywać....

_________________
http://www.AirplusN.pl


Na górę
Post: sob, 21 maja 2016 9:45:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 64
Lokalizacja: Wschowa
Pewnie nie znam się i nie umiałem dobrze skonfigurować AP Ubi, ale nie działało nam nigdy dobrze dla większej niż 30 jednocześnie podłączonych klientów, z których tylko część miała usługę 8/1 Mbps. Teraz nie mamy żadnych zgłoszeń o problemach z pasmem mimo dwukrotnie większej liczbie userów.

_________________
http://www.epmp.pl/


Na górę
Post: sob, 21 maja 2016 10:28:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 15 lut 2016 14:40:13
Posty: 104
Wchodzić w Cambium N to jak kupić nową nokie 3310 - cóż z tego że solidna i działa jak ani wydajności ani wygląd nie powala a minusów jest więcej niż + .

Może podsumuję z własnego doświadczenia:

Minusy:
- Własny protokół który z nikim nie pogada ( to tak jakby chińczyka wstawić do polski czy EU - nie pogada)
- Toporność - te urządzenia by otworzyć klapkę pod kabel wymagają kombinerek, klucza albo siły pudziana
- Wygląd - brzydkie to i tyle ( jak SXT ;))
- Solidność - może to kosmiczny materiał ale wygląda jak Samsung GS 5 - niby się świeci ale plastik z farbą
- Zasilanie - nie dość że po amerykańsku odwrotne to zasilacza spalonego nie podmienisz a userzy wierz mi - zamieniają wszystko jak leci - setki razy mt miałem zasilane 9-12V a router 24 V.

Plusy:
- Własny protokół ( mimo,że jest w minusach ma swoje zalety )- nikt się nie wbije :)
- Masz GPS i możesz stawiać na remizie jedyną bazę na całe wsie i okolice
- Możesz marketingową papkę pociskać o sprzęcie jedynym w swoim rodzaju

Podsumowując moim zdaniem:
4 lata za późno i nie w tej cenie. To jest wifi - jak przyjdzie burza to taniej i szybciej wymienić SXT czy loco niż Cambium. Jak coś się posypie wykorzystasz w mixie MT i UBNT - tutaj zostaniesz z niczym. Sprzedać to - nikt nie kupi bo z niczym tego nie pożeni a robić od nowa sieć w 2016r. po wifi - bez szans. A ten plus z GPS - konkurencja nie używa więc jest to bajer na swoje potrzeby. Mówisz, że znalazłeś kanał 40 MHz ? :) Chyba na wsi - pochwal się gdzie ta sieć jest w polsce? I pochwal się gdzie kupiłeś te CPE ?
Prawda jest taka że jeśli jest to wieś z czystymi w miarę kanałami to nawet głupi CPE TPLINK czy inne cuda będą działać idealnie a MT czy UBNT AC zamiatać jak PiS w sejmie.
Wspominasz też o 60 userach na antenie - przy 60 Mb ? Na 20 MHz? Wieś ? Czyli remiza - 4 anteny po 90` i wszystko Twoje w okolicy ? A jak to miasto kto robi dziś mega komórki - Pico ze światłem na N/AC i taryfy po 40Mb z max 10-15 userami na sektor bo powyżej padaka - Założe się że jak pojawią się zakłócenia z innej sieci to leżysz i płaczesz jak wszyscy z okolicy - z tą różnicą, że oni mają w kieszeni paręnaście tysięcy zaoszczędzone jak nie więcej a po burzy kupią kontener UBNT czy MT w okolicznym spożywczo-elektronicznym i postawią sieć w parę dni od nowa.

Tyle moich wypocin - pozdrawiam i życzę sukcesów z Cambium

PS. Jak wyjdzie w tym roku Cambium AC z działającym protokołem i stabilnymi taryfami 50-100Mb do klienta i ceną w okolicy 500zł
- zamawiam statek i wchodzę w to . Na razie to wyprzedaż magazynowa dla wizjonerów marketingowych


Na górę
Post: sob, 21 maja 2016 11:39:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1246
Lokalizacja: W-wa
Mialem sie nie odzywac, bo bylem pierwszym testujacym. Ale nie moge sie powstrzymac. Instalacje robilismy w 2013r. Podpisuje sie pod powyższym postem recoma i nogyma.

Dodam jeszcze:
- materiał z których jest CPE żółknie na słońcu. Mała, ale zawsze wpadka. Skąd wiem - bo zostawiłem to jednego klienta jako podkład pod monitoring. Działa jakoś, ale tyłu pleców nie urywa.
- wymiana softu pomaga w wydajności. Jest lepiej, ale dlaczego trzeba było tyle czasu na testowanie na userach. Można było wprowadzić przygotowany produkt na rynek.
- jeszcze raz wspomne o zasilaczach i odwrotnej polaryzacji. To już nie jest wpadka, to WTOPA.
- sprzet oparty na N-ce, brak nowych wersji z AC. Jak wchodził na rynek to już był do tyłu, od trzech lat tylko pogłębia się przepaść do konkurencji (przede wszystkim UBI).

Dla chetnych nowości jak ja - proszę bardzo. Warto się zawieść, bo może kolejnym razem będzie to wyjątek w regule. Dla szukających sprawdzonego, wydajnego, taniego, trwałego, prostego w globalnym zarządzaniu sprzętu - polecam wyrobić sobie samemu opinię po niniejszym i powyższym poście...


Na górę
Post: sob, 21 maja 2016 17:07:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 64
Lokalizacja: Wschowa
Witam,
słyszałem o problemach z ePMP z softem w wersjach 1.x.x. Jednak ja miałem pierwszy raz urządzenia w rękach gdy była wersja 2.3.x.
Szkoda, że się sparzyliście wtedy. Myślę że teraz zmienilibyście zdanie.

_________________
http://www.epmp.pl/


Na górę
Post: sob, 21 maja 2016 17:09:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2300
chris_voyager pisze:
Witam,
słyszałem o problemach z ePMP z softem w wersjach 1.x.x. Jednak ja miałem pierwszy raz urządzenia w rękach gdy była wersja 2.3.x.
Szkoda, że się sparzyliście wtedy. Myślę że teraz zmienilibyście zdanie.

co jak co,
ale dziś tylko AC.


Na górę
Post: sob, 21 maja 2016 20:57:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1246
Lokalizacja: W-wa
Ja mam już nowy soft na moich ePMP, ale zrozum to już nie ten czas. Gryzą nas GSMy i inwestycje w radio i to takie, przy konkurencji jaka jest na rynku możliwościach techonologicznych i cenie - nie ma w większości wypadków uzasadnienia. Przykre, bo napracowali się. Szkoda że weszli na rynek tak późno, w tej cenie, w taki sposób i nie zmodernizowali standardu podstawy do tej pory. Ja ich osobiście lubię, ale to biznes i z sentymentów pracowników i rodziny nie da się utrzymać.


Na górę
Post: sob, 21 maja 2016 21:53:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 15 lut 2016 14:40:13
Posty: 104
A tak na marginesie - czy te urządzenia można używać legalnie w Polsce ??
Z tego co mi wiadomo Polskie prawo zabrania używania urządzeń wifi nie spełniających klasy pierwszej ( CE )
UBNT oraz Cambium to urządzania klasy 2 - (CE!) - W ubnt nawet AC to klasa 2

Może i przepis martwy albo nikt na to nie zwraca uwagi ale prawo jest jasne - przy kontroli albo projektach UE może być kuku.


Na górę
Post: sob, 21 maja 2016 22:47:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 64
Lokalizacja: Wschowa
czolo pisze:
Ja mam już nowy soft na moich ePMP, ale zrozum to już nie ten czas. Gryzą nas GSMy i inwestycje w radio i to takie, przy konkurencji jaka jest na rynku możliwościach techonologicznych i cenie - nie ma w większości wypadków uzasadnienia. Przykre, bo napracowali się. Szkoda że weszli na rynek tak późno, w tej cenie, w taki sposób i nie zmodernizowali standardu podstawy do tej pory. Ja ich osobiście lubię, ale to biznes i z sentymentów pracowników i rodziny nie da się utrzymać.


No to smutna konstatacja. Ja działam na prowincji gdzie pewnie nie mam takiego wyścigu jak w stolicy, ale ePMP pozwala mi na razie skutecznie się bronić, łapać przyczółki z nadzieją że zdążę z kablem, albo pojawi się jeszcze lepsza technologia na którą będzie mnie stać zanim pojawi się lepsza konkurencja. Naprawdę po roku stosowania ePMP uwierzyłem na nowo w radio na paśmie wolnym i tą wiarą postanowiłem się z wami podzielić. Być może jesteście na innym (kolejnym) etapie - mnie to rozwiązanie dało wiatr w żagle.

Kilka miesięcy temu dałem zestaw testowy koledze - który głównie ma sieć na MT + UBNT i ma podobne zdanie. Ciekaw też jestem, co powiedzą już zupełnie mi nieznany operator ze znacznie większego i zaszumionego miasta niż nasze - zaczęli właśnie testy.

_________________
http://www.epmp.pl/


Na górę
Post: ndz, 22 maja 2016 0:35:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16149
Lokalizacja: Nowa Ruda
Jedyne co mnie "urzekło" w Cambium to ich anteny sektorowe produkowane przez RF Elements. Te sektory są rewelacyjne i świetnie działają z.... Ubiquiti ;D

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: ndz, 22 maja 2016 7:08:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1246
Lokalizacja: W-wa
Tak, te anteny to klasa. RF-Elements to jednak solidna marka.

Co do radia i inwestycji. Mim zdaniem to proszenie się o problemy. Za chwilę odpalone zostaną bloki w 800MHz i zarówno zasięg, jak i czasowo pojemność sieci wzrośnie. Ta druga jak zwykle ulegnie utylizacji, ale do tego czasu wprowadzone zostaną promocje i schwytani na czasowe umowy użytkownicy z miejsc na totalnych peryferiach. Koszty budowy sieci PON nie są już tak wysokie jak 5-8 lat temu. Brak FO na danym terenie to sproszenie do siebie inwestora z dotacją. Trzeba mieć nerwy ze stali by liczyć na bardziej optymistyczne scenariusze.


Na górę
Post: ndz, 22 maja 2016 13:23:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16149
Lokalizacja: Nowa Ruda
Inwestowanie w Cambium dzisiaj i sprzedawanie pakietów po 10-20Mbit to już jest nawet jak na mój zaścianek stanowczo za mało. My w tej chwili staramy się wszędzie gdzie możemy przechodzić na sieć światłowodową ale nie wszędzie jest to opłacalne i wykonalne. Co do "dotacji" to ja jak wiesz jestem bardzo negatywnie do tego nastawiony. Niemniej jednak sprawa jest taka, że prędzej czy później temat się będzie rozwijać - ale ja zauważam taką ciekawostkę - że ludzie mocno uodpornili się na marketingowy bełkot. Wielu klientów nawet nie czuje potrzeby korzystania z szybszego netu - mam co najmniej kilkanaście takich wypadków, że chcieliśmy przełączyć klienta na światło - a ten mówi, że nic nie chce zmieniać bo mu to wszystko wystarcza. Ważne tylko, żeby płacił mniej... max. 50zł. I teraz weź tu inwestuj w światłowód kiedy klient maksymalnie chce płacić 50zł i ani grosza więcej. Generalnie Ci którzy nie wejdą w światłowód są na przegranej pozycji - bo sprawa jest taka, że w większych miastach kwestią czasu jest to jak np. Orange będzie wymieniał swoje pętle na światło. W mniejszych mieścinach podejrzewam, że będzie to dopiero za lat kilka ale to nie zmienia faktu, że jeśli dzisiaj nie zaczniemy przestawiać się to temat skończony.

Kwestia "dotowania" nowych inwestycji skończy się już nie długo. Przede wszystkim, że za chwilkę skończy się budżet a UE z której chciano brać dotacje momentalnie się rozleci. Wszystko w tej materii trzeszczy w szwach i kwestią czasu jest jak te wszystkie projekty szlag trafi - począwszy od 8.4 poprzez POPC. Ja wiem, że to wydaje się na tą chwilkę mało realne, ale moje zdanie jest takie, że pierwsze co będzie robił obecny rząd jak zacznie się kłócić z KE/UE to cofnięcie finansowania dla projektów mało poklaskowych - a takim jest POPC chociażby.

Nie zmienia to faktu, że zamierzam o ile czas pozwoli na to, żeby wskazać dokładnie miejsca moich inwestycji tak, żeby blokować dofinansowywanie z POPC obszarów gdzie zamierzam pakować swoje pieniądze.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: ndz, 22 maja 2016 14:05:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 64
Lokalizacja: Wschowa
Odeszliśmy trochę od spraw technicznych ku "polityce" ale tak naprawdę przy każdej decyzji o inwestycji to jest sedno sprawy.

Działam na terenie gdzie tylko ok 40% klientów mam skupionych w miasteczkach od 12 do kilka tys mieszkańców. Pozostali to wioski i osady w lasach gdzie jak cokolwiek robimy to komitet powitalnych z Sołtysem, przewodniczącym OSP i szefową Koła Gospodyń nas wita kwiatami. Teren mojej działalności został odrzucony z obecnej perspektywy dofinansowywanych inwestycji (POPC) ze względu na to, że jest aż tak źle z rozmieszczeniem klientów, więc jak sądzę jeszcze mamy dużo czasu zanim (jeśli w ogóle) na naszym terenie ktoś poza nami zacznie budować sieć na światle.

I właśnie dlatego że jak pisze BROKEN "(...)My w tej chwili staramy się wszędzie gdzie możemy przechodzić na sieć światłowodową ale nie wszędzie jest to opłacalne i wykonalne (...) szukam cały czas technologii radiowych, które dają lepszą jakość i stabilność działania - nawet gdy stosunek ceny do jakości wygląda gorzej niż w tanich rozwiązaniach priorytetem jest każdy wzrost wydajności. W ePMP uzyskujemy jednak wyniki, które wydają się uzasadniać zwiększone wydatki.

Sieć mamy od prawie 10 lat i w tym czasie już przynajmniej 5 razy przeżyliśmy zmianę technologii (2.4GHz , WIMAX D, 5GHz UBNT, WIMAX E, 5GHz ePMP). Z perspektywy czasu różnie oceniam poszczególne decyzje, ale na daną chwilę, gdy je podejmowałem wydawało się że nic lepszego zrobić nie mogę, i każda przesiadka podnosiła nam zasięg terytorialny i jakość usług. Tak jest z ePMP i o tym właściwie był post zaczynający wątek. Wiele czynników może zdecydować o tym czy będzie to jeszcze dla kogoś dobry krok - myślę że jestem w stanie je sprecyzować - określić w jakich warunkach może mieć to sens i się opłacić.
Nie kalkuluję zresztą każdej podejmowanej decyzji licząc czas po jakim uzyskam jej zwrot. Mam kapitał w postaci Klientów i jednym z zadań jest go utrzymać stosując dostępne rozwiązania i technologię.

Natomiast jest jeszcze wracając do światłowodów o których piszecie - tendencja, że Klient nie potrzebuje więcej pasma niż dobrze działające 8 do 10 Mbps rzeczywiście jest zauważalna - poprzeczka jednak idzie wyżej gdy chce się dostarczyć TV - pytanie "czy warto" znowu chyba trzeba by zmienić na "czy nie jest to konieczność".

_________________
http://www.epmp.pl/


Na górę
Post: ndz, 22 maja 2016 22:51:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16149
Lokalizacja: Nowa Ruda
Współczuję dłubania czegokolwiek w WiMAXie. Po moich testach AirMAX AC jestem tego zdania, że to będzie świetne rozwiązanie na przyszłość. Nie znam innej technologii PTMP która oferuje w 20MHZ realną wydajność ponad 100Mbit/s na sektor. Nie testowałem jak działa Rocket AC z GPSem ale według testów "za granicy" jest całkiem przyzwoicie. Wystarczy zobaczyć jak działa AirFiber 5X. UBNT odrobiło lekcje bo Rocket M5 GPS to była porażka wizerunkowa UBNT.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: pn, 23 maja 2016 4:20:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4546
chris_voyager pisze:
Pozostali to wioski i osady w lasach gdzie jak cokolwiek robimy to komitet powitalnych z Sołtysem, przewodniczącym OSP i szefową Koła Gospodyń nas wita kwiatami.


To może ten komitet zorganizował by czyn społeczny i kopanie pod kabel?


chris_voyager pisze:
Natomiast jest jeszcze wracając do światłowodów o których piszecie - tendencja, że Klient nie potrzebuje więcej pasma niż dobrze działające 8 do 10 Mbps rzeczywiście jest zauważalna - poprzeczka jednak idzie wyżej gdy chce się dostarczyć TV - pytanie "czy warto" znowu chyba trzeba by zmienić na "czy nie jest to konieczność".


Światłowód ma jeszcze ten plus, że raz założysz to nie będziesz wymieniać technologi przez dużo dużo dłuższy czas niż radio wiec radio niby tańsze ale jak policzysz zmiany po drodze technologii to niejednokrotnie tańsze wyjdzie światło jednak.

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: czw, 26 maja 2016 13:05:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1130
czolo pisze:
Co do radia i inwestycji. Mim zdaniem to proszenie się o problemy. Za chwilę odpalone zostaną bloki w 800MHz i zarówno zasięg, jak i czasowo pojemność sieci wzrośnie. Ta druga jak zwykle ulegnie utylizacji, ale do tego czasu wprowadzone zostaną promocje i schwytani na czasowe umowy użytkownicy z miejsc na totalnych peryferiach. Koszty budowy sieci PON nie są już tak wysokie jak 5-8 lat temu. Brak FO na danym terenie to sproszenie do siebie inwestora z dotacją. Trzeba mieć nerwy ze stali by liczyć na bardziej optymistyczne scenariusze.

Zdecydowanie odradzam, radio przy paśmie niekoncesjonowanym i dostępie punkt-multipunkt to proteza której klienci już nie kupią (w wolnym paśmie zostaje tylko połączenie punkt-punkt). Rosnące zasoby LTE znacząco poprawiają wydolność sieci, a ceny są tak niskie że żaden mały dostawca nie jest w stanie konkurować. Inwestycje tylko w światłowód mają sens. Cambium wystartowało pół dekady za późno z produktem, obecnie jak che się utrzymać i zarobić to niech zaczną wypuszczać zewnętrzne punkty dostępu LTE (Ubiquiti Networks też polecam pójście w tym kierunku). Nie "uzbrojony" dongiel E3276 z LTE1800 Orange
Kod:
 PING onet.pl (213.180.141.140): 56 data bytes
64 bytes from 213.180.141.140: icmp_seq=0 ttl=54 time=27.568 ms
64 bytes from 213.180.141.140: icmp_seq=1 ttl=54 time=36.473 ms
64 bytes from 213.180.141.140: icmp_seq=2 ttl=54 time=32.364 ms
64 bytes from 213.180.141.140: icmp_seq=3 ttl=54 time=32.236 ms
64 bytes from 213.180.141.140: icmp_seq=4 ttl=54 time=29.047 ms
64 bytes from 213.180.141.140: icmp_seq=5 ttl=54 time=27.911 ms
64 bytes from 213.180.141.140: icmp_seq=6 ttl=54 time=28.681 ms
64 bytes from 213.180.141.140: icmp_seq=7 ttl=54 time=33.576 ms
64 bytes from 213.180.141.140: icmp_seq=8 ttl=54 time=29.112 ms
64 bytes from 213.180.141.140: icmp_seq=9 ttl=54 time=34.089 ms
64 bytes from 213.180.141.140: icmp_seq=10 ttl=54 time=31.284 ms
64 bytes from 213.180.141.140: icmp_seq=11 ttl=54 time=30.854 ms
64 bytes from 213.180.141.140: icmp_seq=12 ttl=54 time=40.694 ms
64 bytes from 213.180.141.140: icmp_seq=13 ttl=54 time=33.165 ms
64 bytes from 213.180.141.140: icmp_seq=14 ttl=54 time=30.178 ms
64 bytes from 213.180.141.140: icmp_seq=15 ttl=54 time=32.939 ms
64 bytes from 213.180.141.140: icmp_seq=16 ttl=54 time=29.712 ms
64 bytes from 213.180.141.140: icmp_seq=17 ttl=54 time=33.616 ms
, speeda nie będę wklejał bo co niektórzy mają alergię i mogliby zejść (aczkolwiek jest do DL50Mbps/UL15Mbps). :ok:


Na górę
Post: czw, 26 maja 2016 13:13:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2346
Lokalizacja: Wrocław
Radio w paśmie nielicencjonowanym też złe nie jest :oczko:

Kod:
PING onet.pl (213.180.141.140) 56(84) bytes of data.
64 bytes from sg1.any.onet.pl (213.180.141.140): icmp_seq=1 ttl=57 time=22.4 ms
64 bytes from sg1.any.onet.pl (213.180.141.140): icmp_seq=2 ttl=57 time=23.0 ms
64 bytes from sg1.any.onet.pl (213.180.141.140): icmp_seq=3 ttl=57 time=22.3 ms
64 bytes from sg1.any.onet.pl (213.180.141.140): icmp_seq=4 ttl=57 time=17.6 ms
64 bytes from sg1.any.onet.pl (213.180.141.140): icmp_seq=5 ttl=57 time=25.6 ms
64 bytes from sg1.any.onet.pl (213.180.141.140): icmp_seq=6 ttl=57 time=25.3 ms
64 bytes from sg1.any.onet.pl (213.180.141.140): icmp_seq=7 ttl=57 time=17.2 ms
64 bytes from sg1.any.onet.pl (213.180.141.140): icmp_seq=8 ttl=57 time=20.7 ms


Kod:
PING atman.com.pl (217.17.35.17) 56(84) bytes of data.
64 bytes from www.atm.com.pl (217.17.35.17): icmp_seq=1 ttl=57 time=18.0 ms
64 bytes from www.atm.com.pl (217.17.35.17): icmp_seq=2 ttl=57 time=18.5 ms
64 bytes from www.atm.com.pl (217.17.35.17): icmp_seq=3 ttl=57 time=18.4 ms
64 bytes from www.atm.com.pl (217.17.35.17): icmp_seq=4 ttl=57 time=19.0 ms
64 bytes from www.atm.com.pl (217.17.35.17): icmp_seq=5 ttl=57 time=17.6 ms
64 bytes from www.atm.com.pl (217.17.35.17): icmp_seq=6 ttl=57 time=19.7 ms
64 bytes from www.atm.com.pl (217.17.35.17): icmp_seq=7 ttl=57 time=17.8 ms
64 bytes from www.atm.com.pl (217.17.35.17): icmp_seq=8 ttl=57 time=17.5 ms
64 bytes from www.atm.com.pl (217.17.35.17): icmp_seq=9 ttl=57 time=18.2 ms

_________________
www.meblemeblarz.pl - meble na wymiar, zamówienie, Wrocław, Trzebnica, Prusice, Oborniki Śląskie


Na górę
Post: czw, 26 maja 2016 20:55:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3450
Lokalizacja: Szczecin
Nie ma to jak schizofrenia Jareczka. Radio LTE dobre, ale radio AC czy N złe :D
Wiadomo, że światło to światło, ale więcej złego mogę powiedzieć o licencjonowanym LTE, niż o dobrych sieciach zrobionych w nielicencjonowanych pasmach. W tej chwili 5,8 GHz stosuje się praktycznie tylko na dostęp. Dosył na wszystkie większe bazy robi się na radioliniach, albo świetle, a na sektor masz maksymalnie ze 30-40 użytkowników (częściej jest to do 20 użytkowników). Ciekawe ile użytkowników jest na sektorze LTE. Może być tak naprawdę dowolna liczba, bo to jest dostęp stricte mobilny, więc możesz mieć na sektorze i 200 osób :zlosnik:

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pt, 27 maja 2016 9:24:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 04 paź 2010 0:26:30
Posty: 295
No i po temacie o sprzecie Cambium...


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 4 59 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 25 lip 2017 12:37:53

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl