Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Autor Wiadomość
Post: ndz, 22 wrz 2013 14:05:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 28 maja 2013 20:29:53
Posty: 337
Lokalizacja: Gdansk
No właśnie cos tu ktos wprowadza w błąd.
Z cennika wyraźnie wynika że 1MHz pasma w gminie wiejskiej kosztuje 10zł, czyli cały kanał 20MHz kosztuje 200zł.

_________________
.:[BITCOIN]:.


Na górę
Post: ndz, 22 wrz 2013 15:46:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4617
familok_net nie pisz proszę już bo piszesz totalne bzdury i wprowadzasz ludzi w błąd.

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: ndz, 22 wrz 2013 22:19:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 12 sty 2010 15:34:31
Posty: 318
UKE trochę z nowelizacją PT z początku roku ułatwiło proces rezerwacji.
Od początku - tu cennik (wiersz od 540 do 548):
http://www.uke.gov.pl/oplaty-za-wykorzy ... acji-10822
dokonujesz rezerwacji w UKE - nie ma formularza dedykowanego przez UKE, piszesz co chcesz ( plan kanałowy ) i gdzie ( dobrze podać np numer gminy wg GUS i zasięg stacji)- jeśli coś dla UKE w Twojej rezerwacji jest nieczytelne, UKE Cię dopyta.

Jak UKE nie będzie miało wątpliwości co do Twojej rezerwacji to otrzymasz decyzję Prezesa UKE informującą o dokonaniu na Twoją rzecz rezerwacji x kanałów, o numerach, szerokości i wg wplanu... będzie tam też info o ich przeznaczeniu i informacja o obszarze gdzie możesz je użyć- czyli wszystko to co podasz we wniosku o rezerwację.

Z pouczenia dowiesz się, że rezerwacja na pmp jest ważna 10 lat, oraz " Używanie urządzeń radiowych wykorzystujących częstotliwości objętych niniejszą rezerwacją wymaga uzyskania przez Wnioskodawcę pozwoleń radiowych stosownie do art. 143 z związku z art. 148 Pt" - reasumując musisz dla każdej stacji wypełnić wniosek KS.
Wniosek KS znajdziesz tu:
http://www.uke.gov.pl/wzory/pozwolenieradiowe-ruch

Wypełnisz, jak się pomylisz wezwie Cię UKE do uzupełnień/wyjaśnień. Jak będzie OK otrzymasz kolejną decyzję i będziesz mógł odpalić emisję.....


Na górę
Post: pn, 16 gru 2013 19:23:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 31 maja 2010 16:42:53
Posty: 706
Panowie, a na jakim sprzęcie konkretnie można pracować w 6'ce i pytanie czy sprzęt z 6'ki ma jakiś filtr który oddziela go od syfu z 5'ki?


Na górę
Post: wt, 17 gru 2013 19:14:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 21 sie 2009 8:51:36
Posty: 623
frredy pisze:
Panowie, a na jakim sprzęcie konkretnie można pracować w 6'ce i pytanie czy sprzęt z 6'ki ma jakiś filtr który oddziela go od syfu z 5'ki?


filtry możesz sobie wstawić sam pomiędzy karty i anteny, problem w tym, ze porządny filtr to względnie spory wydatek.

_________________
od koncepcji do produktu
http://www.rfline.eu


Na górę
Post: wt, 17 gru 2013 19:32:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 1:37:06
Posty: 1800
Temat odgrzany więc pozwolę sobie w nim zadać pytanie. Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z pasmem licencjonowanym. Działam w mieście ze sporym zaszumieniem. Szykuję się do podłączenia poważnego klienta poza miastem. Fabryka w odległości ok 6 km w linii prostej. Część linku nad miastem z 4-piętrowego bloku. Chciałbym u niego uzyskać te 100mbps realnie. Ile MHz i w jakiej częstotliwości muszę zarezerwować? Jaki to byłby koszt w przypadku gminy-miejsko wiejskiej? Wpis w UKE mamy. No i jak wygląda sprawa wycofania tej rezerwacji? Rozumiem rezerwacji dokonujemy my, jako firma telekomunikacyjna a nie klient. Co się dzieje jeśli klient po dwóch latach zrywa umowę a nam pozostaje płacić?


Na górę
Post: wt, 17 gru 2013 21:26:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3832
Lokalizacja: Szczecin
PREtje pisze:
(...)100mbps realnie(...)
Na sprzęcie MT/Ubi zapomnij. Do 50/50 realnie dałoby radę. 100/100 to nawet z RB 911 na teście biurkowym będzie ciężko.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: wt, 17 gru 2013 23:23:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 1:37:06
Posty: 1800
O 5GHz i naszych "zabawkach" w ogóle nie myślę. Chociaż z drugiej strony gdybyśmy mieli kupić specjalnie dla niego radiolinię to w ciąg dwóch lat za samą spłatę tego sprzętu klient zapłaciłby 2x tyle co za łącze. Do tego koszty pasma więc pewnie w 1000/mc się nie zmieści.


Na górę
Post: śr, 18 gru 2013 0:09:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2465
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
PREtje pisze:
O 5GHz i naszych "zabawkach" w ogóle nie myślę. Chociaż z drugiej strony gdybyśmy mieli kupić specjalnie dla niego radiolinię to w ciąg dwóch lat za samą spłatę tego sprzętu klient zapłaciłby 2x tyle co za łącze. Do tego koszty pasma więc pewnie w 1000/mc się nie zmieści.


ty chcesz mu sprzedać 100Mb/s poniżej 1000zł ?? i szukasz niskobudżetowego rozwiązania :( to współczuje
radiolinia to koszt ok. 12k netto masz 500-600zł na miech/24miesiącach
dodaj rezerwacje za częstotliwości tutaj masz kalkulator http://ext.com.pl/uke

6km możesz sie pokusić o 32Ghz wiec opłaty nie są aż tak duże jeśli to miejscowości <100.000mieszkańców to masz 2k na rok


Na górę
Post: śr, 18 gru 2013 0:32:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 1:37:06
Posty: 1800
Nie szukam niskobudżetowego rozwiązania, nigdzie tak nie napisałem. Po prostu wiem ile klient teraz płaci i za jakie łącze i uznałem, że jeśli zaproponujemy mu 100mbps (prawie 10x tyle co ma u obevcnego dostawcy) to do nas przejdzie ale za cenę max 2x tyle co płaci obecnie, ew. 50 mega w cenie obecnej ale skoro radiola + rezerwacja 2000jak wyliczylem daja 1000zl miesiecznie to watpie. W kalkulatorze wybralem 28MHz bo widzę, że tyle starczy do przesłania 100mbit w 32GHz.

A czy ktoś łaskawie byłby w stanie mi wyjaśnić jak jest z tą rezerwacją po zerwaniu umowy?


Na górę
Post: śr, 18 gru 2013 8:22:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 28 wrz 2011 12:13:31
Posty: 277
Rezygnujesz z częstotliwości i tyle. Zrób to na 17 GHz i siae. Zaoszczedzisz na częstotliwości.


Na górę
Post: śr, 18 gru 2013 10:03:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 21 maja 2004 20:00:45
Posty: 2284
e tam, 100Mbps pchniesz w 14Mhz wiec jeślimiejscowości poniżej 100k mieszkancow to za pasmo wyjdzie mniej niz 100zl miesiecznie.

_________________
"...Dyplomacja to taka sztuka mówienia spier...j, tak aby Twój rozmówca poczuł radość z powodu oczekującej go podróży..."


Na górę
Post: śr, 18 gru 2013 21:50:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 16 maja 2012 20:55:49
Posty: 625
Lokalizacja: WLKP
PREtje pisze:
O 5GHz i naszych "zabawkach" w ogóle nie myślę. Chociaż z drugiej strony gdybyśmy mieli kupić specjalnie dla niego radiolinię to w ciąg dwóch lat za samą spłatę tego sprzętu klient zapłaciłby 2x tyle co za łącze. Do tego koszty pasma więc pewnie w 1000/mc się nie zmieści.

Pytanie podstawowe: 100/100 czy np.100/20 bo przy drugiej opcji o MT można by się pokusić.


Na górę
Post: śr, 18 gru 2013 22:42:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 1:37:06
Posty: 1800
To zależy w dużej mierze od tego, za ile klient jest w stanie zapłacić :)

Wiem, że na MT teoretycznie jest to możliwe, np na dwóch RB433 mam miejsce, gdzie przerzucało 70/90mb ale przez to syfowisko to nawet 50mb nie przejdzie. Nie ukrywam że z radioliniami nie miałem nigdy do czynienia ale chciałbym spróbować. Pytanie tylko na ile się to będzie kalkulować. Ale na to pytanie odpowie już klient.


Na górę
Post: wt, 17 lut 2015 18:02:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3444
Lokalizacja: Mazury
Jeśli ktoś szuka jakie są ceny za 1Mhz w paśmie licencjonowanym to:
http://www.dziennikustaw.gov.pl/du/2013/1586/1

Tak Tak P2MP jest tańszy od P2P w przypadku 6Ghz :D

Ale urzędasy to naprawdę chyba ludzie bez przeszkolenia, olsztyn nic nie wiedział, trzeba było dzwonić do warszawki :)

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜


Na górę
Post: wt, 17 lut 2015 19:35:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5173
noyo pisze:

Tak Tak P2MP jest tańszy od P2P w przypadku 6Ghz :D

Ale urzędasy to naprawdę chyba ludzie bez przeszkolenia

Zarówno w pierwszym jak i w drugim przypadku to żadna nowość (niestety).


Na górę
Post: śr, 18 lut 2015 17:39:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3444
Lokalizacja: Mazury
No widzisz ja o tym akurat nie wiedziałem, na chłopski rozum powinno być odwrotnie.

Mam pare pytać do osób które mają już u siebie wdrożone 6Ghz, ale na sprzęcie mikrotika.
1. Czy ktoś już pracuje na licencji na netboxach5 lub netmetal + anteny CB?
2. Czy chcąc nadawać na kanale 20Mhz muszę uwzględniać, w tym co wezmę od uke jakieś dodatkowe częstotliwości góra, dół (chodzi o nakrywanie sie kanałów)?
3. Czy mogę dla uke przedstawić antenę DishEter PRO 20 HV (generalnie jest do P2P) jako P2MP ? Czy przyjmą to? Przecież elektronika wspierała więcej urządzeń podpiętych pod jedną antenę.
4. Jak domyślam się każda antena musi być "zaakceptowana" przez uke, ale czy tylko nadawcza? Czy odbiorcza też? Czy jak chce nowego klienta podpiąć na 6Ghz musze lecieć do uke żeby zezwoliło mi na użycie tej anteny? A może chodzi tylko o model, który jest do puszony? A jak sie spali antena to przecież było by bezsensu jakby klient na usnięcie awari musiał czekać jakś czas aż UKE zatwierdzi antene.
5. Czy przy P2MP musze jakieś dodatkowe opłaty wnosić jeśli chce podpiąć jakiegoś nowego klienta?

dzieki


Chciałbym użyć DishEter PRO 20 HV + Netbox5, aby zrobić faktycznie P2P ale w uke jako P2MP oraz dać 1 sektor GigaSektor PRO 16/120 HV + NetBox5 a do klientów DishEter PRO 20 HV + Netbox5.
Najprawdopodobniej zmienie koncepcje na taką że anteny wezmę z aluboxami, a elektronike RB922UAGS-5HPacD

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜


Na górę
Post: śr, 18 lut 2015 19:05:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 18 gru 2009 0:47:33
Posty: 2103
1. ja nie
2. nie, ale te ich kanały nie pokrywają się (ja brałem 3x7 z tego co pamiętam)
3. nie próbowałem takiego manewru, rejestrujesz tylko bazę ale masz opłatę za każdą bazę coś koło 2k
za bazę rozumiane jest komplet czyli urządzenie + antena i jeśli coś padnie możesz zmienić tylko na tą samą konfigurację albo kolejne zgłoszenie i kolejne 2k
5. nie

_________________
Internet jakimś cudem działa .....


Na górę
Post: śr, 18 lut 2015 19:27:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3444
Lokalizacja: Mazury
Czy strone klienta takze licze jako baze? czyli ~2k x2 (stacja i klient)
A moge np. w tej dziś podpiąć takie anteny, a za rok dołożyć tą sama konfiguracje anten w przeciwną strone ? czyli dwie anteny nadawałyby na tym samym kanale.

A jak jest z mocami nadawania? wiesz moge gdzie coś znajde na jakie pasmo jaka max moc?

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜


Na górę
Post: śr, 18 lut 2015 19:42:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 18 gru 2009 0:47:33
Posty: 2103
nie strony klienta nie liczysz jako bazy i nie ulega ona rejestracji
ale było by to dobre :D LTE razem z UKE umarło by od wniosków :D (żarcik)...
http://www.uke.gov.pl/zasady-korzystani ... nych-12033
Cytuj:
Na terenie Polski nie wymaga zgody używanie następujących urządzeń radiowych:
1. końcowych dołączanych do zakończeń sieci telekomunikacyjnych;
...

natomiast kolejna baza (antena nadawcza) kolejne zgłoszenie (kolejne 2k)

http://www.uke.gov.pl/pozwolenie-radiow ... tarna-4283
http://www.uke.gov.pl/jak-uzyskac-pozwo ... adiowe-986

tu sprawdź co możesz u siebie bo u mnie już lipa:
http://www.uke.gov.pl/sprawdz-zajetosc-widma-1006

moce jak koledzy pisali: "niech moc będzie z tobą" czyli możesz suwak na maxa...

_________________
Internet jakimś cudem działa .....


Na górę
Post: śr, 18 lut 2015 20:05:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3444
Lokalizacja: Mazury
LTE :zlosnik:

U mnie czysto na 6Ghz więc pewnie puję w tym kierunku.
Ten zestaw na netboxach (DishEter PRO 20 HV + Netbox5) testowałem tak na chwilę na 6080, aż miloooo ccq 100, spina sie na maxa, to jest coś :)

Dzieki za pomoc, masz u mnie duże piwo :ok:

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜


Na górę
Post: pt, 20 lut 2015 9:45:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2225
noyo pisze:
U mnie czysto na 6Ghz więc pewnie puję w tym kierunku.

Pod warunkiem że dostaniesz kanały nisko przy 6Ghz a nie 6,9 naprzykład bo na górne kanały nie ma za bardzo sprzętu
A wiekszość dolnych Plus sobie już zagarnął i nie urzywa

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: pt, 20 lut 2015 12:24:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 23 mar 2009 10:31:14
Posty: 444
U nas sie udalo. Dzisiaj odebralem decyzje 2x28Mhz. 1 x ponizej 6100 i 1x powyzej 6100. Bede mogl zadzialac na mt, ale szukam tez czegos innego. Natknalem sie na system RADWIN. Wie ktos cos o tym?


Na górę
Post: pn, 02 mar 2015 15:06:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: śr, 02 cze 2010 13:47:26
Posty: 49
Lokalizacja: Słupsk
Witam mam kilka pytań odnośnie pasma 5,9-6,4 a nie mam doświadczenia w tej kwestii ,planuje zarezerwować sobie kilka kanałów w tym pasmie ,ale mam kilka wątpliwości na ten temat i jeśli to możliwe to prosiłbym o pomoc w tej sprawie.Próbowałem się dodzwonić do UKE ale podali mi numer do pana który się tym zajmuje ale od 3 dni nie można się z nim skontaktować.

Pierwsze pytanie odnośnie ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 6 grudnia 2013 r.
w sprawie rocznych opłat za prawo do dysponowania częstotliwością
Wysokość opłaty za prawo do dysponowania częstotliwościami o łącznej szerokości 1 MHz wykorzystywanymi
w systemach typu punkt – wiele punktów (ang. Point – Multipoint PMP) oraz wiele punktów – wiele punktów (ang. Multipoint
– Multipoint MPMP) na obszarze jednej gminy lub mniejszym w zakresie powyżej 4200 MHz do 39 500 MHz wynosi:
1) dla gminy wiejskiej – 5 zł;
2) dla gminy miejsko-wiejskiej – 12,5 zł;
3) dla gminy miejskiej, z wyłączeniem miast na prawach powiatu – 62,5 zł;
4) dla miasta na prawach powiatu – 125 zł.
Czy to są aktualne ceny ?

kiedy orientowałem się w 2012 te ceny były
1) dla gminy wiejskiej – 10 zł;
2) dla gminy miejskiej - 125zł
Czy zmieniły się one dla wszystkich czy tylko dla nowo rezerwujących?

Druga sprawa ta oprócz pasma 5,9-6,4 jest tez pasmo 5875-5925 MHz ,czy w nim tez bezproblemowo można będzie używać MT/UBNT?
http://www.uke.gov.pl/informacja-o-zaje ... 5-mhz-4206


No i moje najważniejsze pytanie ,jak wygląda wydanie pozwolenia radiowego na wykupione kanały 5,9-6,4
z tego co wyczytałem to jedno pozwolenie kosztuje 2.000zł i teraz czy wystarczy w praktyce jedno pozwolenie na gminę ,gdzie podam ze na danym nadajniku wykorzystuje wszystkie moje kanały a w praktyce będę ich używać na kilku nadajnikach w danej gminie ?czy koniecznie muszę rejestrować każdy nadajnik? No i jaki sprzęt można podać żeby pozwolenie otrzymać , tylko UBNT czy może być tez MT jeśli tak to jaki sprzęt konkretnie podać?jakie modele anten i radia?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszelka pomoc


Na górę
Post: pn, 02 mar 2015 22:22:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 12 cze 2007 11:57:30
Posty: 1942
Maniekslupsk pisze:
Witam mam kilka pytań odnośnie pasma 5,9-6,4 a nie mam doświadczenia w tej kwestii ,planuje zarezerwować sobie kilka kanałów w tym pasmie ,ale mam kilka wątpliwości na ten temat i jeśli to możliwe to prosiłbym o pomoc w tej sprawie.Próbowałem się dodzwonić do UKE ale podali mi numer do pana który się tym zajmuje ale od 3 dni nie można się z nim skontaktować.

Pierwsze pytanie odnośnie ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 6 grudnia 2013 r.
w sprawie rocznych opłat za prawo do dysponowania częstotliwością
Wysokość opłaty za prawo do dysponowania częstotliwościami o łącznej szerokości 1 MHz wykorzystywanymi
w systemach typu punkt – wiele punktów (ang. Point – Multipoint PMP) oraz wiele punktów – wiele punktów (ang. Multipoint
– Multipoint MPMP) na obszarze jednej gminy lub mniejszym w zakresie powyżej 4200 MHz do 39 500 MHz wynosi:
1) dla gminy wiejskiej – 5 zł;
2) dla gminy miejsko-wiejskiej – 12,5 zł;
3) dla gminy miejskiej, z wyłączeniem miast na prawach powiatu – 62,5 zł;
4) dla miasta na prawach powiatu – 125 zł.
Czy to są aktualne ceny ?

kiedy orientowałem się w 2012 te ceny były
1) dla gminy wiejskiej – 10 zł;
2) dla gminy miejskiej - 125zł
Czy zmieniły się one dla wszystkich czy tylko dla nowo rezerwujących?

Druga sprawa ta oprócz pasma 5,9-6,4 jest tez pasmo 5875-5925 MHz ,czy w nim tez bezproblemowo można będzie używać MT/UBNT?
http://www.uke.gov.pl/informacja-o-zaje ... 5-mhz-4206


No i moje najważniejsze pytanie ,jak wygląda wydanie pozwolenia radiowego na wykupione kanały 5,9-6,4
z tego co wyczytałem to jedno pozwolenie kosztuje 2.000zł i teraz czy wystarczy w praktyce jedno pozwolenie na gminę ,gdzie podam ze na danym nadajniku wykorzystuje wszystkie moje kanały a w praktyce będę ich używać na kilku nadajnikach w danej gminie ?czy koniecznie muszę rejestrować każdy nadajnik? No i jaki sprzęt można podać żeby pozwolenie otrzymać , tylko UBNT czy może być tez MT jeśli tak to jaki sprzęt konkretnie podać?jakie modele anten i radia?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszelka pomoc
Wal do mixerDW - on ma pasmo 5,9Ghz wykupione.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 12 lis 2018 21:40:13

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl