Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Autor Wiadomość
Post: pt, 20 maja 2011 11:14:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 12 cze 2007 11:57:30
Posty: 1942
mertin pisze:
Witam.

Wczoraj gadałem z gościem co jest ISP i powiedział że pasmo do 6.1 jest już uwolnione.

Czy to jest prawda?
LOL, oczywiście że NIE! :) Dobrze się ubawiłem :D


Na górę
Post: wt, 13 wrz 2011 19:37:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 02 lip 2011 12:09:42
Posty: 1
Hej

Czym więcej czytam tym mniej wiem :)
Mam wykupione pasmo 6034MHz. Jaki sprzęt najlepiej zastosować żeby to dobrze działało. Czy MT z jakąś anteną (jaką ? cena drugorzędna), czy poprostu ubnt będzie dobrze działać i będą dobre sygnały w miarę na tą odległość?
Z góry dzięki za pomoc.

Mariusz


Na górę
Post: wt, 13 wrz 2011 21:41:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 21 sie 2009 8:51:36
Posty: 623
zaraz będzie tani sprzęt z demobilu od tych którzy piratują na afrykańskich licencjach MT na twojej częstotliwości w twojej okolicy ;)

_________________
od koncepcji do produktu
http://www.rfline.eu


Na górę
Post: pn, 16 lip 2012 16:04:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 18 sty 2008 16:43:34
Posty: 929
Odgrzewam kotleta :)

Czy wykupując 1 kanał 28Mhz w paśmie 6Ghz można użyć go w 2 nadajnikach? np. 1 antenę ustawiamy na północ druga na południe wszystko na jednym budynku.


Na górę
Post: pn, 16 lip 2012 16:59:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1495
Lokalizacja: Katowice
No to raczej zgłaszasz w całości jako stację bazową, może nawet kilka antenek być.

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: pn, 16 lip 2012 17:21:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: sob, 14 lip 2012 18:32:16
Posty: 130
DFI pisze:
Czy wykupując 1 kanał 28Mhz w paśmie 6Ghz można użyć go w 2 nadajnikach? np. 1 antenę ustawiamy na północ druga na południe wszystko na jednym budynku.

Ja to widzę tak:Wykupujesz pewne pasmo częstotliwości na pewien obszar (gmina/powiat/cokolwiek), i od tej pory nikogo nie obchodzi czy będziesz nadawał z jednej anteny czy z 10 i czy będziesz sobie zakłócał sygnał o ile: 1. Nie wyjdziesz z sygnałem poza obszar na który wykupiłeś częstotliwość; 2. Nie przekroczysz dopuszczalnej mocy wypromieniowywanej z anten (te 15W?).


Na górę
Post: wt, 17 lip 2012 10:06:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 18 sty 2008 16:43:34
Posty: 929
OK teraz tylko zadanie jak izolować między sobą 2 nadajniki które nadają na tych samych częstotliwościach, na maszcie będą ustawione plecami gdzieś 1m od siebie hmm może jakieś blachy zastosować ktoś z was ma 2 anteny lub więcej na jedej bazie na tych samych falach?


Na górę
Post: wt, 17 lip 2012 10:49:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3927
DFI pisze:
OK teraz tylko zadanie jak izolować między sobą 2 nadajniki które nadają na tych samych częstotliwościach, na maszcie będą ustawione plecami gdzieś 1m od siebie hmm może jakieś blachy zastosować ktoś z was ma 2 anteny lub więcej na jedej bazie na tych samych falach?


Ja mam wszystkie na tych samych falach, po 6-8 nadajnikow obok siebie na tych samych FALACH - a dokladniej mikrofalach.

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: wt, 17 lip 2012 11:27:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 18 sty 2008 16:43:34
Posty: 929
6-8 anten na tych samych częstotliwościach? i to działa? jak to między nimi izolujesz?


Na górę
Post: wt, 17 lip 2012 20:36:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16479
Lokalizacja: Nowa Ruda
Wystarczy ustawić tak, żeby dana częstotliwość TX była po jednej stronie tylko.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: wt, 17 lip 2012 23:14:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 19 lis 2009 21:33:04
Posty: 858
broken pisze:
Wystarczy ustawić tak, żeby dana częstotliwość TX była po jednej stronie tylko.

A dokałdniej co to oznacza? Jak byś mógł bardziej to rozwinąć.


Na górę
Post: śr, 18 lip 2012 11:07:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1495
Lokalizacja: Katowice
Jak np. masz na kominie 6 sektorów to każdy, który jest bezpośrednio obok siebie ma inną częstotliwość, ale ten, który jest o 180 stopni od sektora ma tą samą częstotliwość co on.

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: śr, 18 lip 2012 15:05:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 18 sty 2008 16:43:34
Posty: 929
Andrew_wojownik pisze:
Jak np. masz na kominie 6 sektorów to każdy, który jest bezpośrednio obok siebie ma inną częstotliwość, ale ten, który jest o 180 stopni od sektora ma tą samą częstotliwość co on.


OK na kominie to masz miedzy 2 nadajnikami sporą izolacje, ale jak to zrobić na kratownicy gdzie anteny będą od siebie plecami o 1m dawać jakieś blachy czy co?


Na górę
Post: śr, 18 lip 2012 16:26:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1495
Lokalizacja: Katowice
W temacie o blachach do nb ktoś chyba dawał screena podobnych do sektorów i nawet coś pomagało, zobacz dokładnie w tamtym temacie jak to wyglądało i jak dużo dało.

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: sob, 28 lip 2012 9:20:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 18 sty 2008 16:43:34
Posty: 929
OK dajmy na to, że mam wykupione 3 kanały po 28Mhz każdy to mogę mieć zamontowane nadajniki o tych samych częstotliwościach ale w 2 miejscowościach? oczywiście wszystko w jednej gminie.


Na górę
Post: ndz, 29 lip 2012 8:15:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 23 cze 2010 21:55:58
Posty: 333
Lokalizacja: Polska
mozesz miec i w 20 miejscowosciach jesli masz wykupiona dana gmine. robisz pozwolenie radiowe w danym miejscu / na baze pmp/ i stawiasz tego ile chcesz.

_________________
[b]Tel:791334345 AW3387-RIPE, Członek Klastrów PKICT.pl i e-Poludnie. [/b]


Na górę
Post: ndz, 29 lip 2012 8:57:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 18 sty 2008 16:43:34
Posty: 929
Na tej tabeli dostępności UKE w paśmie 6Ghz jest na dole w legendzie napisane "powyżej 30km - możliwości przydziału kanału" jak to jest liczone od bazy do bazy? bo tam jest na tym paśmie co mnie interesuje RL (promień 23km) od mojej bazy do tamtej bazy byłoby ok 33km


Na górę
Post: ndz, 29 lip 2012 15:25:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4617
Między granicami gmin. Ale jeśli jest RL to można lekko (powtarzam lekko a nie od razu ktoś ma 10 km i myśli, że się uda) nagiąć ale to musi być chęć po stronie UKE ;-)

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: pn, 30 lip 2012 20:21:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 23 sty 2009 0:05:17
Posty: 536
Dobra ktos sie podzieli wnioskami wypelnionymi i zaakceptowanymi przez UKE do rezerwacji czestotliwosci ? lub wnioskami juz co zostaly zaakceptowane ze spezetem np ubnt ?


Na górę
Post: wt, 31 lip 2012 3:35:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4617
Przecież to jest proste...

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: sob, 21 wrz 2013 21:28:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 28 maja 2013 20:29:53
Posty: 337
Lokalizacja: Gdansk
Witam.
Mam pytań kilka (Bo w mojej okolicy robi się ciasno):
1. Jeśli w tabeli Informacja o zajętości widma w paśmie: 6 GHz jest napisane że w mojej gminie na wszystkich kanałach jest POLKOMTEL Sp. z o.o. o promieniu 40km ( Plan: cześć kanałów na LR-GHz i L6T28 ) to jest szansa że mogę wykupić jakiś kanał na zrobienie linka P2P ? Czy z automatu mam zablokowane wszystkie możliwości (P2P i P2MP)? Czy jednak składać wniosek i może coś się w UKE znajdzie dla mnie?

2. Czy licencjonowane pasmo zaczyna się od kanału 5.9452 w wzwyż do ... ?
Czy jest dostępna inna częstotliwość licencjonowana, którą obsługuje MT "Super Chanel" lub w UBNT "Compilance Test" ?

3. Czy na "2,4Ghz" jest możliwość wykupienia pasma licencjonowanego?

4. Czym się różni pozwolenie radiowe od rezerwacji częstotliwości?
- bo z tabeli wynika ze w gminie wiejskiej 1MHz = 10zł na rok
- a wyczytałem w wyżej, ze dodatkowo oprócz opłaty za częstotliwość trzeba opłacić za pozwolenie radiowe (na czym to polega)?

_________________
.:[BITCOIN]:.


Na górę
Post: sob, 21 wrz 2013 22:04:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2307
1) możesz zapomnieć, ale spr warto,
2) UBNT i MT działa do około 6100mhz,
3) zapomnij,
4) rezerwacja to rezerwacja, potem występujesz o konkretne pozwolenie na konkretną lokalizacje z dokładnym sprzętem, płacąc za każde około 2kzl.


Na górę
Post: ndz, 22 wrz 2013 1:43:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 mar 2013 17:09:38
Posty: 5
Lokalizacja: Katowice, Zabrze, Ruda Śląska
Tak to jest, średnio 2000,00 zł rocznie za miasto. Problem w tym, jeśli linkujesz na kolejne miasto, oczywiście nie całe, ale tą dzielnicę innego miasta, która graniczy z Tobą.
Aha UBNT się na to niestety nie nadają ze względu na swoją modulację DSSS (TDMA). Rozwiązanie tylko jedno: Osbridge lub inne rozwiązania z wykorzystaniem innej modulacji niż TDMA. W tej klasie cenowej tylko Osbridge.

_________________
Familok.Net
300/300 Mbit
Światłowód z TKP.SA (3s.pl) Śląskie Sieci Światłowodowe
Sieć od 21-05-2003


Na górę
Post: ndz, 22 wrz 2013 2:19:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 mar 2013 17:09:38
Posty: 5
Lokalizacja: Katowice, Zabrze, Ruda Śląska
Bitcoin pisze:
Witam.
Mam pytań kilka (Bo w mojej okolicy robi się ciasno):
1. Jeśli w tabeli Informacja o zajętości widma w paśmie: 6 GHz jest napisane że w mojej gminie na wszystkich kanałach jest POLKOMTEL Sp. z o.o. o promieniu 40km ( Plan: cześć kanałów na LR-GHz i L6T28 ) to jest szansa że mogę wykupić jakiś kanał na zrobienie linka P2P ? Czy z automatu mam zablokowane wszystkie możliwości (P2P i P2MP)? Czy jednak składać wniosek i może coś się w UKE znajdzie dla mnie?

2. Czy licencjonowane pasmo zaczyna się od kanału 5.9452 w wzwyż do ... ?
Czy jest dostępna inna częstotliwość licencjonowana, którą obsługuje MT "Super Chanel" lub w UBNT "Compilance Test" ?

3. Czy na "2,4Ghz" jest możliwość wykupienia pasma licencjonowanego?

4. Czym się różni pozwolenie radiowe od rezerwacji częstotliwości?
- bo z tabeli wynika ze w gminie wiejskiej 1MHz = 10zł na rok
- a wyczytałem w wyżej, ze dodatkowo oprócz opłaty za częstotliwość trzeba opłacić za pozwolenie radiowe (na czym to polega)?


NIE i NIE!

AD1.
Możesz próbować i stawka (2 tyś zł za rok) jest ZAWSZE za 20 Mhz (nie 40 Mhz czyli turbo, Superchannel itp)
AD2.
Wykorzystanie pasma jest dostępne na stronach UKE. Ale ważne jest, że płacisz ZAWSZE za każde 20 Mhz po 2 tysiące rocznie, a czy połączysz je żeby zyskać 40 Mhz to twoja sprawa.
AD3. Nie ma i nie będzie możliwości wykupienia pasma w zakresie 2,4 Ghz! Jest to otwarta częstotliwość, jak CB w paśmie ok. 27,400 Mhz
AD4. Z tego co ja wiem, pozwolenia radiowe dotyczą głównie osób zajmującym się krótkofalarstwem (zmienna częstotliwość w ramach określonych pasm). Rezerwacja częstotliwości to zaś prawo do transmisji na danej częstotliwości (sprecyzowanej i o określonej szerokości pasma). Płacisz za użytkowaną częstotliwość oraz jej zdefiniowaną szerokość (w Mhz).

Piszesz, że gmina ma 1Mhz za 10 zł. Ale tyczy się to raczej częstotliwości przemysłowych 180-320 Mhz.

_________________
Familok.Net
300/300 Mbit
Światłowód z TKP.SA (3s.pl) Śląskie Sieci Światłowodowe
Sieć od 21-05-2003


Na górę
Post: ndz, 22 wrz 2013 14:02:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2307
familok_net pisze:
Piszesz, że gmina ma 1Mhz za 10 zł. Ale tyczy się to raczej częstotliwości przemysłowych 180-320 Mhz.

nie gadaj bzdur,
inny jest cennik dla p2p a inny dla p2mp wynoszący 10zl za 1mhz
na terenie gminy o małym zaludnieniu :D


Ostatnio zmieniony ndz, 22 wrz 2013 14:28:52 przez CezaRRR, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 12 lis 2018 21:39:47

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl