Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Autor Wiadomość
Post: sob, 16 paź 2010 21:45:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15826
Lokalizacja: Wrocław
berni pisze:
heh, teraz to jakie piwo nie weźmiesz to nie jest robione z chmielu :zly:
na puszcze masz napis "zawiera słód jęczmienny" a tatra mocna robiona jest na żółci bydlęcej, przez przypadek piłem, ohyda :/

jako, że miałem rodzinne powiązania z piwowarstwem, pragnę poinformować, że:

słód jest ważnym składnikiem piwa, chmiel jest jedynie przyprawą nadającą mu ważny, a jakże smak jak i aromat, np. goryczkę. Ba. w niektórych językach słowo piwo pochodzi właśnie od wyrazu słód.

EO-OT

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: ndz, 17 paź 2010 9:57:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 15 mar 2008 15:49:31
Posty: 2036
ehhhh Łukaszu ;) i dosypujesz jeszcze do ognia :P

@games:
nie chciałbyś zobaczyć spectral scan z centrum Warszawy ;] na całym zakresie compilance test...

_________________
W końcu Local Internet Registry :D
WRR-może kiedyś...


Na górę
Post: ndz, 17 paź 2010 15:24:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4617
Pokaż :D :D

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: czw, 21 paź 2010 22:16:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 15 mar 2008 15:49:31
Posty: 2036
wrzuciłem tak na szybko tylko zakres etsi czyli 5470 - 5725. enjoy :)

http://img188.imageshack.us/img188/5459/spectrume.jpg

_________________
W końcu Local Internet Registry :D
WRR-może kiedyś...


Na górę
Post: pt, 22 paź 2010 0:44:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4617
Miałem na myśli zakres wyższy i niższy :)

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: pt, 22 paź 2010 7:00:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 15 mar 2008 15:49:31
Posty: 2036
jak znajdę chwilkę na ponudzenie się to wrzucę ;)

_________________
W końcu Local Internet Registry :D
WRR-może kiedyś...


Na górę
Post: śr, 27 paź 2010 14:43:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 15 sie 2005 19:04:37
Posty: 1380
jakie limity obowiązują takie licencjonowane pasmo ~6ghz ? - chodzi mi o moc z jaka mozna nadawac


Na górę
Post: pn, 01 lis 2010 11:35:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 27 mar 2009 11:23:48
Posty: 780
Cytuj:
znalezione na pl.rec.radio.amatorskie


"Na amatorskim 5,650 do 5,850 GHz nie ma gdzie nośnej QRP wcisnąć lub
usłyszeć coś odległego.
Nie zważając oczywiście na Band plan, operatorzy WiFi grzeją równo, kanałami
40MHz na całym zakresie dostępnym w urządzeniach AP . Dużo szerzej w górę
niż częstotliwości uwolnione w Europie 5,475 - 5,727 GHz nawet poza 5900.
Jak ktoś zainteresowany mogę podesłać przykładowe wykresy.
pozdrawiam


Bójcie się !!!! zajmiemy wam WSZYSTKO !!!

_________________
http://www.citynet.rzeszow.pl


Na górę
Post: pn, 01 lis 2010 15:28:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4617
krzysztof24 pisze:
jakie limity obowiązują takie licencjonowane pasmo ~6ghz ? - chodzi mi o moc z jaka mozna nadawac


Nie ma limitów - przecież to nie jest pasmo wolne, żeby limitować swój własny i opłacony kawałek częstotliwości. Jedynie jak przekroczyć chcesz 15W to musisz robić te wszystkie dupsy środowiskowe.

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: pn, 01 lis 2010 18:56:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: sob, 24 paź 2009 14:13:02
Posty: 475
Snake pisze:
Cytuj:
znalezione na pl.rec.radio.amatorskie


"Na amatorskim 5,650 do 5,850 GHz nie ma gdzie nośnej QRP wcisnąć lub
usłyszeć coś odległego.
Nie zważając oczywiście na Band plan, operatorzy WiFi grzeją równo, kanałami
40MHz na całym zakresie dostępnym w urządzeniach AP . Dużo szerzej w górę
niż częstotliwości uwolnione w Europie 5,475 - 5,727 GHz nawet poza 5900.
Jak ktoś zainteresowany mogę podesłać przykładowe wykresy.
pozdrawiam


Bójcie się !!!! zajmiemy wam WSZYSTKO !!!


Niech spierdzielają na 27 MHz ;-)


Na górę
Post: pn, 01 lis 2010 20:41:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 07 gru 2009 12:52:31
Posty: 230
co za i***ta wpycha amatorów na pasma uwolnione?
to moze byc tylko i***ta

a poza tym z norm gęstości mocy wynika, że szerokość pasma jest dowolna tylko nie można mocy per MHz przekraczać.

_________________
galaxy ace la fleur


Na górę
Post: czw, 09 gru 2010 15:53:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 03 sie 2009 17:02:34
Posty: 1198
Lokalizacja: Rzeszów
kam821 pisze:
Snake pisze:
Cytuj:
znalezione na pl.rec.radio.amatorskie


"Na amatorskim 5,650 do 5,850 GHz nie ma gdzie nośnej QRP wcisnąć lub
usłyszeć coś odległego.
Nie zważając oczywiście na Band plan, operatorzy WiFi grzeją równo, kanałami
40MHz na całym zakresie dostępnym w urządzeniach AP . Dużo szerzej w górę
niż częstotliwości uwolnione w Europie 5,475 - 5,727 GHz nawet poza 5900.
Jak ktoś zainteresowany mogę podesłać przykładowe wykresy.
pozdrawiam


Bójcie się !!!! zajmiemy wam WSZYSTKO !!!


Niech spierdzielają na 27 MHz ;-)



Pozwole sobie koledzy odgrzac troche kotleta, jako ze zapytalem ludzi stojacych po drugiej stronie barykady co o tym sadza. Ponizej link to jakze akademickiej dyskusji:

http://sp7pki.iq24.pl/default.asp?grupa ... 0&nr_str=1

_________________
EBC nie ABC!!!


Na górę
Post: pt, 10 gru 2010 1:44:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 15 sie 2005 19:04:37
Posty: 1380
skoro można nadawać we własnym paśmie nawet 15W to w takim razie czy istnieje jakiś tani sprzęt który pozwoli mi nadawać z mocą 15W a przy tym będzie miał mechanizmy jak wimax, pozwalające na podłaczanie klientów za przeszkodami?
nawet w przypadku droższych kompletów jest to idealne rozwiązanie dla klientów do których nie ma szans w żaden sposób ominąć drzewa i są skazani na GSMy
u mnie takich klientow za drzewkami na odludziu nie brakuje, o stawianiu przekaźnika nie ma mowy dla 1-2 klientów wiec taki prawie wimax był by ciekawy...


Na górę
Post: pt, 10 gru 2010 10:07:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15826
Lokalizacja: Wrocław
15W ale EIRP zdaje sie?
No to jest to ok. 42 dBm, dając antenkę 23 dBi, uwzględniając 1 dB strat na kablu i mocy na tx = 20 dBm to wcale nie jest coś, czego nie da się osiągnąć na komplecie < 350 pln.

No albo na NB25 moc podkrecasz do 17 dBm i tez masz 42 dBm EIRP

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: pt, 04 lut 2011 17:49:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 20 lip 2006 15:23:52
Posty: 140
Lokalizacja: podkarpackie
misiekgo pisze:
Jak jest już wykupione gdzieś w odległości kilku-kilkunastu km to i tak nie dostaniesz.

10 zł na obszarze gmin wiejskich
25 zł na obszarze gmin miejsko-wiejskich
125 zł na obszarze gmin miejskich i powiatów grodzkich.

za 1MHz. Opłata roczna.


Załącznik:
cz.JPG
cz.JPG [ 8.46 KiB | Przejrzano 4097 razy ]


Nie bardzo rozumie te kwestie i fajnie jakby ktos to wyjasnil.
W tej stytuacji chcąc nadawać na wsi i okolicach musze zapłacić 125 czy 10 za 1MHz
I czy dostajac pozwolenie na wsi zablokuje mozliwosc wykupu czestotliwosci w miescie?

Pozdrawiam


Na górę
Post: pt, 04 lut 2011 19:31:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 20 mar 2009 17:18:17
Posty: 1453
Wydaje mi się że chodzi o to gdzie znajduje się nadajnik. Ale możliwe że tylko tak mi się wydaje :P.

Ja mam jeszcze pytanko do MixerDW . Pasmo te podzielone jest na 64 kanały i u mnie jest wolne 21,22,23,24 czyli na pograniczu 6,1 GHz. Czy UBNT poradzi sobie z tym ? Oraz czy są jeszcze jakieś inne opłaty oprócz tych za 1 MHz?


Na górę
Post: sob, 05 lut 2011 0:05:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4617
W pozwoleniu radiowym wpisujecie obsługiwane gminy więc TMK_M chcesz aby podłączać klientów z miasta musisz płacić za to miasto również ale jeśli tylko tych z gmini wiejskiej to płacisz tylko za tą gminę.

Ja tylko uściślę cennik bo owszem na obszarze gmin miejskich i powiatów grodzkich jest to 125 zł ale jeśli obszar ten nie ma 100k ludzi, jeśli jest pow. 100k to opłata jest 2x większa czyli 250 zł.

@misiekgo tak mam jedna stacje odpaloną na tym kanale nawet jednak nie licz, że będzie dobry sygnał na parę km (chyba, że klienci na dish-ach ;-) ). UBNT dość dobrze radzi sobie tak do ~6030 MHz z klientami na parę km i NB 25 (tak do ~6 km spokojnie).

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: sob, 05 lut 2011 0:48:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 20 mar 2009 17:18:17
Posty: 1453
MixerDW dzięki za odpowiedz.

Na niższych częstotliwościach jest wszystko zarezerwowane i odległość gdyby była większa niż 30 km to bym mógł zarezerwować ale niestety wynosi 26 lub 28 km. Jak myślisz wydadzą na coś takiego pozwolenie czy raczej nie ma szans.


Na górę
Post: sob, 05 lut 2011 1:27:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4617
Zależy co tam jest zarezerwowane w okolicy (RL czy p2mp?). 26 - 28 Km masz na myśli między granicami gmin czy realnie?

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: sob, 05 lut 2011 2:18:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 20 mar 2009 17:18:17
Posty: 1453
Według tej tabelki co UKE udostępnia to jak jest ta kolumna odległość to mam na kanałach 1-4 podaną odległość 26 km oraz 9-16 28 km.
Według tej legendy co podali musi być minimum 30 km. A jakie to linki to nie mam pojęcia. Ale na nich są jedynie rezerwacje zrobione.

EDIT:
Oraz w stronę tamtej rezerwacji jest minimum 10 górek i nie ma szans aby im zakłócać :P

W bieszczadach ciekawie jest... wszystkie kanały dostępne :D http://www.bip.uke.gov.pl/_rejestry/dos ... 180108.HTM


Na górę
Post: sob, 05 lut 2011 2:54:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4617
To przy tym co piszesz masz wysoką szanse dostać te kanały na pozwolenie radiowe ale na rezerwacje nie ma szans.

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: czw, 19 maja 2011 23:57:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 12 sty 2011 20:21:16
Posty: 20
Witam.

Nie mogę rozszyfrować tabelki UKE :)

http://www.bip.uke.gov.pl/_rejestry/dos ... 200702.HTM

Zastanawiam się czy jeśli ten operator ma do mnie odległość 39 km to dostanę zezwolenie na częstotliwość do 6.1 ?

Dzięki


Na górę
Post: pt, 20 maja 2011 2:38:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4617
mertin pisze:
Witam.

Nie mogę rozszyfrować tabelki UKE :)

http://www.bip.uke.gov.pl/_rejestry/dos ... 200702.HTM

Zastanawiam się czy jeśli ten operator ma do mnie odległość 39 km to dostanę zezwolenie na częstotliwość do 6.1 ?

Dzięki


Jak do najbliższego przęsła tych RL masz pow. 30 Km do realnego miejsca twojej planowanej stacji to najprawdopodobniej uda się dostać pozwolenie radiowe z ograniczeniami.

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: pt, 20 maja 2011 10:06:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 12 sty 2011 20:21:16
Posty: 20
Witam.

Wczoraj gadałem z gościem co jest ISP i powiedział że pasmo do 6.1 jest już uwolnione.

Czy to jest prawda?


Na górę
Post: pt, 20 maja 2011 11:13:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 07 lip 2010 10:16:45
Posty: 580
Lokalizacja: Wwa
wystarczy zobaczyc na stronie UKE, nie jest zwolnione


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 21 lis 2018 7:37:29

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl