Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Autor Wiadomość
Post: śr, 04 mar 2015 13:53:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: śr, 02 cze 2010 13:47:26
Posty: 49
Lokalizacja: Słupsk
Pisałem już do mixerDW ,ale nie dostarczyło mi to odpowiedzi na moje pytania.
Czy ktoś może mi podać linka albo gdzie znajdę formularz Wniosek elektroniczny - dla radiowych systemów łączności typu punkt - wielopunkt
bo na stronach UKE znalazłem tylko Wniosek elektroniczny - dla radiowych systemów łączności typu punkt - punkt (LR)
bo nie wiem czy nie będzie go ciężko wypełnić ,dla ptp na radiolinie wiem jak wygląda wniosek ale jak wygląda dla ptmp ?


Na górę
Post: śr, 04 mar 2015 15:09:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 18 gru 2009 0:47:33
Posty: 2092
Nie rozumiem Cię, na wszystkie Twoje pytania odpowiedziałem parę postów wyżej....
ale jeszcze raz:
1. sprawdzasz co jest wolne u ciebie - linki parę postów wyżej.
2. piszesz o rezerwację normalne pismo gdzie podajesz które kanały cię interesują, która gmina i dane firmy z nr rejestracji w uke.
3. jak już masz rezerwację to zgłaszasz nadajniki i opłata za każdy to ok 2k


i tyle

_________________
Internet jakimś cudem działa .....


Na górę
Post: śr, 04 mar 2015 16:02:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: śr, 02 cze 2010 13:47:26
Posty: 49
Lokalizacja: Słupsk
Papar czytałem Twoje wypowiedzi ,ale nie było w nich odpowiedzi na wszystkie moje pytania

odnośnie Wniosek elektroniczny - dla radiowych systemów łączności typu punkt - wielopunkt o który pytałem
to udało mi się w końcu dodzwonić i pani z UKE powiedziała mi ze formularz jest blednie umieszczony zamiast w dziale Pozwolenie radiowe - służba stała ziemska i satelitarna tam gdzie go szukałem to jest umieszczony w Pozwolenie radiowe - służba ruchoma lądowa i satelitarna
http://www.uke.gov.pl/jak-uzyskac-pozwo ... adiowe-986

Druga sprawa to pytałem o "Druga sprawa ta oprócz pasma 5,9-6,4 jest tez pasmo 5875-5925 MHz ,czy w nim tez bezproblemowo można będzie używać MT/UBNT?
http://www.uke.gov.pl/informacja-o-zaje ... 5-mhz-4206"
w planie zagospodarowania tego pasma http://www.uke.gov.pl/files/?id_plik=13104 jest napisane
"2. Ustala się plan zagospodarowania częstotliwoś ci dla zakresu 5875 – 5925 MHz.
2.1. Ustala się plan zagospodarowania częstotliwości dla zakresu 5875 – 5925 MHz w służbie stałej.
2.1.1. Dla zakresu 5875 – 5925 MHz w służbie stałej, wykorzystywanego przez systemy typu punkt– wiele punktów (PMP), z wielodostępem czasowym (TDMA) lub kodowym (CDMA), w trybie
dupleksu z podziałem czasowym (TDD), określa się:
PN-ETSI EN 301 753 V1.2.1:2005 (U)
Radiowe systemy stacjonarne -- Anteny i urządzenia łączy punkt-wielopunkt -- Zharmonizowana norma ogólna dotyczą
ca anten oraz stacjonarnych cyfrowych systemów radiowych łączy punkt-wielopunkt zapewniająca spełnienie zasadniczych wymagań zgodnie z artykułem 3.2 Dyrektywy
1999/5/WE .
I moje pytanie czy będzie na tym pasmie możliwe otrzymanie pozwolenia radiowego na UBNT lub MT ,bo nigdzie w temacie nie było poruszane te pasmo ,a cena jego jest taka sama.
Czy ktoś dostał pozwolenie radiowe w tym pasmie na MT/UBNT? jesli tak to na jakie konkretnie anteny/urzeadzenia?

Pytałem tez :z tego co wyczytałem to jedno pozwolenie kosztuje 2.000zł i teraz czy wystarczy w praktyce jedno pozwolenie na gminę ,gdzie podam ze na danym nadajniku wykorzystuje wszystkie moje kanały a w praktyce będę ich używać na kilku nadajnikach w danej gminie ?czy koniecznie muszę rejestrować każdy nadajnik? No i jaki sprzęt można podać żeby pozwolenie otrzymać , tylko UBNT czy może być tez MT jeśli tak to jaki sprzęt konkretnie podać?jakie modele anten i radia?

jak rozwiązujecie to w praktyce ,rejestrujecie w jednej gminie jeden nadajnik za 2000zł z wszystkimi kanałami i podajecie zasięg na cała gmine ,czy trzeba się wykosztować i podać kilka nadajników?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za każda pomoc


Na górę
Post: śr, 04 mar 2015 16:20:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5117
3. jak już masz rezerwację to zgłaszasz nadajniki i [b]opłata za każdy to ok 2k[\b]
i tyle
w tym punkcie masz odpowiedź na 95% twoich pytań


Na górę
Post: czw, 05 mar 2015 13:49:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: śr, 02 cze 2010 13:47:26
Posty: 49
Lokalizacja: Słupsk
krasnoludek nie chce być niemiły ale piszesz straszne głupoty z tymi 95% ,albo masz problemy z wyliczaniem procentów
1.pytałem o pasmo 5875-5925 czy ktoś rejestrował i używa ,w twojej wypowiedzi nie ma nic na ten temat
2.pytałem o sprzęt jaki w praktyce udało się podać żeby otrzymać pozwolenie radiowe ,czy to było UBNT czy MT i jakie konkretnie anteny i modele radia
3.Jak byś przeczytał dokładnie moje pytanie to byś zrozumiał ze nie pytam o to czy każdy nadajnik powinno się zgłaszać i za wydane pozwolenie radiowe płaci się 2000zł bo to jest oczywiste ,a moje pytanie było jak robicie to w praktyce ,czy nie ma problemu zgłosić jeden nadajnik na gminę ze wszystkimi zarezerwowanymi kanałami, a w praktyce używać tych kanałów na kilka nadajnikach ,czy w praktyce komuś się zdarzyło żeby się UKE tego przyczepiło.Czy ze względu na możliwe problemy z UKE zgłaszacie wszystkie nadajniki ?

jednym słowy nie odpowiedziałeś na żadne z moich pytań a piszesz o 95%
pozdrawiam


Na górę
Post: czw, 05 mar 2015 16:16:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 03 sie 2009 17:02:34
Posty: 1198
Lokalizacja: Rzeszów
Nie możesz tak zrobić. Musisz uzyskać pozwolenie radiowe na każdą stację bazową z osobna, bez względu na to, czy na sąsiedniej używasz tych samych kanałów czy nie. Rezerwacja częstotliwości daje Ci tylko pewność, że UKE na pewno nie przydzieli ich nikomu innemu, tylko tobie. Upraszcza (właściwie przyspiesza) to też proces wydawania pozwoleń, bo UKE nie zajmuje się wtedy koordynacją częstotliwości przekazując to na barki operatora. Nie jest ona jednak w ogóle wymagana

Do sieci PtMP wypełnia się wniosek KS ze strony UKE. Podajesz w nim takie parametry jak:
1. Lokalizacja stacji
2. Typ modulacji (w przypadku UBNT wpisujesz QAM i D7W), szerokość kanałów i wnioskowany zakres częstotliwości. Jeżeli nie masz rezerwacji nie musisz tego ostatniego podawać i UKE coś Ci wybierze. Jeżeli masz rezerwację to najczęściej wpisuje się zakres, który Cię interesuje w pozwoleniach
3. W załączniku "DANE TECHNICZNO-EKSPLOATACYJNE KOMÓRKI RADIOWEJ" podajesz wszystko. Częstotliwości, polaryzację, zysk i kąty ustawienia anten, moce nadajnika, promieniowanie, tłumienność toru...
4. Maksymalny promień komórki wynosi podajże 7km

Na urządzenia klienckie nie musisz mieć pozwolenia radiowego ale możesz stosować tylko te urzadzenia, które masz wymienione w pozwoleniu radiowym. Jest to durna urzędnicza interpretacja ale aktualnie jakiekolwiek pozwolenia radiowe wydaje się nie na używanie frekwencji, a na używanie urządzeń N i N/O na tych frekwencjach

PS. Aha, to co pisałem tyczy się LMDSu i Wimaxa ale na 5800-6900 pewnie jest tak samo, bo UKE rozróżnia bardziej charakter służby a nie frekwencje.

_________________
EBC nie ABC!!!


Na górę
Post: czw, 05 mar 2015 17:40:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3402
Lokalizacja: Mazury
A ile czasu może trwać od złożenia pierwszego papieru do możliwości powieszenia anten ?
Też myślimy nad przejściem na 6GHz, tylko ciekaw jestem czy uda sie dishery CB+NetBox załapać pod PMP, jak nie to nowy sektor CB o koncie 60^.

_________________
# Załataj dziury w MT przy wykorzystaniu skryptu Upgrade Network Devices ☚☜☚☜
# http://kazuko.pl


Na górę
Post: czw, 05 mar 2015 19:39:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 20 wrz 2008 22:03:38
Posty: 616
Tylko pytanie czy 4 sektory po 90 stopni na jednym maszcie będą traktowane jako jedna stacja bazowa czy trzeba będzie płacić 8k za to.

_________________
Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić.
I wtedy pojawia się ten jeden,
który nie wie, że się nie da,
i on właśnie to coś robi.

Albert Einstein (1879 - 1955)


Na górę
Post: czw, 05 mar 2015 20:05:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 03 sie 2009 17:02:34
Posty: 1198
Lokalizacja: Rzeszów
Zycho pisze:
Tylko pytanie czy 4 sektory po 90 stopni na jednym maszcie będą traktowane jako jedna stacja bazowa czy trzeba będzie płacić 8k za to.


Tak, są traktowane jako jedna stacja bazowa. W razie konieczności to sektorów może być oczywiście dużo więcej, ponieważ generalnie UKE nie ogranicza ich ilości. Ważne jest jedynie, żeby znajdowały się na jednym obiekcie.

noyo pisze:
A ile czasu może trwać od złożenia pierwszego papieru do możliwości powieszenia anten ?
Też myślimy nad przejściem na 6GHz, tylko ciekaw jestem czy uda sie dishery CB+NetBox załapać pod PMP, jak nie to nowy sektor CB o koncie 60^.

W naszym przypadku uzyskanie pozwoleń radiowych trwało ok miesiąca, półtorej

_________________
EBC nie ABC!!!


Na górę
Post: czw, 05 mar 2015 20:24:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3389
a powiedzcie mi, 1 kanał to jaka szerokość pasma?
są kanały 1,2,3 itd
ale najwięcej są dostępne 3 obok siebie, jaka to wtedy jest szerokość pracy. Czy 6,1 ; 10,5 oraz 42ghz to ta sama zasada?

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: czw, 05 mar 2015 20:37:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 03 sie 2009 17:02:34
Posty: 1198
Lokalizacja: Rzeszów
A to zależy jaki odstęp kanałowy sobie wybierzesz. Nie mam przed oczami pliku z szykami kanałowymi ale np. na 3600MHz jest od 3.5 do 28MHz FDD only. Ponieważ jest to dupleks po częstotliwości, to zawsze dostaje się od UKE dwa kanały rozsunięte pomiędzy sobą o odstęp dupleksowy. Wnioskując o kanał 28MHz dostaje się tak naprawdę w sumie 56MHz pasma itp... Otrzymałem jednak telefoniczną informację od pani z Warszawy, że urząd nie docieka w jaki sposób operator wykorzystuje górny i dolny kanał. Można zamiast dupleksu po częstotliwości używać dupleks po czasie i dolną frekwencją użyć na jednym sektorze a górną na innym. Co ważniejsze, można skomasować sobie kilka sąsiednich kanałów z jednego szyku i zrobić z niego jeden duży ale trzeba to zawrzeć we wniosku. Zawsze można tez dołączyć pismo przewodnie

Tak jest jednak na 3600MHz (Wimax) 10.5GHz / 24GHz / 28GHz (LMDS), tak jak pisałem nie wiem jakie szyki kanałowe obowiązują na 6GHz

_________________
EBC nie ABC!!!


Na górę
Post: czw, 05 mar 2015 20:43:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3402
Lokalizacja: Mazury
A jak wybiorę te 28Mhz i dostane 56MHz to za ile płace? 28Mhz?

A co do 6Ghz to:
Cytuj:
Dodatkowo, pragnę poinformować, że zgodnie z Zarządzeniem nr 6 Prezesa Urzędu Komunikacji Elektronicznej z dnia 2 lutego 2010 r. w sprawie planu zagospodarowania częstotliwości dla zakresu 5925 - 6425 MHz są trzy plany aranżacji kanałów tj. L6T7 (szerokość kanału 7 MHz), L6T14 (szerokość kanału 14 MHz) oraz L6T28 (szerokość kanału 28 MHz).

_________________
# Załataj dziury w MT przy wykorzystaniu skryptu Upgrade Network Devices ☚☜☚☜
# http://kazuko.pl


Na górę
Post: czw, 05 mar 2015 20:53:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3389
a jeszcze mnie ciekawi, jeśli wykupimy pasmo na gminę, zgłaszamy stacje nadawcze. Czy 2 strona linku (odbiorcza) może być w innej gminie? Druga sprawa np na 42ghz niema sektorów, więc możemy wieszać anteny ptp? zwykłe radiolinie?

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: czw, 05 mar 2015 22:27:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 03 sie 2009 17:02:34
Posty: 1198
Lokalizacja: Rzeszów
noyo pisze:
A jak wybiorę te 28Mhz i dostane 56MHz to za ile płace? 28Mhz?

A co do 6Ghz to:
Cytuj:
Dodatkowo, pragnę poinformować, że zgodnie z Zarządzeniem nr 6 Prezesa Urzędu Komunikacji Elektronicznej z dnia 2 lutego 2010 r. w sprawie planu zagospodarowania częstotliwości dla zakresu 5925 - 6425 MHz są trzy plany aranżacji kanałów tj. L6T7 (szerokość kanału 7 MHz), L6T14 (szerokość kanału 14 MHz) oraz L6T28 (szerokość kanału 28 MHz).


Płacisz za tyle ile używasz, czyli 56MHz :) . Ale to tylko w sytuacji gdy bierzesz jakiś kanał z szyku kanałowego przystosowanego do FDD, w którym pracuje np. LMDS. Tam stacja bazowa nadaję na częstotliwości X a CPE na częstotliwości Y. W przypadku 28GHz odstęp nadawanie/odbiór wynosi 1006MHz i zwyczajowo CPE nadaję niżej niż słucha...

Plany kanałowe są dostępne tutaj: http://www.uke.gov.pl/files/?id_plik=12118, przy czym to co nas najbardziej interesuje czyli szyk kanałowy dla pasma 5900MHz z TDD jest tutaj: https://www.uke.gov.pl/files/?id_plik=6783 na stronie 9, 10 i 11 . Pewnym problemem jest to, że te szyki kanałowe są określone dla europejskiej normy odstępu międzykanałowego, czyli dla 7MHz, 14MHz i 28MHz. Jak chce się używać jankeskiego WiFi, to trzeba brać pasmo w nadmiarze, licząc się z tym, że 8MHz będzie leżało odgłogiem.

Co do stawiania stacji na granicy miasto/wieś, to wszystko zależy gdzie będą CPEki. Jeżeli będą tylko na wsi, to sektor może być dwa palce od granicy miasta i grzać tam 500W EIRP a UKE policzy z taryfy wiejskiej. Jeżeli jednak klienci będą podłączani również w mieście, to trzeba będzie płacić jak za miast. UKE interesuje to, na jakim obszarze kanał będzie wykorzystywany a jako wykorzystanie uznaje podłączanych klientów. No bo ciężko powiedzieć fali radiowej, żeby zatrzymała się za tablicą z nazwą miejscowości ;) Nieco ciekawiej jest w przypadku radiodyfuzji ale to jest skomplikowany temat, którego nie do końca ogarniam.

Polecam też zainteresowanie się samym LMDSem, bo to naprawdę fajny system. Fakt, że kosztuje dużo ale praktyczne testy, które robiłem pokazują, że w kanale 28MHz da się przepuścić jakieś 110MBps symetrycznie per CPE i to przy MTkowym bteście chodzącym całą noc non stop ;) . Na sektor wychodzi nieco więcej, bo jakieś 140MBps~150MBps. W kanale 56MHz według działu sprzedaży producenta ma to pchać 300MBps netto na sektor przy ramce 1500 :)

_________________
EBC nie ABC!!!


Na górę
Post: pt, 06 mar 2015 16:39:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: śr, 02 cze 2010 13:47:26
Posty: 49
Lokalizacja: Słupsk
Hey fajnie ze się ruszyło trochę w temacie
ale co do wypowiedzi :
"Co do stawiania stacji na granicy miasto/wieś, to wszystko zależy gdzie będą CPEki. Jeżeli będą tylko na wsi, to sektor może być dwa palce od granicy miasta i grzać tam 500W EIRP a UKE policzy z taryfy wiejskiej. Jeżeli jednak klienci będą podłączani również w mieście, to trzeba będzie płacić jak za miast. UKE interesuje to, na jakim obszarze kanał będzie wykorzystywany a jako wykorzystanie uznaje podłączanych klientów"
to chyba nie jest to jednak do końca prawda ,rozmawiałem w UKE bo chciałem właśnie zarezerwować kanały tylko w gminie wiejskiej ,ale z uwagi ze po środku gminy wiejskiej jest gmina miejska (małe miasteczko) to pani powiedziała ze nie da rady zarezerwować tych kanałów bez rezerwacji tych samych kanałów na gminie miejskiej również.Nie przekonało jej stwierdzenie ze nadajniki będę miał dalej od granicy gmin miejska/wiejska.

"Pewnym problemem jest to, że te szyki kanałowe są określone dla europejskiej normy odstępu między kanałowego, czyli dla 7MHz, 14MHz i 28MHz. Jak chce się używać jankeskiego WiFi, to trzeba brać pasmo w nadmiarze, licząc się z tym, że 8MHz będzie leżało odłogiem."
ja napisałem o rezerwacje kanałów 3x 7MHz to wychodzi 21MHz czyli teoretycznie jeśli się zgodzą to tylko 1 MHz będzie leżał odłogiem.ale jak będzie to zobaczymy bo akurat miedzy już zarezerwowanymi kanałami są po 4 kanały po 7MHz wolne a ja napisałem o rezerwacje 3x7 ciekawe czy nie będą chcieli żebym brał tylko 4x7 ,bo inaczej zostanie im 1 kanał 7MHz który będzie mało atrakcyjny.


Na górę
Post: pt, 06 mar 2015 16:56:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3389
Powiedzcie mi jakie to kanały są wolne, i jakiej szerokości, bo nadal tego niekumam ;/


Informacja o zajętości widma w paśmie: 6 GHz

2 - dostępny - - - - - - - -
3 - dostępny - - - - - - - -
4 - dostępny - - - - - - - -
5 -103 niedostępny LR-GHz: 5.9749 - POLKOMTEL Sp. z o.o. L Karczew ul. Ciepłownicza 39 LR-odb/POLKOMTEL Sp. z o.o.


....


24 -103 niedostępny LR-GHz: 6.0935 - POLKOMTEL Sp. z o.o. L Karczew ul. Ciepłownicza 27 LR-odb/POLKOMTEL Sp. z o.o.
25 - dostępny - - - - - - - -
26 - dostępny - - - - - - - -
27 - dostępny - - - - - - - -
28 - dostępny - - - - - - - -
29 -103 niedostępny LR-GHz: 6.1528 - POLKOMTEL Sp. z o.o. L Karczew ul. Ciepłownicza 39 LR-odb/POLKOMTEL Sp. z o.o.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: pt, 06 mar 2015 17:27:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 20 mar 2009 17:18:17
Posty: 1451
Na górze strony masz napisane w.g jakiego schematu kanały są przydzielane. W przypadku 6 GHz jest to: L6T7. Wpisujesz to w google i znajdujesz zarządzenie UKE: https://www.uke.gov.pl/files/?id_plik=6788 w którym masz wzór na stronie: 5-6 (patrzysz na ten plan gdzie jest 64 kanały chyba, że w twojej gminie jest inaczej to wtedy patrzysz na odpowiednią tabelkę) :)


Na górę
Post: pt, 06 mar 2015 17:54:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3389
dzięki wielkie, w końcu to kumam :)
czyli wszystko dostępne u mnie jest powyżej 6,1ghz a tam niema już na czym działać ;/

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: pt, 06 mar 2015 18:56:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 20 mar 2009 17:18:17
Posty: 1451
No ale z tego co napisałeś masz wolne 2,3,4 czyli poniżej 6.1 GHz


Na górę
Post: pt, 06 mar 2015 19:13:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3389
nie w tej gminie co mnie interesuje :(
ale chyba i to na zaś wezmę póki jest.
tylko co z takim jednym sektorem na 20mhz można zrobić :)

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: sob, 07 mar 2015 12:57:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2990
Karas pisze:
nie w tej gminie co mnie interesuje :(
ale chyba i to na zaś wezmę póki jest.
tylko co z takim jednym sektorem na 20mhz można zrobić :)


zsynchronizować go GPS z trzema innymi ;)


Na górę
Post: pn, 24 kwie 2017 10:42:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3389
wracam do tematu:
Pasmo 6Ghz jest przeznaczone dla system radiokomunikacyjnych PMP pracujących w trybie TDD, z kanałami co 7mhz.

Jak to się ma do ubnt, czy mimosy działających ftt w kanałach co 10mhz?

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: pn, 24 kwie 2017 11:32:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3809
Lokalizacja: Szczecin
Karas pisze:
Jak to się ma do ubnt, czy mimosy działających ftt w kanałach co 10mhz?
Co to jest FTT? Przecież Takie UBNT/MT/Mimosa działają w TDD. Kupujesz 3x7MHz, czyli łącznie 21 MHz i możesz lecieć w kanale 20 MHz mając pewność, że nikt nie zakłóci. Oczywiście możesz też kupić więcej i podzielić to sobie wedle uznania, czyli np. po 15 MHz na sektor.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pn, 24 kwie 2017 11:43:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3389
chodziło mi o fdd
według specyfikacji dla 6ghz mamy TDD, a więc tak jak w radiolinii, inny kanał w jedną stronę, inny w drugą.

tutaj byśmy działali na FDD, czyli 1 kanał w obie strony.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: pn, 24 kwie 2017 11:58:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3809
Lokalizacja: Szczecin
Karas pisze:
chodziło mi o fdd
według specyfikacji dla 6ghz mamy TDD, a więc tak jak w radiolinii, inny kanał w jedną stronę, inny w drugą.

tutaj byśmy działali na FDD, czyli 1 kanał w obie strony.
Odwrotnie:
TDD- Time Division Duplex, czyli jak wi-fi.
FDD- Frequency Division Duplex, czyli jak w radioli.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 17 lip 2018 0:09:57

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl