Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 4 5 6 Następna
Autor Wiadomość
Post: czw, 14 paź 2010 11:57:34 
   Tytuł: Pasmo licencjonowane
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pt, 26 sty 2007 23:00:12
Posty: 125
Witam
Interesuje mnie zakup pasma na terenie mojej gminy(gmina wiejska - opłata 10 zł za 1 MHz). Większośc pasma jak patrzę na stronie http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?pla ... &page=text w mojej gminie jest wolna. Widac, że pasmo można wykupić od 5,925GHz do 6,425MHz czyli 500 MHz więc sporo. Dziwi mnie tylko podział na kanały tego pasma, bo jest dostępne tylko 8 kanałów czyli po 62,5 MHz (3 mosty po 20MHz). Czy ktoś z forumowiczów już używa tego pasma? Gdzie wyruszyc po rezerwacje widma (tel, mail, link)? Czy ubnt działa powyżej 6GHz?


Na górę
Post: czw, 14 paź 2010 12:02:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2307
marekb pisze:
Gdzie wyruszyc po rezerwacje widma (tel, mail, link)? Czy ubnt działa powyżej 6GHz?
dziala : ) zdaje sie do 6100 : )


Na górę
Post: czw, 14 paź 2010 12:32:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 20 mar 2009 17:18:17
Posty: 1453
ja chciałem wykupić ale niestety w okolicy do 30 km ktoś ma to zarezerwowane i mi nie pozwolili.


Na górę
Post: czw, 14 paź 2010 16:53:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: wt, 25 sie 2009 14:01:10
Posty: 916
Z tego co wiem, to MixerDW (Marcin) jest specjalistą w 6GHz :)
Jako pierwszy wykupił sobie pasmo i teraz ma w planach stawianie bazy: Sektory od Ubnt bodajże te 17dBi + Rocket M5 (częstotliwość 6GHz) a klientom z tego co wiem to NanoBridge i RocketDishe tym dalszym, wszystko to na kominie 150m :D


Na górę
Post: czw, 14 paź 2010 17:00:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: czw, 24 kwie 2008 11:52:37
Posty: 5168
Avatat pisze:
Z tego co wiem, to MixerDW (Marcin) jest specjalistą w 6GHz :)
Jako pierwszy wykupił sobie pasmo i teraz ma w planach stawianie bazy: Sektory od Ubnt bodajże te 17dBi + Rocket M5 (częstotliwość 6GHz) a klientom z tego co wiem to NanoBridge i RocketDishe tym dalszym, wszystko to na kominie 150m :D


Nie uważasz że jakby to miała być publiczna informacja to umieściłby to w swoim opisie na gg, na stronie www, albo w oddzielnym wątku na forum i sam to wszystko opisał?

_________________
www.falconn.pl


Na górę
Post: czw, 14 paź 2010 17:03:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 12 cze 2007 11:57:30
Posty: 1942
A ile to pasmo kosztuje w mieście?


Na górę
Post: czw, 14 paź 2010 17:14:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 20 mar 2009 17:18:17
Posty: 1453
Jak jest już wykupione gdzieś w odległości kilku-kilkunastu km to i tak nie dostaniesz.

10 zł na obszarze gmin wiejskich
25 zł na obszarze gmin miejsko-wiejskich
125 zł na obszarze gmin miejskich i powiatów grodzkich.

za 1MHz. Opłata roczna.


Na górę
Post: czw, 14 paź 2010 17:22:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4617
Zobacz jak tam pisze bo tabelka wprowadza w błąd... masz tam tylko pierwsze 8 kanałów ten wyższy zakres nie jest pokazany... ba jest tam nawet drugi błąd, który wprowadza w kolejny błąd... mianowicie są kanały z górnego zakresu (pow 6,1 GHz) wykorzystywane w pozwoleniach radiowych (od dawna wydanych na RL) w kanale z dolnego zakresu z racji tego, że to tryb FDD (zgodnie z planem zagospodarowania tego zakresu częst.) i widnieje wtedy kanał jako niedostępny a faktycznego kanału w tabelce nie ma więc te tabelki tak naprawdę to tylko orientacyjne są... już im zwróciłem uwagę na to i mają niby poprawić.

Kanały są 28 MHz, wszystko zgodnie z planem (poczytaj rozporządzenie z bodajże lutego 2010) tam wszystko jest wyjaśnione co i jak i jakie możesz kanały "kupić".

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: czw, 14 paź 2010 17:28:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 20 mar 2009 17:18:17
Posty: 1453
Czyli mimo że według tabelki nie mam szans na częstotliwość wcale tak nie musi być ?

Dobrze rozumiem ?


Na górę
Post: czw, 14 paź 2010 18:31:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4617
Oj operatorzy a pomyśleć nie umiecie :) popatrz na Plan tam w tabelce pisze wyraźnie jaka jest częstotliwość kanału... tam jest podane 8 kanałów a jest w sumie 16 w tym paśmie (28 MHz oczywiście) i w tabelce często są kanały 9-16 w miejscu 1 - 8 i naturalnie zakrywają te kanały :) ale nie zawsze... zależy czy coś jest w tym regionie na 9 - 16. Wystarczy popatrzeć w kolumnę Plan i wszystko się wyjaśnia ;-)

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: czw, 14 paź 2010 18:48:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 20 mar 2009 17:18:17
Posty: 1453
no u mnie od 2-8 jest
LR-GHz: 6.2269 operator LR-odb/
LR-GHz: 6.2269 operator LR-odb/
LR-GHz: 6.3158 operator LR-odb/
LR-GHz: 6.3158 operator LR-odb/
LR-GHz: 6.1231 operator LR-odb/
LR-GHz: 6.3751 operator LR-odb/
LR-GHz: 6.1528 operator LR-odb/

a na 1 jest jakiś inny operator.


Na górę
Post: czw, 14 paź 2010 19:02:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 24 lis 2008 19:49:42
Posty: 298
No to od 2-8 masz Linie Radiowe - Odbiór. Stare radiolinie na paśmie 6 GHz zapewne. Kiedyś takie były, zapewne jeszcze są.


Na górę
Post: czw, 14 paź 2010 19:06:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 20 mar 2009 17:18:17
Posty: 1453
to są częstotliwości powyżej 6.1 GHz. Czyli na niższe mam szanse ?


Na górę
Post: czw, 14 paź 2010 19:08:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4617
misiekgo pisze:
to są częstotliwości powyżej 6.1 GHz. Czyli na niższe mam szanse ?


Masz. Wniosek zawsze możesz złożyć i tak jest bezpłatny. Ja bym się dowiedział swoimi drogami :)

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: czw, 14 paź 2010 19:10:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 20 mar 2009 17:18:17
Posty: 1453
Pytam dlatego bo jak zadzwoniłem do UKE to pan wszedł na właśnie tą stronę i mi kazał też wejść i powiedział że przecież jest napisane że są niedostępne.


Na górę
Post: czw, 14 paź 2010 19:19:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4617
misiekgo pisze:
Pytam dlatego bo jak zadzwoniłem do UKE to pan wszedł na właśnie tą stronę i mi kazał też wejść i powiedział że przecież jest napisane że są niedostępne.


Takie są polskie urzędy :) Trzeba wiedzieć z kim rozmawiać.

Złóż wniosek pisemne bo przez tel. to wszystko można mówić. Generalnie jest też tak to w tabelce ze względu na to, że pracują tam radiolinie które maja tryb FDD więc używają 2 kanałów ale oni biorą pod uwagę jedną stronę radiolinii a tam pewnie masz wpisane obie i tu może być przyczyna czemu tak jest na www. Inna sprawa, że to co maja na www ma charakter tylko informacyjny i poglądowy. Faktyczny stan dostaniesz pisemnie po złożeniu wniosku jak będzie ok to dalszą procedurę musisz przejść.

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: czw, 14 paź 2010 19:35:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 20 mar 2009 17:18:17
Posty: 1453
http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?pla ... &page=text
Cytuj:
...
zakres częstotliwości lub pozycje orbitalne objęte rezerwacją,
...


Czyli jak ? Mam podać jaka mi pasuje ? Bo w sumie to nie wiem czy i jakie są wolne


Na górę
Post: czw, 14 paź 2010 20:21:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4617
misiekgo pisze:
http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?place=Lead24&news_cat_id=283&news_id=3868&layout=9&page=text
Cytuj:
...
zakres częstotliwości lub pozycje orbitalne objęte rezerwacją,
...


Czyli jak ? Mam podać jaka mi pasuje ? Bo w sumie to nie wiem czy i jakie są wolne


Wymień gminy, które Cię interesują. Wniosek przed wydaniem decyzji zawsze możesz modyfikować dowolnie!

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: czw, 14 paź 2010 20:30:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 20 mar 2009 17:18:17
Posty: 1453
dzięki za informacje :)


Na górę
Post: czw, 14 paź 2010 21:18:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4617
misiekgo pisze:
dzięki za informacje :)


Podziękujesz w chmielu ;-)

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: pt, 15 paź 2010 20:20:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 27 wrz 2009 12:11:28
Posty: 1362
Lokalizacja: lubuskie
taki OT, gdzies w ubnt widzialem te wyzsze i nizsze pasma, ale nie moge ich wynalesc, gdzie to znalesc?

_________________
pozdr.
Maciek


Na górę
Post: pt, 15 paź 2010 20:24:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 12 cze 2007 11:57:30
Posty: 1942
saffi pisze:
taki OT, gdzies w ubnt widzialem te wyzsze i nizsze pasma, ale nie moge ich wynalesc, gdzie to znalesc?
Country ustawiasz na: Compilance Test i wtedy masz wybór pasma od 4,9 - 6,1 ghz.


Na górę
Post: sob, 16 paź 2010 16:29:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 28 mar 2007 17:40:29
Posty: 892
Lokalizacja: Puławy
mixerDW pisze:
misiekgo pisze:
dzięki za informacje :)


Podziękujesz w chmielu ;-)


heh, teraz to jakie piwo nie weźmiesz to nie jest robione z chmielu :zly:
na puszcze masz napis "zawiera słód jęczmienny" a tatra mocna robiona jest na żółci bydlęcej, przez przypadek piłem, ohyda :/

_________________
Pozdrawiam
Bernard


Na górę
Post: sob, 16 paź 2010 16:52:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: wt, 25 sie 2009 14:01:10
Posty: 916
berni pisze:
mixerDW pisze:
misiekgo pisze:
dzięki za informacje :)


Podziękujesz w chmielu ;-)


heh, teraz to jakie piwo nie weźmiesz to nie jest robione z chmielu :zly:
na puszcze masz napis "zawiera słód jęczmienny" a tatra mocna robiona jest na żółci bydlęcej, przez przypadek piłem, ohyda :/

O no no no no :)
A Perła? A Zwierzyniec z moich okolic? Nie piję, ale one chyba mają ciut chmielu...


Na górę
Post: sob, 16 paź 2010 17:31:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 21:16:50
Posty: 2408
znalezione na pl.rec.radio.amatorskie


"Na amatorskim 5,650 do 5,850 GHz nie ma gdzie nośnej QRP wcisnąć lub
usłyszeć coś odległego.
Nie zważając oczywiście na Band plan, operatorzy WiFi grzeją równo, kanałami
40MHz na całym zakresie dostępnym w urządzeniach AP . Dużo szerzej w górę
niż częstotliwości uwolnione w Europie 5,475 - 5,727 GHz nawet poza 5900.
Jak ktoś zainteresowany mogę podesłać przykładowe wykresy.
pozdrawiam

SQ5BLP
"

_________________
::wirefree::


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 4 5 6 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 18 lis 2018 6:27:08

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl