Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 08 gru 2009 14:59:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 16 gru 2006 15:02:34
Posty: 4526
Lokalizacja: Zamość
Witam,
piszę tego posta bo już mnie krew zalewa jak widzę ciągle te same pytania i te same odpowiedzi które skutkują.
I. Schemat postępowania w razie jakiegokolwiek problemu z urządzeniami:
1. Wymień soft na nowszy (ewentualnie poszukaj softu którego używa duża większość ludzi i mówią o nim że jest stabilny ).
2. Zrestartuj urządzenie do ustawień domyślnych i jeszcze raz na spokojnie ustaw wszystko.
3. Sprawdź dokładnie adresację IP urządzeń.
4. Jak to nie rozwiąże Twojego problemu pisz na forum.

II. Schemat postępowania w razie problemów z Windowsem ( jakichkolwiek ):
1. Przeinstaluj Windowsa.
2. Sprawdź czy nie masz wirusów na innych partycjach (dyskach).
3. Zainstaluj najnowsze sterowniki do sprzętu który działa wadliwie.
4. Sprawdź adresację IP na komputerze i urządzeniach z którymi ma współpracować.
5. Jeżeli to nie pomoże pisz na forum.

III. Schemat postępowania w razie problemów z jakimś konkretnym programem (Linux).
1. Zapoznaj się z man (tutaj nazwa programu).
2. Poszukaj przykładowych plików .conf
3. Jeżeli dalej nie rozumiesz pisz na forum.

Pozdrawiam

P.S Jak będę miał czas to będę podawał gotowe rozwiązania na problemy które sam przerabiałem i które w sumie czasami się pojawiały na forum. Nie wiem czy komuś się to przyda czy nie. Jak już trochę dodam rozwiązań to zajmę się segregowaniem jakoś tego i poprawianiem, bo w sumie tutaj dwa posty niżej KropekK dorzucił niektóre fajne podpunkty ale na razie nie mam głowy żeby to przemyśleć.

Schemat działania w razie coś mi na MikroTiku dzieje się z adresacją IP (nie działa).
1. Ludzie nauczcie się ustawiać adresację :) Jak dodajemy adres IP w MT to bardzo ważne jest to do jakiego interfejsu przypisujemy adres IP oraz jak go ustawimy.
Przykład:
Adres sieci (Network) 192.168.1.0
Maska podsieci (Mask) 255.255.255.0 lub w CIDR /24
Adres rozgłoszeniowy sieci (Broadcast) 192.168.1.255
Adresy IP dostępne przy takich założeniach jak wyżej:
od 192.168.1.1 do 192.168.1.254
A w MT adres możesz ustawiać wypełniając wszystkie pola lub wpisać w polu Adress adres_ip/maska_w_CIDR czyli przykładowo 192.168.1.1/24 a resztę uzupełni sam.
A i jeszcze jedno klasa C=/24=255.255.255.0=256 adresów=pierwszy z końcówką 1 ostatni z końcówką 254.
256 adresów ze względu na to że zawsze ten z końcówką .0 to adres sieci więc już jeden odpada i .255 to adres rozgłoszeniowy więc już drugi odpada i zostaje nam 254 adresy do dyspozycji.

Pozdrawiam

Problem: Nie wiem jak się poruszać po MT w przypadku gdy nie mam dostępu do WinBoxa a tylko SSH/Telnet :)
Nie ma nic prostszego struktura katalogów na MT jest identyczna jak struktura ułożenia poleceń w WinBoxie, tak więc mniej więcej wiemy co gdzie znaleźć. Druga sprawa że jak damy dwa razy Tab to wyświetla nam zawartość katalogu i możemy wtedy zobaczyć co tam jeszcze jest. Analogicznie jak pod Linuxem Tab służy także do autouzupełniania.
Teraz podstawowe polecenia a jest ich raptem dwa w MT:
1. Print wyświetla konfigurację (wcześniej jednak musimy wejść do odpowiedniego katalogu w zależności co chcemy zrobić)
2. Edit możemy edytować daną opcję lecz wcześniej musimy wiedzieć jaka to opcja i jaką wartość chcemy jej nadać.
Przykład: jesteśmy w katalogu konfiguracji kart wifi, chcemy zmienić Państwo więc wydajemy polecenie edit , potem podajemy jaki interfejs nas interesuje są numerowane zawsze od 0 więc wcześniej powinniśmy sprawdzić poleceniem print o co nam chodzi i wtedy wpisać numer tego interfejsu, potem dajemy Enter, następnie MT prosi Nas o podanie co chcemy zmienić więc piszemy country i wtedy wyświetla nam w edytorze zawartość tego parametru, i powiedzmy wpisujemy sobie tam poland, zapisujemy plik i mamy zmienione Państwo. Prawda że proste ?? Więc po co tyle pytań jak coś zrobić pod konsolą?

Pozdrawiam

_________________
Obrazek

Jeśli Ci pomogłem kliknij na odpowiedni przycisk :)


Ostatnio zmieniony śr, 09 gru 2009 16:07:46 przez szaki, łącznie zmieniany 3 razy.

Na górę
Post: wt, 08 gru 2009 17:50:11 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2137
Polecil bym jeszcze program WinSockFix, ktory resetuje konfiguracje polaczen sieciowych windowsa ( kiedy nie wiadomo o co chodzi ) duzo razy mi pomogl


Na górę
Post: wt, 08 gru 2009 18:40:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: sob, 10 sty 2009 16:03:09
Posty: 180
szakal91 pisze:
Witam,
piszę tego posta bo już mnie krew zalewa jak widzę ciągle te same pytania i te same odpowiedzi które skutkują.

LOL

Rev. 1.1
Cytuj:
I. Schemat postępowania w razie jakiegokolwiek problemu z urządzeniami:
1. Przeczytaj instrukcję obsługi urządzenia. Dwa razy.
2. Zrestartuj urządzenie do ustawień domyślnych i jeszcze raz na spokojnie ustaw wszystko.
3. Sprawdź dokładnie adresację IP urządzeń.
4. Wymień soft na nowszy (ewentualnie poszukaj softu którego używa duża większość ludzi i mówią o nim że jest stabilny ). Powtórz kroki 1. i 2.
5. Jak to nie rozwiąże Twojego problemu pisz na forum.

II. Schemat postępowania w razie problemów z Windowsem ( jakichkolwiek ):
1. Sprawdź czy komputer działa, czy podłączone są wtyczki (w tym LAN) i peryferia.
2. Sprawdź czy nie masz wirusów na innych partycjach (dyskach).
3. Zainstaluj najnowsze sterowniki do sprzętu który działa wadliwie.
4. Sprawdź adresację IP na komputerze i urządzeniach z którymi ma współpracować.
5. Przeinstaluj Windowsa.
6. Jeżeli to nie pomoże pisz na forum.

III. Schemat postępowania w razie problemów z jakimś konkretnym programem (Linux).
1. Zapoznaj się z man (tutaj nazwa programu).
2. Poszukaj przykładowych plików .conf
3. Jeżeli dalej nie rozumiesz pisz na forum.
5. Jeśli z odpowiedzi na forum nic nie zrozumiałeś zainstaluj Windows


:chinczyk:


Na górę
Post: śr, 09 gru 2009 15:24:03 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 16 gru 2006 15:02:34
Posty: 4526
Lokalizacja: Zamość
Schemat postępowania w razie nie działającego PPPoE na Windowsie ( konflikt nie wiadomo czego ... a nie da się przeinstalować bezpośrednio tych sterowników z Managera Urządzeń) :
Podczas uruchamiania komputera wciskaj F8 ( pojawi się wybór trybu pracy MicroShita ) wybierz tryb awaryjny.

Następnie zaloguj się jako Administrator.

Start - Uruchom - CMD (Enter)

netcfg -u ms_l2tp
netcfg -u ms_sstp

netcfg -l c:\windows\inf\netrast.inf -c p -i ms_l2tp
netcfg -l c:\windows\inf\netrast.inf -c p -i ms_sstp

No i teraz PPPoE powinno zacząć działać :)

W ogóle to fajne narzędzie i można przez nie naprawić wiele problemów z siecią.

Schemat postępowania w razie znam komendę ale nie umiem jej użyć:
1. W konsoli wpisz <nazwa programu> -help (windows)
2. W konsoli wpisz <nazwa programu> --help (linux)
3. Jak dalej nie wiesz jak użyć to man <nazwa programu> (linux)
4. W przypadku windowsa http://google.pl wpisz nazwę komendy i szukaj :)
5. Jak dalej nie wiesz to pisz na forum

Schemat postępowania w razie "nie pamiętam jak ten program się nazywał ale coś tam kojarzę" (only linux):
1. Jak kojarzysz mniej więcej nazwę programu to pamiętaj raz na zawsze że w linuxie występuje coś takiego jak autouzupełnianie co powstaje przez naciśnięcie klawisza Tab raz albo dwa razy w przypadku kiedy jest dużo wyników. Wtedy możesz sobie zobaczyć wszystkie programy które zaczynają się od danego wyrażenia :)

Pozdrawiam

_________________
Obrazek


Jeśli Ci pomogłem kliknij na odpowiedni przycisk :)


Na górę
Post: śr, 09 gru 2009 15:46:04 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 16 gru 2006 15:02:34
Posty: 4526
Lokalizacja: Zamość
Witam,
to może niekoniecznie tutaj powinno wylądować ale kiedyś z kolegą Maxille rozwiązywaliśmy pewien problem dotyczący urządzeń opartych na RTL8186. Mianowicie o co chodzi:
Firmware v1 nie sprawdzało macków i dało się podegrać soft nawet jak macki były nie z tego świata.
Firmware v2 sprawdzało macki i tutaj jak chcieliśmy podegrać soft v1 potem intermediate i następnie v2 to się wysypywało urządzenie.
No i teraz co zrobić jak doszło do takiej sytuacji że jakiś soft zmienił nam na stałe macki w naszym urządzeniu i teraz tylko v1 podchodzi lub gdy stało się cokolwiek innego jakaś ingerencja we flasha która uniemożliwia nam korzystanie z urządzenia.
A więc, musimy sobie podegrać jakiś soft który nam da dostęp do narzędzia flash np. : SOFT

Następnie trzeba ustawić macki na właściwe lub cokolwiek innego co chcemy:

Schemat używania polecenia jest taki:
Kod:
flash set wlan0 TUTAJ_NAZWA_TEGO_CO_CHCEMY_USTAWIC TUTAJ_USTAWIANA_PRZEZ_NAS_WARTOSC


A konkretnie macki zmienia się takimi poleceniami:
Kod:
flash set wlan0 HW_NIC0_ADDR <tutaj MAC>
flash set wlan0 HW_NIC1_ADDR <tutaj MAC>
flash set wlan0 HW_WLAN0_WLAN_ADDR <tutaj MAC>

_________________
Obrazek


Jeśli Ci pomogłem kliknij na odpowiedni przycisk :)


Ostatnio zmieniony ndz, 07 lut 2010 1:26:44 przez szaki, łącznie zmieniany 2 razy.

Na górę
Post: ndz, 07 lut 2010 1:25:32 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 16 gru 2006 15:02:34
Posty: 4526
Lokalizacja: Zamość
Cytuj:
ICS ma na celu ułatwienie początkującym zarówno połączenia co najmniej dwóch komputerów, jak również udostępnienie internetu z jednego komputera na drugi.

Dla uniknięcie kłopotów z połączeniem i udostępnianiem danych (szczególnie w przypadku gdy posiadany system to XP lub W2k) musimy pamiętać o:

- każdy komputer musi posiadać inną nazwę
- logując się do komputera nie możemy podać nazwy użytkownika identycznej z nazwą komputera
- do komputera logujemy się z hasłem
- logujemy się do Sieci M$ Networks (we właściwościach karty sieciowej wybieramy Klient sieci M$ Networks)
- nazwa Grupy Roboczej musi być identyczna w każdym komputerze
- zainstalowane protokoły sieciowe identyczne w każdym komputerze (powinien wystarczyć protokół TCP/IP)
- w opcjach protokołu TCP/IP dla Windows 2000/XP/2003 należy włączyć NetBIOS przez TCP/IP (zakładka WINS)

Połączenie dwóch komputerów

Do bezpośredniego połączenia z sobą dwóch komputerów potrzebujemy niewiele - wystarcza kabel sieciowy i oczywiście po jednej karcie sieciowej w każdym z komputerów. W powyższym przykładzie (połączenie bezpośrednie) musimy posiadać kabel tzw. cross-over. Jest to kabel posiadający w jednej z wtyczek zamienione miejscami kabelki (inna kolejność kolorów).

Kabel cross-over - czyli tzw. krosowany (coross).

Wtyczka pierwsza (norma EIA/TIA 568B):
biało-pomarańczowy
pomarańczowy
biało-zielony
niebieski
biało-niebieski
zielony
biało-brązowy
brązowy

Wtyczka druga (norma EIA/TIA 568A):
biało-zielony
zielony
biało-pomarańczowy
niebieski
biało-niebieski
pomarańczowy
biało-brązowy
brązowy

Kolory przy ułożeniu wtyczki "kablem do siebie, zatrzaskiem do dołu"

Kabel łączący komputer do urządzenia aktywnego sieci (hub, switch, router itp.):

Wtyczka pierwsza i druga (obie zgodnie z normą EIA/TIA 568B):
biało-pomarańczowy
pomarańczowy
biało-zielony
niebieski
biało-niebieski
zielony
biało-brązowy
brązowy

Kolory przy ułożeniu wtyczki "kablem do siebie, zatrzaskiem do dołu"

UWAGA: Kable połączeniowe pomiędzy dwoma urządzeniami (np. dwie karty sieciowe czy karta-koncentrator), wg normy nie powinnny być dłuższe niż 100m*. Przy konieczności połączenia na większą odległość należy stosować po drodze urządzenia pośrednie jak np. mostek (bridge), koncentrator (hub) czy przełącznik (switch).
(*dobrej klasy karty sieciowe umożliwiają poprawne funkcjonowanie sieci przy dłuższych połączeniach - jednakże nie jest to regułą i należy tego unikać)

Ustawienia komputerów:

Pierwszy komputer:
-klient sieci M$ Networks
-udostępnianie plików i drukarek
-protokół TCP/IP dla karty sieciowej
-IP 192.168.0.1
-maska podsieci 255.255.255.0
-załączamy NetBIOS przez TCP/IP

Drugi komputer:
-klient sieci M$ Networks
-udostępnianie plików i drukarek
-protokół TCP/IP dla karty sieciowej
-IP 192.168.0.2
-maska podsieci 255.255.255.0
-załączamy NetBIOS przez TCP/IP

Co prawda każdy dodatkowy protokół generuje dodatkowy ruch w sieci, ale w szczególnych przypadkach (komputery "nie widzą się") doinstalowujemy dodatkowy. Może to być IPX/SPX i w jego właściwościach załączamy NetBIOS przez IPX/SPX. Czasami pomocnym bywa również wpisanie w ustawienia kart sieciowych numeru bramy (gateway) w postaci numeru IP drugiego komputera.


Udostępnienie internetu z jednego komputera na drugi - ICS

Internet drugiemu komputerowi możemy udostępnić albo:
- za pomocą programów //trzecich// w rodzaju WinGate, WinRoute, WinProxy, Sygate Office Network, Sygate Home Network (te dwa ostatnie mają możliwość limitowania przepustowości transferu dla klienta), oraz wielu innych
- za pomocą standardowego narzędzia systemu Windows udostępniania internetu czyli (ICS) Internet Connection Sharing
Pamiętać musimy, że ICS zawiera dopiero system W98 SE.


Ustawienia komputerów:

Pierwszy komputer:

Pierwsza karta sieciowa
-klient sieci M$ Networks
-udostępnianie plików i drukarek (jeśli oczywiście chcemy udostępniać zasoby na zewnątrz)
-załączony, bądź zainstalowany ICS
-protokół TCP/IP dla karty sieciowej
-ustawienia numerów IP, maski, bramy, serwera DNS, serwera DHCP w zależności od Providera
-możemy mieć załączony systemowy firewall (zapora połączenia internetowego - XP)

Uwaga! W przypadku załączenia ICS druga karta sieciowa automatycznie otrzymuje:
-adres 192.168.0.1
-maska podsieci 255.255.255.0
lecz ustawienia te można i czasami nawet trzeba wpisać ręcznie.

Druga karta sieciowa
-klient sieci M$ Networks
-udostępnianie plików i drukarek
-protokół TCP/IP dla karty sieciowej
-IP 192.168.0.1
-maska podsieci 255.255.255.0
-załączamy NetBIOS przez TCP/IP

Drugi komputer:

-klient sieci M$ Networks
-udostępnianie plików i drukarek
-protokół TCP/IP dla karty sieciowej
-IP 192.168.0.2
-maska podsieci 255.255.255.0
-brama 192.168.0.1
-serwer DNS 192.168.0.1 (działają również DNSy TPSA)
-załączamy NetBIOS przez TCP/IP


W przypadku gdyby nasza karta sieciowa łącząca nas ze światem miała IP 192.168.0.xxx, załączenie ICS nie pomoże. W tym przypadku kolidować z sobą będą adresy pierwszej i drugiej karty w komputerze udostępniającym.

Jednak i na to jest pewien sposób.

1. Karta pierwsza z wyjściem na świat, ta z adresem 192.168.0.xxx - zmieniamy ręcznie ustawienia na inne (później przywrócimy pierwotne). Wpisujemy np.
IP - 172.16.0.10
maska - 255.255.0.0
brama - 172.16.0.1
DNS - 172.16.0.1

2. Załączamy na niej ICS

3. Dokonujemy opisanych poniżej zmian dotyczących drugiej karty (rejestr i ustawienia we właściwościach)

4. Nie wyłączamy oczywiście ICSa

5. Dokonujemy ponownej zmiany na pierwszej karcie na ustawienia początkowe - właściwe dla tego połączenia.

Zmiany dokonujemy w rejestrze - z "Uruchom" uruchamiamy "regedit":
W kluczu dla W2k/XP
HKLM\System\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters

Dla W98
HKLM\System\CurrentControlSet\Services\ICSharing\Settings\General

We wpisie BackupIPAddress (UWAGA: Jeśli brak tego wpisu w rejestrze, należy go utworzyć we wskazanym miejscu jako wartość ciągu)
wpisujemy nowy adres IP serwera (np. 10.0.0.1).

Dodatkowo, ten sam adres ręcznie wpisujemy w ustawieniach drugiej sieciówki do sieci lokalnej (zastępując ustawiony przez system adres 192.168.0.1).
Wpisujemy adres serwera jako bramę domyślną i adres serwera/ów DNS -> (np. 10.0.0.1)
Na drugim komputerze (i ewentualnie kolejnych) ustawiamy stałe adresy z zakresu wybranej podsieci (np. 10.0.0.2 do 253)

Ustawienia te utrzymują się do momentu wyłączenia/włączenia ICS, a przypadku konieczności jego wyłączenia (ICS'a) musimy niestety powyższą operację powtarzać.


To opis kolegi z forum (z tego co pamiętam to chyba MaxFM), mam nadzieję że się nie obrazi ale mi się tworzyć od nowa nie chciało bo to nie ma sensu.

Pozdrawiam

_________________
Obrazek


Jeśli Ci pomogłem kliknij na odpowiedni przycisk :)


Na górę
Post: ndz, 07 lut 2010 19:47:50 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 16 gru 2006 15:02:34
Posty: 4526
Lokalizacja: Zamość
Witam,
ludzie piszecie o CCQ a nawet chyba nie każdy wie co to jest. Tak więc chciałem Was oświecić i na przyszłość podawajcie więcej parametrów bo CCQ nic nie mówi tak na prawdę no chyba że ktoś poda Data Rates na ile się spina. A tutaj definicja:

Client Connection Quality - a value in percent that shows how
effective the receive bandwidth is used regarding the theoretically maximum available bandwidth.
Mostly it depends from an amount of retransmited wireless frames.

Pozdrawiam

_________________
Obrazek


Jeśli Ci pomogłem kliknij na odpowiedni przycisk :)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 12 gru 2017 2:28:58

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl