Witam,
piszę tego posta bo już mnie krew zalewa jak widzę ciągle te same pytania i te same odpowiedzi które skutkują.
I. Schemat postępowania w razie jakiegokolwiek problemu z urządzeniami:
1. Wymień soft na nowszy (ewentualnie poszukaj softu którego używa duża większość ludzi i mówią o nim że jest stabilny ).
2. Zrestartuj urządzenie do ustawień domyślnych i jeszcze raz na spokojnie ustaw wszystko.
3. Sprawdź dokładnie adresację IP urządzeń.
4. Jak to nie rozwiąże Twojego problemu pisz na forum.
II. Schemat postępowania w razie problemów z Windowsem ( jakichkolwiek ):
1. Przeinstaluj Windowsa.
2. Sprawdź czy nie masz wirusów na innych partycjach (dyskach).
3. Zainstaluj najnowsze sterowniki do sprzętu który działa wadliwie.
4. Sprawdź adresację IP na komputerze i urządzeniach z którymi ma współpracować.
5. Jeżeli to nie pomoże pisz na forum.
III. Schemat postępowania w razie problemów z jakimś konkretnym programem (Linux).
1. Zapoznaj się z man (tutaj nazwa programu).
2. Poszukaj przykładowych plików .conf
3. Jeżeli dalej nie rozumiesz pisz na forum.
Pozdrawiam
P.S Jak będę miał czas to będę podawał gotowe rozwiązania na problemy które sam przerabiałem i które w sumie czasami się pojawiały na forum. Nie wiem czy komuś się to przyda czy nie. Jak już trochę dodam rozwiązań to zajmę się segregowaniem jakoś tego i poprawianiem, bo w sumie tutaj dwa posty niżej KropekK dorzucił niektóre fajne podpunkty ale na razie nie mam głowy żeby to przemyśleć.
Schemat działania w razie coś mi na MikroTiku dzieje się z adresacją IP (nie działa).
1. Ludzie nauczcie się ustawiać adresację

Jak dodajemy adres IP w MT to bardzo ważne jest to do jakiego interfejsu przypisujemy adres IP oraz jak go ustawimy.
Przykład:
Adres sieci (Network) 192.168.1.0
Maska podsieci (Mask) 255.255.255.0 lub w CIDR /24
Adres rozgłoszeniowy sieci (Broadcast) 192.168.1.255
Adresy IP dostępne przy takich założeniach jak wyżej:
od 192.168.1.1 do 192.168.1.254
A w MT adres możesz ustawiać wypełniając wszystkie pola lub wpisać w polu Adress adres_ip/maska_w_CIDR czyli przykładowo 192.168.1.1/24 a resztę uzupełni sam.
A i jeszcze jedno klasa C=/24=255.255.255.0=256 adresów=pierwszy z końcówką 1 ostatni z końcówką 254.
256 adresów ze względu na to że zawsze ten z końcówką .0 to adres sieci więc już jeden odpada i .255 to adres rozgłoszeniowy więc już drugi odpada i zostaje nam 254 adresy do dyspozycji.
Pozdrawiam
Problem: Nie wiem jak się poruszać po MT w przypadku gdy nie mam dostępu do WinBoxa a tylko SSH/Telnet
Nie ma nic prostszego struktura katalogów na MT jest identyczna jak struktura ułożenia poleceń w WinBoxie, tak więc mniej więcej wiemy co gdzie znaleźć. Druga sprawa że jak damy dwa razy Tab to wyświetla nam zawartość katalogu i możemy wtedy zobaczyć co tam jeszcze jest. Analogicznie jak pod Linuxem Tab służy także do autouzupełniania.
Teraz podstawowe polecenia a jest ich raptem dwa w MT:
1. Print wyświetla konfigurację (wcześniej jednak musimy wejść do odpowiedniego katalogu w zależności co chcemy zrobić)
2. Edit możemy edytować daną opcję lecz wcześniej musimy wiedzieć jaka to opcja i jaką wartość chcemy jej nadać.
Przykład: jesteśmy w katalogu konfiguracji kart wifi, chcemy zmienić Państwo więc wydajemy polecenie edit , potem podajemy jaki interfejs nas interesuje są numerowane zawsze od 0 więc wcześniej powinniśmy sprawdzić poleceniem print o co nam chodzi i wtedy wpisać numer tego interfejsu, potem dajemy Enter, następnie MT prosi Nas o podanie co chcemy zmienić więc piszemy country i wtedy wyświetla nam w edytorze zawartość tego parametru, i powiedzmy wpisujemy sobie tam poland, zapisujemy plik i mamy zmienione Państwo. Prawda że proste ?? Więc po co tyle pytań jak coś zrobić pod konsolą?
Pozdrawiam