Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
Post: śr, 13 kwie 2016 13:28:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2807
Już jakiś czas na rynku są te antenki http://cdr.pl/p4947,symetryczna-antena-horn-5-60.html ktoś może się skusił i przetestował


Na górę
Post: śr, 13 kwie 2016 21:56:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16149
Lokalizacja: Nowa Ruda
Czesi mówią, że rewelacja to jest. Miałem kupić w zeszłym miesiącu ale w cholerę drogie :/

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: czw, 14 kwie 2016 7:16:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2807
Dobra nie wytrzymałem i kupiłem, dziś powinno być u mnie - dam znać jak zamontuje :)


Na górę
Post: czw, 14 kwie 2016 8:15:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4377
Lokalizacja: woj Śląskie
kamikaze pisze:
Dobra nie wytrzymałem i kupiłem, dziś powinno być u mnie - dam znać jak zamontuje :)

Sprzętowo do czego ją podepniesz?

_________________
Jardo


Na górę
Post: czw, 14 kwie 2016 8:21:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3017
Lokalizacja: Mazury
tylko do tej anteny chyba trzeba jeszcze dokupic specjalna "kieszen'" na elektronike, sa na plyty w rozmiarze 711, rockety, na ich stronie jest wiecje informacji.

_________________
https://kazuko.pl/page/ustawaHazardowa2017vsISP


Na górę
Post: czw, 14 kwie 2016 13:24:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2807
Jardo pisze:
kamikaze pisze:
Dobra nie wytrzymałem i kupiłem, dziś powinno być u mnie - dam znać jak zamontuje :)

Sprzętowo do czego ją podepniesz?


Do rocketa M5 dokupiony ten ich adapter


Na górę
Post: czw, 14 kwie 2016 15:37:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2807
Okej zamontowana na razie tak na szybko w miejscu mało zaszumionym ale w porównaniu do wcześniejszego małego sektorka Ubnt, noise floor spadł z -93 do -101, podczas skanu wszystkie SSID widoczne ze słabyszym sygnałem od 6 do kilkunastu dB. Znacząca poprawa TX i RX Rate teraz wszystkie stacje linkują się na maksa. To tyle na szybko, w tygodniu jak pogoda się poprawi to wrzucimy ją na punkt z kilkunastoma antenami i zobaczymy jak działa w bardziej ekstremalnych warunkach. Co do samej konstrukcji to pełna profeska sam montaż roceta i anteny to dwa clicki, a regulacja w pionie i pozimie bajka, rozmiar też marzenie naprawde można tego upchnąć sporo a na mocno obciążonych punktach z niewielką przestrzenią to może być to ekstra atut. Ciekawe jak to śmiga z AC........ jak kupie adapter do rocketa AC to przetestujemy w porównaniu do dużych sectorów Titanium :)


Na górę
Post: czw, 14 kwie 2016 17:02:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3017
Lokalizacja: Mazury
Ja tam nie widzę pigtajli :D
Mocowanie fajne!
https://www.youtube.com/watch?v=3R2_UWQ-z00

_________________
https://kazuko.pl/page/ustawaHazardowa2017vsISP


Na górę
Post: czw, 14 kwie 2016 18:20:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4377
Lokalizacja: woj Śląskie
kamikaze pisze:
Dobra nie wytrzymałem i kupiłem, dziś powinno być u mnie - dam znać jak zamontuje :)


Gdzie kupowałeś? CDR- maja adaptery do wyboru?

_________________
Jardo


Na górę
Post: czw, 14 kwie 2016 18:22:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2300
noyo pisze:
Ja tam nie widzę pigtajli :D
Mocowanie fajne!
https://www.youtube.com/watch?v=3R2_UWQ-z00

NIE podoba mi się, że elektronika np ubnt nie jest osłonięta metalową obudową,
powodując zakłócanie się jej z sąsiednim sprzętem :( :( ;(


Na górę
Post: czw, 14 kwie 2016 18:24:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3017
Lokalizacja: Mazury
Może jak masz wszystkie takie anteny to nie wpływa to na parametry :)

_________________
https://kazuko.pl/page/ustawaHazardowa2017vsISP


Na górę
Post: czw, 14 kwie 2016 18:29:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2807
Jardo pisze:
kamikaze pisze:
Dobra nie wytrzymałem i kupiłem, dziś powinno być u mnie - dam znać jak zamontuje :)


Gdzie kupowałeś? CDR- maja adaptery do wyboru?


tak w cdr w ofercie mają niby większość adapterów ale nie wszystko dostępne


Na górę
Post: czw, 14 kwie 2016 18:34:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2300
noyo pisze:
Może jak masz wszystkie takie anteny to nie wpływa to na parametry :)

zakładając, że na 1 rurce obok siebie będą wisiały 2 horny, a np rockety są nieosłonięte,
TO już ich elektronika się sama nawzajem zakłóca.


Na górę
Post: czw, 14 kwie 2016 19:44:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2807
CezaRRR pisze:
noyo pisze:
Może jak masz wszystkie takie anteny to nie wpływa to na parametry :)

zakładając, że na 1 rurce obok siebie będą wisiały 2 horny, a np rockety są nieosłonięte,
TO już ich elektronika się sama nawzajem zakłóca.


Tych adapterów są wersje z osłoną metalową i bez więc można sobie dobrać, więc przynajmniej te adaptery do sprzętu ze stajni Ubnt ładnie ekranują elektronikę http://cdr.pl/p4955,ekranowany-twistpor ... et-m5.html


Na górę
Post: czw, 14 kwie 2016 20:59:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 21:16:50
Posty: 2311
Jak na moj skromny gust to cena z kosmosu za taki Gadget. Ale nowosc to trzeba zabulic jak ktos chce.

_________________
::wirefree::


Na górę
Post: czw, 14 kwie 2016 21:10:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3017
Lokalizacja: Mazury
games pisze:
Jak na moj skromny gust to cena z kosmosu za taki Gadget. Ale nowosc to trzeba zabulic jak ktos chce.
Jaka nowość ich anteny są już dobry rok może nawet dwa lata. Wiesz jakość != taniość

_________________
https://kazuko.pl/page/ustawaHazardowa2017vsISP


Na górę
Post: czw, 14 kwie 2016 21:39:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2807
games pisze:
Jak na moj skromny gust to cena z kosmosu za taki Gadget. Ale nowosc to trzeba zabulic jak ktos chce.

No czy drogie to bym polemizował sektory AC od Ubnt to 800 zł, Titanium to 1000 zł, Sektorki RF Elements to 500 zł a Cyberbajt to 300-400 zł. Jeżeli te Horny się sprawdzą to cena jest do zaakceptowania


Na górę
Post: czw, 14 kwie 2016 22:08:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2300
kamikaze pisze:
games pisze:
Jak na moj skromny gust to cena z kosmosu za taki Gadget. Ale nowosc to trzeba zabulic jak ktos chce.

No czy drogie to bym polemizował sektory AC od Ubnt to 800 zł, Titanium to 1000 zł, Sektorki RF Elements to 500 zł a Cyberbajt to 300-400 zł. Jeżeli te Horny się sprawdzą to cena jest do zaakceptowania

dolicz około 200zł na mocowanie elektroniki.


Na górę
Post: ndz, 01 maja 2016 22:37:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 21 sie 2009 8:51:36
Posty: 604
Tego typu anteny stożkowe w technice antenowej to nie nowość. Profil w przekroju ma zapewniać odpowiedni rozkład fazy w aperturze ( powierzchnia, która promieniuje), efektem jest raczej redukcja listków bocznych i zwiększona efektywność promieniowania w porównaniu do zwykłej tuby.
Zastąpienie taką anteną sektora to dla mnie dość niestandardowe rozwiązanie, ponieważ duża część energii leci w gwizdek ( no ale również w drugą stronę nie ze wszystkich kierunków w porównaniu do sektora są odbierane sygnały tak więc poziom szumów spada... ale na tej zasadzie proponuję od razu jako sektora dać dishetera czy Jurka i poziom szumów jeszcze spadnie.
Ot to tyle mam do powiedzenia w dniu 1 maja, pozdrawiam

_________________
od koncepcji do produktu
http://www.rfline.eu


Na górę
Post: wt, 03 maja 2016 17:27:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 21:16:50
Posty: 2311
Konstrukcja znana od wiekow kazda antena satelitarna ma taki "horn" tylko ze taki odlew kosztuje grosze w produkcji

_________________
::wirefree::


Na górę
Post: pt, 12 sie 2016 14:22:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2807
Odkopie mój temat, Wdrożona pierwsza stacja bazowa z wykorzystaniem antenek RFElements Horn 13 dbi / 60" - 4 szt z adapterami ekranowanymi na rockety serii M, oraz 2 szt. Horn 16dbi / 40" z nieekranowanym adapterem na Rockety AC PtMP z Prism. Lokalizacja bardzo zaszumina 3 operatorów WIFI, 3 operatorów GSM oraz radio :). Dotychczas na bazie były zainstalowane Rockety serii M z antenkami Titanium wersja mała ustawiona 17 dbi / 60" - 3 szt. Stare antenki titanium nadal tam wiszą ale są niżej położone i od konkurencji wifi odziela je gruba werstwa muru natomiast horny powędrowały wyżej jednak w bezpośredniej bliskości anten konkurencji. Pierwsze wrażenia, dotycza na razie serii M bo tam mamy podpięte końcówki abonenckie. Anteny sa super wiązka jest chyba bardziej odizolowana bo to co na titanium (który patrzy w tym samym kierunku co horn) ma jeszcze jakiś tam sygnał bo stacja łączy się z boku anteny na hornie już sygnał jest słabszy, więc chyba te 60" horna jest bardziej 60" od titanium. Co ciekawe stacje będące w środku wiązki mają lepsze sygnały tj od 5 do 10 dbi choć z zysku anteny wynikało by coś całkiem odwrotnego. Mimo tego że horny są obwieszone dokokoła innymi antenami odległości metr i mniej świetnie dają sobie radę z szumami, wcześniej jak mieliśmy tam duże sektory Titanium to jednak raty potrafiły pływać, tutaj na tą chwilę wygląda super, prędkości negocjowane są wysokie i stabilne a co za tym idzie jakość i pojemnośc Airmax trzyma się na świetnym poziomie - ale tutaj z ostateczną opinią muszę poczekać do godzin szczytu kiedy ja i konkurencja daje ostro po garkach i zobaczymy ;) Na tą chwilę anteny ***. Sprawdzimy jeszcze AC choć na tej bazie nie będę miał porównania bo wcześniej AC tam nie było. Dodatkowo za niedługo odpalamy bardziej hardkorową bazę tj 8 szt. tych anten wersja 40'. I może pokuszę się na testowe dowieszenie jednej sztuki w AC obok dedykowanego sektorka AC od Ubnt wersja 45" i sobie porównamy ;) Polecam warte każdej wydanej złotówki


Na górę
Post: pt, 12 sie 2016 15:04:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1246
Lokalizacja: W-wa
Dzieki za podzielenie sie doswiadczeniem Zacheciles mnie do zakupu i przetestowania


Na górę
Post: pn, 22 sie 2016 12:18:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 30 lip 2004 23:29:52
Posty: 648
Lokalizacja: Wrocław
jest do niej jakiś adapter pod BaseBox lub NetBox lub cos dla Mikrotika ?

_________________
-------------------
ANS


Na górę
Post: pn, 29 sie 2016 23:25:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4377
Lokalizacja: woj Śląskie
ans01 pisze:
jest do niej jakiś adapter pod BaseBox lub NetBox lub cos dla Mikrotika ?


złącza dedykowane:
http://www.rfelements.com/assets/Uploads/breakthrough-scalability.png

uniwersalne z N:
http://cdr.pl/index.php?d=szukaj&szukaj=RFE-SH-CC

_________________
Jardo


Na górę
Post: wt, 06 wrz 2016 14:45:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 30 lip 2004 23:29:52
Posty: 648
Lokalizacja: Wrocław
Nie kumam dlaczego taka przepaść cenowa w antenach ze złączem N a tymi z TwistPort ???
Raczej tak samo będa działać...
Czy ktos na tych sektorkach daje ludkom coś powyzej 30Mbps ?
pozdrawiam

_________________
-------------------

ANS


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 25 lip 2017 20:42:26

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl