Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 27 lip 2018 9:46:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 29 mar 2009 8:52:02
Posty: 103
Witam,
niestety nie mam możliwości ominięcia budynku, muszę podłączyć klienta z wykorzystaniem odbicia sygnału, odległość 200m, który się lepiej odbije od sąsiedniego budynku - w 2.4 czy 5 GHz?

pozdrawiam:)


Na górę
Post: pt, 27 lip 2018 11:16:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 848
Ja tylko pamietam z czasow 2,4GHz ze byla totalna masakra w przypadku zbyt bliskiej odleglosci (sektor sie nie wypromieniowywal) i w przypadku odbitego sygnalu.


Na górę
Post: pt, 27 lip 2018 13:06:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 887
Na takiej odległości możesz spróbować po prostu przez budynek na 2,4. Kiedyś sto lat temu robiło się to też pomocą 2 anten pasywnie, 2 yagi po prostu połączone kablem h155, bez apeków, bez prądu. Ogólnie loteria.


Na górę
Post: sob, 28 lip 2018 9:22:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: śr, 07 mar 2012 10:39:19
Posty: 33
Na tym powinno działać 2szt. QRTG 2SHPnD w nv2.


Na górę
Post: sob, 28 lip 2018 12:10:22 
Odpowiedz z cytatem
Online
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 22 wrz 2011 12:00:12
Posty: 757
pod względem odbić i mniejszego rozpraszania lepsza jest wyższa częstotliwość

_________________
Rafał
"bardzo proszę o poprawę obrazu skype /jest bardzo rozmyty/"


Na górę
Post: pn, 30 lip 2018 11:18:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 15 mar 2008 15:49:31
Posty: 2036
Jak kolega wyżej napisał, 200m to wal prze budynek.

Kiedyś miałem na gridach na 2,4 ghz zestawione na prawie 600m przez bloki i drzewa itp, w B działało jak żyletka :) 4Mb przy linijce.

_________________
W końcu Local Internet Registry :D
WRR-może kiedyś...


Na górę
Post: pn, 30 lip 2018 12:04:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 887
I mikrotik i ubi mają w różnym stopniu na swój sposób przewagę przy takiej urynie.


Na górę
Post: pn, 30 lip 2018 12:14:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 728
Lokalizacja: P.W Batna
djrobson pisze:
I mikrotik i ubi mają w różnym stopniu na swój sposób przewagę przy takiej urynie.


Dokładnie z akcentem na -> "urynie"


Tak ze swojego skromnego doświadczenie, to Wam podpowiem, że taka uryna zawsze się mści i to w najmniej oczekiwanym momencie (albo od razu) .... :zlosnik:

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: pn, 30 lip 2018 12:20:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 887
Zgadzam się ale jednak z doświadczeniem przy takiej urynie da się żyć. A się rozpiszę a co :)

Mietek ma możliwość właśnie wyboru B lub G lub only N do tego 1x1, 2x2. Ale znowu ubi ma przydatne, standardowo niedostępne w MT przy normalnej licencji, szerokości kanałów z CT, pośrednie 25 i 30Mhz. Mietek też jest bez porównania szybszy jeśli chodzi o efekty zmian, przy zablokowaniu częstotliwości efekty są widoczne natychmiast. No i mietek ma dodatkowy protokół, oprócz stabilnego TDMA, czyli NSTREME.

Najtańsze Airgridy M2 zajefajnie (i dopracowane linki mega stabilnie) mi się sprawdziły przez takie drzewa czy budynki. Choć nie zawsze bo to nadal loteria. W polu MAX TX Rate, Mbps nie zaznaczam nigdy na "auto". MCS na AP i cliencie jest wybrany taki sam, co oznacza, że połączy się max jaki wybrałem (albo może wynegocjować mniej), CCQ ma być bardzo blisko 100%, jak jest bliżej 90% to wybieramy w obu punktach niższy MCS.

Przykładowo, przy 25Mhz i MCS4 da się klientowi zrobić stabilne 20Mbit. Przy 30Mhz i MCS5 35Mbit pójdzie. Warunek CCQ 98-100%. Czasami przez drzewa warto spróbować tryb G w dwóch na raz polaryzacjach.

p.s. kiedyś na forum na pytanie co robić jak link jest przez drzewa padała odpowiedź: kupić piłę spalinową :rotfl: :D


Na górę
Post: pn, 30 lip 2018 12:36:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 154
bdronka pisze:
w 2.4 czy 5 GHz?

w ogóle


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 20 lis 2018 13:51:16

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl