Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 543 Następna
Autor Wiadomość
Post: ndz, 13 sty 2008 23:04:12 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 08 sie 2006 12:07:18
Posty: 82
Inna sprawa, że moim skromnym zdaniem syf jest spowodowany wąskim pasmem WiFi. NP. patrze teraz na Netstumblera i widzę że wykrywa 39sieci na yagi19dBi z 15m kabla. A to i tak nic bo jak z kumplem w tym samym miejscu (znaczy na moim dachu) robili skanowanie jakimś panelem 13dBi było ich 60 a myślę że gdybyśmy się postarali to by wyszło z 80. Na kanale 6 siedziało 9 sieci. A przecież to też wpływa ujemnie na pracę sieci. Problem że w tym momencie standardu nie zmieni


Na górę
Post: pn, 14 sty 2008 0:01:06 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 26 wrz 2006 21:39:58
Posty: 2403
Lokalizacja: s dópy
jakby kazdy budowal sieci zgodnie z EIRP to zareczam ci ze by nie bylo syfu. ale to chyba sam wiesz. ale niestety tak nie jest.


Na górę
Post: pn, 14 sty 2008 1:01:24 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 14 maja 2006 21:29:10
Posty: 1256
matel001 pisze:
Inna sprawa, że moim skromnym zdaniem syf jest spowodowany wąskim pasmem WiFi. NP. patrze teraz na Netstumblera i widzę że wykrywa 39sieci na yagi19dBi z 15m kabla. A to i tak nic bo jak z kumplem w tym samym miejscu (znaczy na moim dachu) robili skanowanie jakimś panelem 13dBi było ich 60 a myślę że gdybyśmy się postarali to by wyszło z 80. Na kanale 6 siedziało 9 sieci. A przecież to też wpływa ujemnie na pracę sieci. Problem że w tym momencie standardu nie zmieni
Więcej AP nadających 1W to syf na pewno będzie mniejszy :D

_________________
Internet w Krakowie


Na górę
Post: pn, 14 sty 2008 2:59:16 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 26 wrz 2006 21:39:58
Posty: 2403
Lokalizacja: s dópy
no dobra nie oszukujmy sie juz;P nie ma apekow 1w, musi tam byc wzmachol jeszcze zasadzony na rurke;P a jak chcecie zobaczyc jaki to sajgon robi to zapraszam do mnie- taki jeden delikwent tym w kosmos strzela, zeby bylo smieszniej podpiete ma to pod yagi;P


Na górę
Post: pn, 14 sty 2008 9:54:32 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 08 sie 2006 12:07:18
Posty: 82
No nie wiem, mój kumpel na 100% nie ma żadnych końcówek, z tego co słyszałem to wgrał specjalny soft. A z innej strony taka dodatkowa moc, moim zdaniem, ułatwiła by budowę sieci na wioskach.


Na górę
Post: pn, 14 sty 2008 10:10:12 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lis 2005 4:48:25
Posty: 1478
Szczerze to nie wiem w jaki sposób mia³o by to u³atwiæ...

_________________
A fe! ...tkt


Na górę
Post: pn, 14 sty 2008 10:39:06 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 08 sie 2006 12:07:18
Posty: 82
PabloRaciaz pisze:
Szczerze to nie wiem w jaki sposób miało by to ułatwić...


No w taki sposób że zamiast powiedzmy 10AP ma 4


Na górę
Post: pn, 14 sty 2008 11:43:39 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 16 lis 2006 22:52:10
Posty: 764
Lokalizacja: Kraków
matel001 pisze:
PabloRaciaz pisze:
Szczerze to nie wiem w jaki sposób miało by to ułatwić...


No w taki sposób że zamiast powiedzmy 10AP ma 4



Dziecko poczytaj sobie forum i nie pisz głupot.

_________________
--------------
| AS47660 |
--------------


Na górę
Post: pn, 14 sty 2008 14:03:39 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15821
Lokalizacja: Wrocław
matel001, chyba nie wiesz co to jest zasieg uzyteczny a co to zasieg zaklucajacy :)
polecam troche nauki z tej dziedziny

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: pn, 14 sty 2008 20:24:29 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 09 kwie 2006 23:24:29
Posty: 2038
Lokalizacja: Kłaj
obecnie sprzet wifi jest tak tani ze pakowanie wzmacniacza jest nieoplacalne cenowo
takze predkosc dzialania pozostawia wiele do zyczenia bo dwukierunkowe przelaczaja stale sie z odbioru na nadawanie
nawet jak dasz wzmaka to klienci nadal nadaja z taka sama moca
wzmacniacz byl dobry ale 6-7 lat temu jak byla jedna baza na kilka wiosek i nie bylo innych sieci
a pamietam poczatki wifi w moim regionie to byly czasy :D

_________________
fiberway.pl


Na górę
Post: pn, 14 sty 2008 22:50:57 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 08 sie 2006 12:07:18
Posty: 82
ravael pisze:
matel001 pisze:
PabloRaciaz pisze:
Szczerze to nie wiem w jaki sposób miało by to ułatwić...


No w taki sposób że zamiast powiedzmy 10AP ma 4



Dziecko poczytaj sobie forum i nie pisz głupot.


Haha, myśli że ma 25lat, swoją sieć na 100userów to może każdego "dziecko neostrady nazywać" :nie: . Poczułem się urażony :\


Na górę
Post: pn, 14 sty 2008 22:56:36 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 22 lis 2006 0:09:15
Posty: 590
Ojej ojej :) Ale z tym czytanie forum ma racje :) Swoja droga, cos sie, kolego Ravaelu ostatnio agresywny zrobiłeś :)


Na górę
Post: pn, 14 sty 2008 23:13:51 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 08 sie 2006 12:07:18
Posty: 82
rolfo pisze:
Ojej ojej :) Ale z tym czytanie forum ma racje :) Swoja droga, cos sie, kolego Ravaelu ostatnio agresywny zrobiłeś :)


No nie mówię że to z czytaniem forum to źle powiedziane. Ale taj jakoś ekhm niezbyt ładnie....


Na górę
Post: pn, 14 sty 2008 23:55:15 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 16 lis 2006 22:52:10
Posty: 764
Lokalizacja: Kraków
Sory, jakas menstruacja czy cos ;]

_________________
--------------

| AS47660 |

--------------


Na górę
Post: wt, 15 sty 2008 0:07:55 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 08 sie 2006 12:07:18
Posty: 82
ravael pisze:
Sory, jakas menstruacja czy cos ;]


Luz, mi też się gorsze momenty zdążają.


Na górę
Post: czw, 17 sty 2008 13:54:53 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 16 kwie 2007 9:41:43
Posty: 969
Lokalizacja: Podkarpacie
Kazdyma neo, mam i ja :P
Obrazek


Na górę
Post: czw, 17 sty 2008 16:00:53 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 615
czy to zdjecie z XXII wieku ??? :)


Na górę
Post: czw, 17 sty 2008 16:02:43 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 01 paź 2006 13:20:39
Posty: 327
Lokalizacja: Wrocław
Kilka niechybnych fotek z początków mojej sieci. Dzisiaj traktuje to jako dobry żart :D 8(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek


Na górę
Post: czw, 17 sty 2008 22:24:10 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 13 gru 2007 11:00:43
Posty: 412
Lokalizacja: SIEDLCE
Sporo osób "profesjonalistów" zostało do dziś na tym poziomie.
Dziś idę do sklepu zamówić kartę i co widzę piękna parabole interline-duza dosyć wycelowana pod katen ja wiem 45* no nic myślę ktoś ma nie równo pod sufitem jak dla mnie i idę dalej do sklepu.Wracam ta sama droga i przyjrzałem sie gdzie to może celować??? Na bloku ktoś miał bazę i u klienta 50-60m założył parabole a znowu 1pietro niżej w tym budynku co parabola czyli 1 jest taki mały panelik na kiju od szczotki tez wycelowany w te samo miejsce.Nie wiem może sie mylę ale czy ten sygnał na takiej odległości(50m) tak sie rozszedł ze z 12 pietra +2m maszt sygnał był na 1pietrze w drugim budynku? czy sie mylę może tak być?


Na górę
Post: czw, 17 sty 2008 22:48:58 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 22 lis 2006 0:09:15
Posty: 590
W zasadzie moze byc z tym problem. Ja mialem klienta jakies 400m od masztu o wysokosci 29m. I na blackboksie sygnal na poziomie 7RSSI. Podpialem go do anteny, ktora robi reklame - zwykla allegrowa deska, do tego powieszona do gory dnem i tym razem harakterystyka "we wszsystkie strony" sprawdzila sie idealnie. Jak na razie chodzi. Niedlugo stawiam niedaleko klienta nastepna antenke, tym razem na domu, to powinno byc ok :)


Na górę
Post: pt, 18 sty 2008 16:29:18 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 08 sie 2006 12:07:18
Posty: 82
matel001 pisze:
PabloRaciaz pisze:
Szczerze to nie wiem w jaki sposób miało by to ułatwić...


No w taki sposób że zamiast powiedzmy 10AP ma 4


Przemyślałem sprawę i powiem wam żeście mnie przekonali. Przy obecnym bardzo wąskim paśmie WiFi stawianie AP z wzmacniaczem zasyfi całe pasmo i uniemożliwi budowanie innych sieci. Ale z drugiej strony nie powinno się tego załatwiać wprowadzając dodatkowe formalności, jakieś egzaminy, opłaty dla osób chcących zajmować się tą działalnością. Napeno jako osoby prowadzące działalność gospodarczą narzekacie, na ogromną ilość formalnośći, bezsensownych papierów do złożenia no i pewnie przede wszystkim wysokich podatków. A dołożenie jeszcze nowych, spowodowało by niemożność uruchomienia działalnośći przez nowe firmy.


Na górę
Post: pt, 18 sty 2008 17:04:39 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15821
Lokalizacja: Wrocław
akurat ja na biurokracje w urzedach nie narzekam.. co innego na uczelni :D

co do malych komorek - zauwaz, ze w miescie sektory GSM sa mocno pochylone, zeby zmiejszyc zasieg, czyli zwiekszyc pojemnosc sieci.

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: pt, 18 sty 2008 17:07:30 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pt, 21 paź 2005 11:38:47
Posty: 1894
Lokalizacja: k/Rzeszowa
U mnie akurat na jednym kominie(GSM) sektory są lekko pochylone ale.. w górę. Dlaczego?


Na górę
Post: pt, 18 sty 2008 17:20:13 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15821
Lokalizacja: Wrocław
byc moze to nie GSM a radiolinia do BTSow? Albo jestes na terenie malozaludnionym i narazie nie ma mniejszych

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: pt, 18 sty 2008 18:55:36 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 21 maja 2004 20:00:45
Posty: 2284
Łukasz Witek pisze:
U mnie akurat na jednym kominie(GSM) sektory są lekko pochylone ale.. w górę. Dlaczego?
u mnie na BTS też tak robią.

_________________
"...Dyplomacja to taka sztuka mówienia spier...j, tak aby Twój rozmówca poczuł radość z powodu oczekującej go podróży..."


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 543 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 15 lis 2018 13:17:23

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl