Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 145 46 47 48 49 Następna
Autor Wiadomość
Post: wt, 07 lip 2015 0:41:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 04 maja 2011 18:34:25
Posty: 710
BartQ pisze:
Wczoraj bodajże ukazał sie nowy numer CHIP'a, w którym to ma się ukazać zmianka o rekordzie studentów, udostępniając tym samym dane techniczne.

Ktoś miał już okazje przeczytać i chciałby sie podzielić jakimś info? :P

Jestem ciekaw czy napiszą coś konkretnego. Prawdopodobnie jutro wyskoczę z 20 zł, żeby dowiedzieć sie że zestawiowiono 250km link na czestotliwosci 5GHz nie mającego żadnego "naukowego" pokrycia :sciana:

Ale nic nie uprzedzajmy faktów :D



sądzę, że e-wydanie chipa jest tańsze niż 20zł :) lipcowy kosztuje 9,90 :)
http://www.e-kiosk.pl/numer,86822,chip


Na górę
Post: wt, 07 lip 2015 8:06:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3120
Lokalizacja: Mazury
Chyba jednak nie warte uwagi skoro niedostali miejsca na pierwszej stronie :)

_________________
kazuko.pl --- zaktualizuj automatyczne wszystkie Mikrotiki oraz Ubiquiti --- rabat 10% kod: trzepak


Na górę
Post: wt, 07 lip 2015 8:29:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: pt, 21 gru 2012 17:01:55
Posty: 2103
Lokalizacja: /usr/src/sys
tak samo gowno warte jak ten ich rekord bez zadnej dokumentacji.

_________________
Chcialbym zeby mi sie tak bardzo chcialo jak bardzo mi sie nie chce.


Na górę
Post: wt, 07 lip 2015 10:56:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 07 sty 2015 11:08:25
Posty: 78
Lokalizacja: Szczecin
fio pisze:
sądzę, że e-wydanie chipa jest tańsze niż 20zł :) lipcowy kosztuje 9,90 :)
http://www.e-kiosk.pl/numer,86822,chip


Ooops..pomyłka - wydanie sierpniowe nie lipcowe, tak więc poczekamy jeszcze trochę :rotfl:


Na górę
Post: wt, 07 lip 2015 17:12:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 04 maja 2011 18:34:25
Posty: 710
BartQ pisze:
fio pisze:
sądzę, że e-wydanie chipa jest tańsze niż 20zł :) lipcowy kosztuje 9,90 :)
http://www.e-kiosk.pl/numer,86822,chip


Ooops..pomyłka - wydanie sierpniowe nie lipcowe, tak więc poczekamy jeszcze trochę :rotfl:


no ale to w podobnej cenie będzie zapewne, jeśli chodzi o e-wydanie :)


Na górę
Post: czw, 20 sie 2015 19:31:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3120
Lokalizacja: Mazury
Ktoś, coś już wie na temat tego "rekordu" ?

_________________
kazuko.pl --- zaktualizuj automatyczne wszystkie Mikrotiki oraz Ubiquiti --- rabat 10% kod: trzepak


Na górę
Post: pt, 15 kwie 2016 9:36:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 03 sie 2009 17:02:34
Posty: 1195
Lokalizacja: Rzeszów
Rekordu jak nie ma, tak nie ma. Ale może zrezygnować z prób linku przy widoczności optycznej i wykorzystać tropo:

http://fmdx.pl/2015/10/ekstremalny-dukt ... ifi-300km/
http://fmdx.pl/2015/07/tropo-wifi-5ghz/

Facet odebrał SSID z odległości 325km z sygnałem -89 i to z anteny dookólnej! Jest nawet Kolnet z Czechowic-Dziedzic na -86dBm a od niego było to również ponad 300km. Może trzeba gdzieś pomiędzy dwoma punktami zestawić na stałe dwa duże gridy i czekać aż to się połączy.

_________________
EBC nie ABC!!!


Na górę
Post: pt, 15 kwie 2016 9:57:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 04 paź 2010 0:26:30
Posty: 312
Rekord byl zrobiony za pomoca telefonow komorkowych z tetheringiem.
Nie wiem nawet kto sie ludzil ze faktycznie to zrobiono.
Na logike kto zestawia probny test zeby udostepnic dostep do sieci...
Drugie pytanie jak uzyskali dostep do sieci.
No i kolejne ostatnie pytanie brak przez chyba rok danych technicznych zdjec i parametrow linka.

Pare dni temu mialem okolo 1600km linka! ateny mieszcza sie w kieszeni i bylo polaczenie stabilne przez Skype!


Na górę
Post: pt, 15 kwie 2016 10:24:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 03 sie 2009 17:02:34
Posty: 1195
Lokalizacja: Rzeszów
chodzi Ci o tych studenciaków? No faktycznie jest to trochę dziwne, bo informacji jest dość skompo :P Ale ja się przecież tylko czepiam :)

Co do Tropo to jedyny problem polega na tym, że ciężko coś takiego prognozować. Jeżeli chodzi o ten październik ubiegłego roku, to dopiero ~3 dni wcześniej było wiadomo, że coś się może dziać. Rano zostałem obudzony o 6 rano przez mojego kumpla, który mówi mi, że pod Rzeszowem odbiera przemiennik Warszawski na 145.750MHz. Pojechałem gdzieś na górkę koło Rze i Kaliningrad było słychać tak dobrze jak by był 5km dalej a nie 600 :)

Dlatego sugerowałem, żeby zwizować linka na jakichś stałych obiektach i czekać aż i kiedy się zepnie.

_________________
EBC nie ABC!!!


Na górę
Post: pt, 15 kwie 2016 11:27:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 04 paź 2010 0:26:30
Posty: 312
Wlasnie chodzi mi o tych studentow.
Danych kompletnie brak. Pozniej sie tlumaczyli ze wszystko bedzie w Chip czy komputer swiat w przyszlym miesiacu i dalej nic.

Podejrzewam ze chcieli zrobic uczciwie wszystko tylko ktos to naglosnil, TV, radio etc i glupio im bylo powiedziec ze nie dali rady i improwizowali z tym skype.
Dziwne ze nawet nie pokazali jak pingi przechodza...


Na górę
Post: pt, 15 kwie 2016 12:24:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4879
@ebc41 nie kolnet z czechowic, a kol-net z kłobucka czy tam innego Koła..
po 2. to raczej niewyobrażam sobie jakiegoś sensownego systemu zwizowania, chyba że z jednej strony dasz dookólną, a z drugiej liczysz na cud.


Na górę
Post: sob, 16 kwie 2016 13:20:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: czw, 07 kwie 2011 19:44:23
Posty: 183
A moze by tak z jednej strony dac sektora w polaryzacji V ale antene zamontowac w poziomie ?? Zeby to mialo rece i nogi to anteny musza byc zamontowane na ziemi i patrzec w niebo, jesli dobrze rozumiem.


Na górę
Post: pt, 13 maja 2016 7:40:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 03 sie 2009 17:02:34
Posty: 1195
Lokalizacja: Rzeszów
krasnoludek pisze:
@ebc41 nie kolnet z czechowic, a kol-net z kłobucka czy tam innego Koła..
po 2. to raczej niewyobrażam sobie jakiegoś sensownego systemu zwizowania, chyba że z jednej strony dasz dookólną, a z drugiej liczysz na cud.


No co nie zmienia faktu, że odległość i tak zacna :P No i jest jeszcze Andrychów i ta Limanowa. Z wizowaniem to faktycznie byłby problem. W moim przypadku, tj 145MHz anteny nie mają raczej wiązki węższej niż około 20 stopni, bo z tymi odległościami pomiędzy elementami to inaczej się nie da. Przy wiązce ~2 stopni istotnie może być to problem ale tak jak ktoś powiedział z jednej strony można dać sektor o wąskim kącie.

Polaryzację najlepiej V i H jednocześnie, bo przy przejściu przez tropo fala radiowa lubi się "skręcać" i zmieniać polaryzację na przeciwną albo całkiem na skośną. Dobra była by to polaryzacja kołowa ale tu pojawia się problem anten, a przy nie kołowej po jednej stronie jest od razy 6dB psu w dupę.

Co do ustawienia anten, to przy tych odległościach, które nas interesują anteny patrzą normalnie w horyzont :) Tu jest miej więcej to wyjaśnione pod kątek radiolinii troposferycznych: http://america.pink/tropospheric-scatter_4530331.html . Są tam też grafiki, które pokazują jak odbywa się samo odbicie. Tak naprawdę to tropo działa praktycznie cały czas, jest po prostu tak słabe, że bardzo ciężko jest wykorzystać. Wojo ma swoje linki na 4GHz, na odległości ~250km z bardzo wysoką dostępnością (powiedzmy gdzieś koło 99%). Kruczkiem jest jednak to, że anteny mają średnice co najmniej 1.2 metra a 100mW to dopiero moc sterująca końcówką mocy, która rzuca do oświetlacza tak z 25W ;) Nie trudno sobie wyobrazić, że moc emitowana z takiego zestawu oscyluje od 50kW do nawet 1MW. Ponieważ ciężko było by przystosować taki dopał do pracy z 802.11a/n my musimy czekać na trochę lepszą propagację :)

_________________
EBC nie ABC!!!


Na górę
Post: pt, 13 maja 2016 8:35:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7754
EBC41 pisze:
(...) Kruczkiem jest jednak to, że anteny mają średnice co najmniej 1.2 metra a 100mW to dopiero moc sterująca końcówką mocy, która rzuca do oświetlacza tak z 25W ;) Nie trudno sobie wyobrazić, że moc emitowana z takiego zestawu oscyluje od 50kW do nawet 1MW. Ponieważ ciężko było by przystosować taki dopał do pracy z 802.11a/n my musimy czekać na trochę lepszą propagację :)


A tam nie da się - podrzuć temat chłopakom z yagi a zobaczysz a chwilę takie cudo na alledrogo :rotfl:

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 13 maja 2016 9:14:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4879
BERTA II


Na górę
Post: sob, 14 maja 2016 10:31:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 22 wrz 2015 10:35:55
Posty: 11
Tropo, tropo, tropo... :) To już wiem skąd tyle wejść do wpisów o duktach 5GHz ostatnio. Będę musiał zaktualizować artykuł, ponieważ niedawno zidentyfikowałem jedną z odebranych czeskich sieci - "PKdirect-MESTO" przez wigle.net. To Havirov, w przybliżeniu 325km.

Na troposcatter z WiFi nie ma co liczyć przy ogólnodostępnych mocach nadajników i antenach bo tłumienie jest przeogromne. Ale na dukty troposferyczne jak najbardziej. Najciekawsze spektakle propagacyjne występują jesienią, gdy nad Polską zalegają potężne układy wysokiego ciśnienia. W lato tropo na krótkie odległości (50-100, czasami 200km) zdarza się bardzo często. Ziemia przyjmuje duże dawki ciepła od słońca, które są podczas bezchmurnych nocy wypromieniowywane. Brak wiatru umożliwia utworzenie silnej inwersji kilkaset metrów nad ziemią i tak oto fale radiowe są zaginane sporo dalej niż wynika z horyzontu radiowego :) Co do wcześniejszych rozważań nt. polaryzacji - z moich wieloletnich obserwacji stwierdzam, że podczas tropo są jednak zachowane. Czasami zdarza się, że dukt troposferyczny przybiera strukturę falowodu, przez co odebrany sygnał może wielokrotnie przekraczać teoretyczny poziom obliczony dla 100% widoczności optycznej z zachowaniem stref Fresnela... coś takiego także zaobserwowałem, sygnał -65dBm w odległości prawie 80km z widocznością optyczną na 1-2km (drzewa) :D

Poza typowym tropo w pasmach mikrofalowych występuje również bardzo ciekawa forma propagacji jaką jest rainscatter. Tutaj nie mam jeszcze zbyt dużego doświadczenia, ale w zeszłym roku raz odebrałem w taki sposób jedną sieć. Korzystając z Wigle znalazłem jej lokalizację i było to Radomsko @ 170km. Sam odbiór był dość szczątkowy i trwał ok 2-3 minuty. Będe musiał przygotować o tym krótki wpis, bo mam nawet zapisaną mapke z radarów IMGW na której ładnie widać opad na trasie sygnału.

BTW, wystawiam tutaj listę sieci odebranych via tropo: http://wifi.fmdx.pl/tropo.php w sumie prawie 900 pozycji.
Może ktoś zidentyfikuje coś ciekawego z mało mówiącymi nazwami :) Są też wspominane wcześniej Czechowice-Dziedzice... JKNS-Tetmajera-6v i KOLNET-AM-Walcownia-3, być może coś więcej.

Jedna sieć jest bardzo podejrzana o rekord (i to jaki - może nawet 340km!), ale nie ma jej w Wigle, więc ciężko coś więcej powiedzieć. SSID: radio_zel-kunow (radio name: radio zeleznik). Według map wieś Kunów znajduje się koło Nowego Sącza, a obok jest także Żeleźnikowa Wielka i Mała. Azymut odbioru także się zgadza. Screen i krótki opis tutaj: http://fmdx.pl/2015/12/october-2015-ukr ... l-ducting/

Inna sieć która mi chodzi po głowie i nie mogłem jej rozszyfrować to br_sgdw-lutomi (radio name, ssid niestety ukryty). Odebrałem ją raz w październiku, a także w listopadzie. Za drugim razem w pewnej chwili sygnał poszybował ostro w górę... do -72dBm. Podczas tego tropo miałem również Ząbkowice Śląskie (jakiś bestnet) i czeskie Bernartice (ssid: webbernartice) w odległości 300+km, a wieczorem poleciała ładnie Bochnia i okolice. Znalazłem wsie między Wałbrzychem a Ząbkowicami o zbliżonej nazwie: Lutomia, Lutomierz, ok. 300km. Aczkolwiek chyba mało prawdopodobne, żeby to było to, ze względu na tak bardzo silny sygnał, jednak kierunek anteny się praktycznie zgadza... Ciekawe co to "sgdw"? Więcej: http://fmdx.pl/2016/01/november-2015-ex ... nal-tropo/


Na górę
Post: pn, 16 maja 2016 6:32:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 kwie 2005 15:43:57
Posty: 6532
Lokalizacja: Polska
@kkonrad
Jakiś specjalny kąt elewacji masz na tej antenie czy tak poprostu w horyzont?

Odnośnie kunowa, użytkowik kensai ma w okolicy sieć.

Odnośnie okolic Wałbrzycha to użytkownik broken :)

Czechowice-dziecice to djzulf

_________________
Pozdrawiam!
M.


Na górę
Post: pn, 16 maja 2016 20:26:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16182
Lokalizacja: Nowa Ruda
Nie widzę na liście zbyt dużo SSIDów z mojego rejonu. Głównie dlatego, że jesteśmy odseparowani dość mocno górami. Sieć jaką mi się kiedyś udało w zimie złapać na Mikrotiku to była sieć z Kałkowa niedaleko Prudnika - nie ma szansy, żeby to było w jakikolwiek sposób optycznie widoczne - musiało się to odbić od czegoś ;) Przez zimę kiedy temp. była poniżej -15 stopni regularnie to widziałem w eterze. W tej chwili już tego nie ma. Ostatnio udało mi się wyłapać SSIDy z Czech będąc w okolicach Ząbkowic Śląskich - albo z Suchej Lipki albo z Pradziada.

Trzeba byłoby kiedyś się zgadać i spotkać na jakimś biwaku na Kalenicy (przedgórze Sudeckie) - tam jest wieża radioamatorska ogólnie dostępna (można rozbić *** obóz pod nią) i spróbować w wakacje wstać o 3-4 nad ranem i spróbować na dużym dishu łapać wszystko co przylatuje "z polski". Tam jest tak *** propagacja, że udawało mi się ze szczytu łapać kanały DVB-T z Niemiec (!) oraz lokalny kanał DVB-T z Gorzowa Wielkopolskiego. Gdzie jest Gorzów a gdzie heheh Wielka Sowa ;D Już nie mówię o tym jaki "czad" byłby ze Szklarskiej Poręby czy z Karpacza ze Śnieżki ;D Ze Śnieżki to by łapało nawet pewnie moje SSIDy :)

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: pn, 16 maja 2016 21:45:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2455
Lokalizacja: Wrocław
Ja od sobie mam taki punkt ze bez problemu 100km w stronę Wielkopolski by zrobił :zlosnik: następne wzniesienia zaczynają się na pomorzu dopiero więc jakieś 300km jest płaskiego terenu :oczko:

_________________
www.meblemeblarz.pl - meble na wymiar, zamówienie, Wrocław, Trzebnica, Prusice, Oborniki Śląskie


Na górę
Post: pn, 16 maja 2016 21:54:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 07 lis 2011 13:21:17
Posty: 403
Lokalizacja: Limanowa
EBC41 pisze:
Rekordu jak nie ma, tak nie ma. Ale może zrezygnować z prób linku przy widoczności optycznej i wykorzystać tropo:

http://fmdx.pl/2015/10/ekstremalny-dukt ... ifi-300km/
http://fmdx.pl/2015/07/tropo-wifi-5ghz/

Facet odebrał SSID z odległości 325km z sygnałem -89 i to z anteny dookólnej! Jest nawet Kolnet z Czechowic-Dziedzic na -86dBm a od niego było to również ponad 300km. Może trzeba gdzieś pomiędzy dwoma punktami zestawić na stałe dwa duże gridy i czekać aż to się połączy.



Haha moja antenka :D tylko nazwa teraz jest myląca, rok temu zmieniłem dookolną na sektor. Nazwa pozostałą ze względu na CPE.
Miejscówka jest naprawdę dobra (770 m npm), widoczność od KRK po Tatry .

_________________
http://www.AirplusN.pl


Na górę
Post: wt, 17 maja 2016 12:11:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 22 wrz 2015 10:35:55
Posty: 11
warlock pisze:
@kkonrad
Jakiś specjalny kąt elewacji masz na tej antenie czy tak poprostu w horyzont?

Nie, grid patrzy mniej więcej w horyzont. Widoczność zależy od kierunku... południe jest w miarę odsłonięte, dość niskie drzewa i budynki je tylko przysłaniają. W jednym miejscu widać nawet jakiś las zza Wisły (tam jest nieco wyżej), w odległości około 20km, ale to dosłownie kilka stopni. Im bardziej na zachód i północ tym gorzej, tam są już bliższe drzewa które mocniej zasłaniają horyzont, ale nie ma jeszcze tragedii. Północ, północny-wschód i wschód odpada całkowicie bo tam jest górka i antena patrzy w ziemie. Południowy-wschód zasłaniają wysokie drzewa więc cała główna wiązka grida patrzy w liście i nigdy nic stąd nie odbiorę ;)

Antena jest na wysokości 8m n.p.t. Chciałbym ją nieco podwyższyć, dobre i 2-3 metry, ale niestety nie da rady. Już teraz żeby ustawić kąt elewacji muszę kombinować na dachu. Przy silnym wiatrze trochę się buja, a wyżej to już nieciekawie bez odciągów.

lanc70 pisze:
Haha moja antenka :D tylko nazwa teraz jest myląca, rok temu zmieniłem dookolną na sektor. Nazwa pozostałą ze względu na CPE.
Miejscówka jest naprawdę dobra (770 m npm), widoczność od KRK po Tatry .
No to ładnie. Dzięki za info, zaktualizowałem artykuł. Zgaduję, że pewnie ze względu na taką wysokość masz ten sektor mocno pochylony w kierunku pobliskich miejscowości.


Na górę
Post: śr, 18 maja 2016 18:07:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 07 lis 2011 13:21:17
Posty: 403
Lokalizacja: Limanowa
kkonrad pisze:
No to ładnie. Dzięki za info, zaktualizowałem artykuł. Zgaduję, że pewnie ze względu na taką wysokość masz ten sektor mocno pochylony w kierunku pobliskich miejscowości.


Sektor sam w sobie jest w pionie (tylko Electrical Downtilt), a wynika to z tego, że główni klienci znajdują się na podobnym poziomie.

_________________
http://www.AirplusN.pl


Na górę
Post: czw, 02 cze 2016 1:36:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 22 wrz 2015 10:35:55
Posty: 11
kkonrad pisze:
Jedna sieć jest bardzo podejrzana o rekord (i to jaki - może nawet 340km!), ale nie ma jej w Wigle, więc ciężko coś więcej powiedzieć. SSID: radio_zel-kunow (radio name: radio zeleznik). Według map wieś Kunów znajduje się koło Nowego Sącza, a obok jest także Żeleźnikowa Wielka i Mała. Azymut odbioru także się zgadza. Screen i krótki opis tutaj: http://fmdx.pl/2015/12/october-2015-ukr ... l-ducting/

Mogę już sobie sam odpowiedzieć, ponieważ w ostatni weekend wybrałem się na wycieczkę w góry. Wpadłem na pomysł, aby nieco przeciągnąć trasę w bok i spróbować namierzyć tą sieć. Pomimo upływu ponad 7 miesięcy… udało się! :) Odległość wynosi 346km. Znalazłem drewniany domek na którym wiszą trzy anteny UBNT, z czego prawdopodobnie odebrałem parabolkę NanoBridge.
Ale najciekawsze odkryłem już po powrocie, w domu. Przeglądając logi okazało się, że w Nowym Sączu i okolicach dorwałem jeszcze jedną sieć o nazwie 0287.BSU.2, którą odebrałem via tropo w zeszłym roku i to dwukrotnie, ale nie miałem jak jej wcześniej zidentyfikować. Wygląda na to, że wraz z nią pojawiał się także most BB.0287->0498 z tego samego miejsca, z sygnałem up to -83dBm!! Nie znam dokładniej lokalizacji, więc nie wiem która z sieci była dalej. Zatem jako mój obecny rekord odbioru pozostaje sieć radio_zel-kunow.
Przygotowałem podsumowanie mojej wyprawy, które można przeczytać tutaj: http://fmdx.pl/2016/05/analiza-odbioru- ... ghz-346km/

Teraz już wiem, że w zeszłym roku tropo 5GHz na odległość ~340km pojawiło się przynajmniej przez cztery dni (2015-10-27/28, 2015-10-31, 2015-11-03).


Na górę
Post: śr, 18 paź 2017 0:14:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 22 wrz 2015 10:35:55
Posty: 11
Dziś znowu pojawiły się znakomite warunki w paśmie 5GHz.

Jak dotychczas pojawiło się u mnie ponad 600 sieci, w tym kilka sztuk z Czech.
- FCZ JBS Janovice SXT SA (około 340 km)
- FCZ HaSe
- minier APtower>havirska
- chotnet9louky smer Louky (około 320 km)

Niestety sygnały zza południowej granicy były bardzo słabe i niestabilne, więc nawet nie było szansy na połączenie.
Oprócz tego Zgierz podjechał do rekordowych sygnałów (max -61dBm na jakies 80-90 km).

Kilka zrzutów ekranu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek


Tropo już u mnie siada, widać jeszcze jakieś strzępy m.in. z okolic Częstochowy i Radomska.
Odbiór na RB912 & RocketDish31-AC @ 18m AGL + 114m ASL, okolice Płocka.


Na górę
Post: czw, 19 paź 2017 12:38:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 28 mar 2007 17:40:29
Posty: 890
Lokalizacja: Puławy
co to za aplikacja?

_________________
Pozdrawiam
Bernard


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 145 46 47 48 49 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Yahoo [Bot] i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 22 paź 2017 19:26:37

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl