Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 02 kwie 2021 14:14:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 30 mar 2021 16:15:55
Posty: 5
Witam wszystkich

Potrzebuję Waszej porady jakie urządzenia wybrać do zrobienia linku na około 200m.
W jednym domu mam router i potrzebuję pomocy w wyborze 2 szt AP, które będą na dachu obu domów, ap będę się widziały, aby przesłać internet do drugiego domu. Dodatkowo w drugim domu oczywiście dodatkowy router. Doradźcie proszę taki sprzęt, aby było jak najtaniej ale stabilnie i w drugim domu można było spokojnie korzystać z powiedzmy 2 telefonów i komputera. Instalacja będzie robiona na wsi więc teoretycznie w powietrzu jest spokój, nie ma miliona sieci WIFI ale i tak chyba najlepsze będzie 5GHz lecz biorę pod uwagę też 2,4GHz.
Takie ap wybrałem po krótkim rekonesansie, co z tego będzie dobre lub podajcie swoje propozycje, bo przeglądając internet jest tego mnóstwo:
-Wisnetworks WIS-Q2300L Hi-Gain Wireless CPE -2,4GHz cena 140zł/szt
-Wisnetworks WIS-Q5300L Outdoor WISP CPE - 5GHz cana 150zł/szt
-Ubiquiti NanoStation Loco M5 (LocoM5) - 5GHz wiem, że to dobrysprzęt, tylko cena 270zł/szt
-Ubiquiti NanoStation Loco M2 - 2,4GHz cena 200zł/szt
-MIKROTIK SXTSQ LITE2 (RBSXTSQ2ND) - 2,4GHz cana 140zł/szt
-MikroTik SXTsq Lite5 - 5GHz cena 170zł/szt
-MikroTik SXTsq 5 ac - 5GHz AC 205zł/szt
-TP-Link CPE210 - 2,4GHy cana 160zł/szt
-TP-LINK CPE510 - 5GHz 200zł/szt

Jeśli macie sprawdzone routery do domowego użytku to też proszę o propozycję.


Na górę
Post: pt, 02 kwie 2021 20:52:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 27 maja 2020 22:28:03
Posty: 689
Lokalizacja: Miechów/Kraków
Mam zestawik, napisz sms albo zadzwoń. Napisałem numer na pw


Na górę
Post: pt, 02 kwie 2021 21:17:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 23 kwie 2012 23:27:47
Posty: 603
Ile chcesz/musisz przepchać tym linkiem??
Koniecznie musi być nowy sprzęt?? czy używki tez wchodzą w grę?? Bo ceny masz raczej za nowe.


Na górę
Post: pt, 02 kwie 2021 21:37:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 21 sie 2019 12:40:10
Posty: 85
Lokalizacja: Wrocław
Najlepiej na takie odległości kupić sobie 3 używki Loco M5 (jedna na zapas w razie śmierci naturalnej). Te ceny, to właśnie jak jack napisał, takie z kosmosu, szczególnie że prawdopodobnie link jest zestawiany na potrzeby prywatne :P


Na górę
Post: sob, 03 kwie 2021 13:38:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 30 mar 2021 16:15:55
Posty: 5
Myślę, że nawet 50mbps spokojnie wystarczy, to ma być tylko zwykły domowy użytek neta.
W sumie to cała ta robota jest dla kumpla, który poprosił mnie o pomoc i jest prawdopodobne, że zgodzi się na używki.
Taki Loco M5 za 100 z zasilaczem na alle... można kupić, czyli to dobry sprzęt i polecacie?
A jeśli będzie chciał nowy sprzęt to najbardziej jestem za Wisnetworks WIS-Q5300L, cenę ma bardzo dobrą tylko napiszcie czy korzystacie, działa stabilnie i wystarczy na domowy użytek.
br004d - dzięki za ofertę, ale jakoś te Airmaxy do mnie nie przemawiają.


Na górę
Post: sob, 03 kwie 2021 16:47:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 23 kwie 2012 23:27:47
Posty: 603
Loco m5 i spokojnie nawet 70-80mpbs przy tej odległości przerzucisz.

BTW.
Airmax to właśnie sprzęt ubiquiti taki jak np. loco m5, w sumie wszystkie z dopiskiem M5 to właśnie seria Airmax. :zlosnik:


Na górę
Post: sob, 03 kwie 2021 17:46:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 27 maja 2020 22:28:03
Posty: 689
Lokalizacja: Miechów/Kraków
jack78 pisze:
Airmax to właśnie sprzęt ubiquiti taki jak np. loco m5, w sumie wszystkie z dopiskiem M5 to właśnie seria Airmax. :zlosnik:

Chodzi o OvisLink'a :rotfl:


Na górę
Post: sob, 03 kwie 2021 21:45:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 23 kwie 2012 23:27:47
Posty: 603
Skąd ty takie starocie masz?

Wysłane z mojego MI 10T Pro przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: sob, 03 kwie 2021 22:11:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 27 maja 2020 22:28:03
Posty: 689
Lokalizacja: Miechów/Kraków
jack78 pisze:
Skąd ty takie starocie masz?

Wysłane z mojego MI 10T Pro przy użyciu Tapatalka

W lesie znalazłem jak byłem na gzibach :zlosnik:


Na górę
Post: ndz, 04 kwie 2021 13:42:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 30 mar 2021 16:15:55
Posty: 5
Czy ktoś z Was stosował ten ap Wisnetworks WIS-Q5300L i może go polecić. Ma dobrą cenę a na jednej ze stron, która sprzedaje sprzęt sieciowy jest oznaczony jako bestseller.


Na górę
Post: ndz, 04 kwie 2021 13:46:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 27 maja 2020 22:28:03
Posty: 689
Lokalizacja: Miechów/Kraków
kondud pisze:
Czy ktoś z Was stosował ten ap Wisnetworks WIS-Q5300L i może go polecić. Ma dobrą cenę a na jednej ze stron, która sprzedaje sprzęt sieciowy jest oznaczony jako bestseller.

kup ty używane loco m5 i dej se spokój
te używki od ubi posiedzą ci dłużej na dachu miż to cudo


Na górę
Post: ndz, 04 kwie 2021 13:53:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 23 kwie 2012 23:27:47
Posty: 603
Na tym forum raczej nikt takich eksperymentów nie polecić.
Ja o tym pierwsze słyszę. Info mało w necie.
Ja bym nie ryzykował.

Wysłane z mojego MI 10T Pro przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: ndz, 04 kwie 2021 13:55:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 30 mar 2021 16:15:55
Posty: 5
Ok. Czyli szukam Loco M5.


Na górę
Post: ndz, 04 kwie 2021 19:25:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 21 sie 2019 12:40:10
Posty: 85
Lokalizacja: Wrocław
kondud pisze:
Ok. Czyli szukam Loco M5.


Jak Ci się nie śpieszy, to mogę we wtorek z chłopakami pogadać czy będą jeszcze im te Loco do czegoś przydatne i jeżeli stwierdzą, że nie, to po okazyjnej cenie będę mógł Ci puścić ;)


Na górę
Post: ndz, 04 kwie 2021 21:59:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 30 mar 2021 16:15:55
Posty: 5
tomowariacina pisze:
kondud pisze:
Ok. Czyli szukam Loco M5.


Jak Ci się nie śpieszy, to mogę we wtorek z chłopakami pogadać czy będą jeszcze im te Loco do czegoś przydatne i jeżeli stwierdzą, że nie, to po okazyjnej cenie będę mógł Ci puścić ;)


Ok. Dowiedz się i czekam na info.


Na górę
Post: ndz, 04 kwie 2021 22:03:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 27 maja 2020 22:28:03
Posty: 689
Lokalizacja: Miechów/Kraków
tomowariacina pisze:
kondud pisze:
Ok. Czyli szukam Loco M5.


Jak Ci się nie śpieszy, to mogę we wtorek z chłopakami pogadać czy będą jeszcze im te Loco do czegoś przydatne i jeżeli stwierdzą, że nie, to po okazyjnej cenie będę mógł Ci puścić ;)

cena?


Na górę
Post: wt, 06 kwie 2021 8:58:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 21 sie 2019 12:40:10
Posty: 85
Lokalizacja: Wrocław
kondud pisze:
tomowariacina pisze:
kondud pisze:
Ok. Czyli szukam Loco M5.


Jak Ci się nie śpieszy, to mogę we wtorek z chłopakami pogadać czy będą jeszcze im te Loco do czegoś przydatne i jeżeli stwierdzą, że nie, to po okazyjnej cenie będę mógł Ci puścić ;)


Ok. Dowiedz się i czekam na info.


Chłopaki są przywiązani do tych Loco, więc nidyrydy :placzek:


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 22 kwie 2021 5:46:46

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl