Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 28 lis 2018 23:30:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 28 lis 2018 19:21:41
Posty: 3
Witam szanownych kolegów.

Mam problem z siecią w firmie, z którym borykam się już od wielu lat próbując różnych rozwiązań.

Na wstępie chciałbym zaznaczyć iż najlepiej gdyby znalazł się ktoś obcujący na co dzień z tematami sieci z mojej okolicy, czyli Miechów niedaleko Krakowa.
Chętnie zleciłbym naprawę mojej sieci jako normalną usługę, gdyż nie chce tutaj bezinteresownie korzystać z waszej wiedzy i doświadczenia.
Ewentualnie możecie polecić mi jakaś firmę z okolic Krakowa która się tym zajmuje ?
Niestety boje się że taka przypadkowo znaleziona firma lub fachowiec, skończy się ogromnym rachunkiem oraz wrzuceniem wielu mniej lub bardziej niepotrzebnych elementów.

Niemniej jednak jakieś tam podstawowe informacje mam, i to co jest zrobiłem sam. Wiec jeśli ktoś mógłby mnie wspomóc chociaż radą i pomocą w doborze urządzeń też byłbym niesłychanie wdzięczny.

A teraz do rzeczy. Opis sieci, rozkład budynków:
budynek 1
, biuro, centrum sieci.
modem LTE, router TP-link acher C9
komputery biurowe, drukarki , NAS wpięte po kablu, pare switchy, tutaj sytuacja jasna i prosta
( swoją drogą to LTE na wsi działa bardzo fajnie, T-mobile , czasami wychodzi ponad 40 mb)

budynek 2 ( 30 metrów od budynku 1)
hala produkcyjna
tutaj jest największy problem
repeater tp-link RE500 stoi w oknie, i widzą się wzrokowo z routerem z biura ( tylko 2 szyby ich dzielą i 30 metrów podwórka) , nie ma przeszkód, a transfer lichy. 2,4 jeszcze działa w miarę, ale jest za wolny, natomiast 5G AC słaby sygnał.
dalej jest wszystko w hali po kablu.

budynek 3
Tutaj też idzie po kablu więc nie ma problemu, w hali używam reapetera też TPlink RE500 jako AP.
hala jest zrobiona z płyty warstwowej, więc nie wiem czy nie ma problemów z jakimi ekranowaniami ?


Taka konfiguracja w miarę działa, jest włączone DHCP tylko na routerze głównym, na reapetereach jest stałe IP i wyłączone DHCP.
Jest natomiast problem z prędkością. Potrzebuje mieć transfer co najmniej 100 Mb ( a lepiej dużo więcej) między komputerami w sieci lokalnej. A przez ten "most" wifi mam góra 20 Mb. Część kablową mam całą na 1Gb.

Czy te moje urządzenia są bardzo złe? Czy jeśli zastosowałbym coś z wyższej półki uzyskam lepsze wyniki w tym odcinku co jest po wifi?
Oczywiście nie można tam łatwo puścić kabla, bo to byłby najpewniejsze rozwiązanie.

W jaki sprzęt musiałbym zainwestować aby na tym moście wifi mieć wysoki transfer? Czytałem na forum o Ubiquiti , rozumiem że tam kupuje urządzenie z wbudowana anteną kierunkową, podłączam to kablem pod router? Tylko że taki most to około 1000 zł pewnie?
a tam jest 30 metrów , więc może wystarczyło by coś z niższej półki? Może to jakiś problem z moim sprzętem i trzeba coś wymienić? ale tu pytanie na co wymieniać? Mam sporą kolekcję nietrafionych routerów i innego sprzętu i wolałbym tej kolekcji już nie powiększać.
Jeśli jedynym pewnym wyjściem jest taki most za 1000 zł no to też jestem na to gotowy, tylko czy to zadziała, bo może problem tkwi w czymś innym.
Oczywiście jeśli przypadkiem byłoby wifi na całym podwórku to nie zaszkodzi.
Wcześniej miałem całe wifi z jednym SSID, ale nie wiem czy to generowało problemy dla urządzeń? ( parametry ustawione na sztywno- nie auto- , kanał, protokół itp) Teraz każdy reaper ma swoje SSID i chyba jest lepiej.

Czy w tym routerze Acher C9 coś da wymiana anten na kierunkowe? tam są 3 anteny, i chyba wszystkie 3 są dwuzakresowe więc trochę nie wiedziałem jak się zabierać za ich wymianę.
Ponadto w reapeterach mam zintegrowane anteny więc nie wiem czy tam się da coś poprawić. Próbowałem oczywiście różnych ustawień tych anten, urządzeń itp, ale tu nie ma wielkich zmian.
Może tu lepiej działby router w trybie bridge? też jakiś 3 antenowy. a może za bardzo kombinuje? Czy tylko kabel mnie ratuje?

W przyszłości jeśli sieć zacznie już szybko działać to myślę też o kamerach przez sieć. Ale to chyba temat na później żeby tu nie zaciemniać, tylko tak na szybko zapytam czy lepiej wtedy robić oddzielną sieć na kamery? Czy można korzystać w jednej sieci lokalnej? Około 10- 20 kamer pasuje zrobić, ale chyba chciałbym takie co każda ma swoją kartę pamięci, bez jednego rejestratora. więc wtedy transfery nie są takie straszne? jak to się robi żeby działało w miarę ?


Na górę
Post: pt, 30 lis 2018 18:00:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1722
Lokalizacja: W-wa
Most na 60ghz zrob, nie na powtarzaczach. Docelowo kabel zaloz Zlikwiduj wszystkie repeatery. Dla kamer zrob vlan i uzyj tej samej sieci Lan. Daruj sobie karty w kamerach Zrob po ludzku z rejestratorem


Na górę
Post: pt, 30 lis 2018 21:47:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 29 maja 2008 21:10:44
Posty: 791
KacperCNC a jakim Ty budżetem dysponujesz że chcesz zlecać innym zrobienie tego? bo mam wrażenie że myśl o wydaniu 1000zł. wyrywa Cię z butów ?. na 30m to bym powiesił światłowód a nie radio zakładał :). Wszelkiej maści repeatery to gówno !!!!.


Na górę
Post: sob, 01 gru 2018 11:38:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 410
Na 30m to niech nawet zrobi przewieszkę ze skretki, nie bezie musiał inwestować mediakonwertery :)

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: sob, 01 gru 2018 18:22:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 28 lis 2018 19:21:41
Posty: 3
Dziękuje za sugestie.

Sprawa kabla to głównie estetyka, ponieważ po drodze jest dom, kabel musiałby iść po elewacji domu, a tego właściciel chce uniknąć.
Jak wiesza się skrętkę? Czy są jakieś wersje mocniejsze samonośne? Czy wiesza się najpierw linkę stalową i do tego podczepia? ( czy światłowód jest mocniejszy mechanicznie do takich zastosowań?)
W zimie jak się trafi marznący deszcz to już trochę obciążenia może się pojawić?
Więc kabel to ostateczność.

Co do ceny to chodziło mi o to, żeby nie kupić za 1000 zł kolejnej "zabawki" która nie da mi oczekiwanego transferu. Zdaję sobie ile kosztuje budowa sieci itp.

W sumie to w skrócie pytanie powinno brzmieć, jakie urządzenia są potrzebne żeby zrobić most wifi na odległości 30 metrów z transferem powyżej 200Mb ? I na ile ta prędkość będzie stabilna?

Jeśli to będzie kosztowało 1000 zł to spoko.
Ale jeśli trzeba wydać np 3000 zł to wtedy może szef się zdecyduje na kabel. ( przerzucenie kabla też swoje kosztuje, z drugiej strony)

Jaki router radzilibyście zastosować w tej sieci? Lepiej zrobić router kablowy, jakiś markowy i szybki? A oddzielnie do tego AP?


Na górę
Post: wt, 04 gru 2018 13:51:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 19 kwie 2012 15:00:17
Posty: 14
Co do skrętki to robiłem taki czymś https://sklep-ecsystem.pl/u-utpwn-cat-5 ... itner.html , link zaciska się na takim uchwycie https://www.google.pl/search?q=uchwyt+d ... Od9yrargsM:
Skrętka wychodzi drogo, jeśli masz wolną linkę to równie dobrze możesz podwiesić osobną skrętkę.
Jeśli most radiowy to ja bym dał 2x NS 5AC Loco.

Oba rozwiązania powinny nie kosztować więcej jak 600 zł, nie ma co przesadzać. Skrętka akurat jest gigabitowa i nie musisz wybierać częstotliwości.


Na górę
Post: wt, 04 gru 2018 16:11:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 19 maja 2008 22:09:40
Posty: 658
uryną zalatuje że aż miło ...
firma, która chce się pozbyć problemu powinna raz zainwestować w budowę sieci, powinna mieć to raz a dobrze zrobione.
przecież w firmie ważna jest produkcyjność - czyli ma działać. najlepiej wszystko ma działać.
nie wyobrażam sobie, że przychodzę do pracy ... a tu poczta nie działa, sieć WiFi nie ma dobrej przepustowości, a jeszcze wczoraj ktoś mi zrobił szkodę na parkingu, ale nie ma nagrania bo rejestrator kamer nie działa albo ktoś skasował dane, bo miał dostęp przez stosowanie 1 podsieci.

_________________
http://webh.pl/?promo=11060


Na górę
Post: śr, 05 gru 2018 1:32:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1687
Lokalizacja: Kraków
napisałem mu pm żeby się odezwał na maila ale nie raczył
bo zapewne nie jest to żadna firma tylko wynalazek dzielenia łącza na więcej domów

to nie jest temat który komuś można opracować za free


Na górę
Post: śr, 05 gru 2018 18:36:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 28 lis 2018 19:21:41
Posty: 3
Prosiłbym o ponownie przesłanie PW. Bo nie kojarzę żadnej wiadomości od Ciebie chyba.


Na górę
Post: czw, 06 gru 2018 0:45:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1687
Lokalizacja: Kraków
KacperCNC pisze:
Prosiłbym o ponownie przesłanie PW. Bo nie kojarzę żadnej wiadomości od Ciebie chyba.

napisałem :)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: baroo i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 12 gru 2018 20:38:23

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl