Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
Post: czw, 30 lis 2017 21:47:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 624
Sam maszt i przylegające do niego przewody(ich ekrany) powinny być objęte połączeniem wyrównawczym. Przewody od anten zabezpieczone przeciwprzepięciowo. Zwód pionowy izolowany bezpośrednio połączony do instalacji odgromowej. Za mało jest drążków dystansowych. Jaki jest odstęp iskrobezpieczny?


Na górę
Post: pt, 01 gru 2017 18:31:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 330
Lokalizacja: Kraków
dktr pisze:
A taka instalacja odgromowa jest prawidłowa? Na budynku jest instalacja odgromowa i do masztu za pomocą izolatorów doczepiony został odgrom. Masz ma z 5m i jest to konstrukcja tymczasowa ;)

jak wysoko masz szpilkę odgromienia nad masztem?
zakładam że maszt i anteny masz połączone GSW a ta z kolei z szafką i urządzeniami


Na górę
Post: sob, 02 gru 2017 20:45:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 22 kwie 2005 21:05:27
Posty: 564
Lokalizacja: Ostróda
Odgrom wystaje ponad maszt około 1m, przewody ekranowane, urządzenia nie połączone galwanicznie z masztem, na dole szafka z RB260GS patch-panel z uziemionymi ekranami skrętek. Potem już światło dalej do właściwej serwerowni.

_________________
brak.


Na górę
Post: sob, 02 gru 2017 21:03:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 624
Tak wyszło z obliczeń, czy ten 1 metr tak na pałę? Jaki jest odstęp iskrobezpieczny?

Cytuj:
urządzenia nie połączone galwanicznie z masztem,

Maszt i ekrany skrętki powinny być wpięte do GSW. A precyzując patch panel FTP powinien być wpięty do GSW a maszt bezpośrednio do GSW. Zabezpieczenia przepięciowe także wpięte do GSW. Reasumując ta instalacja nic nie da. Anteny zabawki nie są odporne na prądy udarowe. I tak zostaną uszkodzone. To tylko taki plus, że prąd udarowy zostanie odprowadzony zwodem pionowym. W antenach wyindukuje się cząstkowy prąd udarowy jednocześnie paląc anteny bez ich eksplozji od sił elektrodynamicznych. Jak odstęp iskrobezpieczny jest mały to tym bardziej ta cała instalacja nie ma sensu.


Na górę
Post: sob, 02 gru 2017 21:33:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 22 kwie 2005 21:05:27
Posty: 564
Lokalizacja: Ostróda
Takie było założenie, anteny mogą nawet eksplodować, RB260 może odparować ale nic dalej nie ma prawa się uszkodzić. W szafce na dole jest osobna szyna uziemiająca tylko dla tej szafki i patch-panela. Ale ma to stać tylko rok więc mam nadzieję że przetrwa ;)

_________________
brak.


Na górę
Post: ndz, 03 gru 2017 11:50:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 624
To co jest za światłowodem też zostanie spalone, więc to odizolowanie tej instalacji światłowodem nic nie da. W końcu ta szafa co ma przeżyć jest podłączona do prądu w układzie TN-C-S/TN-S. Najważniejsza jest ekwipotencjalizacja. To tak nie działa, że antena eksploduje, mikrotik odparuje i na tym koniec. Źle wykonane instalacje i zły dobór lub brak zabezpieczeń przeciwprzepięciowych wprowadzają więcej niebezpieczeństw niż korzyści.


Na górę
Post: ndz, 03 gru 2017 18:58:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 22 sie 2007 22:48:38
Posty: 97
emigrant pisze:
To co jest za światłowodem też zostanie spalone, więc to odizolowanie tej instalacji światłowodem nic nie da. W końcu ta szafa co ma przeżyć jest podłączona do prądu w układzie TN-C-S/TN-S. Najważniejsza jest ekwipotencjalizacja. To tak nie działa, że antena eksploduje, mikrotik odparuje i na tym koniec. Źle wykonane instalacje i zły dobór lub brak zabezpieczeń przeciwprzepięciowych wprowadzają więcej niebezpieczeństw niż korzyści.


Reasumując i tak wszystko zostanie spalone... Tylko kryć się w piwnicy i klepać pacierze. To tylko 5 metrów. Jesteś praktykiem czy tylko teoretykiem? Odstęp z tego co widać na zdjęciu masz metr ciekawe co to za izolator jest? Maszt i resztę gratów jeśli możesz uziemić do drugiego uziomu jeśli masz możliwość rozdzielenia lub zrobienia drugiego. Przy bezpośrednim trafieniu to raczej nic nie przeżyje mimo nie wiadomo jakich zabezpieczeń. Ostatnio jak zdejmowałem antenę cyberszajsu z buletem wisiały tam 7 lat z jednego masztu tylko podłączonego do instalacji odgromowej dość solidnie wykonanej zauważyłem okopconą górę anteny która wisiała wyżej jakby działał na nią łuk elektryczny. Nie przypominam sobie żebym kiedykolwiek wymieniał tam bulety...


Na górę
Post: pn, 04 gru 2017 10:39:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 22 kwie 2005 21:05:27
Posty: 564
Lokalizacja: Ostróda
Drążki izolacyjne - takie coś
https://norpol.pl/drazek-izolacyjny-79- ... ,965,10206

Sam maszt jest podłączony do piorunochronu z innej strony budynku jak ta szpica co wystaje ponad maszt, przewód pod masztem trafia w zamkniętą uziemioną metalową trasę kablową, przewody po wyjsciu z trasy kablowej trafiają do małej szafki do której doprowadzona jest szyna z uziemieniem które podłączone jest do patch-panela jak i obudowy samej szafy, zasilanie na osobnym obwodzie.

Na zdjęciu jeszcze nie uziemiony maszt.
http://dktr.pl/gfx_wykop/20171106_125136.jpg

_________________
brak.


Na górę
Post: pn, 04 gru 2017 10:59:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 624
Masztu się nie podłącza do instalacji odgromowej, tylko obejmuje połączeniem wyrównawczym jak maszt jest chroniony zwodem izolowany czy to dystansowym, czy HVI. Ten zawijas na dole z drutu odgromowego to tak do dziś zostawione? Ta cała instalacja to jedno wielkie partactwo.


Na górę
Post: pn, 04 gru 2017 11:10:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 22 kwie 2005 21:05:27
Posty: 564
Lokalizacja: Ostróda
Masz był złożony dlatego wisi tam tyle tego "odgromu" Teraz jest ładnie naprężony w pionie. Przekaże wszelkie sugestie elektrykowi który to stawiał ;)

_________________
brak.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 12 gru 2017 10:25:28

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl