Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: śr, 30 maja 2018 17:34:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 619
Witam
Moze wypowie sie ktos, kto zna sie na temacie agregatach. Moj sprzet sieciowy (routery, switche, airfibry itp itd) bierze ok 300W. Mam to zasilane z przetwornicy sinusPRO-500 PLUS 12V/230V z 2 akumulatorami 40Ah. Wytrzymuje 2-3h (akumulaotry nie sa nowe) przydalby sie nieduzy agregat, na wypadek dluzszego braku pradu (zdarza sie moze kilka razy w roku, wiec zbyt duzo kasy nie chce wydawac na ten cel). W Juli maja w promocji agregaty STANLEYa z AVRem za 1000 zł
Agregat prądotwórczy SIG 1200S 1200W
Agregat prądotwórczy SG 2400 Basic 2,4KW
Czy to sie nada - ten slabszy spokojnie mi starczy, jest lzejszy, moglbym go awaryjnie przewiezc na inne stacje bazowe ???


Na górę
Post: śr, 30 maja 2018 17:55:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 29 kwie 2007 23:24:14
Posty: 2025
widi pisze:
Witam
Moze wypowie sie ktos, kto zna sie na temacie agregatach. Moj sprzet sieciowy (routery, switche, airfibry itp itd) bierze ok 300W. Mam to zasilane z przetwornicy sinusPRO-500 PLUS 12V/230V z 2 akumulatorami 40Ah. Wytrzymuje 2-3h (akumulaotry nie sa nowe) przydalby sie nieduzy agregat, na wypadek dluzszego braku pradu (zdarza sie moze kilka razy w roku, wiec zbyt duzo kasy nie chce wydawac na ten cel). W Juli maja w promocji agregaty STANLEYa z AVRem za 1000 zł
Agregat prądotwórczy SIG 1200S 1200W
Agregat prądotwórczy SG 2400 Basic 2,4KW
Czy to sie nada - ten slabszy spokojnie mi starczy, jest lżejszy, moglbym go awaryjnie przewiezc na inne stacje bazowe ???

Najlepszy to ja mam w domu. 10 kg wagi może mniej, 700 W sinusa AVR, ciągnie bazy, ulepszony rozruch, cena coś 500 zł. :)


Na górę
Post: śr, 30 maja 2018 19:03:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 18 gru 2005 14:42:14
Posty: 1365
Lokalizacja: Góry
Do elektroniki to Kipor IG1000


Na górę
Post: śr, 30 maja 2018 19:25:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 619
600-700 zł brutto wiecej- jeszcze do zniesienia :)


Na górę
Post: śr, 30 maja 2018 19:52:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3501
zasuwaj dzisiaj do lidla. nic lepszego nie znajdziesz.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: śr, 30 maja 2018 21:07:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 20 lut 2011 15:14:21
Posty: 63
Olej temat markowych generatorów jeśli potrzebujesz moc do 1500 W ,chińczyk, oby miał AVR .Ja na swoim kraftdelle (biały 3 fazowy 2000W) pociągnąłem całą budowę (jakieś 3 lata),po czym wydłubałem olej z miski, bo przypomniało mi się że należy go wymienić ,dostał nowy olej i nowe życie :)teraz zasila awaryjnie maszty oraz czuwa nad brakiem prądu w domu ,podpiąłem go do instalacji nowego domu w celu zasilania lodówek ,tv ,kompów i innych nie przekraczając 1500 W łącznej mocy, w razie przerwy w dostawach prądu. Panowie sprawdzone rozwiązanie ,a i dodam że jest to trójfazowy generator :)Miałem też Hondę 6500 4 KW ważył sporo był głośny i paliwożerny ale nic go nie zaskoczyło :) (ciągnął betoniarkę 250 litrów) ,mam też Endres 2 KW na prądnicy Simcro fajny ale jednofazowy więc jest jako zabezpieczenie serwerowni za UPS z 390 Ah .


Na górę
Post: czw, 31 maja 2018 13:55:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 885
https://www.leroymerlin.pl/warsztat/urz ... mgodS8ECWQ

Sprawdzony i to w kilku sztukach w setkach godzin. Na 300W będzie palił mało i cichutko działał (inwerter). Działa b.ladnie z elektroniką. Ogólnie 1kW chiński agregacik z takim obciążaniem nie podziała za długo ale... jest lekki i poręczny.

Poza tym kup sobie większe akumulatory. Ten UPS spokojnie naładuje i 400Ah, też sprawdzone :)


Na górę
Post: czw, 31 maja 2018 15:25:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 19 lip 2009 10:41:45
Posty: 1118
powtórzę Kipor :) ja mam IG2000 , nie raz ratował dupę spalanie prawie nic :) a i dom postawiłem na nim :D


Na górę
Post: czw, 31 maja 2018 16:02:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 619
djrobson za 400ah wydam wiecej niz za agregat. Do agregatu naleje paliwka i bedzie hulal dalej. Napewno bedize kilkakrotnie lzejszy niz te 400ah !!! :)


Na górę
Post: czw, 31 maja 2018 16:26:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 885
Niby tak. Ale 12h brak prądu Cię wtedy nie interesuje. Główne punkty od wielu lat mam tak porobione, nawet planowane wyłączenia prądu od 8 rano do 16tej mnie nie interesują. Często też na wsiach po burzach czy wichurach są problemy. Niektóre punkty na 2 dni bez zasilania porobiłem, bo mi się po prostu nie che latać z agregatami, admin w końcu to leniwe stworzenie :D

Ale oczywiście to wszystko zależy ile tego masz, łatwość podłączenia itd. Wiadomo, że u każdego może być inaczej.

Poza tym paliwo kosztuje, dojazd i uruchomienie też. Agregat trzeba też serwisować, olej zmienić itd. W perspektywie kilku lat jak to będzie wyglądać?


Na górę
Post: czw, 31 maja 2018 17:23:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3501
tylko co z aku? Żadne nie wytrzymują ponad 2 lata, jak w skrzynkach jest po 40-50 stopni. A dzisiaj tak jest.
Takie montowane gdzieś, gdzie jest stabilne 20-25 stopni mamy bardzo mało.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: czw, 31 maja 2018 17:50:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 885
No to raczej jasne, że upału żaden nie wytrzyma. Tam gdzie np. sprzęt nadawczy jest na dachu/strychu, dogaduję się na postawienie aku w piwnicy i po kłopocie. A na kościołach to juz w ogóle sa super warunki...


Na górę
Post: czw, 31 maja 2018 17:59:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 10 wrz 2012 16:09:37
Posty: 233
Lokalizacja: Katowice, Warszawa
Podrzucam pomysł:
http://allegro.pl/wojskowy-agregat-prad ... 43643.html

_________________
www.epix.net.pl
Największy niekomercyjny IX i hurtownia usług prowadzona przez ISP dla ISP.


Na górę
Post: czw, 31 maja 2018 18:38:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3501
EPIX pisze:


fajne, jakby jeszcze takie 48v były.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: czw, 31 maja 2018 18:39:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 885
Kurde świetny. Skąd Niemcy wiedzieli, że akurat 24V do mietków jest potrzebny? :)


Na górę
Post: czw, 31 maja 2018 18:43:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 10 wrz 2012 16:09:37
Posty: 233
Lokalizacja: Katowice, Warszawa
Cytuj:
fajne, jakby jeszcze takie 48v były.


minuta szukania:
http://allegro.pl/przetwornica-zasilacz ... 87752.html

_________________
www.epix.net.pl
Największy niekomercyjny IX i hurtownia usług prowadzona przez ISP dla ISP.


Na górę
Post: czw, 31 maja 2018 21:16:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 10 wrz 2012 16:09:37
Posty: 233
Lokalizacja: Katowice, Warszawa
Sam się skuszę na jeden agregat, bo mam towarówkę w trasie do Warszawy w poniedziałek, a nie wysyłają.
Mogę komuś zabrać kolejną do Jaworzna k. Katowic.

_________________
www.epix.net.pl
Największy niekomercyjny IX i hurtownia usług prowadzona przez ISP dla ISP.


Na górę
Post: czw, 31 maja 2018 21:51:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8378
Dam Ci jutro znać, bo mam pomysł na ten sprzęt

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 25 cze 2018 13:56:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 619
W piatek bylem przejazdem w JULI, natknalem sie na promocje na wspomniane STANLEYe z 999 zł promocyjnie zeszli do 700zł... Skusilem sie - jedna z ostatnich 2 sztuk.
Dzis oddalem na reklamacji, po wlaniu oleju i benzyny okazalo sie, ze mechanizm rozrusznika jest uszkodzony, linka byla zaklinowna.


Na górę
Post: czw, 28 cze 2018 0:50:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: czw, 04 gru 2008 23:18:41
Posty: 465
Popatrz na Hecht GG 1300. Czeski chińczyk, ale daje rade.


Na górę
Post: pn, 09 lip 2018 17:01:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 885
Żeby przypadkiem komuś nie przyszło do głowy kupować czegoś takiego: Barracuda 1000 W. Charakterystyczny silnik 2-suwowy, ale już z inwerterem. Absolutnie nie nadaje się do elektroniki, żaden UPS mi tego nie przełączył na w/w agregat, żaden zasilacz awaryjny do pieców CO z sinusem. Zasilacz w PC wydaje przy tym agregacie niepokojące dźwięki. Silnik głośny, napięcie i częstotliwość ma dosyć duży "rozrzut". Lodówka przy nim nie wystartowała.

Miałem, testowałem, nie polecam. Działa prawie dobrze jedynie z żarówką. Prawie, bo światło pulsuje. Nie wiem kto to w ogóle dopuścił do sprzedaży.

p.s. ostrzegam dlatego, że po dłuższym czasie nieobecności znowu pojawił się na aledrogo


Załączniki:
25848839407f8b314569d6863924.jpg
25848839407f8b314569d6863924.jpg [ 102.81 KiB | Przejrzano 763 razy ]
Na górę
Post: pn, 09 lip 2018 20:10:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 619
to cos kosztuje 300-400 zł. Mam taki w domu na czarna godzine (bardzo czesto pradu nie mamy). Ale nie kupowalem z zamiarem zasilania elektroniki, a conajwyzej kilka zarowek.


Na górę
Post: pn, 09 lip 2018 20:37:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 885
Obecnie 690 zł na aledrogo. Do żarówek tak, broń Boże nic więcej. Są wersje tych 2 suwów bez inwertera (2-3 razy tańśze) i tam wystarczy "dodać gazu" śrubokrętem żeby zrobić 300V na wyjściu. Sprawdzone :D

Ogólnie doczytałem się też, że wał korbowy jest w nim na 3 łożyskach, więc nie ma mowy żeby to nawet było trwałe/bezawaryjne.


Na górę
Post: ndz, 29 lip 2018 18:40:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8378
Jeśli komuś wystarcz 1kW, to polecam parside z lidla.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 30 lip 2018 8:01:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 619
Moj STANLEY z juli wrocil - musialem sie troche pokłócic - wymienili na nowy egzemplarz.
Wpialem mu 300W (OLT, routerboardy, airfibry itp itd), lekko podniosl obroty, ale cicho i stabilnie dziala.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 17 lis 2018 18:58:22

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl