Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 02 maja 2018 9:24:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 27 cze 2010 17:01:17
Posty: 526
Lokalizacja: Poznań
Koledzy, czy ktoś z Was działał w tym temacie, wykonał taką instalację?
- Satelitarny odbiornik optyczny TVC 06 QUAD z DVB-T.
http://www.dipol.com.pl/satelitarny_odb ... _A9883.htm
- Optyczny zestaw SAT/DVB-T TOU 232 KIT.
http://www.dipol.com.pl/optyczny_zestaw ... _A9880.htm
Mam problemy z TV naziemną - tzw. pixele. Z tematem męczę się już prawie rok.
Wsparcia ze strony DIPOLU w zasadzie nie ma...sprzedać i zapomnieć.
Szukam kogoś kto robi to na co dzień:-)


Na górę
Post: śr, 02 maja 2018 10:59:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 419
Nie mam z tym do czynienia, ale ze schematu widzę, że to normalnie wymaga anten, więc pytania ode mnie:

1. Ile km do nadajnika i który to obiekt?

2. Jaka antena na VHF i UHF?

3. Jaki poziom sygnału wchodzącego w ODU?


Na górę
Post: śr, 02 maja 2018 12:44:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 04 mar 2016 22:43:02
Posty: 20
Sygnal do ODU wszedł zsumowany z anten naziemnych. Zsumowano wzmacniaczem, zwrotnicą? Jakie poziomy wejściowe sygnałów. Piksele u abonenta - jaki poziom sygnału na gniazdku?
Bez miernika to grzebanie w mule.


Na górę
Post: czw, 10 maja 2018 0:00:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 10 wrz 2014 9:18:06
Posty: 224
Lokalizacja: /dev/null
Jak już nie masz żadnego miernika, to wykorzystaj jakiś telewizor pokazujący poziom sygnału i jakość sygnału
(zwykle menu -> pomoc -> serwis -> poziom sygnału, albo podobnie).
Sprawdź na wejściu "na górze", sprawdź u klienta na wyjściu "na dole", sprawdź na końcu kabla który wchodzi do TV ;p
Postaraj się tak ustawić sygnał w każdym punkcie aby jakość była 100% a moc sygnału w okolicach 95% (w ten sposób unikniesz przesterowania).
Albo zamów jakiegoś fachowca co ci to za 100 zł ogarnie - przynajmniej będzie dobrze zrobione.


Na górę
Post: pt, 11 maja 2018 13:14:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 27 cze 2010 17:01:17
Posty: 526
Lokalizacja: Poznań
Koledzy wykonaliśmy setki instalacji TV-Sat po koncentryku. Mamy sprzęt do mierzenia itd. jednak trafiła się instalacja gdzie trzeba było przesłać sygnał na dłuższą odległość.
Jedynym rozwiązaniem okazał się światłowód. Sygnał mierzony przed wejściem do ODU jest OK, nic nie tnie itd.
Natomiast za IDU tnie i tyle... Ze światłem jest wszystko OK, mierzone reflektometrem itd.
Szukam kogoś kto robił taką instalację. Podejrzewam, że gdzieś jest jakiś "dups", o którym nie wiemy.
Oczywiście chętnie zapłacę bo chcę mieć to z głowy.


Na górę
Post: pt, 11 maja 2018 16:54:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 24 lip 2009 11:30:07
Posty: 1260
Lokalizacja: Polska
Jakiego koloru macie wtyczki na światłowodach ?

Internet niby robi się na niebieskich a TV na zielonych, ze względu na inne polerowanie felura.

Nigdy nie robiłem TV po świetle, ale tak kiedyś słyszałem na szkoleniu z CT.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Łukasz Witek i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 22 wrz 2018 12:53:30

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl