Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: ndz, 17 gru 2017 11:04:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 899
To było oczywiście do przewidzenia. Klienci, którzy zachłysnęli się tym 2 lata temu zaczynają do mnie dzwonić bo mają już dosyć, bo piszę tu głównie o sobie. Przeprowadziłem na dzień dzisiejszy kilkanaście takich testów. Głównie zestawy z zewnętrzną anteną, w + nie pomaga oddzielne IDU - ODU. Często jest tak, że tryb auto w modemie wybiera oczywiście 800Mhz, wybór ręczny na 1800 a tym bardziej 2600 kończy się brakiem zasięgu.

Poniżej jeden z wielu testów, 5km od nadajnika, sygnały b.dobre, takie obrazki powtarzając się. Oczywiście rano kiedy gimbaza śpi jest w miarę przyzwoicie, ale to naprawdę krótko trwa.


Załączniki:
LTE plus.jpg
LTE plus.jpg [ 97.22 KiB | Przejrzano 1513 razy ]


Ostatnio zmieniony pn, 18 gru 2017 12:22:32 przez djrobson, łącznie zmieniany 1 raz.
Na górę
Post: ndz, 17 gru 2017 11:32:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 766
nie wywołuj Jarka z lasu....
A umnie LTE działa lepiej niż WISP. JEst taniej, stabilniej, szybciej. Limitów nie przekraczam. Wieczorami jest wolniej, ale nikt mi chociaż nie wmawia, żę to przez moje WiFi domowe, albo że drzewo podrosło (tak pomiedzy 18 a 24).


Na górę
Post: ndz, 17 gru 2017 12:41:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1340
Jak zwykle leśny troll zaczyna od personalnego ataku. :nie:
djrobson pisze:
To było oczywiście do przewidzenia. Klienci, którzy zachłysnęli się tym 2 lata temu zaczynają do mnie dzwonić bo mają już dosyć, bo piszę tu głównie o sobie. Przeprowadziłem na dzień dzisiejszy kilkanaście takich testów. Głównie zestawy z zewnętrzną anteną, w + nie pomaga oddzielne IDU - ODU. Często jest tak, że tryb auto w modemie wybiera oczywiście 800Mhz, wybór ręczny na 1800 a tym bardziej 2600 kończy się brakiem zasięgu.

Zdarzają się takie przypadki gdy nie ma pełnego kompletu pasm, lecz w tym ww wymienionym jest zgrabną manipulacją. Poproszę ID stacji bazowej, parametry sygnału z modemu. Stacja jest dojechana, lecz z przedstawionych wyników widać że nawet w paśmie LTE800 transfery upload byłyby wyższe.U mnie jak zwykle operator stawia BTS na potrzeby testów na Trzepaku i jest dobrze-w tle leci przez IPTV Rihanna z YT a transfery wyglądają tak
Obrazek
, LTE1800
Kod:
 CSQ:28 RSSI:-57 dBm MCC MNC:260 03 LAC:FFFE (65534) CID:4749F01 (74751745) TAC:E6F2 (59122) RSCP:- dBm Ec/IO:- dB RSRP:-83 dBm SINR:- dB RSRQ:-9 dB   Urządzenie:Huawei Technologies Co., Ltd. E398 
. :)


Na górę
Post: ndz, 17 gru 2017 13:10:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 899
Kolego Jarku, wschodnia Polska, tereny wiejskie testy na dosyć dużym obszarze kilka gmin, to nie jest test jednorazowy. Nie mierz innych swoją miarą, to że działa u Ciebie dobrze, nie znaczy, że u innych też tak musi być. Powtarzasz się od bardzo długiego czasu i to jest nudne.

Instalacje u ludzi są pomyślane dobrze. Czasami są zewnętrzne anteny, często jednak modem jest na dachu wysoko. Ostatnie instalacje to w/w oddzielne idu-odu. Wyraźnie widać, że stacje bazowe są przepełnione a na wyższych częstotliwościach (bardziej pojemnych) to się nie połączy z wiadomych powodów.

Prosty temat.


Na górę
Post: ndz, 17 gru 2017 13:59:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: śr, 04 lut 2009 19:34:08
Posty: 153
Czy to na pewno jest 5km od nadajnika, że L2600 w ogóle się łączy? Myślałem że jakieś 2km to maks dla tej częstotliwości. L800 w ogóle jest najbardziej przypchane, bo ma największy zasięg, w Orange i Playu przy odległości OK 5 - 6km, na 2600 nie nie miałem szans, a najlepiej działało właśnie 1800, ze względu na większą szerokość kanału niż 800 (czyli więcej mbitów). L800 miało lepszy sygnał ale gorsze speedtesty.

A co do wojny ISP vs komórkowcy, jak ktoś ma blisko do BTSa, najlepiej podłączonego światłem albo ebandem, a nie przypchaną radiolinią, to oferty komórkowców mogą być sensowne, np NJU 80GB za 29zł po pół roku.


Na górę
Post: ndz, 17 gru 2017 18:07:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 899
Ja tylko piszę jak to widać od strony zwykłego usera. Czy to było dokładnie 5km nie powiem, testów robiłem kilkanaście naprawdę w różnych oddalonych od siebie lokalizacjach. Niektórzy mają jeszcze czasówki więc bliżej wiosny będzie co robić, choć już jest, telefonów sporo. Nie jest to oczywiście reguła jeśli chodzi o 1800 i 2600 ale 800Mhz to porażka na całej linii.


Na górę
Post: ndz, 17 gru 2017 19:08:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1723
Lokalizacja: W-wa
Dla ludzi obeznanych z technologia, to bylo wiadome od poczatku. Eter nie jest z gumy, duzy zasieg to w tym przypadku przyczyna braku pojemnosci. Ktory to juz raz?


Na górę
Post: ndz, 17 gru 2017 22:52:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 441
@djrobson jeśli sygnał nie był przesterowany, a RSRP przyzwoite to testy wskazują na przeciążenie stacji bazowych.

Ja do LTE800 loguję się bez anteny z 23 km także proszę sobie wyobrazić ile osób musi być oprócz mnie zalogowanych do stacji zasilanej radiolinią 183 Mbps.


Na górę
Post: ndz, 17 gru 2017 22:54:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16481
Lokalizacja: Nowa Ruda
U mnie 800MHZ wymiotło w ciągu miesiąca. Na początku leciało po 20-30Mbit i to w miejscach gdzie nie działał nawet zwykły GSM (!). Po miesiącu czy dwóch... w godzinach szczytu ledwo dało się wykręcić 2-3Mbit/s. Dzisiaj nie wiem czy da się 1Mbit/s wykręcić.
Sajgon jest taki, że w niektórych miejscowościach 1800MHZ jest tak zapchane, że zasadniczo jest nieużywalne. 2600MHZ jakotako daje radę o ile jest w ogóle dostępne.

Testowane na zasięgu Polkomtelu.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: pn, 18 gru 2017 1:39:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 23 sie 2017 9:16:03
Posty: 72
Wow masakra, na Śląsku raczej nie spotkałem się z takim problemem. W domu (Katowice) na LTE Orange mam 250-300Mbps na speedtestach, chociaż to tak szybko leci że chyba się nie zdąży rozpędzić ten miernik, na pasku piszę nawet 450Mbps ale nie wiem czy to możliwe. Na wsiach też leci minium te 50Mbps. Telefon to Huawei Mate 9.


Na górę
Post: pn, 18 gru 2017 8:18:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1723
Lokalizacja: W-wa
Pagnite pisze:
Wow masakra, na Śląsku raczej nie spotkałem się z takim problemem. W domu (Katowice) na LTE Orange mam 250-300Mbps na speedtestach, chociaż to tak szybko leci że chyba się nie zdąży rozpędzić ten miernik, na pasku piszę nawet 450Mbps ale nie wiem czy to możliwe. Na wsiach też leci minium te 50Mbps. Telefon to Huawei Mate 9.


300,450 Mbps - raczej nie mozliwe. Skad ten test odpalasz?


Na górę
Post: pn, 18 gru 2017 8:37:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 23 sie 2017 9:16:03
Posty: 72
Aplikacja speedtest.net, jak najbardziej możliwe. W amerykańskich sieciach to nawet wyższe wyniki ludzie osiagają jak szukałem na necie. Nie jestem pewien czy ten pasek pokazuje dobrze te 450, ale 300 pokazuje sama apka to jest prawdziwe, pobierałem sobie ostatnio system parę GB i to była chwila


Na górę
Post: pn, 18 gru 2017 11:27:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 899
U mnie ze zbieranych opinii reklama czyni cuda. 100 mega w każdym domu. Wciskali ludziom to do każdego Cyfr Pol, dzieciaki muszą mieć bajki przecież a na naziemnej jest bieda z tym. Nadajniki + oddalone od siebie tak w promieniu co 15km.


Na górę
Post: pn, 18 gru 2017 13:10:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1723
Lokalizacja: W-wa
Pagnite pisze:
Aplikacja speedtest.net, jak najbardziej możliwe. W amerykańskich sieciach to nawet wyższe wyniki ludzie osiagają jak szukałem na necie. Nie jestem pewien czy ten pasek pokazuje dobrze te 450, ale 300 pokazuje sama apka to jest prawdziwe, pobierałem sobie ostatnio system parę GB i to była chwila


Teoretyczne wartosci znam. Nie widzialem tylko w PL, poza testami, wartosci wyzszych niz ~180Mb. Powyzej 100Mb w realnej sieci, tez nie jest czestym wynikiem. Masz moze link do wyniku testu, albo podeslac mozesz screena. Moze pokazuje jakies wartosci fizycznego polaczenia? Jaki to obszar, powiat, miejscowosc? Az sprawdze co tam za magiczny sprzet dziala.


Na górę
Post: pn, 18 gru 2017 14:36:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 23 sie 2017 9:16:03
Posty: 72
Spróbuję wrzucić potem filmik, mam nadajnik jakieś 300m obok i tylko parę drzew po drodze. Na tym Mate 9 mam takie prędkości a na Samungu A5 2015 też w Orange już max 200Mbps w tym samym miejscu ale on ma modem z mniejszym "cat". Nadajnik Katowice Piotrowice: Orange (26003) ID: 14342. Ale na wielu innych mam podobne osiągi


Na górę
Post: wt, 19 gru 2017 1:22:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1340
djrobson pisze:
Kolego Jarku, wschodnia Polska, tereny wiejskie testy na dosyć dużym obszarze kilka gmin, to nie jest test jednorazowy. Nie mierz innych swoją miarą, to że działa u Ciebie dobrze, nie znaczy, że u innych też tak musi być. Powtarzasz się od bardzo długiego czasu i to jest nudne.

Proszę "nie wycierać sobie twarzy" wschodnią polską-to właśnie tu Plus przy agregacji 3-pasm dobił do 498Mbps http://gsmonline.pl/artykuly/bialystok-plus-mobilny-internet-lte, http://www.speedtest.pl/wiadomosci/internet-mobilny/plus-lte-advanced-500-mbits/ i nie pisz mi po raz kolejny oklepanej formułki "że u ciebie działa dobrze, to nie znaczy że w innym miejscu tak musi". Korzystam w różnych miejscach i działa dobrze, też nie rób tysiąca speedtestów i komentarzy do wyników-interesuje mnie tylko ID BTS i poziom sygnału na modemie. Sorry ale te testy są więcej niż nieprawdziwe (ale jeżeli na darmowym internecie/BDI potrafi być niemalże płaski wykres z prędkością 512kbps/256kbps a u ciebie jest taki odjazd...)
djrobson pisze:
Instalacje u ludzi są pomyślane dobrze.

Czy są dobrze wykonane to ja mogę określić po wskaźnikach sygnału na modemie, bez tego tj. wróżenie ze skalanej kuli.
djrobson pisze:
Ostatnie instalacje to w/w oddzielne idu-odu. Wyraźnie widać, że stacje bazowe są przepełnione a na wyższych częstotliwościach (bardziej pojemnych) to się nie połączy z wiadomych powodów.

ODU-IDU ma zysk antenowy 4dB, nadaje się do połączenie z LTE1800 tak do ok.500m, przy nieobciążonym nadajniku do ok. 2km, do LTE2600 to jak nadajnik widzimy z okna. Rzeczywiście LTE800 będzie prawidłowo obsługiwał z ok. 5-10km.
djrobson pisze:
Ja tylko piszę jak to widać od strony zwykłego usera. Czy to było dokładnie 5km nie powiem, testów robiłem kilkanaście naprawdę w różnych oddalonych od siebie lokalizacjach. Niektórzy mają jeszcze czasówki więc bliżej wiosny będzie co robić, choć już jest, telefonów sporo. Nie jest to oczywiście reguła jeśli chodzi o 1800 i 2600 ale 800Mhz to porażka na całej linii.

Tak naprawdę to z tego co opisujesz sensowny test mogłeś zrobić jedynie w paśmie LTE800, które już wkrótce zostanie uzupełnione o LTE900 i 2100MHz (Plus potrzebuje inwestycji w szkielet sieci, uzbrojenie stacji w komplet pasm LTE znacząco zwiększy pojemność-już to się dzieje i są miejsca gdzie sieć działa dobrze). Co do prędkości w różnych miejscach kraju to zawsze proponuję test w realu (która sieć działa dobrze), bez tego przyjmuję jedynie wyniki średnie
Kod:
 Dostawca    Pobieranie    Wysyłanie    Ping    Liczba testów
T-Mobile    22,87 Mb/s (-3%)    9,70 Mb/s (-4%)    42 ms (-9%)    31785
Orange    20,34 Mb/s (-6%)    9,26 Mb/s (-5%)    47 ms (-14%)    48233
Play    16,01 Mb/s (+1%)    6,15 Mb/s (+1%)    50 ms (-3%)    71522
Plus    14,51 Mb/s (-17%)    9,17 Mb/s (-6%)    83 ms (-26%)    39371


źródło: http://www.telepolis.pl/wiadomosci/listopadowe-wyniki-speedtestu,2,3,40725.html
. Sieć się nie degraduje z miesiąca na miesiąc, na Plusie mam takie wyniki
Obrazek
, 4 lata temu "prorocy" z Trzepaka prognozowali mi że za 0,5 roku będę miał 0,5Mbps. Poza tym jeżeli ktoś nastawia się na zasięgowe pasmo LTE800/900MHz, to jedynie z Orange i T-Mobile może to działać w miarę dobrze (gdyż jest na 10MHz pasma). Jak jest trudno połączyć się z siecią LTE2600 widać tutaj
Kod:
     Rodzaj sieci komórkowej    Cell-ID    Dostawca    PLMN    Zasięg    Jakość    Częstotliwość (MHz)    Szerokość pasma    Wykorzystanie 
[91%]    4G LTE   01230-4c   Play   26006   -66 dBm   -8 dB   803.5 / 844.5   5 MHz   0 %
[61%]    4G LTE   2e66f-01   T-Mobile   26002   -90 dBm   -12 dB   1864.8 / 1769.8   15 MHz   100 %
[71%]    4G LTE   01230-4a   Play   26006   -80 dBm   -7 dB   1829.9 / 1734.9   10 MHz   0 %
[65%]    4G LTE   079a7-05   Plus   26001   -84 dBm   -11 dB   818.5 / 859.5   5 MHz   0 %
[62%]    4G LTE   47093-0c   Orange   26003   -86 dBm   -10 dB   796.0 / 837.0   10 MHz   0 %
[61%]    4G LTE   47093-0f   T-Mobile   26002   -87 dBm   -10 dB   811.0 / 852.0   10 MHz   0 %
[58%]    4G LTE   01230-68   Play   26006   -89 dBm   -8 dB   2159.9 / 1969.9   10 MHz   0 %
[58%]    4G LTE   0785b-01   Plus   26001   -89 dBm   -13 dB   1815.0 / 1720.0   20 MHz   0 %
[57%]    4G LTE   01230-4d   Play   26006   -90 dBm   -6 dB   2680.0 / 2560.0   20 MHz   0 %
[55%]    4G LTE   0125e-76   Play   26006   -91 dBm   -13 dB   1829.9 / 1734.9   10 MHz   0 %
[52%]    4G LTE   47093-10   T-Mobile   26002   -93 dBm   -16 dB   811.0 / 852.0   10 MHz   0 %
[47%]    4G LTE   46d96-0f   T-Mobile   26002   -97 dBm   -19 dB   811.0 / 852.0   10 MHz   0 %
[27%]    4G LTE   47093-20   Orange   26003   -111 dBm   -12 dB   2647.5 / 2527.5   15 MHz   0 %
[27%]    4G LTE   47093-23   T-Mobile   26002   -111 dBm   -12 dB   2662.5 / 2542.5   15 MHz   0 %
[21%]    4G LTE   2e647-1f   T-Mobile   26002   -115 dBm   -18 dB   2662.5 / 2542.5   15 MHz   0 %
[20%]    4G LTE   46d96-23   T-Mobile   26002   -116 dBm   -18 dB   2662.5 / 2542.5   15 MHz   0 %
[18%]    4G LTE   2e6dd-20   T-Mobile   26002   -117 dBm   -18 dB   2662.5 / 2542.5   15 MHz   0 %
P.S Dużo korzystam z VoIP i jakość jest wyższa niż przez sieć komórkową.


Na górę
Post: wt, 19 gru 2017 16:46:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 23 sie 2017 9:16:03
Posty: 72
Dzisiaj nie pokazało >300Mbps bo pewnie nie przesunąłem się o 30cm albo nie otworzyłem okna, nie mam pojęcia, czasem miałem więcej. Za to kocham internet przewodowy, po prostu działa a tutaj trzeba kombinować a nie miałem czasu, ale myślę że i tak was zaciekawi: https://youtu.be/4_ngojiWj_Y


Na górę
Post: wt, 19 gru 2017 17:16:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 899
Jarku odpowiem Ci jeszcze raz. Po pierwsze z punktu widzenia szarego użyszkodnika te Twoje parametry nie mają kompletnie żadnego znaczenia. Danego usera na terenie wiejskim, nie tyle co to nie interesuje, co się na tym nie zna. Albo się gołe du..., FB, YT otwierają albo nie. Dwa: ja nie jestem opem GSM więc tez mi to leży. Po trzecie, jesteś dla mnie mało wiarygodny, jedyne co robisz na tym forum to wklejasz speedtesty i przekonujesz wszystkich, że jak u ciebie działa dobrze to reszcie też MUSI.

p.s. Miałem nie odpisywac bo mam Cie w spam liście czy jak tam zwał :)


Na górę
Post: wt, 19 gru 2017 18:12:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 766
djrobson pisze:
jedyne co robisz na tym forum to wklejasz speedtesty i przekonujesz wszystkich, że jak u ciebie działa dobrze to reszcie też MUSI.
Nie zeby trolla bronił, ale to działa w obie strony. Wklejenie jednego przykładu że WISP działa dobrze, to nie znaczy ze reszcie też MUSI.

Ja z okna widzę pałac kultury, mam <2km do wezłów sieci szkieletowych a najlepsze na co mogę liczyć to ....LTE. Od 8 lat. Z WISPa zrezygnowałem bo był nieużywalny.

Jakikolwiek pojedyczny przykład nie robi statystyki.


Na górę
Post: wt, 19 gru 2017 19:09:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 899
Ja nigdzie nie napisałem, że wisp działa dobrze. Moja własna subiektywna ocena na terenach wiejskich (gdzie z oczywistych względów brakuje 1800 i 2600) w + na 800Mhz, z dobrym sygnałem tzw. wszystkie kreski. To jest tylko przykład, mógłbym robić testy bardziej dokładnie ale jaki ja mam w tym interes?


Na górę
Post: śr, 20 gru 2017 0:32:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1340
ko20 pisze:
Nie zeby trolla bronił, ale to działa w obie strony.

Sam jesteś bezkarnym leśnym trollem i plujesz jadem...
djrobson pisze:
Po pierwsze z punktu widzenia szarego użyszkodnika te Twoje parametry nie mają kompletnie żadnego znaczenia. Danego usera na terenie wiejskim, nie tyle co to nie interesuje, co się na tym nie zna.

Ma olbrzymie, jeżeli nie wie, nie potrafi to albo wynajmuje sobie zaufanego instalatora (jeżeli takiego ma), albo kupuje ofertę od ciebie (jeżeli ma takową opcję), ale jak zacznie wypisywać bzdury gdzieś w sieci i trafi na mnie to "go doprowadzę do parteru".
djrobson pisze:
Po trzecie, jesteś dla mnie mało wiarygodny, jedyne co robisz na tym forum to wklejasz speedtesty i przekonujesz wszystkich, że jak u ciebie działa dobrze to reszcie też MUSI.

Wiesz doskonale że jestem nawet zbyt wiarygodny, po raz n-ty się powtarzasz zamiast zamieścić krótki screen z ID BTS i statusu połączenia modemu zawierającego parametry sygnału linku. Ja już nawet nie chcę "dobijać leżącego" i nie umieszczam dodatkowych argumentów wspierających sieć 4G (gdyż po przejęciu przez Z.S Netii widzę duże zagrożenie zbudowania monopolu na tym rynku...). A zapytam retorycznie czemu Ty się tak boisz tych speedtestów?!
djrobson pisze:
Moja własna subiektywna ocena na terenach wiejskich (gdzie z oczywistych względów brakuje 1800 i 2600) w + na 800Mhz, z dobrym sygnałem tzw. wszystkie kreski. To jest tylko przykład, mógłbym robić testy bardziej dokładnie ale jaki ja mam w tym interes?

Taki że mocno naciągnąłeś te testy-pisząc o LTE800, zrobiłeś kiepskie porównania z LTE1800/2600MHz. Mam działkę 100km od Łodzi na południe, teren trudny pagórkowaty, zalesiony i jest od dawna LTE1800, w Twoim przypadku nawet LTE2600, to nie znaczy że będzie to dobrze działać nawet przy nieobciążonej sieci na modemie typu ODU-IDU, po prostu klient decydując się na taki dostęp będzie musiał zainwestować w dobrą instalację antenową. Operatorzy na takich terenach nie będą stawiać BTS co 5km!


Na górę
Post: śr, 20 gru 2017 1:14:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 1:37:06
Posty: 1803
Jak wam zazdroszczę takich wsi gdzie z pakietami 10mega wymiatacie :) Na naszych wsiach jest po kilkadziesiąt w LTE z palcem w d...

@Pagnite osobiście też mieszkam 300metrów od pomarańczarni i więcej jak 150mbps nie ciągnie. Btw jakie masz pasma i jaką modulację z tego nadajnika?

A żeby nie offtopować:
LTE800:
Obrazek


LTE1800:
Obrazek


LTE2600:
Obrazek


Obrazek


osiemsetka wydajnejsza maxa niz 1800 w mojej konfiguracji nadajnika (5mhz blok dla LTE800)

Edit: Dajagnostiks w routerze nie rzuca na kolana:
Cytuj:
Device name: B618s-22d
CELL_ID: 69419038
RSRQ: -6dB
RSRP: -96dBm
SINR: 12dB


Na górę
Post: śr, 20 gru 2017 1:42:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 23 sie 2017 9:16:03
Posty: 72
Nie jestem pewien jak to na tym telefonie sprawdzić aplikacje się często gubią, a nazwę nadajnika podawałem wyżej, ale to nie jedyny. Ogólnie mam ikonkę LTE+ więc na pewno jest agregacja ale też nwm ilu i jakich pasm. Dużo zależy od telefonu, Mate 9 ma dosyć szybki modem CAT9 bodajże.


Na górę
Post: śr, 20 gru 2017 10:41:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 441
@KR2615 aż się prosi o router 3CA, np. Huawei B715.

800 MHz, bandwith 10 MHz, czyli do 75 Mb/s

1800 MHz, bandwith 15 MHz, czyli do 112,5 Mb/s

Żeby nie kupować routera w ciemno zrób speedtest, np. Samsung Galaxy S8 (4CA) czy Samsung Galaxy S6 edge+ czy Apple iPhone 7 czy Apple iPhone X czy Samsung Galaxy Note8 (4CA) czy Huawei Mate 9 czy Huawei Mate 9 Pro czy OnePlus 5T czy Huawei Mate 10 Pro czy LG V30 (4CA) czy Samsung Galaxy S7 edge czy Google Pixel 2 XL.


Na górę
Post: śr, 20 gru 2017 13:05:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1340
glitzy pisze:
@KR2615 aż się prosi o router 3CA, np. Huawei B715.

800 MHz, bandwith 10 MHz, czyli do 75 Mb/s

1800 MHz, bandwith 15 MHz, czyli do 112,5 Mb/s

Żeby nie kupować routera w ciemno zrób speedtest, np. Samsung Galaxy S8 (4CA) czy Samsung Galaxy S6 edge+ czy Apple iPhone 7 czy Apple iPhone X czy Samsung Galaxy Note8 (4CA) czy Huawei Mate 9 czy Huawei Mate 9 Pro czy OnePlus 5T czy Huawei Mate 10 Pro czy LG V30 (4CA) czy Samsung Galaxy S7 edge czy Google Pixel 2 XL.

Ale po co ta zabawa (chyba tylko do tego aby operator podbił sobie wynik w rankingu)? Żaden operator nie pozwoli w ciągu dnia/wieczora na używanie sieci z takimi prędkościami przez jednego usera (jak ktoś ma taryfę nocną/no-limit to w nocy będzie mógł ściągnąć duże ilości danych bez konsekwencji, w przeciwnym przypadku FUP/QoS go dopadnie-robienie speed a pobieranie dużych ilości danych z serwerów to zupełnie coś innego, mimo że jeden taki test zużywa kilkaset MB).


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 19 gru 2018 7:00:30

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl