Trzepak.pl


Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.
Przejdź na stronę Poprzednia 118 19 20 21 22 Następna
Autor Wiadomość
Post: ndz, 17 cze 2018 11:06:19 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1197
Jesli LHG na 1900 przepchaja 500/500 to znaczy, ze maja odblokowane ACK i tx power 15 :P

Antons twierdzi, ze to nie problem. Nam na wAPach nie udalo sie spiac linku przez zablokowane ACK. Jak odblokuja to >2000 nie bedzie problemem zeby przepachac gigabita :P i pojawia sie wersje dla UK czyli talerz 30dbi :P

To sa cwaniaki, boja sie odblokowac ACK i tx power...

Ty chcesz na 1900m a co w zimie? Postoj pol roku? :P

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: ndz, 17 cze 2018 12:49:45 
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 07 lis 2011 13:21:17
Posty: 473
Lokalizacja: Limanowa
djvolt1942 pisze:

Ty chcesz na 1900m a co w zimie? Postoj pol roku? :P


odpowiedz "globalne ocieplenie" :rotfl: zimy już nie będzie :)

_________________
http://www.AirplusN.pl


Na górę
Post: ndz, 17 cze 2018 13:18:29 
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pn, 15 lut 2016 14:40:13
Posty: 189
Podobno z CLI da się podnieść moc ..
Podpowie ktoś w jaki sposób ?
Jakaś podpowiedź? Nie znalazłem niczego w CLI co by pokazało ze jest zakres od do i teraz jest tyle i można do tyle.


Na górę
Post: ndz, 17 cze 2018 13:27:44 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1197
lanc ale ty dowciapny jestes, zobaczymy jak na lhg osiadzie szadz nasza polska kto sie bedzie smial :P

szybki, jest ale czy w lhg to nie wiem

wklep w terminalu najpierw

/interface w60g set wlan60-1 tx-power=8, wykonaj na AP, jesli nic sie nie poprawi wrecz pogorszy to wklep zamiast 8 15, sprawdzimy tym sposobem czy dekle zalaczyli w nich wykorzystanie pelnej mocy, na wAPach moc >8 nic nie daje, jest zablokowana wlacznie z ACK

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: czw, 21 cze 2018 12:23:57 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1197
Tak jak Normis obiecał:

6.43rc32
*) w60g - added 4th 802.11ad channel (CLI only);
*) w60g - added distance measurement (CLI only);
*) w60g - general stability and performance improvements;
*) w60g - improved link stability;
*) w60g - improved maximum link distance;
*) w60g - removed distance lock for wAP 60G devices;


Takze teraz bedzie pocisk :P Wszyscy co posiadaja linki od nas prosimy o aktualizację do powyższej wersji, aby odblokować dynamiczne ACK oraz wklepac komende w CLI:
/interface w60g set wlan60-1 tx-power=8

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Ostatnio zmieniony czw, 21 cze 2018 20:57:40 przez djvolt1942, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: czw, 21 cze 2018 20:51:40 
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 13:56:07
Posty: 282
Te zmiany są dopiero od 6.43rc32, nie 6.42.4.


Na górę
Post: czw, 21 cze 2018 21:06:11 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1197
Dobrze prawisz, jednak wersja 6.43rc32, dwa razy to samo w changelogu zrobili zaznaczajac roznice od wersji 6.42.4

Tak czy siak zrobili to czego oczekiwalismy od dluzszego czasu, jednym slowem oszustwo na wAPach.

Fakt faktem teraz to ma dzialac tak jak planowalismy od samego poczatku.

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: czw, 21 cze 2018 21:49:43 
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 15 maja 2011 18:51:16
Posty: 8
dobrze po tym odblokowaniu jakich wynikow djvolt sie spodziewasz , na ile liczysz ? ( dystans / transfer)?


Na górę
Post: czw, 21 cze 2018 22:55:59 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1197
400mm: 1600m 1Gpbs, 2000m 500Mbps fdx
550mm: 1800m 1Gbps, 2400m 500Mbps fdx
650mm: 2000m 1Gbps, 2600m 500Mbps fdx

Podane wartosci sa wyliczone przy tx-power=8, poniewaz max TX jaki byl stabilny wynosil 8, >8 bylo zablokowane i nie przynosilo zadnych rezultatow + zablokowany ACK.

Na te chwile wymagany jest test sprzetu na odleglosci 1700m na nowym ROSie z odblokowanym ACK tx-power=8 i powyzej.

Ostatnio wyslalismy do Hiszpanii nowy link wiec zapytam czy beda mieli jak wykonac taki test na 1700m i na 2000m, akurat dostana na precyzyjnych uchwytach, reszta juz wisi wiec nie ma jak, a my zbytnio nie mamy teraz jak przetestowac :P

Wersja 550m specjalnie dla UK jest przygotowywana wiec tez potrwa jakis czas :P

Chyba, ze ktos ma jakas potrzebe dystansu i przepustowosci to da sie zrobic :P

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Ostatnio zmieniony pt, 22 cze 2018 10:20:31 przez djvolt1942, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: pt, 22 cze 2018 8:20:21 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 18 gru 2005 14:42:14
Posty: 1350
Lokalizacja: Góry
djvolt1942 pisze:
400mm: 1600m 1Gpbs, 2000m 500Mbps fdx
550mm: 1800km 1Gbps, 2400m 500Mbps fdx
650mm: 2000km 1Gbps, 2600m 500Mbps fdx

Podane wartosci sa wyliczone przy tx-power=8, poniewaz max TX jaki byl stabilny wynosil 8, >8 bylo zablokowane i nie przynosilo zadnych rezultatow + zablokowany ACK.

Na te chwile wymagany jest test sprzetu na odleglosci 1700m na nowym ROSie z odblokowanym ACK tx-power=8 i powyzej.

Ostatnio wyslalismy do Hiszpanii nowy link wiec zapytam czy beda mieli jak wykonac taki test na 1700m i na 2000m, akurat dostana na precyzyjnych uchwytach, reszta juz wisi wiec nie ma jak, a my zbytnio nie mamy teraz jak przetestowac :P

Wersja 550m specjalnie dla UK jest przygotowywana wiec tez potrwa jakis czas :P

Chyba, ze ktos ma jakas potrzebe dystansu i przepustowosci to da sie zrobic :P


1800km
2000km

nice ;P


Na górę
Post: pt, 22 cze 2018 10:07:09 
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 853
A gdzie ceny?

Jako mod dawno już bym ten wątek zamknął.


Na górę
Post: pt, 22 cze 2018 10:31:18 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1197
wojtekc juz poprawilem, w metrach lepiej brzmi :P

djrobson - niby dlaczego? Cala akcja dopiero teraz sie zacznie, oszustwo MT wyszlo na jaw dzieki nam i kolegą z czech oraz sama premiera LHG60 wrecz wymusila na ujawnienie tego faktu, wiec teraz mozna dopiero dzialac w tym temacie i konstruowac solidne, dalekosiezne linki, zas uprzednio skonstruowane linki dostana powera i elegancka stabilnosc przy sporych opadach deszczu.

Przyszlo do nas zapytanie czy uda sie skonstruowac link na ok. 2400m, jest to oczywiscie mozliwe o ile odblokowana zostala moc nadawcza 12-15. Mamy swiadomosc, ze kazdy z operatorow ma przewaznie linki do 2500m wiec za male pieniadze moznaby podniesc wydajnosc PtP nawet 10cio krotnie tam gdzie jest to tylko mozliwe.

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: pt, 22 cze 2018 11:10:14 
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 853
Ja i tak żartuje przecież.

Działaj bracie działaj. Moja jedna konstrukcja już tez działa. Generalnie żadna filozofia, zdjęcia niebawem. Teraz sezon ide radiole montować i kilientów, nie mam czasu na pierdułki :)


Na górę
Post: pt, 22 cze 2018 15:16:20 
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: ndz, 29 kwie 2007 23:24:14
Posty: 1983
djrobson pisze:
Ja i tak żartuje przecież.

Działaj bracie działaj. Moja jedna konstrukcja już tez działa. Generalnie żadna filozofia, zdjęcia niebawem. Teraz sezon ide radiole montować i kilientów, nie mam czasu na pierdułki :)
:) Napisz lepiej czy ten wap rozebrany działa dalej, czy taka rozwałka :zly:
daje możliwość ponownego skręcenia i działania. Dziś właśnie bawię się z tym WAP60 a po mojej drugiej stronie lhg60. Odległość to 513 m.
Sygnał 80 i mcs 8. Jedno pięrdnięcie muchy był 40.. Właśnie piszę posta z tego linku.Coś mam wrażenie, że po wgraniu najnowszego softu sygnał jest jakby lepszy, no mogę się mylić.


Na górę
Post: pt, 22 cze 2018 15:20:58 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1197
wgraj najnowsza wersje i pozniej zrob od strony gdzie jestes podlaczony

/interface w60g set wlan60-1 tx-power=6, nastepnie 8 i nastepnie 15, sprwdz czy jest roznica w rssi i parametrach w

/interface w60g monitor wlan60-1

Na naszych miskach spokojnie lecialo ponad 600m do wapa, ale na wersji gdzie byl statyczny ACK i nie dzialala moc poprawnie.

Na nowym sofcie bez problemu powinno leciec na >800m

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: pt, 22 cze 2018 16:03:53 
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: ndz, 29 kwie 2007 23:24:14
Posty: 1983
djvolt1942 pisze:
wgraj najnowsza wersje i pozniej zrob od strony gdzie jestes podlaczony

/interface w60g set wlan60-1 tx-power=6, nastepnie 8 i nastepnie 15, sprwdz czy jest roznica w rssi i parametrach w

/interface w60g monitor wlan60-1

Na naszych miskach spokojnie lecialo ponad 600m do wapa, ale na wersji gdzie byl statyczny ACK i nie dzialala moc poprawnie.

Na nowym sofcie bez problemu powinno leciec na >800m
Regulacja mocy na wap działa. Zakres 1-15. W promiennik lhg włożyłem listek dębowy i zakleiłem taśmą aby sygnał stłumić. Wieje wiatr szalony. Z 40-50 mam skok na 65-70, tak to mniej więcej idzie. Bez listka i tak mam syg. 80 mcs-8.


Na górę
Post: pt, 22 cze 2018 16:30:12 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1197
Czyli rewelacja, w koncu bedzie mozna wykorzystac praktycznie kazdego wAPa do konstrukcji metalowej, bo na LHG nie ma co liczyc zima :)

A masz jak sprawdzic na tych 500m wAP do wAPa na mocy 15? Powinno sie zestawic na MCS 1 jesli ACk faktycznie dziala poprawnie i wylicza dystans.

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: pt, 22 cze 2018 16:31:54 
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 853
zuhjk pisze:
Napisz lepiej czy ten wap rozebrany działa dalej, czy taka rozwałka


Normalnie pokleiłem klejem do chipsetów i działa. Sygnał wykrywa. Jednego wapa uwaliłem bo prawdopodobnie jakiś element z wiercenia wpadł, a co wierciłem będzie na zdjęciach. Także ten uwalony w ogóle się nie uruchamia. Jak się ta płytke małą odłączy to mietek widzi interfejs.

Złącza są b.delikatne i to jest też na sztywno sklejone. Od spodu, czego normalnie nie widać są dodatkowo diody oznaczone: jedna U.LED i 4 sztuki WLN (0,1,2,3)


Na górę
Post: pt, 22 cze 2018 16:42:04 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1197
Czyli twierdzisz, ze sama macierz to aktywna antena majaca swoj uklad sterowania, ktory przekazuje dane do mietka? A przedluzales kabel sterowniczy [bialy] i dziala prawidlowo? Bo tylko ty jeden rozwaliles wAPa, a mnie Antons co innego powiedzial :P

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: pt, 22 cze 2018 16:56:18 
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 853
1. nie wiem
2. nie, nie wiem
3. naucz się czytać


Na górę
Post: pt, 22 cze 2018 17:02:44 
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: ndz, 29 kwie 2007 23:24:14
Posty: 1983
djvolt1942 pisze:
Czyli twierdzisz, ze sama macierz to aktywna antena majaca swoj uklad sterowania, ktory przekazuje dane do mietka? A przedluzales kabel sterowniczy [bialy] i dziala prawidlowo? Bo tylko ty jeden rozwaliles wAPa, a mnie Antons co innego powiedzial :P


Nie ma takiego kabla co nie dałoby się przedłużyć :D


Na górę
Post: pt, 22 cze 2018 17:20:02 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1197
Przedluzyc mozna, pytanie czy bedzie dzialac prawidlowo, support twierdzi, ze nie wolno przedluzac dlatego w LHG zastosowano podobne rozwiazanie...

djrobson - umiem czytac ze zrozumieniem i czytac miedzy wierszami :P

Cytuj:
Złącza są b.delikatne i to jest też na sztywno sklejone. Od spodu, czego normalnie nie widać są dodatkowo diody oznaczone: jedna U.LED i 4 sztuki WLN (0,1,2,3)

To wskazuje na osobny uklad sterowania macierza czyli jednostke samodzielna...

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: pt, 22 cze 2018 17:31:56 
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: ndz, 29 kwie 2007 23:24:14
Posty: 1983
djvolt1942 pisze:
Czyli rewelacja, w koncu bedzie mozna wykorzystac praktycznie kazdego wAPa do konstrukcji metalowej, bo na LHG nie ma co liczyc zima :)

A masz jak sprawdzic na tych 500m wAP do wAPa na mocy 15? Powinno sie zestawic na MCS 1 jesli ACk faktycznie dziala poprawnie i wylicza dystans.

Nie udało mi się złapać sygnału z wap60 samym wapem. :(
Każda miska dobrze robi, zestaw wap-lhg działa. :)


Na górę
Post: pt, 22 cze 2018 17:32:57 
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 853
Czyli co, IDU - ODU?


Na górę
Post: pt, 22 cze 2018 17:59:54 
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: ndz, 29 kwie 2007 23:24:14
Posty: 1983
djrobson pisze:
Czyli co, IDU - ODU?

Na bazie wap60 a 513 m dalej lhg60 :)
Raczej nie chce mi się skręcać samemu misek. Raczej wsadzę tego lhg do miski jurka bo i osłona ładna jest.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.
Przejdź na stronę Poprzednia 118 19 20 21 22 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Łukasz Witek i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 22 wrz 2018 12:55:23

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl