Trzepak.pl


Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.
Przejdź na stronę Poprzednia 118 19 20 21 22 Następna
Autor Wiadomość
Post: pn, 04 cze 2018 13:39:23 
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 853
Piszę jak jest i zdania nie zmienię. Poza tym trochę więcej kultury.


Na górę
Post: pn, 04 cze 2018 14:00:06 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1196
Szanuj czyjajs robote najpierw, bo w zimie przeprosisz za te slowa obelgi kierowane w moja strone...

Na ten temat wiem wszystko, jestem z Antonsem na biezaco, i kto jak kto ale ty masz najmniej do gadania :P Ty to jestes taki typowy aferzysta z polszy :P

Niech sie wypowiedza koledzy co maja linki dzialajce perfekcyjnie na 660m w deszcz i snieg to moze troche oprzytomniejesz.

A na tym filmiku od Wegrow widac jak sie meczy zeby wogole ustawic sygnal, porazka uchwyt, tutaj sie nie popisali, mogli chociaz dac juz jakis precyzyjny :P Cenowo za to by to juz biednie wygladalo zapewne...

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: pn, 04 cze 2018 14:26:20 
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 853
Wsadzanie (jak sam pisałeś nierozbieranego) wire60 do miski i wykorzystanie faktu skupienia wiązki uważasz za jakie rozwiązanie? Bo ja za URYNĘ podobnie jak za czasów klejenia anten yagi w garażu. Niedawno ktoś to trafnie już opisał, tak się nie konstruuje anten na tak krótkie fale, bo to efekt przypadku.

Ale chcąc być uczciwym, uważam to za pozytywną urynę bo rozwiązanie jest b.tanie w stosunku do radiolinii. W tym wątku już opisu własnej konstrukcji kontynuował nie będę, bo nie widzę sensu, strach coś pisać. Anten mam kilka i kilka rozwiązań. Jedno jest już testowane, konkretnie ta rozebrana (poniżej rozebrana ant cyberbajtu, chociaż są inne np. andrew). Mam też już w planie konstrukcję bez rozbierania wire60.


Załączniki:
20180604_140858.jpg
20180604_140858.jpg [ 273.8 KiB | Przejrzano 2510 razy ]
20180604_140837.jpg
20180604_140837.jpg [ 38.37 KiB | Przejrzano 2510 razy ]
Na górę
Post: pn, 04 cze 2018 14:36:17 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1196
Pokaz wyniki to pogadamy uczciwie czy ci sie zepnie na 1700m :P Czesi nie daja rady, max 1000m im wychodzi na Jirous 24 i rozpina przy lekkim deszczu :P

W nowej wersji wAP nie jest juz Oryginalny w obudowie tak jak bylo w starej wersji, teraz jest bez obudowy szczelnie zamkniety z dodatkowym chlodzeniem przymocowany na specjalnym mocowaniu, dlatego tak zasuwa bez zadnych problemow, ale jeszcze kilka poprawek...

Tak dla ciekawskich czekamy wlasnie na stozki z amelinium :P

W twoim rozwiazaniu widze co chcesz zrobic tylko Antons twierdzi, ze jak ruszysz kabel sterujacy [bialy] to macierz bedzie swirowac, prawde mowi czy nie? Sprawdzales?

Konstrukcje pod wire60 takze mamy tylko Antons nie chce sprzedac samej elektroniki...

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: pn, 04 cze 2018 14:42:43 
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 853
Dowiesz się bracie w stosownym czasie (widziałeś już, że to rozebrałem przecież).

Zepsułem już dwa, ale mam sponsorów :D


Na górę
Post: pn, 04 cze 2018 15:12:38 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1196
A tego bialego ruszales? Przedluzales go i dziala poprawnie? Bo mi Antons nie chce powiedziec czy bedzie dzialac czy nie :P Twierdzi, zeby tego nie ruszac, bo bedzie brak stabilnosci :P

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: pn, 04 cze 2018 15:14:45 
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 08 gru 2014 14:12:35
Posty: 19
djvolt1942 pisze:
Oprogramowanie troche zwalone jeszcze, ale Guru Antons obiecal, ze poprawia to na czym nam najbardziej zalezy i bedzie sypac na 1800m az milo na miskach 24dbi w deszczu :P

Czy do Twojego projektu dostajesz specjalne oprogramowanie od MikroTika? Na forum MT:
normis pisze:
wAP60 has a specially designed and calibrated beamforming antenna with pre-configured patterns. you can't use it with custom antennas and I am surprised it works for you at all.

antonsb pisze:
Custom antennas will never work as well without proper calibration.


Na górę
Post: pn, 04 cze 2018 15:41:45 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1196
I tutaj jak widzisz są rozbieżności teoria vs praktyka

Poszły projekty do supportu, poszły nasze osłony na specjalne zamówienie Antonsa także czekam tylko na odpowiedź w sprawie elektroniki z LHG, żeby obniżyć koszty :)

Jeśli chodzi o oprogramowanie to... zwykła wersja testowa 6.43RC19 + Winbox, bo sie nie moge doprosic wersji z beamformingiem lub dedykowanej pod Custom'a :P

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: wt, 05 cze 2018 0:47:52 
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16460
Lokalizacja: Nowa Ruda
60GHZ to się przy każdym większym deszczu zwinie. Tego nie da się przeskoczyć nawet wyspecjalizowaną miską. Czekam na LHG60 u siebie.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: wt, 05 cze 2018 9:17:39 
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 853
broken no co ty, wprowadzasz antyreklamę, nie masz prawa się wypowiadać. U nich będzie działać, reszta to głąby. :D


Na górę
Post: wt, 05 cze 2018 10:34:25 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1196
broken pisze:
60GHZ to się przy każdym większym deszczu zwinie. Tego nie da się przeskoczyć nawet wyspecjalizowaną miską. Czekam na LHG60 u siebie.

Lekko takze sie pomyliles Siklu ETH V1200 czyli typowy E-Band 76GHz czyli o 16GHz wiecej leci na 2,5km bez problemu i kazdy tego uzywa :P Nowa wersja takze juz przerzuca 1000/1000...

Miski aluminiowej tym bardziej zakrytej plastikiem nie pokona plastikowo-ameliniowa odkryta siatka, a ulewy to nawet 24GHz nie wytrzyma wiec o czym ty mowisz czlowieku...

Jak donosza nam wszycy co od nas wzieli to linki od lutego zerwaly tylko 4 razy max!!!

Wiec taki nasz Custom to tylko tania i genialna alternatywa dla Siklu, ktora przerzuca tyle samo, a wyzwanie stanowi odleglosc :P

Takze powodzenia wszystkim zycze z LHG60 w zimie, bo tutaj chodzi ZWLASZCZA O ZIME :P Pewnie o tym nie pomyslales, ze u nas sa zimy zwlaszcza w twoim rejonie, ano tak zapomniales :P

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: śr, 06 cze 2018 1:11:15 
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16460
Lokalizacja: Nowa Ruda
Proponuję wrócić do technikum lub nawet poszukać w necie - jaka jest różnica pomiędzy pasmem 60GHZ a 76GHZ. Podobnie jest pomiędzy 32GHZ a 24GHZ. Przy 32GHZ paradoksalnie nie masz takiego tłumienia jak przy 24GHZ z uwagi na rezonans z cząsteczkami wody. Różnica więc jest na korzyść typowego E-Bandu w stosunku do 60GHZ.

I muszę Cię zmartwić. Na 2.5KM w tym paśmie jeśli tylko jest możliwe używa się anten 60cm lub nawet 90cm. Co więcej - każdy z operatorów stosuje protekcję w postaci dodatkowej nitki w niższym paśmie. U mnie P4 leci na dwie radiolinie - jedna jest na E-Band dla transmisji LTE/3G. Pozostała radiolinia w paśmie 23GHZ leci na kanale 7MHZ jako backup. Mogę Ci nawet zdjęcia tych radiolinii zrobić.

Taka rzeźba jaką robisz to nie jest żadna alternatywa dla Siklu czy innej radiolinii. Dla mnie to taka sama rzeźba jak kiedyś wkładanie Edimaxów
do puszek zewnętrznych i montaż na dachu z zasilaniem pseudo-poe. To może kiedyś wydawało się dobrym rozwiązaniem bo było tanie i relatywnie proste. Tylko czasy się zmieniły i nikt już nie chce takiego rzeźbienia.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: śr, 06 cze 2018 8:14:38 
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pn, 15 lut 2016 14:40:13
Posty: 189
Porównanie dobre ale czasy się zmieniły. Kto teraz kupuje radiolinie po 10-20k ? Przecież to się nigdy nie zwróci . Co innego tańsza alternatywa która może i jest rzeźba ale działa i koszt wymiany, serwisu daje szansę konkurencji z innymi.
Chętnie bym kupił profesjonalny sprzęt ale jak mam płacić co miesiąc urzędasom by być czysty i załatwiać papierkologie to wolę postać


Na górę
Post: śr, 06 cze 2018 9:06:26 
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 853
400/400 da się kupić za 3-4tyś zł np. na 32Ghz za kompletny link. Dla małego ISP o wiele to lepsze jak zasyfianie sobie Airfiberami.


Na górę
Post: śr, 06 cze 2018 10:12:38 
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16460
Lokalizacja: Nowa Ruda
Zasyfianie AF5HD/X raczej nie wchodzi w grę. Te sprzęty da się tak skonfigurować, że z jednego miejsca zrobisz co najmniej kilka linków na tym samym kanale. Fakt, że za 3-4k można dorwać Traffic Noda czy też Pasolinka NEO daje do myślenia.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: śr, 06 cze 2018 17:43:48 
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 853
Nie o to mi chodziło. Siebie AFx może nawzajem nie zakłóca, ale obok moje sektory na ludzi z NV2 zabić potrafi bez problemu.


Na górę
Post: czw, 07 cze 2018 1:13:41 
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16460
Lokalizacja: Nowa Ruda
Musiałbyś chyba ustawić je na tym samym kanale i to cholernie blisko siebie. U mnie AFy działają bez większego problemu tuż obok anten na 5GHZ.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: czw, 07 cze 2018 14:45:11 
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 3001
Boże AF5 działa w uwolnionym Pasmie a nawet nie drogie używane pasolinki to jednak pasmo płatne w UKE - po 3-4 latach używania okazuje się że AF5x jest jak za darmo :) n o i posiadanie na półce sztuki dwóch jako backupu to też żaden koszt a w przypadku paso linków to idu plus odu H i L i to na rożne częstotliwości jak ktoś ma sporo tego to magazyn zamienników w razie w robi się całkiem spasły


Na górę
Post: czw, 07 cze 2018 15:46:58 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1196
Jest jeszcze Mimosa B5c i C5c :P

Teraz od 5250-5350 i 5470 -5725 jest DFS wiec jak to dziala wogole? CT tam nie ma...

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: wt, 12 cze 2018 11:27:21 
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 02 kwie 2006 14:08:46
Posty: 767
Lokalizacja: Lublin
Zabawki zamówione, założę na most 900 m zobaczymy jak będzie w deszczu, jedna strona będzie pod dachem.

_________________
yep


Na górę
Post: śr, 13 cze 2018 13:41:14 
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 21 gru 2011 20:58:18
Posty: 681
testował ktoś połączeni na nadawczej wAPG-60AD a z drugiej LHGG-60AD
jakie wychodzą dystanse ?


Na górę
Post: sob, 16 cze 2018 22:58:59 
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 19 wrz 2010 11:06:49
Posty: 24
U mnie wstępnie do testów odpalony link, link 943 m, jedna antena z wizowana druga na oko. :) https://drive.google.com/file/d/1CzrHAdp_SW0UVpbpwN3ZYTvYsOgq70Pj/view?usp=sharing

_________________
Bo najprostsze rozwiązania są rozwiązaniami najlepszymi.


Na górę
Post: sob, 16 cze 2018 23:03:40 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1196
gumis pisze:
testował ktoś połączeni na nadawczej wAPG-60AD a z drugiej LHGG-60AD
jakie wychodzą dystanse ?

Jesli nie odblokuja ACK na wAP to nic z tego nie bedzie :P Normis obiecal, ze poprawia i odblokuja ACK w nastepnych wersjach RC... Na te chwile zanim tak sie stanie chca jak najwiecej wypchac LHG60, dopiero po zimie zajma sie PTMP jak juz ludzie przekonaja sie co to znaczy zalozyc LHG na zime i spadnie sprzedaz, Europa to nie Hawaje :P


bogdan318 pisze:
U mnie wstępnie do testów odpalony link, link 943 m, jedna antena z wizowana druga na oko. :) https://drive.google.com/file/d/1CzrHAdp_SW0UVpbpwN3ZYTvYsOgq70Pj/view?usp=sharing

Ktoras zle zwizowana, powinno leciec 840/840, bo juz na sesji UDP procesor na jednym rdzeniu nie da rady, jak masz jak to potraktuj sesja TCP/IP poza LHG, bedziesz na 100% pewny ile lata...

Jak masz RC to wklep /interface w60g monitor wlan60-1 i pokaz wyniki z obu to bedzie widac ktora jest zle zwizowana i ile lata w eterze :P

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: sob, 16 cze 2018 23:15:45 
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 19 wrz 2010 11:06:49
Posty: 24
bogdan318 pisze:
U mnie wstępnie do testów odpalony link, link 943 m, jedna antena z wizowana druga na oko. :) https://drive.google.com/file/d/1CzrHAdp_SW0UVpbpwN3ZYTvYsOgq70Pj/view?usp=sharing

Ktoras zle zwizowana, powinno leciec 840/840, bo juz na sesji UDP procesor na jednym rdzeniu nie da rady, jak masz jak to potraktuj sesja TCP/IP poza LHG, bedziesz na 100% pewny ile lata...

Jak masz RC to wklep /interface w60g monitor wlan60-1 i pokaz wyniki z obu to bedzie widac ktora jest zle zwizowana i ile lata w eterze :P[/quote]


Dnia zabrakło na dostrojenie, za tydzień mam nadzieję uda mi się ustawić na cacy, do tego czasu będzie przepychał testy między antenami i może na jakiś deszcz się link załapie :)
https://drive.google.com/file/d/1eDzQQYkP9hl0-o0AQJ_DGz7i9_eXcNwR/view?usp=sharing

_________________
Bo najprostsze rozwiązania są rozwiązaniami najlepszymi.


Na górę
Post: ndz, 17 cze 2018 7:40:15 
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3458
Da radę te LHG na 1900m? na deszcz byłby backup na 5ghz

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.
Przejdź na stronę Poprzednia 118 19 20 21 22 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: pelzak i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 22 wrz 2018 11:18:37

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl