Trzepak.pl


Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.
Przejdź na stronę Poprzednia 13 4 5 6 722 Następna
Autor Wiadomość
Post: wt, 16 sty 2018 12:18:22 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1194
Pierwsze testy wykonane, udało się połączyć na 312m na sygnale 60 i MCS 7 z wykorzystaniem tylko jednej anteny, teraz mierzymy odległość promiennika od czaszy, aby maksymalnie wykorzystać potencjał samej czaszy. Nie jest to takie proste...

Testy wykazały ok 350Mbps TCP/IP, max 490Mbps przy MCS12 pokazują wAPy, w sesjach UDP leci ponad 800Mbps...

Dziś kolejne testy na dalsze odległości.

Kolejne testy niebawem odbędą się już z wykorzystaniem dwóch anten ze specjalnie zbudowanym uchwytem wAP'a.


Ktoś będzie zainteresowany takimi zestawami / uchwytami?

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: wt, 16 sty 2018 12:23:08 
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 23 paź 2006 14:41:04
Posty: 238
Wrzuć zdjęcia


Na górę
Post: wt, 16 sty 2018 12:31:35 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1194
Jak bedzie wsio gotowe to wrzuce :P

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: wt, 16 sty 2018 12:32:00 
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 364
djvolt1942 pisze:
Pierwsze testy wykonane, udało się połączyć na 312m na sygnale 60 i MCS 7 z wykorzystaniem tylko jednej anteny, teraz mierzymy odległość promiennika od czaszy, aby maksymalnie wykorzystać potencjał samej czaszy. Nie jest to takie proste...

Testy wykazały ok 350Mbps TCP/IP, max 490Mbps przy MCS12 pokazują wAPy, w sesjach UDP leci ponad 800Mbps...

Dziś kolejne testy na dalsze odległości.

Kolejne testy niebawem odbędą się już z wykorzystaniem dwóch anten ze specjalnie zbudowanym uchwytem wAP'a.


Ktoś będzie zainteresowany takimi zestawami / uchwytami?
Tak :)


Na górę
Post: wt, 16 sty 2018 13:13:39 
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16460
Lokalizacja: Nowa Ruda
Jeśli to będzie w stanie wykręcić z 500Mbit na 500m to biorę to od reki.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: wt, 16 sty 2018 22:18:08 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1194
Niełatwe do ogarnięcia obliczenia juz gotowe, sprzet jutro skladany, wiercony, nitowany.

Kolejne testy juz na naszym wynalazku po jednej oraz dwoch stronach.

Dzisiejszy test na 350m, po jednej stronie nasz wynalazek, po drugiej zwykly wAP przy lekko padajacym sniegu... Na samych wAPach sygnal wymiekl przy ok 120m :P

Test wykonany BTestem pomiędzy dwoma wAPami...

Na 400m synchro na 50, MCS 8, troche korekty wAP [baza] i pyknelo by 500m na sygnale 40 i MCS 7 [ok 300Mbps TCP/IP].

Sprawdzimy jeszcze czy na 1km z dwoma antenami da rade sie podlaczyc i przewalic ze 300Mbps TCP/IP... Juz widze jak wymieniam krotkie linki :aqq:

Wszystko przed nami, jak narazie testy ekstra, patent takze niezly, ale nie banalny, jest przy nim sporo pracy...

Caly kompletny link powinien miescic sie w okolicach 1200pln netto. Interesować was tylko będzie podłączenie wtyczki pod gniazdo STP. Promiennik calkowicie chroniony przed deszczem, wiatrem i sniegiem/gradem, ogolnie przed wszystkim oprocz debili oraz pozarem :P

Pytanie tylko czy wyprowadzać wam kabel od uziemienia czy wystarczy, ze bedzie uziemienie po STP?


Załącznik:
2018-01-16 (9).png
2018-01-16 (9).png [ 129.79 KiB | Przejrzano 1450 razy ]

Załącznik:
2018-01-16 (17).png
2018-01-16 (17).png [ 128.95 KiB | Przejrzano 1450 razy ]

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: wt, 16 sty 2018 23:16:46 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 23 lut 2009 22:22:38
Posty: 1315
https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=7&t=129667


Na górę
Post: wt, 16 sty 2018 23:58:30 
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16460
Lokalizacja: Nowa Ruda
Proponuję poprawić trochę ten test prędkości i nie robić go z poziomu samego wAPa bo nawet na biurku on nie jest w stanie wykręcić więcej jak te 400Mbit/s w TCP. Najlepiej testy robić na dwóch PC-tach i spróbować to zrobić poprzez IPerf.

Ja już zbieram kasę ;)

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: śr, 17 sty 2018 12:36:54 
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pn, 15 lut 2016 14:40:13
Posty: 189
A jak taki link zachowuje się w deszczu na tych 60 GHz?


Na górę
Post: śr, 17 sty 2018 13:04:52 
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: sob, 31 paź 2009 21:44:38
Posty: 136
Lokalizacja: Lubliniec
Szybki123 pisze:
A jak taki link zachowuje się w deszczu na tych 60 GHz?


No trzeba lać wodę z wiadra z jednej i drugiej strony i sprawdzać zasięg. :-)


Na górę
Post: śr, 17 sty 2018 14:29:32 
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1643
Lokalizacja: W-wa
To nie 2.4GHz. Bardzo dobrze sie zachowuje w sniegu. Deszczu jakos nie ma okazji przetestowac :)


Na górę
Post: śr, 17 sty 2018 14:51:26 
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: sob, 31 paź 2009 21:44:38
Posty: 136
Lokalizacja: Lubliniec
Panowie w gigantycznej ulewie nawet linki klasy operatorskiej trochę się rozpływają
Radiolinia Ericssona na 28GHz widziałem co robiła przy takiej pogodzie.
Ale w końcu takie warunki są sporadyczne. Dla tego pisze się, że link 99,8% w skali roku


Na górę
Post: śr, 17 sty 2018 16:15:33 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1194
Panowie i Panie, Broken specjalnie dla Ciebie 500m :P

Załącznik:
receive2.png
receive2.png [ 174.62 KiB | Przejrzano 1188 razy ]

Załącznik:
send2.png
send2.png [ 130.28 KiB | Przejrzano 1188 razy ]


To tylko test... I to na jednej antenie naszej specjalnosci :P Zauwazylem, ze czy jest sygnal 60 czy 40 czy 20 przeciska teraz tyle samo :P

Jeszcze kilka poprawek, troche modyfikacji i bedziemy mogli wysylac :P

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: śr, 17 sty 2018 16:24:25 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3418
Lokalizacja: Mazury
@djvolt1942 a Ty przypadkiem nie robiłeś btesta do tego samego urządzenia z którego robiłeś btesta? Bo na jednym, ani na drugim ss na interfejsie radiowym na Rx brak tego ~1Gbps

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜


Na górę
Post: śr, 17 sty 2018 16:32:55 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1194
qrw fakt, pomylilem wAPy przy zakladaniu i nie ta dalem, ale co jak co 500m zostalo przekroczone :P

Bede robil druga antene to zestawie jutro linka i sprawdze hahahahaha spalone gary :P

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: śr, 17 sty 2018 16:59:50 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3418
Lokalizacja: Mazury
Najlepszym się zdarza :P

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜


Na górę
Post: śr, 17 sty 2018 19:57:01 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1194
Ok to teraz macie tutaj prawidlowe testy na 400m na juz zmontowanym sprzecie.

Synchro na 500m pyknelo nam na 20-30 [dwie diody] i przewalalo w sniezyce ponad 200m stabilnie takze jest git.

Szykujemy teraz drugi osprzet i jutro jak pogoda pozwoli bedziemy lapac sygnaly standardowo na 300m, 400m and 500m and >500m :P

Załącznik:
2018-01-17 (12).png
2018-01-17 (12).png [ 154.01 KiB | Przejrzano 1112 razy ]

Załącznik:
2018-01-17 (13).png
2018-01-17 (13).png [ 154.35 KiB | Przejrzano 1112 razy ]

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: śr, 17 sty 2018 20:59:13 
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: ndz, 29 kwie 2007 23:24:14
Posty: 1983
djvolt1942 pisze:
qrw fakt, pomylilem wAPy przy zakladaniu i nie ta dalem, ale co jak co 500m zostalo przekroczone :P

Bede robil druga antene to zestawie jutro linka i sprawdze hahahahaha spalone gary :P

Tak ale to zjaeibsty test, daje pojęcie o wydolności procka w urządzeniu, ja czasami tak robię.


Na górę
Post: śr, 17 sty 2018 23:59:12 
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16460
Lokalizacja: Nowa Ruda
Shut up and take my money!

Rób te garnki i testuj. Jak to będzie tak śmigać na 500m czy nawet do 1km z odpowiednio dużym garem to śmiem twierdzić, że kupię tego dziesiątki. Mamy sporo krótkich linków - które nie przekraczają 1km. Jakby to przepychało z 500mbit w fullduplexie przy dostępności 99,1% to już by było naprawdę rewelacyjnie.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: czw, 18 sty 2018 0:16:05 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1194
Jutro bedziemy wiedziec co i jak, druga antena juz gotowa, wsio poustawiane, jeden uchwyt i bedziem latac po polu :P

Troche zwizowanie potrwa, po omacku, MT niestety nie zrobilo jeszcze Antena Align dla tych wAPow, pewnie zonka maja i nie wiedza jak to ugryzc :P

Na te chwile spokojnie mozna przepychac na 400m nie martwiac sie o warunki pogodowe. Przy gestym sniegu i sporym wietrze stalem dzis specjalnie patrzac czy sygnal poleci lub zerwie linka, nic z tych rzeczy, jeszcze dwa dni temu bym tego nie powiedzial zastanawiajac sie czy wogole wiecej niz 200m jest realne.

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: czw, 18 sty 2018 0:36:07 
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16460
Lokalizacja: Nowa Ruda
Jakiej wielkości są te garnki?

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: czw, 18 sty 2018 1:06:41 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1194
400mm, dla nas zrobienie na 500 i 620 nie byloby problemem :P

Myslimy takze, aby wykorzystac inne znacznie wieksze talerze np z satelity

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: czw, 18 sty 2018 1:12:04 
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 21 gru 2011 20:58:18
Posty: 681
to jest ciekawe rozwiązanie

na bazie zwykły bez misek albo taka która zbiera wiązkę 60 a klientów 1-3 na tych talerzach

mikrotik zapowiedział już soft z obsługa do 8 klientów


Na górę
Post: czw, 18 sty 2018 10:15:19 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3418
Lokalizacja: Mazury
@djvolt1942 a jakieś dropy na interfejsach masz? Jak ping?

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜


Na górę
Post: czw, 18 sty 2018 10:20:22 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1194
Dzis wykonamy test na dwoch antenach to przy okazji zapodam pinga.

Nie zauwazylem drastycznych dropow, nieraz tam spadlo o 50Mbps i w sumie tylko tyle

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.
Przejdź na stronę Poprzednia 13 4 5 6 722 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 21 wrz 2018 2:25:51

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl