Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: wt, 20 sty 2015 21:04:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 05 sty 2014 22:54:04
Posty: 60
Hej

Dzis uruchomili mi to lacze w domu (ftth), a w weekend bede mogl to potestowac na spokojnie.
Czy moze mi ktos udostepnic btest?
Na ten moment max DW jaki mam to 85mbit, a UP to 43mbit ale to na speedtest.net albo speedtest.inea.pl moge wysycic upload za pomoca iperfa w 10ciu rownoleglych sesjach, zastanawiam sie czy to samo uda sie zrobic z downloadem?
Cena to 199zl brutto miesiecznie za net+tv+voip+lte 2GB.

Szalu nie ma, lacze wzialem dla uploadu, z tego co moge powiedziec o inea to upload zawsze byl w okolicach 80-90% zadeklarowanych mbit, a download moze 50-70% tego co w umowie.

Pozdrawiam


Na górę
Post: wt, 20 sty 2015 21:38:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2213
ja na speedtest.net wysycam 200 lekko

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Post: wt, 20 sty 2015 22:06:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 1:37:06
Posty: 1797
Wow. Ja wysycam 1gbps bez problemu. I do mnie tyle też powinieneś mieć. No chyba że Inea zrobiła myczek i dysponując powiedzmy transmisja 1gbps sprzedała 20 takich łącz jak Twoje. Prosto licząć z uploadem nie powinno być problemów a z downloadem pewnie będzie tak, jak wiele osób mi opowiada. Anyway, życzę wysokich transferów.


Na górę
Post: wt, 20 sty 2015 22:28:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 16 maja 2012 20:55:49
Posty: 625
Lokalizacja: WLKP
Hmmm... 500 mega do klienta a rurka do miejscowości (miasta) 1G. Ale to my malutcy oszukujemy klientów naszym zaawansowanym QOS-em ...


Na górę
Post: wt, 20 sty 2015 22:43:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3831
Lokalizacja: Szczecin
Psikusa by mieli w Inei jeśli ktoś by wziął to łącze i wysycał stale w 50% :zlosnik:

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: wt, 20 sty 2015 23:55:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8316
A ja na miejscu kolegów z Wielkopolski zrobiłbym na tych łączach dosył w fajniejszych lokalizacjach do swoich sieci. Albo poświęcił kilka stówek i sprawdzałbym iperfem wydajność ich łączy. A co.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 21 sty 2015 0:28:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1320
adamosad pisze:
Hmmm... 500 mega do klienta a rurka do miejscowości (miasta) 1G. Ale to my malutcy oszukujemy klientów naszym zaawansowanym QOS-em ...

Jakiś nie poważny ten dostawca, skoro przy takiej cenie nie potrafi zagwarantować jakości usługi, można to robić dobrze https://toya.net.pl/internet. :ok:


Na górę
Post: śr, 21 sty 2015 7:43:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 29 wrz 2009 12:10:16
Posty: 2908
Lokalizacja: Kraków
jarek7714 pisze:
adamosad pisze:
Hmmm... 500 mega do klienta a rurka do miejscowości (miasta) 1G. Ale to my malutcy oszukujemy klientów naszym zaawansowanym QOS-em ...

Jakiś nie poważny ten dostawca, skoro przy takiej cenie nie potrafi zagwarantować jakości usługi, można to robić dobrze https://toya.net.pl/internet. :ok:


Powiem, że Toya dobrą jakość trzyma. Odeszli już nawet od weksli jako kaucji przy umowach.

_________________
Oddaj krew, to ratuje życie, dla Ciebie to tylko godzina i dodatkowe profity :)


Na górę
Post: śr, 21 sty 2015 8:37:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 12 cze 2007 11:57:30
Posty: 1941
Ja tez wprowadzam w wakacje ofertę 500Mb/s na osiedlu przy ftth/fttb. Ciemne włókno na dniach dostaje pomiędzy serwerownią a gponem. Po co coś tu ludziom ograniczać?


Na górę
Post: śr, 21 sty 2015 10:06:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3926
HaPe pisze:

Powiem, że Toya dobrą jakość trzyma. Odeszli już nawet od weksli jako kaucji przy umowach.


No to faktycznie spoko :D

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: śr, 21 sty 2015 11:32:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 05 sty 2014 22:54:04
Posty: 60
PREtje pisze:
Wow. Ja wysycam 1gbps bez problemu. I do mnie tyle też powinieneś mieć. No chyba że Inea zrobiła myczek i dysponując powiedzmy transmisja 1gbps sprzedała 20 takich łącz jak Twoje. Prosto licząć z uploadem nie powinno być problemów a z downloadem pewnie będzie tak, jak wiele osób mi opowiada. Anyway, życzę wysokich transferów.


hej

czy mozesz mi udostepnic btesta? chetnie sprawdze DW, bede wdzieczny za info na pw.


Na górę
Post: śr, 21 sty 2015 11:34:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 05 sty 2014 22:54:04
Posty: 60
o tej porze osiagam 111/48mbit ale to Inea przez poznanski PIX do Horyzontu.
http://www.speedtest.net/my-result/4076671834


Na górę
Post: śr, 21 sty 2015 11:56:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3831
Lokalizacja: Szczecin
A ile masz do Warszawy (Netia, Skynet)? Mi na uczelnianym łączu gigabit o tej porze idzie ponad 200/200, więc powinieneś mieć z 200 downloadu, bo serwery speedtest.net nie są zapchane.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: śr, 21 sty 2015 14:42:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 14 paź 2008 21:06:57
Posty: 399
A sprawdzałeś jak twój komputer się zachowuje przy dużym obciążeniu łącza ? Procka Ci nie brakuje ?
Możesz też spróbować pobierać w tym samym czasie wiele plików z różnych serwerów ftp i zobaczyć np. na porcie ethernetowym ile przewala ruchu sieciowego w danej chwili - wiadomo w ten sposób sprawdzisz tylko download.

Adresy serwerów testowych:
http://noc.gts.pl/
ftp://ftp.atman.pl/
http://noc.tktelekom.pl/node/27
http://noc.pirx.pl/
http://proof.ovh.net/files/

Możesz pociągnąć też kilka dystrybucji linuxa:
http://cdimage.debian.org/debian-cd/7.8 ... etinst.iso
http://ftp.icm.edu.pl/pub/Linux/opensus ... x86_64.iso
http://storage.programosy.pl/Triumfalna ... -amd64.iso
ftp://ftp.vectranet.pl/pub/linux/ubuntu ... -amd64.iso
ftp://ftp.tpnet.pl/pub/linux/linuxmint/ ... -64bit.iso
http://piotrkosoft.net/pub/mirrors/linu ... -64bit.iso
http://ftp.icm.edu.pl/pub/Linux/dist/li ... -64bit.iso


Na górę
Post: śr, 21 sty 2015 21:56:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 05 sty 2014 22:54:04
Posty: 60
udalo mi sie przetestowac btest - dzieki za pomoc PREtje! :)
screeny ponizej
jedyny problem pojawil sie przy tescie DW i UP dla tcp, UP byl maksymalny ale DW osiagalo predkosci 250-300mbit


Załączniki:
btest-dw+up-udp.PNG
btest-dw+up-udp.PNG [ 45.54 KiB | Przejrzano 2935 razy ]
btest-dw-udp.PNG
btest-dw-udp.PNG [ 44.78 KiB | Przejrzano 2935 razy ]
btest-up-udp.PNG
btest-up-udp.PNG [ 46.21 KiB | Przejrzano 2935 razy ]


Ostatnio zmieniony śr, 21 sty 2015 21:59:48 przez sznajdi, łącznie zmieniany 1 raz.
Na górę
Post: śr, 21 sty 2015 21:57:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 05 sty 2014 22:54:04
Posty: 60
...


Załączniki:
btest-dw+up-tcp.PNG
btest-dw+up-tcp.PNG [ 47.06 KiB | Przejrzano 2935 razy ]
btest-dw-tcp.PNG
btest-dw-tcp.PNG [ 43.87 KiB | Przejrzano 2935 razy ]
Na górę
Post: śr, 21 sty 2015 22:09:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 1:37:06
Posty: 1797
Tym razem zbyt szybko zacząłem hejtować tego operatora z Poznania. Okazało się, ze całkiem całkiem się spisuje. Jak mi sznajdi zapuścił Btesta z Klaudyny Potockiej to CCR prawie poczuł dodatkowe obciążenie.

I tak za chwilę pewnie się ktoś znajdzie, kto powie że Btestow i jarkotest.net się nie wierzy :p


Na górę
Post: śr, 21 sty 2015 23:23:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3831
Lokalizacja: Szczecin
@sznajdi: W TCP widać na wykresach, że wysyca się upload i dlatego więcej niż tych 300 Mbit nie wyciągniesz. Czymś muszą iść pakiety potwierdzające transmisję TCP. Dlatego od dawna uważam, że rozsądny upload na łączu niesymetrycznym to 1/4 downloadu. 1/10 to zdecydowanie zbyt mało.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: śr, 21 sty 2015 23:44:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 27 cze 2010 17:01:17
Posty: 526
Lokalizacja: Poznań
Nieźle...szkoda, że nie do dalszej odsprzedaży.


Na górę
Post: śr, 21 sty 2015 23:50:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3831
Lokalizacja: Szczecin
arki pisze:
szkoda, że nie do dalszej odsprzedaży.
Ciekawe jaka jest kara za dzielenie poza lokal. Jak niska to może się i tak opłacać płacić co jakiś czas ;)

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: czw, 22 sty 2015 0:08:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 17 wrz 2013 8:25:28
Posty: 41
Nie do odsprzedaży bo się nie nadaje. Słyszałem już o Januszu, który zrezygnował z symetryka dla takiego łącza. Potem wrócił do starego dostawcy jak się okazało, że kilka razy dziennie w godzinach szczytu musiał restartować modem prądowo.


Na górę
Post: czw, 22 sty 2015 0:17:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 27 cze 2010 17:01:17
Posty: 526
Lokalizacja: Poznań
Kolego to zrozumiałe, że byłby to strzał w kolano. Chodzi ki o punkty gdzie mam np. 15-20 użytkowników.. :)


Na górę
Post: czw, 22 sty 2015 1:02:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3831
Lokalizacja: Szczecin
Znam małego ISP co brał największe łącze biznes z UPC i odsprzedawał w jednej lokalizacji dla użytkowników prywatnych. A dla biznesowych miał osobnego symetryka. Ale i tak skończyło się tak, że to łącze mu ścierwiło i z czasem wszyscy zostali przeniesieni na symetryka.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: czw, 22 sty 2015 2:11:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 18 gru 2007 0:35:20
Posty: 505
po co takie łącze jak tylko btestem można wysycić ?


Na górę
Post: czw, 22 sty 2015 8:45:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 05 sty 2014 22:54:04
Posty: 60
zajadacz pisze:
@sznajdi: W TCP widać na wykresach, że wysyca się upload i dlatego więcej niż tych 300 Mbit nie wyciągniesz. Czymś muszą iść pakiety potwierdzające transmisję TCP. Dlatego od dawna uważam, że rozsądny upload na łączu niesymetrycznym to 1/4 downloadu. 1/10 to zdecydowanie zbyt mało.


Masz racje - w weekend albo pozniej sprawdze jeszcze raz test TCP, zobaczymy jaki bedzie DW (czy wykres bedzie poszarpany czy wyrownany) gdy UP przytne do 45mbit aby upload nie byl maksymalnie wysycony.

Lacze zmienilem wlasnie ze wzgledu na upload.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 19 wrz 2018 1:11:11

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl