Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1103 104 105 106 107
Autor Wiadomość
Post: wt, 19 cze 2018 21:29:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 796
bmpte pisze:
Przykro mi, ale jeśli drzewa są wyższe i są lepszymi przewodnikami to bzdury gadasz.
Inaczej nie działałyby instalacje odgromowe które wystają poza obrys budynku (i nad budynek) jako "łapaczki" piorunów - a działają. Właśnie z tego powodu że są lepszymi przewodnikami.


No to przykro mi ale musisz wrócić do podstawówki. Poczytaj sobie trochę fachowych publikacji w internecie i szybko zrozumiesz, że racji nie masz. Piorunochron, w dużym uproszczeniu, ma chronić przed skutkami a nie ściągać. To, że wysokie drzewo czy maszt może zwiększyć prawdopodobieństwo strzału, nie oznacza, że tak będzie.

Nie martw się, ja się też wiele uczę. A jak czytam o tych przepięciówkach czy jak to się tam fachowo nazywa to mi włosy dęba stają. Czym więcej tego czytam to dochodzę do wniosku, że przy źle zrobionych odgromach, GSW, SPD i innych gównach (sorki za wyrażenie), zrobię sobie w razie W niewiele inną krzywdę jakby tego nie było.


Na górę
Post: śr, 20 cze 2018 0:40:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1309
djrobson pisze:
Większych bzdur dawno nie słyszałem, żeby piorun coś "wybierał". Uważaj bo Twoją antenę LTE wybierze pierwszą :)

To jeszcze mało słyszałeś, moje anteny są bezpieczne, bo gdy je wieszam ponad obrys budynku zawsze podłączam do uziemienia, nawet gdy budynek nie ma instalacji odgromowej..., a te sarkazmy kolegi na nic się zdają, zamieszczane nawet tylko w tym wątku foty i przykłady tylko potwierdzają moje opinie (może niektórzy robią nieświadomie takie instalacje TV/SAT/WLAN, ale teraz jak kto tutaj już zajrzy taką nieświadomością nie może się tłumaczyć).
emigrant pisze:
Pioruny nie uderzają tam, gdzie my chcemy.

Po to właśnie wykonujemy instalacje odgromowe, a że to zjawisko jest w znacznym stopniu nieprzewidywalne tj. życie...
emigrant pisze:
Dość blisko rosły i rosną nadal duże drzewa liściaste, topole i dęby. Dwa razy większe od słupa/stojaka transformatora.

Przecież to tylko wszystko potwierdza ww, ładunek zostaje przyłożony z reguły do miejsca najefektywniejszego jego neutralizacji (uziemione żelastwo stacji trafo). A na takie koszta lite mogą sobie pozwolić obiekty przemysłowe z zamkniętą infrastrukturą zasilania 15kV/400V (bo nawet w firmie obracającej mln analizujemy przyczyny powtarzających się awarii). Przykład nadajników sieci komórkowej poza miastami jest ewidentny (w większości przypadków podłączone osobne stacje trafo), bo BTS zużywa 200kW/h?! Nie, stacja ma pracować 24h/24h i nawet burza nie powinna jej wyłączać. A do tego trzeba się odizolować od trefnych instalacji NN ZE.


Na górę
Post: śr, 20 cze 2018 8:37:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 10 wrz 2014 9:18:06
Posty: 207
Lokalizacja: /dev/null
djrobson pisze:
No to przykro mi ale musisz wrócić do podstawówki.

Raczej nie muszę. Po to robi się instalacje zbierające (piony, poziomy) aby były skuteczne a nie loterią - jest wręcz odwrotnie niż mówisz - piorun czasem walnie w coś innego niż w zwody (np. w budynek), stąd niektórzy nawet kwestionują ich skuteczność w ogóle. Natomiast sama fizyka prądu (poczynając od baterii) pokazuje że prąd jest kierunkowy na poziomie cząstek i sam do tego dąży.

djrobson pisze:
Poczytaj sobie trochę fachowych publikacji w internecie i szybko zrozumiesz, że racji nie masz.

Fachowe i internet to się prawie wyklucza.

djrobson pisze:
A jak czytam o tych przepięciówkach czy jak to się tam fachowo nazywa to mi włosy dęba stają.

Fachowa wiedza z internetu nie dała rady ;p


Na górę
Post: śr, 20 cze 2018 8:38:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 796
Jesteś miszczem Jarosławie:

- nie walnie bo uziemiony
- nie wiadomo czy walnie, nie wiemy gdzie
- jednak musi walnąć bo uziemiony, konkretnie tu

Humor dnia.


Na górę
Post: śr, 20 cze 2018 8:43:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 796
bmpte pisze:
djrobson pisze:
Poczytaj sobie trochę fachowych publikacji w internecie i szybko zrozumiesz, że racji nie masz.

Fachowe i internet to się prawie wyklucza.


Tu przyznam rację, nie jest łatwo to znaleźć. Ale niby gdzie dzisiaj jak nie w internecie? Fakt, zanim człowiek przebije się przez niezliczone fora i znajdzie co potrzeba, trochę czasu mija. Pierwsze liniki z google to taki bełkot jak w niektórych ostatnich postach w tym wątku.


Na górę
Post: śr, 20 cze 2018 18:03:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 405
Trochę lektury: http://www.dehn.pl/publikacje/artykuly.php


Na górę
Post: śr, 20 cze 2018 18:41:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 693
Polecam to przeczytać: http://pe.org.pl/articles/2015/4/33.pdf


Na górę
Post: czw, 28 cze 2018 19:01:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 28 cze 2018 18:50:00
Posty: 1
volatile.pc pisze:
Orin pisze:
Bez połączenia powstanie różnica potencjałów (czyli napięcie) między tymi dwoma instalacjami w momencie uderzenia pioruna.


Powiedziałbym, że nie ma nic złego w różnicy napięcia między tymi dwoma instalacjami. Im bardziej PE ma potencjał zera tym lepiej. Tak przynajmniej się wydaje.


Mogę tylko potwierdzić , że nie ma różnicy.


Na górę
Post: wt, 17 lip 2018 8:25:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 26 maja 2013 14:04:23
Posty: 31
TAKA CIEKAWOSTKA :)

mam przewieszkę miedzy blokami, średnio 2 razy w roku była spalona,

od momentu kiedy dołożyłem do niej kabel prądowy (zapas zasilania na blok) , od 6 lat ani jednej awarii lanu :)

W innych miejscach gdzie na dach idzie prąd 230 razem ze skrętką pod sam komin 0 awarii po burzowych


Wnioskiem tego u klientów u których często padały lany, zaczęliśmy dokładać do skrętki kabel wpięty do sieci 230 ( do kabla na dach, na kablach po domu podłączali nieużywane pary do 0 )i awaryjność po burzowa spadła do 10% u tej grupy ludzi. (około 20 osób które miały średnio 2 awarie w roku, przede wszystkim ze względu na rozległa siec kablową w domu)


Takie ciekawe coś


Na górę
Post: wt, 17 lip 2018 9:17:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 796
venthyln pisze:
TAKA CIEKAWOSTKA :)

mam przewieszkę miedzy blokami, średnio 2 razy w roku była spalona,

od momentu kiedy dołożyłem do niej kabel prądowy (zapas zasilania na blok) , od 6 lat ani jednej awarii lanu :)

W innych miejscach gdzie na dach idzie prąd 230 razem ze skrętką pod sam komin 0 awarii po burzowych


Wnioskiem tego u klientów u których często padały lany, zaczęliśmy dokładać do skrętki kabel wpięty do sieci 230 ( do kabla na dach, na kablach po domu podłączali nieużywane pary do 0 )i awaryjność po burzowa spadła do 10% u tej grupy ludzi. (około 20 osób które miały średnio 2 awarie w roku, przede wszystkim ze względu na rozległa siec kablową w domu)


Na nieużywane pary w skrętce dokładasz 230V? Stary, za to jest milicja i prorok. Co wy tam palicie/bierzecie?


Na górę
Post: wt, 17 lip 2018 10:09:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 02 sie 2013 14:30:53
Posty: 511
djrobson pisze:
venthyln pisze:
TAKA CIEKAWOSTKA :)

mam przewieszkę miedzy blokami, średnio 2 razy w roku była spalona,

od momentu kiedy dołożyłem do niej kabel prądowy (zapas zasilania na blok) , od 6 lat ani jednej awarii lanu :)

W innych miejscach gdzie na dach idzie prąd 230 razem ze skrętką pod sam komin 0 awarii po burzowych


Wnioskiem tego u klientów u których często padały lany, zaczęliśmy dokładać do skrętki kabel wpięty do sieci 230 ( do kabla na dach, na kablach po domu podłączali nieużywane pary do 0 )i awaryjność po burzowa spadła do 10% u tej grupy ludzi. (około 20 osób które miały średnio 2 awarie w roku, przede wszystkim ze względu na rozległa siec kablową w domu)


Na nieużywane pary w skrętce dokładasz 230V? Stary, za to jest milicja i prorok. Co wy tam palicie/bierzecie?


Osobiście dostałem 230V po łapach przez takiego człowieka z brakiem wyobraźni.
Kto by się spodziewał w skrętce więcej jak 48V....
:sciana: :sciana: :sciana: :sciana:


Na górę
Post: śr, 18 lip 2018 1:26:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: sob, 28 sie 2010 0:26:18
Posty: 401
Lokalizacja: Wrocław
Cytuj:
zaczęliśmy dokładać do skrętki kabel wpięty do sieci 230 ( do kabla na dach, na kablach po domu podłączali nieużywane pary do 0 )


Ja tam rozumiem, że wzdłuż skrętki leciał jakiś 3x1,5 aż do samego boxa zaterminowany niczym z jednej strony, a z drugim złapany w neutralny / PEN w gniazdku. Raczej pod napięciem go nie zostawiał, raczej na potencjale ziemi.
Wpinaj go moim zdaniem do uziomu/PEN, jeśli uważasz że jego obecność pomaga.


Na górę
Post: śr, 18 lip 2018 11:00:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 15 sie 2005 19:04:37
Posty: 1364
mi w jednym miejscu ciągle paliło przewieszkę 100m (2 razy w roku) , niewiele pomagały netprotectory. dopiero uziemienie dziewiątej żyły - druta wewnątrz kabla który wzmacniał kabel rozwiązało problemy i od 2 lat spokój


Na górę
Post: śr, 18 lip 2018 17:19:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 26 maja 2013 14:04:23
Posty: 31
piterus90 pisze:
Cytuj:
zaczęliśmy dokładać do skrętki kabel wpięty do sieci 230 ( do kabla na dach, na kablach po domu podłączali nieużywane pary do 0 )


Ja tam rozumiem, że wzdłuż skrętki leciał jakiś 3x1,5 aż do samego boxa zaterminowany niczym z jednej strony, a z drugim złapany w neutralny / PEN w gniazdku. Raczej pod napięciem go nie zostawiał, raczej na potencjale ziemi.
Wpinaj go moim zdaniem do uziomu/PEN, jeśli uważasz że jego obecność pomaga.




Tak 230 jest dokładane jako osobny kabel zakończony wtyczką i gniazdkiem - na kablu od zasilacza do anteny, gniazdko 230v zostaje na poddaszu

w instalacji ściennej/domowej , 4 nieużywane kable ze skrętki są podłączane do uziemienia.jak ktoś chce giga to kupuje sobie lan protektory.


Na górę
Post: śr, 18 lip 2018 17:24:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 26 maja 2013 14:04:23
Posty: 31
djrobson pisze:
venthyln pisze:
TAKA CIEKAWOSTKA :)

mam przewieszkę miedzy blokami, średnio 2 razy w roku była spalona,

od momentu kiedy dołożyłem do niej kabel prądowy (zapas zasilania na blok) , od 6 lat ani jednej awarii lanu :)

W innych miejscach gdzie na dach idzie prąd 230 razem ze skrętką pod sam komin 0 awarii po burzowych


Wnioskiem tego u klientów u których często padały lany, zaczęliśmy dokładać do skrętki kabel wpięty do sieci 230 ( do kabla na dach, na kablach po domu podłączali nieużywane pary do 0 )i awaryjność po burzowa spadła do 10% u tej grupy ludzi. (około 20 osób które miały średnio 2 awarie w roku, przede wszystkim ze względu na rozległa siec kablową w domu)


Na nieużywane pary w skrętce dokładasz 230V? Stary, za to jest milicja i prorok. Co wy tam palicie/bierzecie?


Ja też nie wiem co U was biorą/palą

U nas 230 jest dokładane jako osobny kabel zakończony wtyczką i gniazdkiem - na trasie od zasilacza do anteny, gniazdko 230v zostaje na poddaszu

w instalacji ściennej/domowej , 4 nieużywane kable ze skrętki są podłączane do uziemienia.jak ktoś chce giga to kupuje sobie lan protektory.

nikt by nie wpadł u mnie na pomysł na wkładanie 230v do skrętki.


Na górę
Post: śr, 18 lip 2018 21:33:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 796
Dzwoniła klientka, chyba dostała bezpośredni (jednorodzinny wieś). W domu nic nie świeci, w oborach chłodniach też, kable ponoć rozsypują się w ręku wyprute ze ścian. Jutro porobię zdjęć, sama antena ponoć na dachu jest nadal, nie wyparowała. Był też pożar z gniazdek ogień itd.

Więc pytanie, w komin czy w linie? Na co zwracać uwagę przy robieniu zdjęć? Kilka sąsiadów obok TV na śmietnik, chociaż informacje mam niejasne ale to moi klienci więc podejdę i zapytam. :)


Na górę
Post: śr, 18 lip 2018 21:36:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8280
Jak to na co zwracać uwagę przy robieniu zdjęć?

Rób najbardziej efektowne :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: czw, 19 lip 2018 12:30:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3923
djrobson pisze:
Dzwoniła klientka, chyba dostała bezpośredni (jednorodzinny wieś). W domu nic nie świeci, w oborach chłodniach też, kable ponoć rozsypują się w ręku wyprute ze ścian. Jutro porobię zdjęć, sama antena ponoć na dachu jest nadal, nie wyparowała. Był też pożar z gniazdek ogień itd.

Więc pytanie, w komin czy w linie? Na co zwracać uwagę przy robieniu zdjęć? Kilka sąsiadów obok TV na śmietnik, chociaż informacje mam niejasne ale to moi klienci więc podejdę i zapytam. :)


Dawaj foty :)

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1103 104 105 106 107


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 19 lip 2018 13:37:18

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl