Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1102 103 104 105 106108 Następna
Autor Wiadomość
Post: ndz, 03 cze 2018 17:41:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 3001
Trzeba się szanować to praca jest dal życia a nie życie dla pracy. My od dawana pracujemy od 8 do 16 i za żadną kasę bym tego nie zmienił, praca pracą a życie życiem...... trzeba być mega nastawionym na zysk by tyrać po mocach w święta i weekendy dla detalu. Zresztą tą samą robotę da rady zrobić od 8 do 16 i wcale dzięki temu że zasuwa się wieczorami to klientów detalicznych więcej nie przybywa ani nie ubywa. A skoro montaży jest tak dużo że trzeba je robić wieczorami to lepiej zatrudniać dodatkową osobę na etat by opierdzielali wszystko godzinach pracy. A do awarii na sieci to sorry ale w roku może jest łącznie kilka dni że trzeba jechać i nie trzeba specjalnie w tym calu odpalać dyżurów, wystarczy powiadomienie sms email że coś nie działa i zawsze w firmie znajdzie się ktoś kto da radę podjechać i naprawić albo kliknąć na kompie a i tak redundancja i automatyka załatwia większość co mniejszych problemów. A co do montaży i ogólnie detalu w tamtym roku przerabialiśmy dla "muszących" możliwość prac poza godzinami i szybko daliśmy sobie spokój bo ludzie nie szanują naszego czasu bo jak im powiesz że da rade to wtedy masz się nagiąć w 100% pod klienta i wydziwia że może w sobotę o 20 bo o 19 mam grilla ty jedziesz o 20 a a chacie echo dzwonisz a on że grill się przeciągnął i proszę być o 21 itd.... a jak twardo że od 8 do 16 to nagle jednak babcia jest w domu, z pracy się może zwolnić wcześniej i nie ma problemu


Na górę
Post: wt, 05 cze 2018 11:22:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1320
bmpte pisze:
Za bardzo włazimy (jako ISPy) klientom w dupe, i potem oni robią to samo - tylko że nam buciorem kopa w dupe.
On ma prace i nie może od 8 do 16? Odpowiedz że ty też masz prace od 8 do 16 - zapytaj przy okazji czy ty chcesz internet czy on?
Że nie szanujemy klienta? Zapytaj czy on szanuje swojego ISP wymagając aby pracował po godzinach pracy?
Że mu się należy naprawa? Należy - w godzinach pracy serwisantów, czyli od 8 do 16 (na przykład).
Widziałeś lekarza w jakimś "ZOZ" (nazwa pasuje ciągle) który umawia się z chorym po 18? Urzędy otwarte po godzinach pracy, bo petent wcześniej nie mógł?
Nie, tylko ISPy jak te debile sie dają robić za drobniaki. Jeszcze pójdź i laske zrób, też napiszesz że pójdziesz bo lubisz... ?

Obnażacie się panowie do bólu, widać ewidentnie że sprzedajecie "goły" dostęp do sieci internet, gdybyście oferowali pakiety combo z TV i nie posiadali takiego supportu w weekendy to ludzie w przypadku awarii by was "zjedli".


Na górę
Post: wt, 05 cze 2018 11:31:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 853
jarek7714 pisze:
Obnażacie się panowie do bólu, widać ewidentnie że sprzedajecie "goły" dostęp do sieci internet, gdybyście oferowali pakiety combo z TV i nie posiadali takiego supportu w weekendy to ludzie w przypadku awarii by was "zjedli".


(mały offtop) Przepraszam, że zapytam. A co Ty możesz zaoferować? Jesteś ISP, walczyłeś o zasięg na wsiach wiele lat temu, gdzie psy dupami szczekały?

Jesteś zwykłym użyszkodnikiem podniecającym się LTE. Kompletnie bez wpływu nawet na rozwój tej technologii. Nic nie zrobisz, nic nie zmienisz, jedynie co to wkleić speedtesta możesz. Wiele ISP się rozwija dzięki pracy właśnie. Sam w tym roku już do setki (100/100Mbit) na radiu dobiłem, ciężka praca ale są efekty.


Na górę
Post: wt, 05 cze 2018 11:50:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 10 wrz 2014 9:18:06
Posty: 224
Lokalizacja: /dev/null
jarek7714 pisze:
Obnażacie się panowie do bólu, widać ewidentnie że sprzedajecie "goły" dostęp do sieci internet, gdybyście oferowali pakiety combo z TV i nie posiadali takiego supportu w weekendy to ludzie w przypadku awarii by was "zjedli".

Po pierwsze nie dopuszcza się do awarii globalnych (backupy, podtrzymanie, itd.)
Po drugie support telefoniczny / informacja to nie to samo co latanie z kablami, itd. itp.
Po trzecie chyba ty sprzedajesz goły internet - ja mam tv, net i telefon.

I jakoś nikt mnie nie zjada, a ewentualni szczekacze wymądrzacze i roszczeniowi pacjenci są przywracani do pionu albo z obrazą sobie szukają innego operatora po czym wracają z podkulonym ogonem po 2 latach (no chyba że im wstyd). Ale to już ich problem.


Na górę
Post: wt, 05 cze 2018 12:39:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 419
Dzwoni typ w piątek po południu i pyta czy Mu zamontuję satelitę w sobotę lub niedzielę?
Na co odpowiadam, że wtedy odpoczywam.
Zdziwiony, że się nie da pyta ile to może kosztować?
Mówię, że X.
Wymądrza się, że drogo i niekompleksowo, bo w niedzielę się nie da.
Olałem łacha. I się rozłączyłem.
W poniedziałek zadzwonił i już ton rozmowy niższy o kilka dB.
A zapłacił 2xX za pyskówki.


Na górę
Post: wt, 05 cze 2018 13:58:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1330
glitzy pisze:
Dzwoni typ w piątek po południu i pyta czy Mu zamontuję satelitę w sobotę lub niedzielę?
Na co odpowiadam, że wtedy odpoczywam.
Zdziwiony, że się nie da pyta ile to może kosztować?
Mówię, że X.
Wymądrza się, że drogo i niekompleksowo, bo w niedzielę się nie da.
Olałem łacha. I się rozłączyłem.
W poniedziałek zadzwonił i już ton rozmowy niższy o kilka dB.
A zapłacił 2xX za pyskówki.


+1 :zlosnik:


Na górę
Post: wt, 05 cze 2018 19:18:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 3001
jarek7714 pisze:
bmpte pisze:
Za bardzo włazimy (jako ISPy) klientom w dupe, i potem oni robią to samo - tylko że nam buciorem kopa w dupe.
On ma prace i nie może od 8 do 16? Odpowiedz że ty też masz prace od 8 do 16 - zapytaj przy okazji czy ty chcesz internet czy on?
Że nie szanujemy klienta? Zapytaj czy on szanuje swojego ISP wymagając aby pracował po godzinach pracy?
Że mu się należy naprawa? Należy - w godzinach pracy serwisantów, czyli od 8 do 16 (na przykład).
Widziałeś lekarza w jakimś "ZOZ" (nazwa pasuje ciągle) który umawia się z chorym po 18? Urzędy otwarte po godzinach pracy, bo petent wcześniej nie mógł?
Nie, tylko ISPy jak te debile sie dają robić za drobniaki. Jeszcze pójdź i laske zrób, też napiszesz że pójdziesz bo lubisz... ?

Obnażacie się panowie do bólu, widać ewidentnie że sprzedajecie "goły" dostęp do sieci internet, gdybyście oferowali pakiety combo z TV i nie posiadali takiego supportu w weekendy to ludzie w przypadku awarii by was "zjedli".

Rozumiem że jak ci się sfajczy modem od LTE lub dekoder od satki to o 20 w niedzielę leci do Ciebie instalator wymienić na nowy? A może w Ogóle nikt nie przyjedzie tylko masz dymac do punktu i oddać? Bo u nas jak sfajczy się router, onu lub antena to jednak ktoś jedzie do klienta a nie każe mu samemu przynosic na serwis


Na górę
Post: śr, 06 cze 2018 0:52:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1320
djrobson pisze:
Jesteś zwykłym użyszkodnikiem podniecającym się LTE. Kompletnie bez wpływu nawet na rozwój tej technologii. Nic nie zrobisz, nic nie zmienisz, jedynie co to wkleić speedtesta możesz. Wiele ISP się rozwija dzięki pracy właśnie. Sam w tym roku już do setki (100/100Mbit) na radiu dobiłem, ciężka praca ale są efekty.

Sam jesteś szkodnikiem, któremu się wydaje że jest "panem na zagrodzie...". LTE po wielu posprzątało...
glitzy pisze:
Dzwoni typ w piątek po południu i pyta czy Mu zamontuję satelitę w sobotę lub niedzielę?
Na co odpowiadam, że wtedy odpoczywam.
Zdziwiony, że się nie da pyta ile to może kosztować?
Mówię, że X.
Wymądrza się, że drogo i niekompleksowo, bo w niedzielę się nie da.
Olałem łacha. I się rozłączyłem.
W poniedziałek zadzwonił i już ton rozmowy niższy o kilka dB.
A zapłacił 2xX za pyskówki.

A co Ty mieszasz instalację z supportem usługi, poza tym w takich przypadkach jeżeli ktoś pracuje od pn-pt, tj. normą że jeżeli ma chęci to stawka w sobotę =x2, to że komuś tak liczysz w poniedziałek tzn. że nie masz konkurencji.
kamikaze pisze:
Rozumiem że jak ci się sfajczy modem od LTE
To przekładam kartę SIM do drugiego i działa-nie mam zablokowanego dostępu do konfiguracji, a sama konfiguracja sprowadza się do wpisania APN:internet.
kamikaze pisze:
dekoder od satki to o 20 w niedzielę leci do Ciebie instalator wymienić na nowy?

Dekoder również mam swój, także jak mi się sfajczy to albo jeżeli będzie się nadawał jeszcze do naprawy, to odniosę do serwisu lub kupię nowy, ale nie wyobrażam sobie braku supportu od strony infrastruktury operatora, a miałem kilka takich przypadków że karta w dekoderze odmawiała współpracy i wówczas wsparcie przez infolinię rozwiązało problem (ale mój operator TV świadczy support również w niedzielę 8-22). Także nie wyobrażam sobie poważnego operatora który sprzedaje usługi w pakiecie z brakiem supportu w weekend (ba regulator [UKE] wymaga w sprawozdaniach informacji o dostępności usługi-bo ona z założenia ma działać 24h/7).


Na górę
Post: śr, 06 cze 2018 9:24:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 853
jarek7714 pisze:
djrobson pisze:
Jesteś zwykłym użyszkodnikiem podniecającym się LTE. Kompletnie bez wpływu nawet na rozwój tej technologii. Nic nie zrobisz, nic nie zmienisz, jedynie co to wkleić speedtesta możesz. Wiele ISP się rozwija dzięki pracy właśnie. Sam w tym roku już do setki (100/100Mbit) na radiu dobiłem, ciężka praca ale są efekty.

Sam jesteś szkodnikiem, któremu się wydaje że jest "panem na zagrodzie...". LTE po wielu posprzątało...


Wyjaśnij na czym polega "szkodzenie" w tym przypadku? Bo jeśli nie masz konkretnych argumentów, na podstawie poprzedniej mojej wypowiedzi, to po prostu mnie obrażasz. Powtórzę jeszcze raz: nie miałeś, nie masz i prawdopodobnie mieć nie będziesz żadnego wpływu na szeroko pojęte "LTE". Jedynie co możesz zrobić (i robisz) to potrolować w internetach.


Na górę
Post: śr, 06 cze 2018 23:52:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3926
@@@@@@@@@ Administrator
Prosze o wydzielenie osobnego watku z ostatnich kilkunastu wypowiedzi (w tym mojej)

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: czw, 07 cze 2018 0:29:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8319
Wracając do głównego wątku, po kilku ostatnich burzach zaliczyliśmy w tym sezonie już kilka bezpośrednich trafień (kominy 30-40 metrów i konstrukcje wsporcze alu 16-20 metrów)

Straty po naszej stronie niewielkie, tym bardziej że sprzęt oberwał o dziwo dopiero po strzale w sieć nN. Padł jeden zasilacz MW i po trzech dniach płytę D1516 z mikrotikiem w której wypalił się jeden tranzystor :) ale to pozwoliło zmodernizować jedną z ostatnich baz tego typu na coś nowszego. Pomijam że przez głupotę strażaków padł też jeden zasilacz -48V -> ATX , ale to tak jest jak za elektrykę biorą się ludzie którzy nie mają o tym pojęcia, a później są zdziwieni że w trakcie imprezy nagle upaliło się zero i w gniazdkach pojawiło się 400V.... Co ciekawe - siłownia po tej przygodzie nadal działa.

Natomiast w weekend strzelił klientce bezpośrednio w dom, i to nie byle jaki piorun. Na dachu była podobno antena Telmor do TV, antena TV-Sat i Loco. Po strzale na dachu została tylko czasza z satki bo była z metalowym mocowaniem, reszta anten przeniosła się najpewniej w czasie i w przestrzeni, bo na maszcie nawet nie widać miejsca gdzie były przymocowane :D Pierwszy raz widziałem żeby odparowały również koncentryki i skrętka. Po prostu - jak przyjechaliśmy sprawdzić co się stało to okazało się że z całej instalacji patrząc od zasilacza PoE kabel się kończył w miejscu wyjścia ze ściany na elewację, a RJtka zaspawała się w gnieździe zasilacza...

Nie muszę pisać że w promieniu 100 metrów od tego miejsca to uszkodzenie anteny do netu to małe piwo - ludziom poszło z dymem wszystko co było podłączone do sieci elektrycznej, od domofonu aż po kable w ścianach. Sobota po strzale wyglądała tam jakby pół ulicy zrobiło wyprzedaż garażową, a druga połowa się właśnie wprowadzała... U jednych szroty, a u drugich same nowości z zakresu RTV i AGD...


Wniosek jest jeden, który powtarzam od lat: warto mieć działający piorunochron i instalację odgromową :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: czw, 07 cze 2018 1:04:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1320
Orin pisze:
Wniosek jest jeden, który powtarzam od lat: warto mieć działający piorunochron i instalację odgromową :)

To podstawa, loco to "mały pikuś", ale anteny TV/TV-SAT bez takowej instalacji nie montuję/nie polecam montować powyżej podstawy dachu.


Na górę
Post: czw, 07 cze 2018 11:56:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 853
Orin pisze:
Wniosek jest jeden, który powtarzam od lat: warto mieć działający piorunochron i instalację odgromową :)


Załóżmy, że trafi w mój dom (piorunochron mam) to moi sąsiedzi w promieniu 100m też będą mieli remonty w domu? ?:)


Na górę
Post: czw, 07 cze 2018 23:09:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8319
Jeśli piorunochron będzie dobrze zaprojektowany i wykonany, czyli przeniesie prąd udarowy w całości do ziemi, to ani u Ciebie nie będzie większych szkód, ani u sąsiadów. Piorun taki drut fi 8 mm potrafi wygiąć w niezłe esy-floresy jak nie jest należycie przymocowany do budynku.

Na przestrzeni kilkunastu lat w branży znam już kilka przypadków ludzi (klientów), którzy całe życie twierdzili że im piorunochron nie jest potrzebny.

Jeden z dekadę temu wyleciał wraz z kabiną prysznicową i drzwiami do łazienki na korytarz - brał w czasie burzy prysznic, a że waży słuszne 120 kg, to "to był moment" :)
Drugi obudził się cały poobijany po nokaucie na drugim końcu piwnicy - w czasie burzy jedną ręką opierał się o piec CO, a drugą wygarniał z niego popiół.

W pierwszym spalona cała instalacja elektryczna, dom do kapitalnego remontu (musieli kuć tynki bo kable były układane bezpośrednio w tynku, bez peszli). W drugim spaliło wszystko od żarówek po AGD i RTV. Pamiętam że jedyna rzecz która się nie spaliła to komputer stacjonarny, bo go dzień wcześniej odebrali ode mnie z formatu i skrzynka stała w pokoju syna i czekała na podłączenie :) Do tego przepaliło rynny metalowe i wytrzaskało wszystkie płytki na balkonach i tarasie (piorun zszedł wszystkimi możliwymi drogami)...

W obu w/w przypadkach w ciągu tygodnia pojawiła się piękna odgromówka.

To jest dokładnie tak jak w kawale na jakie dwa typy dzielą się ludzie: na tych co robią backupy oraz na tych którzy dopiero będą je robić :rotfl:

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: czw, 07 cze 2018 23:33:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 10 wrz 2014 9:18:06
Posty: 224
Lokalizacja: /dev/null
Mimo wszystko, chyba we wszystkich znanych mi przypadkach, jak walnął piorun w budynek to pomimo tego że piorunochrony były (np. blok) to masa sprzętu się popaliła. Po drugiej stronie ulicy czy bloku obok - także. Oczywiście nie wszystko, ale dużo.
A HDMI w telewizorach (do których podłączone są dekodery) to strzelają na potęgę - w po ostatniej burzy u nas i jednym potężnym pierdyknięciu w niewiadomoco-ale-blisko, już 3 klientów ma "brak sygnału" - po przełączeniu na inne HDMI wszystko jest.

Więc... jak to djrobson napisał - niewykluczone że w promieniu 100m też będą straty.


Na górę
Post: pt, 08 cze 2018 0:36:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1320
djrobson pisze:
Załóżmy, że trafi w mój dom (piorunochron mam) to moi sąsiedzi w promieniu 100m też będą mieli remonty w domu? ?:)

Jak ładunek zostanie skutecznie odprowadzony do ziemi, wówczas remontów nie będzie, niestety inne szkody prawdopodobne . Zależne też od tego w jakich warunkach zaistnieje to wyładowanie-najbardziej szkodliwe i niebezpieczne są wyładowania które występują przed opadem deszczu (wówczas nie tylko wysypie się sprzęt elektroniczny u sąsiadów, lecz u ciebie również wszystko to co nie będzie uziemione).
bmpte pisze:
Mimo wszystko, chyba we wszystkich znanych mi przypadkach, jak walnął piorun w budynek to pomimo tego że piorunochrony były (np. blok) to masa sprzętu się popaliła. Po drugiej stronie ulicy czy bloku obok - także. Oczywiście nie wszystko, ale dużo.
A HDMI w telewizorach (do których podłączone są dekodery) to strzelają na potęgę - w po ostatniej burzy u nas i jednym potężnym pierdyknięciu w niewiadomoco-ale-blisko, już 3 klientów ma "brak sygnału" - po przełączeniu na inne HDMI wszystko jest.

Więc... jak to djrobson napisał - niewykluczone że w promieniu 100m też będą straty.

Bedą, bo najsłabszym ogniwem jest sieć elektryczna, praktycznie nawet w promilu nie zabezpieczona przed takimi skutkami. Poza obiektami przemysłowymi, które dysponują odpowiednimi instalacjami odgromowymi i prawidłowo zaprojektowaną siecią (raz zabezpieczane są maszyny/urządzenia za mln euro, dwa są stosowne wytyczne producentów).


Na górę
Post: pt, 08 cze 2018 12:11:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 853
Orin pisze:
Jeśli piorunochron będzie dobrze zaprojektowany i wykonany, czyli przeniesie prąd udarowy w całości do ziemi, to ani u Ciebie nie będzie większych szkód, ani u sąsiadów. Piorun taki drut fi 8 mm potrafi wygiąć w niezłe esy-floresy jak nie jest należycie przymocowany do budynku.


Można powiedzieć robiłem sam raczej nie szczędząc na materiale. 130m bednarki, otokowo wokół domu, wkopane coś około metra w mokrej glinie, 4 zwody, solidnie poskręcane i umocowane, wszystko 8mm ocynk. Miałem 2 pomiary na 2 różnych urządzeniach, jedno pamiętam z sondami wbijanymi w ziemię (też było 2 innych elektryków). Wykazywało 0Ω, tyle co mi powiedziano, wynik niemierzalny, po prostu zero.

Do tego umocowany maszt 4m wystaje poza obrys dachu plus około 6 metrowa antena CB, zwarta do prądu stałego. Sam maszt oczywiście połączony do piorunochronu i to solidnie z dwóch zwodów. Do tego masztu połączone jeszcze 2 anteny typu inwerter V na fale 40 i 80m na stalowej lince (krótkofalarskie), które końce mają przy słupkach ogrodzeniowych. TV, lte, radiowe anteny są o wiele poniżej tego masztu i na drugiej rurce.

Co tu jeszcze można poprawić a raczej pytanie co tu jest spierdzielone? :)


Na górę
Post: pt, 08 cze 2018 13:14:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 3001
djrobson pisze:
Orin pisze:
Jeśli piorunochron będzie dobrze zaprojektowany i wykonany, czyli przeniesie prąd udarowy w całości do ziemi, to ani u Ciebie nie będzie większych szkód, ani u sąsiadów. Piorun taki drut fi 8 mm potrafi wygiąć w niezłe esy-floresy jak nie jest należycie przymocowany do budynku.


Można powiedzieć robiłem sam raczej nie szczędząc na materiale. 130m bednarki, otokowo wokół domu, wkopane coś około metra w mokrej glinie, 4 zwody, solidnie poskręcane i umocowane, wszystko 8mm ocynk. Miałem 2 pomiary na 2 różnych urządzeniach, jedno pamiętam z sondami wbijanymi w ziemię (też było 2 innych elektryków). Wykazywało 0Ω, tyle co mi powiedziano, wynik niemierzalny, po prostu zero.

Do tego umocowany maszt 4m wystaje poza obrys dachu plus około 6 metrowa antena CB, zwarta do prądu stałego. Sam maszt oczywiście połączony do piorunochronu i to solidnie z dwóch zwodów. Do tego masztu połączone jeszcze 2 anteny typu inwerter V na fale 40 i 80m na stalowej lince (krótkofalarskie), które końce mają przy słupkach ogrodzeniowych. TV, lte, radiowe anteny są o wiele poniżej tego masztu i na drugiej rurce.

Co tu jeszcze można poprawić a raczej pytanie co tu jest spierdzielone? :)


Przyjdzie kiedyś burza trafi centralnie i będziesz wiedział czy jest tiptop czy jednak trzeba "coś" poprawić :)


Na górę
Post: pt, 08 cze 2018 14:12:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 853
He, strasznie dziękuję za te ciepłe słowa :)


Na górę
Post: pt, 08 cze 2018 14:33:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 02 kwie 2006 14:08:46
Posty: 767
Lokalizacja: Lublin
djrobson pisze:
He, strasznie dziękuję za te ciepłe słowa :)


przebije Cie, 200m bednarki w glinie na 1-1,5 m :D skręcana i spawana i oczywiscie zabezpieczona

no ale niestety musze dorobić jeden zwód i iglice nie mam czau zamontować :ups:

Jaki masz SPD ? bo to ma też znaczenie i ewentualnie ochronniki typu D można stosować
Ja kupilem Phoenix Contact B+C zdejmowwane z Gsmów, w hurcie bagatela 3200 zł, kupiłem 3 sztuki po 80 zł :) Oczywiscie niewystrzelone :D

_________________
yep


Na górę
Post: pt, 08 cze 2018 14:48:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 715
jarek7714 pisze:
Jak ładunek zostanie skutecznie odprowadzony do ziemi, wówczas remontów nie będzie, niestety inne szkody prawdopodobne . Zależne też od tego w jakich warunkach zaistnieje to wyładowanie-najbardziej szkodliwe i niebezpieczne są wyładowania które występują przed opadem deszczu (wówczas nie tylko wysypie się sprzęt elektroniczny u sąsiadów, lecz u ciebie również wszystko to co nie będzie uziemione).

Nieprawda. Odprowadzenie prądu udarowego do ziemi to połowa sukcesu. Bo jego pewna część rozejdzie się poprzez GSU/GSW/PE/PEN po instalacji. Dlatego budynek powinien posiadać połączenia wyrównawcze i zabezpieczenie przeciwprzepięciowe odcinające(iskiernik) i ograniczające(warystor). Nie ma prawa nic ze ścian powyrywać. Jakby ktoś nie wiedział, SPD nie służą głównie do ochrony jakiegoś sprzętu elektronicznego, tylko dla wyrównania różnicy potencjałów. To jest główne zadanie dla ogranicznika przepięć. Ograniczniki przepięć nie odprowadzają do ziemi piorunów. Droga pioruna kończy się na zaciskach ogranicznika przepięć poprzez zwarcie żył fazowych do PE(TN-S), do N(TN-CS, TT), do PEN(TN-C) na czas zadziałania SPD i wyrównanie różnicy potencjałów.
To wszystko działa, tylko trzeba odpowiednio zaprojektować i wykonać instalacje z najnowszą wiedzą. Wszystko musi być kupione markowe, wysokiej klasy a nie atrapy ze znaczkiem CE.
jarek7714 pisze:
Bedą, bo najsłabszym ogniwem jest sieć elektryczna, praktycznie nawet w promilu nie zabezpieczona przed takimi skutkami. Poza obiektami przemysłowymi, które dysponują odpowiednimi instalacjami odgromowymi i prawidłowo zaprojektowaną siecią (raz zabezpieczane są maszyny/urządzenia za mln euro, dwa są stosowne wytyczne producentów).

Zakład Energetyczny ma tylko w obowiązku zabezpieczyć trafostację przed wyładowaniami doziemnymi. Te iskierniki czasami wiszące na AsXSn nie służą dla ochrony przyłączy, tylko ochrony transformatorów i linii magistralnej niskiego napięcia. Poza tym ich skuteczność jest bardzo mała i słabo ucinają prąd udarowy, ale na tyle skutecznie, że wystarczy do zabezpieczeń trafostacji. Ich cena też nie jest duża, o ile pamiętam 30-40 złotych jedna sztuka. SPD dla zastosowań domowych dla układu TN-S w układzie V kosztuje około 3000 złotych.


Na górę
Post: pt, 08 cze 2018 14:52:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 715
k-lisek pisze:
Ja kupilem Phoenix Contact B+C zdejmowwane z Gsmów, w hurcie bagatela 3200 zł, kupiłem 3 sztuki po 80 zł :) Oczywiscie niewystrzelone :D

Bardzo dobre SPD. O ile warystor w nich jeszcze nie "przepuszcza", który równolegle jest połączony z iskiernikiem to najwyższej klasy SPD pokroju DEHN'a, Leutrona.


Na górę
Post: pt, 08 cze 2018 14:57:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 853
k-lisek pisze:
Jaki masz SPD ? bo to ma też znaczenie i ewentualnie ochronniki typu D można stosować


Nie mam zielonego pojęcia. W skrzynce na zewnątrz przy ogrodzeniu jest jeden, w drugi mam w domu. Ten do domu był o wiele droższy. Miało to być w jakiś sposób stopniowane. Kabel od najbliższego trafa idzie w ziemi, korzysta z niego kilku sąsiadów.


Na górę
Post: pt, 08 cze 2018 14:59:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 715
djrobson pisze:
Można powiedzieć robiłem sam raczej nie szczędząc na materiale. 130m bednarki, otokowo wokół domu, wkopane coś około metra w mokrej glinie, 4 zwody, solidnie poskręcane i umocowane, wszystko 8mm ocynk. Miałem 2 pomiary na 2 różnych urządzeniach, jedno pamiętam z sondami wbijanymi w ziemię (też było 2 innych elektryków). Wykazywało 0Ω, tyle co mi powiedziano, wynik niemierzalny, po prostu zero.

Pamiętaj, aby co 5 lat robić pomiary metodą techniczną. Jak położyłeś w ziemi bednarkę ocynkowaną ogniowo to był słaby pomysł. W Polsce, w sumie prawie całej ziemia jest zakwaszona. W takiej ziemi najlepszą opcją jest położenie miedzi, lub bednarki pomiedziowanej Galmar. Bednarka ocynkowana niestety zgnije w dość ekspresowym tempie.


Na górę
Post: pt, 08 cze 2018 15:05:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 853
Rozumiem ale to koszty. Na koniec budowy i tak kobietą musiałem się o to wykłócić.

Mam do Ciebie pytanie bo widzę, że w temacie jesteś obeznany. Jak zabezpieczyć antene CB? Są jakieś odgromniki gazowe łączone w kablu. Łączy się go z uziemieniem ale prawdopodobnie nie do piorunochronu? Mam wkopane ze 20m bednarki oddzielnie ale już z około 3-4 omowym wynikiem.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1102 103 104 105 106108 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 22 wrz 2018 11:03:34

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl