Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 05 kwie 2021 20:37:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 12 sie 2012 11:22:42
Posty: 212
Lokalizacja: Wrocław
Hej,

Polecicie jakas sprawdzona rozdzielnice zewnetrzna (IP65?) do ktorej mozna by wyprowadzic z domu swiatlowod, skretke, koncentryk, kabel telefoniczny, domofon, itp, zakonczyc strosownym zlaczem (keystone) i zostawic? Chodzi o to, aby w przyszlosci np przy zmiane ISP, albo przecieciu kabla od domofonu nie trzeba bylo wiercic i ciagnac okablowania przez dom, a jedynie dociagnac do takiej rozdzielnicy... Fajnie jakby bylo w niej takze miejsce na zapas kabla (najlepiej po obu stronach, czyli zarowno na ten od przykładowo ISP, jak i ten który biegłby dalej do domu).

_________________
Belliash IT Weblog


Na górę
Post: wt, 06 kwie 2021 2:27:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3818
Lokalizacja: Kraków
belliash pisze:
Hej,

Polecicie jakas sprawdzona rozdzielnice zewnetrzna (IP65?) do ktorej mozna by wyprowadzic z domu swiatlowod, skretke, koncentryk, kabel telefoniczny, domofon, itp, zakonczyc strosownym zlaczem (keystone) i zostawic? Chodzi o to, aby w przyszlosci np przy zmiane ISP, albo przecieciu kabla od domofonu nie trzeba bylo wiercic i ciagnac okablowania przez dom, a jedynie dociagnac do takiej rozdzielnicy... Fajnie jakby bylo w niej takze miejsce na zapas kabla (najlepiej po obu stronach, czyli zarowno na ten od przykładowo ISP, jak i ten który biegłby dalej do domu).



na początek wypisz wszystkie instalacje jakie chciałbyś tam dociągnąć bo bez tego ciężko będzie określić jak duże to pudło ma byc


Na górę
Post: wt, 06 kwie 2021 9:03:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 12 sie 2012 11:22:42
Posty: 212
Lokalizacja: Wrocław
Z domu na zewnatrz chcialbym na pewno wyciagnac: 2x ethernet, koncentryk, kabel telefoniczny, przewod do domofonu, 2x swiatlowod. Nic więcej obecnie nie przychodzi mi na myśl. O czymś potencjalnie zapomniałem?
Wszystkie przewody chcialbym zakonczyc na patchpanelu (keystone?) i np. przy podpinaniu telefonu chcialbym dostawcy powiedziec ze w domu jest wszystko gotowe i swoj przewod ma doprowadzic tylko do rozdzielnicy na zewnatrz. Docelowo pewnie skorzystam ze swiatlowodu Orange, ale w przyszlosci nigdy nic nie wiadomo, wiec wole dociągnąć 1 przewód więcej niż mniej. Poza tym w przypadku jakichs prac w ogrodku i uszkodzeniu przewodu (np. od domofonu, bramy), mógłbym wymienić tylko ten fragment zewnetrzny, bez kucia, wiercenia... skończyłoby się na rozkopanym ogródku...

Pytanie z trochę innej kategorii - czy warto ciągnąć 2 takie same włókna (wychodze z założenia ze w przypadku uszkodzenia mozna skorzystac z 2 wlokna), czy moze bezpieczniej pociagnac np 4 wlokna ale po 2 innego rodzaju?

Zapomnialem rowniez dodac, ze rozdzielnica najpewniej zawislaby na scianie budynku...

_________________
Belliash IT Weblog


Na górę
Post: wt, 06 kwie 2021 9:20:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1947
Jakbym robił dla siebie i bardzo chciał się zabezpieczyć na przyszłość to poprowadziłbym 2 rurki HDPE od ogrodzenia/słupa do budynku, na budynku tylko rewizja do przeciągnięcie kabla i 2 rurki HDPE do jakiejś rozdzielni/szafki IT w domu. Jeżeli będzie to wchodziło w jakąś studnię kablową to obowiązkowo gazoszczelność przed budynkiem.

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Bash, aplikacje C#.


Na górę
Post: wt, 06 kwie 2021 12:21:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3818
Lokalizacja: Kraków
widzę że tak na prawdę to nie do końca wiesz co dokładnie miało by się tam znajdować więc sugeruję tak jak kolega wcześniej

kup sobie 2 szt takich studzienek

https://odwodnienia24.pl/pl/p/Studnia-3 ... VC-A15/133

jak byś potrzebował głębiej to

https://odwodnienia24.pl/pl/p/Nadbudowa ... 00x300/109
https://odwodnienia24.pl/pl/p/Nadbudowa ... -niska/545

jedną zamontuj tuż przed domem a drugą przy ogrodzeniu

połącz obie 2x rhdp 40 a tą przy domu połącz z punktem dystrybucyjnym też 2x 40 rhdp


Na górę
Post: wt, 06 kwie 2021 14:12:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 12 sie 2012 11:22:42
Posty: 212
Lokalizacja: Wrocław
hub_lan pisze:
widzę że tak na prawdę to nie do końca wiesz co dokładnie miało by się tam znajdować więc sugeruję tak jak kolega wcześniej

kup sobie 2 szt takich studzienek

https://odwodnienia24.pl/pl/p/Studnia-3 ... VC-A15/133

jak byś potrzebował głębiej to

https://odwodnienia24.pl/pl/p/Nadbudowa ... 00x300/109
https://odwodnienia24.pl/pl/p/Nadbudowa ... -niska/545

jedną zamontuj tuż przed domem a drugą przy ogrodzeniu

połącz obie 2x rhdp 40 a tą przy domu połącz z punktem dystrybucyjnym też 2x 40 rhdp


Dzieki, jednak nie do konca widze takie studzienki na dzialce, dlatego w dalszym ciagu rozwazam rozdzielnice nascienna... Tak jak napisalem nie sadze aby cos jeszcze do niej doszlo - kwestia szkla pozostaje wczesniej do przemyslenia, czy beda to 2 takie same wlokna w razie uszkodzenia jednego z nich, czy 2 rozne (wtedy z failoverem czy bez)... Dlatego liczylem ze ktos z bardziej doswiadczonych forumowiczow wypowie sie jeszcze w tym temacie i poleci wowczas jakas sensowna rozdzielnice.

_________________
Belliash IT Weblog


Na górę
Post: wt, 06 kwie 2021 15:41:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3818
Lokalizacja: Kraków
belliash pisze:
hub_lan pisze:
widzę że tak na prawdę to nie do końca wiesz co dokładnie miało by się tam znajdować więc sugeruję tak jak kolega wcześniej

kup sobie 2 szt takich studzienek

https://odwodnienia24.pl/pl/p/Studnia-3 ... VC-A15/133

jak byś potrzebował głębiej to

https://odwodnienia24.pl/pl/p/Nadbudowa ... 00x300/109
https://odwodnienia24.pl/pl/p/Nadbudowa ... -niska/545

jedną zamontuj tuż przed domem a drugą przy ogrodzeniu

połącz obie 2x rhdp 40 a tą przy domu połącz z punktem dystrybucyjnym też 2x 40 rhdp


Dzieki, jednak nie do konca widze takie studzienki na dzialce, dlatego w dalszym ciagu rozwazam rozdzielnice nascienna... Tak jak napisalem nie sadze aby cos jeszcze do niej doszlo - kwestia szkla pozostaje wczesniej do przemyslenia, czy beda to 2 takie same wlokna w razie uszkodzenia jednego z nich, czy 2 rozne (wtedy z failoverem czy bez)... Dlatego liczylem ze ktos z bardziej doswiadczonych forumowiczow wypowie sie jeszcze w tym temacie i poleci wowczas jakas sensowna rozdzielnice.


co rozumiesz przez takie same/różne szkła?


Na górę
Post: wt, 06 kwie 2021 16:47:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 12 sie 2012 11:22:42
Posty: 212
Lokalizacja: Wrocław
hub_lan pisze:
belliash pisze:
hub_lan pisze:
widzę że tak na prawdę to nie do końca wiesz co dokładnie miało by się tam znajdować więc sugeruję tak jak kolega wcześniej

kup sobie 2 szt takich studzienek

https://odwodnienia24.pl/pl/p/Studnia-3 ... VC-A15/133

jak byś potrzebował głębiej to

https://odwodnienia24.pl/pl/p/Nadbudowa ... 00x300/109
https://odwodnienia24.pl/pl/p/Nadbudowa ... -niska/545

jedną zamontuj tuż przed domem a drugą przy ogrodzeniu

połącz obie 2x rhdp 40 a tą przy domu połącz z punktem dystrybucyjnym też 2x 40 rhdp


Dzieki, jednak nie do konca widze takie studzienki na dzialce, dlatego w dalszym ciagu rozwazam rozdzielnice nascienna... Tak jak napisalem nie sadze aby cos jeszcze do niej doszlo - kwestia szkla pozostaje wczesniej do przemyslenia, czy beda to 2 takie same wlokna w razie uszkodzenia jednego z nich, czy 2 rozne (wtedy z failoverem czy bez)... Dlatego liczylem ze ktos z bardziej doswiadczonych forumowiczow wypowie sie jeszcze w tym temacie i poleci wowczas jakas sensowna rozdzielnice.


co rozumiesz przez takie same/różne szkła?


Przepraszam, wyrazilem sie dosyc nieprecyzyjnie. Zastanawiam sie poprostu czy jest sens ciagnac cos wiecej niz 2x G.652D albo G.657, skoro i tak byloby zakonczone zlaczem SC wpietym w adapter. SC/APC i SC/UPC tez w zasadzie mozna polaczyc razem poprzez specjalny adapter, wiec chyba nie ma sensu zeby 1 z nich byla zakonczony innym zlaczem a 2 innym... Wielomodu raczej tez nie ma sensu ciagnac.

_________________
Belliash IT Weblog


Na górę
Post: wt, 06 kwie 2021 17:10:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3818
Lokalizacja: Kraków
belliash pisze:
hub_lan pisze:
belliash pisze:

Dzieki, jednak nie do konca widze takie studzienki na dzialce, dlatego w dalszym ciagu rozwazam rozdzielnice nascienna... Tak jak napisalem nie sadze aby cos jeszcze do niej doszlo - kwestia szkla pozostaje wczesniej do przemyslenia, czy beda to 2 takie same wlokna w razie uszkodzenia jednego z nich, czy 2 rozne (wtedy z failoverem czy bez)... Dlatego liczylem ze ktos z bardziej doswiadczonych forumowiczow wypowie sie jeszcze w tym temacie i poleci wowczas jakas sensowna rozdzielnice.


co rozumiesz przez takie same/różne szkła?


Przepraszam, wyrazilem sie dosyc nieprecyzyjnie. Zastanawiam sie poprostu czy jest sens ciagnac cos wiecej niz 2x G.652D albo G.657, skoro i tak byloby zakonczone zlaczem SC wpietym w adapter. SC/APC i SC/UPC tez w zasadzie mozna polaczyc razem poprzez specjalny adapter, wiec chyba nie ma sensu zeby 1 z nich byla zakonczony innym zlaczem a 2 innym... Wielomodu raczej tez nie ma sensu ciagnac.


nie ma żadnego sensu robić zakończenia włókna złączem w takiej szafce - jedynie można przewidzieć miejsce na spaw (tackę) oraz odpowiedni zapas długości żeby spawaczowi wygodnie było pracować

typ włókna (byle jednomodowego) nie ma większego znaczenia - za wyjątkiem sytuacji w której będzie ono prowadzone np dość krętą trasą wtedy sugerowane by było włókno o jak najmniejszych tłumieniach przy niewielkich łukach


Na górę
Post: wt, 06 kwie 2021 17:37:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 12 sie 2012 11:22:42
Posty: 212
Lokalizacja: Wrocław
Tacka spawow i tak bylaby pewnie niezbedna, poniewaz zaden ISP nie dojdzie raczej do takiej rozdzielni przewodem zakonczonym zlaczem. Sa tacki, ktore maja miejsce na adaptery SC, dlatego myslalem zeby do rozdzielni dojsc przewodem zakonczonym zlaczem, wpiac go w adapter i pozostawic do dyspozycji. ISP moglby podejsc wloknem, zespawac z pigtailem, umiescic w tacce spawow i podlaczyc do adaptera. Na tym w zasadzie jego prace by sie konczyly, nie liczac podlaczenia OLT w szafie wewnatrz. Nie jestem specjalista w tej dziedzinie ale wydaje mi sie ze nie wszystkie rodzaje wlokien mozna ze soba zespawac, a nawet gdyby zlacze SC zostalo w przyszlosci czyms zastapione to najpewniej beda dostepne adaptery. Jesli sie myle, to mnie poprawcie.

Niemniej to rozwiazuje tylko kwestie swiatla, a w takiej rozdzielnicy potrzebne bylyby takze wyprowadzenia innych mediow, wiec poza tacka spawow rozdzielnica musialaby zmiescic takze pozostale z nich.

_________________
Belliash IT Weblog


Na górę
Post: wt, 06 kwie 2021 20:13:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pt, 21 paź 2005 11:38:47
Posty: 1967
Lokalizacja: k/Rzeszowa
Ale po co z domu wyprowadzić koncentryk czy telefon do granicy działki? Najważniejsze to drożna rura, odpowednia gruba. rhdpe 40(poelcam) czy arot 50(tutaj z drożnością juz gorzej, łatwiej zepsuć) . Do granicy ciągnie się zasilnie do bramy i skrętkę(czasem dwie) do wideomofonu i żeby był pilot do przeciągnięcia światła był drożny.
Jak się klient zgłasza na etapie budowy to dajemy klientowi 2j 5mm jednotubowy i klient sam sobie dba żeby wyprowadzić kabel z domu do granicy działki/słupa bo faktycznie problem jest czasami z przeciągnięciem przez zostawionego arota.


Na górę
Post: wt, 06 kwie 2021 20:27:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 23 lut 2011 22:07:09
Posty: 125
Jak nie znajdziesz takiej zewnętrznej z odpowiednią klasą szczelności to pozostaje opcja z montażem rozdzielnicy elektrycznej ( akurat te idzie łatwo dostać) i zamontować w niej pusty patchpanel na moduły keystone montowany na szynę TH35 lub do płyty montażowej, a później uzbrajać w odpowiednie keystony. Z tego co kojarzę to hager ma taki patchpanel na 12 modułów. Osobiście to zrobiłem tak jak koledzy piszą. Od bramy mam puszczone dwa aroty jeden do zasilania bramy a drugi na multimedia który idzie do rozdzielni multimedialnej natynkowej w kotłowni.


Na górę
Post: śr, 07 kwie 2021 8:10:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 12 sie 2012 11:22:42
Posty: 212
Lokalizacja: Wrocław
Najsensowniej z tego co widze wygladaja przelacznice swiatlowodowe, kwestia zastapienia zlaczy SC jakims patchpanelem keystone (np. Ultimode TB-48B lub OPBOX-T(T2)-TW-24SCSX).

_________________
Belliash IT Weblog


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 22 kwie 2021 5:44:53

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl