Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
Post: pn, 30 lip 2018 9:49:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 899
Orin pisze:
Jeśli komuś wystarcz 1kW, to polecam parside z lidla.


Mówisz o tym małym dwusuwie?


Na górę
Post: pn, 30 lip 2018 12:01:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8416
nie, czterosuw, 1200W, zielonoczarny

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 30 lip 2018 12:44:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5186
z nieco innej beczki:
czy to możliwe, że z czasem agregat traci 'stabilizację', parametry...???
Kupiłem już ładnych kilka lat temu agregat kipor, i na początku kilka razy go użyłem, robiłem testy (obciążałem szlifierką, czajnikiem i czym innym - i bufory i upsy łykały jak leci, nic nie piszczało) było ok, teraz po kilku latach była awaria, odpalił w sumie bez problemu, ale przetwornica (Volt Polska) nie chciała pracować, przełączała co chwilę na baterie...
Wina agregatu czy bardziej przetwornicy?


Na górę
Post: pn, 30 lip 2018 13:34:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 08 gru 2014 14:12:35
Posty: 20
Mamy podobnie z sinusPRO i agregatem. Sam Volt potwierdził nam, że te przetwornice nie będą działać za agregatem.


Na górę
Post: pn, 30 lip 2018 13:40:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 638
STANLEYa testowalem wlasnie z przetwornica VOLTa sinuspro 500e - dzialalo bez problemow.


Na górę
Post: pn, 30 lip 2018 13:56:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 899
Zależy z jakim agregatem. Też mam VOLT'y i też nie ze wszystkim działały jak testowałem. Po tym wpisie z 2017r na elektrodzie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2386367.html zakupiłem jeszcze kilka sztuk. Chociaż te nutool'e działają poprawnie to szukam jednak czegoś lżejszego.


Na górę
Post: pn, 30 lip 2018 14:39:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5186
czyli volt jest strasznie wybredny.
jak kupowałem agregat to inwertera wtedy nie miałem, to niemiałem jak sprawdzić. Sprawdzałem na upsie który też raczej był wybredny, ale wychodzi że volt jest bardziej..
Szkoda że nie przyszło mi do głowy sprawdzić tego wcześniej.


Na górę
Post: pn, 30 lip 2018 15:03:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 08 gru 2014 14:12:35
Posty: 20
Te Volty chcą czystego sinusa na wejściu, więc jeśli agregat taki daje to nie ma problemu.


Na górę
Post: pn, 30 lip 2018 15:23:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8416
Jakbym miał czysty sinus, to bym nie dawał za agregatem UPSa :)

Ja swego czasu Smart UPSy z APC podłączałem bezpośrednio do działającego na wolnych obrotach samochodu i zamykałem go drugim kluczykiem :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: wt, 31 lip 2018 12:19:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 899
https://www.tagred.pl/agregat-pradotwor ... 2500w.html

800zł na aledrogo, chyba kupię i wypróbuję :)


Na górę
Post: wt, 07 sie 2018 8:05:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 21 wrz 2015 10:44:48
Posty: 63
Wydaje się być całkiem dobrym sprzętem. Do takich podstawowych zastosowań, jak właśnie zasilanie awaryjne, czy zasilanie poszczególnych urządzeń na budowie wydaje się być dostateczną opcją.
Generalnie do indywidualnych zastosowań agregat o mocy z przedziału 3000 do 5000W w zupełności wystarczy. Dostępne są zarówno budżetowe np w marketach budowlanych bądź trochę wyższa półka np tutaj: https://www.egsystem-sklep.pl/ z trochę bardziej wyśrubowaną specyfikacją.


Na górę
Post: śr, 05 gru 2018 22:41:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 wrz 2010 22:41:34
Posty: 317
Kliwer pisze:
Te Volty chcą czystego sinusa na wejściu, więc jeśli agregat taki daje to nie ma problemu.

Nie tylko Volty wymagają czystego sinusa, UPSy online także, w moim przypadku zakupiłem wymażony SG 2400 Basic 2,4KW, niestety po podłączeniu UPS nie rozpoznaje napięcia wszystko związane jest z przebiegiem napięcia które jest prostokątne.
A teraz pytanie do Was, jaki model polecacie do zasilania awaryjnego aby napięcie było z sinusem ?


Na górę
Post: śr, 05 gru 2018 23:34:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 27 maja 2009 22:33:17
Posty: 1429
jetrules pisze:
Kliwer pisze:
Te Volty chcą czystego sinusa na wejściu, więc jeśli agregat taki daje to nie ma problemu.

Nie tylko Volty wymagają czystego sinusa, UPSy online także, w moim przypadku zakupiłem wymażony SG 2400 Basic 2,4KW, niestety po podłączeniu UPS nie rozpoznaje napięcia wszystko związane jest z przebiegiem napięcia które jest prostokątne.
A teraz pytanie do Was, jaki model polecacie do zasilania awaryjnego aby napięcie było z sinusem ?


Najlepiej UPS z opcją zmiany czułości na "jakość napięcia" dla przykładu jakieś smart apc ustawione na niską czułość działało na rasowych chinolach za pięć stówek.

Co do agregatu to polecam poręczną hondę EU20i przydaje się w wielu tematach :)


Na górę
Post: śr, 05 gru 2018 23:40:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 wrz 2010 22:41:34
Posty: 317
Mój UPS ma już jakiś czas, miałem kupić używanego APC, pokusiłem się na nowego PowerWalkera, nie narzekam na niego w żadnym wypadku ale mam problem aby go zasilić agregatem, szkoda mi tego nowego Stanleya, jest naprawdę dobry :/

Droga ta Honda EU20i, w tej cenie już bym jakiegoś dużego Diesla kupił ale nie mam pojęcia czy one mają Sinusa
Może ktoś coś polecić w niższej półce czy zostaje mi zasilenie jednego gniazda żarówką i drugie gniazdo do UPSa podobno w ten sposób działa ?


Na górę
Post: śr, 05 gru 2018 23:47:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 27 maja 2009 22:33:17
Posty: 1429
jetrules pisze:
Mój UPS ma już jakiś czas, miałem kupić używanego APC, pokusiłem się na nowego PowerWalkera, nie narzekam na niego w żadnym wypadku ale mam problem aby go zasilić agregatem, szkoda mi tego nowego Stanleya, jest naprawdę dobry :/

Droga ta Honda EU20i, w tej cenie już bym jakiegoś dużego Diesla kupił ale nie mam pojęcia czy one mają Sinusa
Może ktoś coś polecić w niższej półce czy zostaje mi zasilenie jednego gniazda żarówką i drugie gniazdo do UPSa podobno w ten sposób działa ?


Jak masz jakiś tam agregat to dokup smarta apc i po problemie były ostatnio na giełdzie jakieś.
Co do Diesla to mam chinola z ATS'em pod apc i też śmiga super tylko waga już nie ta aby go wozić tu i tam jak hondę.
Z perspektywy czasu nie żałuję zakupu hondy. Spłaciła się po pierwszej 3 dniowej awarii prądu :) w tamtym roku od tamtej pory odpalałem ją jedynie dla rozruchu próbnego.


Na górę
Post: śr, 05 gru 2018 23:55:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8416
Ja ostatnio kupiłem nowego 3 kW Kipora za 2 tysiące brutto :) Ma AVR a poza tym bez problemu ciągnie w pracy ciągłej np dużą szlifierkę 2,8kW. Tyle że waży prawie 70 kg :) dlatego już ma dorobione eleganckie kółka :D

Teraz widzę że jest jakaś używka 2,6 kW w licytacji za 400 zł, ale to jakaś nowsza generacja, bo jest wielkości połowy mojego.

Zresztą akurat może ja mam tylko takie szczęście, lecz siłownia mi startuje nawet z najtańszego chińskiego agregatu. Musi mieć niezłą tolerancję to co do niej dociera na wejście...

A temat z żarówką to prawda - zmienia się wtedy charakterystyka obciążenia i UPS często dopiero wtedy wstaje.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: czw, 06 gru 2018 0:18:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 wrz 2010 22:41:34
Posty: 317
Orin a możesz zdradzić co masz na wejściu do siłowni, chyba wymiana UPSa na markowe APC będzie najlepszym rozwiązaniem.
Czy może stosował ktoś jakieś rozwiązanie typu przed UPS który wymaga Sinusa wstawia jakiś inny gorszy UPS lub przetwornice napięcia i wtedy agregat da radę zasilić UPSa ?


Na górę
Post: czw, 06 gru 2018 0:24:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8416
No właśnie na wejściu do siłowni mam odłącznik + gniazdko 1F do którego podpinam przewód z agregatu jak nie ma zasilania z sieci. Proste jak budowa cepa.

Siłownia to jakiś markowy niemiecki wynalazek zdemontowany ponoć z BTSa, 4 prostowniki po 750 W sztuka. Może pracować w trybie 1F lub 3F. Do tego ma kartę zarządzającą której nikt już nie potrafi zaprogramować :D

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: czw, 06 gru 2018 9:02:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 08 gru 2014 14:12:35
Posty: 20
Gdy pisaliśmy z Voltem, twierdzili, że sinusPRO nie nadają się do pracy z agregatem i zalecali serię PowerSinus. Zakupiliśmy takowy i po pierwszej awarii prądu okazuje się, że sinusPRO radzi sobie zdecydowanie lepiej, przynajmniej z naszym agregatem, aniżeli PowerSinus. sinusPRO przy 170V dawała radę i się ładowała, PowerSinus dopiero koło 220V.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 12 gru 2018 21:41:52

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl