Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
Post: wt, 06 lis 2018 12:20:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1558
Lokalizacja: Kraków
kamikaze pisze:
A ja sie pytam skoro płace Inei za 1 Gb a dostaje 940 Mb - gdzie jest moje 60 Mb??????????????!!!!!!!!!!!!!!!!! Przez to cała rodzina tj ja, żona i dzieci sztuk 36 na raz ogląda Netflixa w 4k a dla mojego dziadka nie starcza................ nie po to kupuje 1 Gb żeby dziadek nie mógł w 4k Stranger Things oglądać :okularnik:


sprzedawanie łącza 1G na porcie 1G tak się właśnie kończy


Na górę
Post: wt, 06 lis 2018 12:28:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1335
Lokalizacja: Myszków
Tak samo 100Mbit na porcie 100Mbit. Ale czy masz zapis o tym w umowie, regulaminie itp?

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: wt, 06 lis 2018 12:32:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1558
Lokalizacja: Kraków
Cramin pisze:
Tak samo 100Mbit na porcie 100Mbit. Ale czy masz zapis o tym w umowie, regulaminie itp?


nie to zwyczajna uczciwość - wiem to słowo jest dziś zapomniane


Na górę
Post: wt, 06 lis 2018 12:35:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1335
Lokalizacja: Myszków
Chcąc uczciwie sprzedać 1Gbit dasz klientowi końcówkę 10Gbit?
Przecież jak kupujesz transmisję 1Gbit to dostaniesz ją na wkładce 1Gbit, tak samo 10Gbit na wkładce 10Gbit. Nie spotkałem się jeszcze z uczciwymi dostawcami dającymi mi transmisję 1Gbit na wkładce 10Gbit bo będę miał wtedy równe 1Gbit.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: wt, 06 lis 2018 13:07:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 3018
Cramin pisze:
Chcąc uczciwie sprzedać 1Gbit dasz klientowi końcówkę 10Gbit?
Przecież jak kupujesz transmisję 1Gbit to dostaniesz ją na wkładce 1Gbit, tak samo 10Gbit na wkładce 10Gbit. Nie spotkałem się jeszcze z uczciwymi dostawcami dającymi mi transmisję 1Gbit na wkładce 10Gbit bo będę miał wtedy równe 1Gbit.


Zawsze warto zacząć zmieniać świat od samego siebie :)


Na górę
Post: wt, 06 lis 2018 13:29:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1335
Lokalizacja: Myszków
Sprzedaje pakiety 100Mbit ale tylko jeden klient miał port 1Gbit w routerze, reszta miała zwykłe TP-Linki z portami 100Mbit. To na kliencie spoczywa sprzęt odbiorczy, jak wepnie laptopa czy PC z portem 1Gbit to będzie miał od kreski 105Mbit.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: wt, 06 lis 2018 15:17:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1342
Ciśniecie już swoich handlowców o lepsze ceny symetryków?
Dzisiaj dostałem ofertę 1G/1G 24M na 2k netto z dobudową 250m światła (większość w kanalizie OPL).
Raczej dużo i długo prawda?


Na górę
Post: wt, 06 lis 2018 16:03:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 3018
ostatnia oferta 2Gb za mniej niż 3k netto


Na górę
Post: wt, 06 lis 2018 17:16:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1558
Lokalizacja: Kraków
bobas69 pisze:
Ciśniecie już swoich handlowców o lepsze ceny symetryków?
Dzisiaj dostałem ofertę 1G/1G 24M na 2k netto z dobudową 250m światła (większość w kanalizie OPL).
Raczej dużo i długo prawda?

cena łącza to zależność możliwości lokalnych i własnych

ja za 1G płacę poniżej 800netto ale
- mam własne adresy
- mam bgp
- mam transmisje do Katowic i Warszawy
- mam własne pasywne styki do wszystkich którzy mogą mi dać takie transmisje


Na górę
Post: śr, 07 lis 2018 1:34:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1337
ludozerca pisze:
Oj Januszu poczytaj o technologiach dostępowych bo większość jest asymetryczna

Lepiej się nie wypowiadaj i nie szukaj zaczepki, skoro żyjesz historią i jesteś 15 lat wstecz w technologiach przewodowych transmisji danych. To że np. DOCSIS 3.1 pozwala na transmisje 10/1, nie oznacza że nie można na nim sprzedawać usługi symetrycznej-jeżeli ma się oferty prędkości poniżej 1Gbps (mój ISP np. max. na PON ma 600Mbps/60Mbps, a modemy pozwalają na proporcję 2/1, gdzie upload jest prawie do 2Gbps). Ale to wszystko jest nic jak mali ISP januszują. Otóż nie dogadałem się wiosną z Orange na ofertę internetu LTE dla domu (skończył mi się kontrakt i abo skoczył do 95zł/m-c za 150GB, także podziękowałem i zrezygnowałem, latem awaryjnie miałem ofertę Otvarta z publicznym IP i 100GB/45zł/m-c-tyle w okresach letnich rodzinie wystarcza na lite, na zimę nie mogłem ryzykować, a że nie mogłem dopasować żadnej innej oferty i stwierdziłem też że może warto wesprzeć lokalny biznes, to podłączyłem się do oferty światłowodowej- 100/10Mbps + dodatkowa opłata za publiczny IP). Do głowy mi nie przyszło jaki może być z tym wałek- otóż podczas instalacji technicy zaczęli mi kręcić że urządzenie ZTE F660 nie posiada trybu bridge (nawet na szybko założyłem wątek na ten temat tutaj)-po info @Pagnite, @bitlan i Google zadzwoniłem do działu technicznego BOK-odpowiedź że tak, ale oni w ten sposób podłączają firmy-skoro oferta brana pod taką funkcjonalność, złożyć reklamację. Złożyłem i po miesiącu-nie ma takiej możliwości podłączają w ten sposób tylko firmy. A co do łącz symetrycznych, to aż dziwne że ISP powszechnie tego nie stosują (poza sieciami które rzeczywiście nie są w stanie udźwignąć takiej oferty ze względu na przestarzałe technologie transmisji), gdyż w większości klienci i tak z tego nie będą korzystać.


Załączniki:
Zrzut ekranu 2018-11-07 o 00.27.30.png
Zrzut ekranu 2018-11-07 o 00.27.30.png [ 33.85 KiB | Przejrzano 575 razy ]
Zrzut ekranu 2018-11-06 o 23.47.15.png
Zrzut ekranu 2018-11-06 o 23.47.15.png [ 24.06 KiB | Przejrzano 578 razy ]
Na górę
Post: śr, 07 lis 2018 9:41:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 04 lip 2008 23:27:15
Posty: 859
Ty to Jarek jesteś sam Januszem..
Wiesz dlaczego? Bo jak bym Ci powiedział ze na gponie sprzedaje symetrii 900/900 czy 300/300, to skomentował byś to w ten sam sposób, i uświadamiał byś mnie, ze robię ludzi w balona, bo mój pon nie działa symetrycznie..
Weź zaloz swoją sieć, pogadamy, bo to co sobą reprezentujesz, to już jest raczej zaraz za Januszem, Grażynka..

PS, w gieldzie wisi ogłoszenie o sprzedaży sieci, Łęczyca/zgierz (twój rejon).. kupuj, prowadź, biznes, inwestuj, dawaj za darmo, zarabiaj.. wtedy będziesz udzielał bezcennych rad, ok?


Na górę
Post: śr, 07 lis 2018 11:42:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1337
darux pisze:
Ty to Jarek jesteś sam Januszem..
Wiesz dlaczego? Bo jak bym Ci powiedział ze na gponie sprzedaje symetrii 900/900 czy 300/300, to skomentował byś to w ten sam sposób, i uświadamiał byś mnie, ze robię ludzi w balona, bo mój pon nie działa symetrycznie..
Weź zaloz swoją sieć, pogadamy, bo to co sobą reprezentujesz, to już jest raczej zaraz za Januszem, Grażynka..

Nie popisuj się tu Januszku, bo mnie akurat zwisa czy te prędkości są symetryczne (ale uważam to za czyste marnowanie możliwości technicznych sprzętu), gdyż ich bym/rodzina nie wykorzystała, na nic też są sarkazmy o speedtestach, że komuś tam brakuje 5% w teście. Po prostu na niewielkim % małych ISP można polegać że uczciwie prowadzą biznes i takie są fakty.
darux pisze:
w gieldzie wisi ogłoszenie o sprzedaży sieci, Łęczyca/zgierz (twój rejon).. kupuj, prowadź, biznes, inwestuj, dawaj za darmo, zarabiaj.. wtedy będziesz udzielał bezcennych rad, ok?

Ty mnie nie pouczaj co mam robić, gdybym dogadał się z Orange to nie ryzykował bym wchodzenia w tą ofertę (tak jak teraz jesienią z pakietem voice, szkoda że ten konsul nie zadzwonił wiosną...), w której lepiej działa jedynie YT i Facebook.


Na górę
Post: śr, 07 lis 2018 13:49:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 04 lip 2008 23:27:15
Posty: 859
oj widzę jareczku nerwa i uniosłości u ciebie, więc jednak trawiłem..
dalej jesteś żenujący z tą swoją mądrością i wiedzą..

wracając, wiem, że jesteś grażką biznesu telekomunikacyjnego, ale widziałeś kiedyś operatora sprzedającego "symetryki" na EPON/GPON..?
Pytanie czysto retoryczne, możesz sam sobie na nie odpowiedzieć..


Na górę
Post: śr, 07 lis 2018 13:53:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1558
Lokalizacja: Kraków
darux pisze:
oj widzę jareczku nerwa i uniosłości u ciebie, więc jednak trawiłem..
dalej jesteś żenujący z tą swoją mądrością i wiedzą..

wracając, wiem, że jesteś grażką biznesu telekomunikacyjnego, ale widziałeś kiedyś operatora sprzedającego "symetryki" na EPON/GPON..?
Pytanie czysto retoryczne, możesz sam sobie na nie odpowiedzieć..

np ja sprzedaję symetryki na xpon


Na górę
Post: śr, 07 lis 2018 21:05:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2228
Jaki max symetryk sprzedasz na gponie i tylko na gponie nie pytam o inne pon-y

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: śr, 07 lis 2018 21:17:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 23 sie 2017 9:16:03
Posty: 71
Katowice Systel, 1G symetrycznie po GPONie, można? Jak widać. A ich usługi stoją na naprawdę wysokim poziomie. I ktoś popatrzy że przecież max UP z terminala to 1.25G, więc to nie może działać i się opłacać, a jak widać może :)


Na górę
Post: śr, 07 lis 2018 21:28:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8377
I tu dochodzimy do takiego ciekawego zagadnienia jak statystyka.....

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 07 lis 2018 21:33:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1558
Lokalizacja: Kraków
ludozerca pisze:
Jaki max symetryk sprzedasz na gponie i tylko na gponie nie pytam o inne pon-y

chcąc być uczciwym to max 900/900 przy założeniu że na jednym splicie (wkładce w olt) masz max 32 klientów

ja mam GEPONa (obecnie prawie 20) i właśnie jestem po testach i będę takie 900 odpalał
tyle że założyłem przy budowie że na jednym splicie (wkładce w olt) jest max 16 klientów a każdy split jest zasilony z odrębnego portu 1G wychodzącego na dystrybucję


sprzedawanie 1G na porcie 1G to zwyczajne oszustwo takie samo jak sprzedawanie łącza 100 na porcie 100


Na górę
Post: czw, 08 lis 2018 0:27:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2228
hub_lan pisze:
ludozerca pisze:
Jaki max symetryk sprzedasz na gponie i tylko na gponie nie pytam o inne pon-y

chcąc być uczciwym to max 900/900 przy założeniu że na jednym splicie (wkładce w olt) masz max 32 klientów

A dlaczego tylko 900/900 ? Przy gponie?

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: czw, 08 lis 2018 1:20:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1558
Lokalizacja: Kraków
ludozerca pisze:
hub_lan pisze:
ludozerca pisze:
Jaki max symetryk sprzedasz na gponie i tylko na gponie nie pytam o inne pon-y

chcąc być uczciwym to max 900/900 przy założeniu że na jednym splicie (wkładce w olt) masz max 32 klientów

A dlaczego tylko 900/900 ? Przy gponie?

Bo po pierwsze przez port abonencki w onu 1G nie przejdzie więcej niż 950M
a po drugie cały tor ma 2,5 na 1,25 teoretycznie bo w praktyce uzyskanie więcej niż 1,85 na 0,95 graniczy z cudem a te 0,05G (50M) to minimalna rezerwa na wykorzystanie pasma UL przez pozostałych userów w trakcie pomiaru


Na górę
Post: czw, 08 lis 2018 9:28:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2228
A wiec na gpon nie dasz do konca symetryka bo gpon jest asymetryczny.
A dlaczego isp nie sprzedają symetryki? No bo sa źli nie dobrzy
A czemu ukochane lte jarka ma limity?

Bo nie jestesmy caritas tylko firmy wiec kur... to jest biznes i trzeba zarabiac

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: czw, 08 lis 2018 13:27:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1337
ludozerca pisze:
A wiec na gpon nie dasz do konca symetryka bo gpon jest asymetryczny.

Nie kombinuj i nie czepiaj się @hub_lan, który j.w stara się robić usługę na bardzo wysokim poziomie (ten Twój post mogę porównać do "budki telefonicznej pod ambasadą rosyjską" -łącza 1Gbps+...stanowią mniej niż 5% udziału w rynku), lepiej wesprzyj kolegów ISP którzy w blokowiskach podłączają klientów z pakietami 200Mbps do TL-WR841N.
ludozerca pisze:
A czemu ukochane lte jarka ma limity?

Nie wprowadzaj potencjalnych użytkowników w błąd- od ponad roku jest dostępna oferta internetu bez limitu w T-Mobile z ograniczeniem prędkości 20/60Mbps za 49/65 zeta. To że sieć w wielu miejscach nie daje rady w godzinach szczytu (zwłaszcza tam gdzie jest dostępne pasmo tylko LTE800), tj. raz oczywiste, dwa klient musi mieć tego świadomość.
ludozerca pisze:
Bo nie jestesmy caritas tylko firmy wiec kur... to jest biznes i trzeba zarabiac

Dziwne że jedni mają dobre, transparentne oferty, a z innymi zawsze coś jest nie halo (sorry tym pierwszym do działalności "dopłaca Caritas").


Na górę
Post: czw, 08 lis 2018 17:51:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1558
Lokalizacja: Kraków
ludozerca pisze:
A wiec na gpon nie dasz do konca symetryka bo gpon jest asymetryczny.
A dlaczego isp nie sprzedają symetryki? No bo sa źli nie dobrzy
A czemu ukochane lte jarka ma limity?

Bo nie jestesmy caritas tylko firmy wiec kur... to jest biznes i trzeba zarabiac



ad 1
GPON jest technologicznie asymetryczny ale nie z powodu nacisku producentów na sprzedaż łącz asymetrycznych tylko z powodu zwykłej statystyki zużycia pasma i tu jak najbardziej jest możliwość stosowania ofert symetrycznych gdyż i tak statystyczny użytkownik zużywa DL/UL 10/2
i nawet dając ofertę symetryczną ta proporcja się nie zmieni

ad 2
isp sprzedają asymetryki detalowi z błędnego przekonania że inaczej biznes nie zapłaci więcej
a wystarczy zrobić dobrą ofertę z odpowiedmin SLA dla biznesu i nie będzie żadnego problemu ze sprzedażą

ad 3
bo pasmo radiowe nie jest z gumy i jest go naprawdę mało

ad 4
nie czuję się caritasem wręcz odwrotnie i cięgle moja niemałą załoga ma problem z nadążeniem z podpinaniem kolejnych klientów a biuro z przygotowywaniem papierów
a jedyny problem jaki mam do brak chętnych do pracy


Na górę
Post: czw, 08 lis 2018 19:10:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2228
Panie Jarku
Co do gpona to technologicznie jest to asymetryk bo nie dasz wiecej symetrycznie wiecej niz upload i to chciałem powiedziec

Co do lte to niestety jest limit. Wlasnie wprowadzamy do oferty lte przez tmobile i okazało sie ze jest limit a nawet dwa jeden co do predkosci drugi co do ilosci danych w wysokosci 2tera. Zwykly kowalski nie przekroczy ale jest.

Ad hub lan
Ja nie czepiam sie ciebie napewno masz ofertę taka ktora trafia do klienta i masz ich wielu. Ale przyznasz ze robisz to by zarobić a nie jak wiele razy sugeruje jarek zeby najlepiej rozdawać uslugi za friko .

P.s. jarek nie kategoryzuj wszystkich isp bo obecny rynek juz przesial tych którzy robia krzaki od tych co prowadzą porządny biznes isp

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: pt, 09 lis 2018 1:12:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1337
ludozerca pisze:
Co do gpona to technologicznie jest to asymetryk bo nie dasz wiecej symetrycznie wiecej niz upload i to chciałem powiedziec

Ja o tym wiem, lecz to w ogóle nie jest istotą problemu, bo łącza 1Gbps +... mają udział w rynku marginalny.
ludozerca pisze:
Co do lte to niestety jest limit. Wlasnie wprowadzamy do oferty lte przez tmobile i okazało sie ze jest limit a nawet dwa jeden co do predkosci drugi co do ilosci danych w wysokosci 2tera. Zwykly kowalski nie przekroczy ale jest.

Wzruszyłeś mnie :zlosnik: , to tyle co maja rodzina zużyje w ciągu 20 m-cy.
ludozerca pisze:
Ja nie czepiam sie ciebie napewno masz ofertę taka ktora trafia do klienta i masz ich wielu. Ale przyznasz ze robisz to by zarobić a nie jak wiele razy sugeruje jarek zeby najlepiej rozdawać uslugi za friko .

Ogarnij się "chłopie", ISP januszuje i postępuje nie fer wobec klienta, a Ty próbujesz jeszcze szukać usprawiedliwienia (specjalnie dla takich Januszy zrobiłem screen-y z zawartości oferty i realnego zużycia danych), 60zł/m-c za internet 100/10Mbps z publicznym IP tj. za friko?! . Napiszę więcej-wiele razy krytykowałem na różnych forach darmowy internet LTE w RBM oferowany 5 lat przez Play (ale on Tobie i wielu innym nie przeszkadzał-bo przeciążał sieć operatora i internet działał kiepsko w godzinach szczytu), dopiero kilka postów na blogu dało im trochę do myślenia i wyłączyli to dziadostwo (tak konkurencja niebawem wzrośnie). Ja sobie dam radę i przeboleje te obstrukcje ISP (co najwyżej ureguluję opłatę z góry za resztę m-cy kontraktu i będę czekał na jakieś propozycje Orange, które zapewne się znajdą-gdyż oferty cyklicznie się zmieniają, a jako że mam pakiet voice to coś ciekawego zapewne się znajdzie, wówczas internet światłowodowy będzie służył jako łącze zapasowe/awaryjne). :nie:


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 14 lis 2018 21:52:52

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl